ChristenUnie wil rem op echtscheiding
De eerste lijsttrekker van de ChristenUnie, K. Veling, heeft het verkiezingsprogramma en een bijbehorend pamflet vanmorgen in Den Haag gepresenteerd. ”Durf te kiezen voor normen” is de titel van het programma, waarin een poging is gedaan om de normen van de Tien Geboden voor alle levensterreinen te concretiseren. De partij gaat de verkiezingen in onder de leus ”Duidelijk, eerlijk, echt”.
Een herstel van normen acht de ChristenUnie broodnodig, omdat de Nederlandse samenleving na twee paarse kabinetten „uit balans” is geraakt. De overheid heeft veel verantwoordelijkheden laten liggen en moet die hernemen. De ChristenUnie acht omvangrijke extra uitgaven aan zorg, onderwijs en veiligheid daarom geboden.
Lasten omhoog
De ChristenUnie wil dat de overheid in totaal 18 miljard gulden extra gaat uitgeven. Om dat mogelijk te maken, zijn er op bepaalde posten bezuinigingen nodig, maar moeten ook de lasten omhoog. De ChristenUnie bepleit een nettolastenverzwaring van zo'n 2 miljard gulden, die vooral autorijders, rokers en huizenbezitters zullen moeten opbrengen. De partij wil onder meer een duidelijke grens stellen aan de mogelijkheid om hypotheekrente af te trekken. Bij huizen duurder dan 500.000 gulden moet dat niet meer kunnen.
Ook wil de ChristenUnie af van de strenge financiële normen van minister Zalm van Financiën. Die houden onder meer in dat meevallende inkomsten niet voor extra uitgaven mogen worden gebruikt, maar moeten worden ingezet voor het terugdringen van de staatsschuld of voor lastenverlichting. Om „macro-economische redenen” vindt de ChristenUnie lastenverlichting ongewenst. Bij een begrotingsoverschot van 1,25 procent of meer moeten inkomstenmeevallers ook voor nieuwe uitgaven worden gebruikt.
De paragrafen over de extra uitgaven en de Zalmnorm stemmen in grote lijnen overeen met het verkiezingsprogramma dat de PvdA vorige week heeft gepresenteerd.
Niet marginaal
De ChristenUnie, die zaterdag in Ede het startsein voor de verkiezingscampagne gaf, hoopt zeven kamerzetels te veroveren. De partij wil vooral stemmen winnen onder het electoraat van het CDA, dat de verkiezingen ingaat met de slogan ”Sociaal en waardenvast”. Tijdens de 'heidedagen' van de fractie, eind vorige maand, heeft een politicoloog van de Vrije Universiteit de ChristenUnie voorgerekend dat 25 tot 30 procent van de CDA-achterban een overstap naar de ChristenUnie overweegt. Om die kiezers te winnen, wil de ChristenUnie een heldere boodschap uitdragen en vooral duidelijk maken dat zij niet langer de „structureel marginale” kleine partij is.
De initiatiefwet van ChristenUnie en PvdA tegen zondagsarbeid en de gesprekken die de huidige fractievoorzitter, Van Dijke, met de fractievoorzitter en vice-fractievoorzitter van de PvdA, Melkert en Duivesteijn, heeft gevoerd, hadden onder meer tot doel dat duidelijk te maken. Anderzijds wil de ChristenUnie vooral ook „realistisch” blijven. „We beseffen natuurlijk ook dat de kans groot is dat we nog maar drie zetels overhouden als we aan een coalitie hebben meegedaan”, aldus een fractiemedewerker.