Wahid weigert paleis te verlaten

De afgezette Indonesische president Wahid maakt geen aanstalten het presidentieel paleis in de hoofdstad Jakarta te verlaten. Hij beschouwt zichzelf nog steeds als president van het land, deelde zijn woordvoerder mee.

Dinsdag ontving Wahid in het Merdekapaleis gasten alsof er niets was veranderd, meldde de krant The Jakarta Post. Het enige verschil was dat de bezoekers niet meer gebruik kunnen maken van de vooringang, maar aan de achterkant naar binnen moeten. De presidentiële bewakingsdienst staat niet langer tot zijn beschikking.

De vermoeid ogende woordvoerder van Wahid zei dat "Abdurrahman zich moreel en wettelijk nog steeds president voelt", maar dat hij wel inziet dat hij politiek gezien niet langer staatshoofd is. Hij heeft de gebeurtenissen van de afgelopen dagen omschreven als "de laatste stappen van het land in het democratisch leerproces".

Wahid had maandag al gezegd dat hij niet van plan was het paleis te verlaten. Voorzitter Amien Rais van het Raadgevend Volkscongres had gezegd dat er geen bezwaar tegen bestond als Wahid er nog een of twee weken zou blijven om zijn bezittingen in te pakken. Wahids jongste dochter Inayah zei dinsdag tegen journalisten dat de familie bezig is het vertrek voor te bereiden. "Wij hebben onze kleren ingepakt en die van vader ook."

Voor het Merdekapaleis hebben zich ongeveer duizend aanhangers van Wahid verzameld. Sommigen eisen dat er verkiezingen worden uitgeschreven voor een nieuw staatshoofd.

President Megawati Soekarnoputri werkt voorlopig vanuit het vice-presidentieel paleis. Zij maakt waarschijnlijk woensdag de samenstelling van haar kabinet bekend. Hoe zij de vele problemen van het land gaat aanpakken, is niet duidelijk. Dinsdag sprak zij met Rais, de aftredende minister van Economische Zaken Burhanuddin Abdullah, de voormalige minister van Politieke Zaken en Veiligheid Susilo Bambang Yudhoyono en de commandant van de nationale politie, generaal Bimantoro. Bimantoro zit nog steeds op zijn post hoewel Wahid de afgelopen weken diverse malen heeft geprobeerd van hem af te komen.