Nederlandse gezin onderhandelt volop

Het Nederlandse gezin onderhandelt over vrijwel alles. Vaders en moeders discussiëren met hun kroost over tal van zaken, van het avondeten tot de vakantiebestemming. Dat blijkt uit een zaterdag gepresenteerd onderzoek van ITS, in opdracht van de Volkskrant.

poldermodel

Het poldermodel doet zijn intrede als de kinderen 9 tot 15 jaar oud zijn. Daarvoor zwaaien de ouders zelf de scepter. Eenmaal uitgegroeid tot puber, lijkt het kind serieus te worden genomen. Zo wordt in 60 procent van de gezinnen onderhandeld over het tijdstip van thuiskomen, vinden er vaak discussies plaats over softdrugs (40 procent), alcohol (50 procent) en het hebben van seks (44 procent).

Op jongere leeftijd moeten kinderen de meeste beslissingen aan hun ouders overlaten. Hoe laat naar bed? Slechts 11 procent van de kinderen mag erover meepraten. Over de hoogte van het zakgeld mag maar 22 procent iets zeggen.

Op latere leeftijd wordt niet alleen vaker onderhandeld, maar ligt in veel gevallen de eindbeslissing bij het kind. Ruim de helft kan zelf beslissen over seks, 15 procent bepaalt zelf hoe laat men terugkeert na een avondje stappen.