Israël dringt Gazastrook binnen

Israëlische tanks zijn in de nacht van zaterdag op zondag op twee plaatsen de Gazastrook binnengetrokken. Zowel in het noorden als in het zuiden zouden militairen oprukken, zo maakten bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdiensten bekend.

Bij Rafah aan de grens met Egypte zijn drie tanks ongeveer 2 kilometer autonoom Palestijns gebied binnengedrongen. Het kwam er tot een schotenwisseling tussen Israëlische soldaten en tientallen bewapende Palestijnen. Daarbij kwam een Palestijnse veiligheidsbeambte om het leven en raakten zeker tien mensen gewond. Duizenden mensen gingen spontaan in Rafah de straat op om te demonstreren. Via luidsprekers op moskeeën werd tot een heilige oorlog 'Jihad' tegen Israël opgeroepen.

Verscheidene gebouwen van de Palestijnse autoriteiten zouden ingenomen zijn. Een huis werd door bulldozers verwoest. De actie zou inmiddels ten einde zijn, zo meldden Palestijnse bronnen. Ten oosten van Gazastad zouden ook twee Israëlische tanks zijn gesignaleerd.

Israëliërs bombarderen hoofdkwartier

Israëlische F-16 gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van zaterdag op zondag een aanval uitgevoerd op een hoofdkwartier van de politie in Gaza-stad. Volgens de Palestijnen werden er ten minste twee raketten afgevuurd. Drie agenten raakten gewond en het gebouw raakte zwaar beschadigd.

Ook zou er twee politieposten in Deir El-Balah op de Gazastrook zijn bestookt. Daarbij zouden ten minste zeven agenten verwondingen hebben opgelopen. Ook voerden gevechtsvliegtuigen aanvallen uit op een bureau in het dorp Salfit op de Westelijke Jordaanoever.

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat de aanvallen werden uitgevoerd als vergelding voor de twee Palestijnse aanvallen van zaterdag waarbij zes Israëliërs het leven lieten. In een communiqué werd gesproken over een succesvolle aanval. "Directe treffers op de doelen zijn vastgesteld en de vliegtuigen zijn veilig teruggekeerd op hun bases."