Test met raketschild geslaagd

De vierde Amerikaanse test in het kader van het omstreden raketschild is zaterdag geslaagd. Dat hebben bronnen in Washington bevestigd.

Vanaf de Californische luchtmachtbasis Vandenberg werd een Minuteman-raket gelanceerd, Enkele minuten later werd vanaf een basis op de Marshall-eilanden in de Stille Oceaan een tweede raket gelanceerd, die de Minuteman-raket heeft onderschept.

De test werd veertig minuten uitgesteld nadat activisten van Greenpeace zwemmend het terrein van de luchtmachtbasis in Californië hadden bereikt. Daar toonden zij een spandoek met de tekst "Stop Star Wars". Star Wars is de bijnaam voor het raketschild dat oud-president Reagan bedacht, de voorloper van de plannen van de huidige president Bush.

Het omstreden Amerikaanse rakettenplan moet de VS bescherming bieden tegen een beperkte raketaanval. De internationale gemeenschap is tegen het raketschild en vreest dat uitvoer van de plannen leidt tot een hernieuwde wapenwedloop. Bovendien wijzen critici erop dat het raketschild strijdig is met het Anti Ballistic Missile (ABM) verdrag met de vroegere Sovjet-Unie uit 1972.