Akker met korenwolven omgeploegd

In het Zuid-Limburgse Heer is een akker omgeploegd waar de laatste hamsters of korenwolven nog in de Nederlands natuur oin het wild leefden. De hamsterburchten zijn vernietigd om op het terrein aardappels te kunnen poten.

Voorzitter J. Dirkmaat van de vereniging Das en Boom, die al jaren opkomt voor bedreigde diersoorten in Nederland, is verbijsterd over het gebeuren. Hij is vooral boos op staatssecretaris Faber (Natuurbeheer). Die zou geen actie hebben ondernomen nadat de boer had gemeld dat hij het terrein niet langer hamstervriendelijk wilde beheren.

Dirkmaat is van mening dat de staatssecretaris daarmee de Natuurbeschermingswet heeft overtreden. Hij heeft daarvan dan ook aangifte gedaan bij de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw. Ook staakt de vereniging elk overleg met het ministerie over de korenwolven.

Op het terrein in Heer zijn twee jaar geleden enkele hamsters gevangen. Daarmee wordt nu gefokt bij de vereniging Das en Boom in Beek-Ubbergen en bij diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Hun aantal is inmiddels uitgebreid tot 41 exemplaren. Uitzetten is vooralsnog niet mogelijk, meent Dirkmaat. Volgens hem heeft Faber nog steeds niet gezorgd voor een reservaat van voldoende omvang.

De AID is inmiddels begonnen aan een onderzoek naar mogelijk strafbare feiten. "We onderzoeken of er een overtreding is gepleegd, en wie eventueel aansprakelijk is, aldus een woordvoerder. Hij denkt over een week meer duidelijkheid te hebben.

Een woordvoerder van de provincie Limburg heeft bevestigd dat de betrokken boer de beheerovereenkomst met Landbouw heeft opgezegd. De boer kreeg voor het hamstervriendelijk onderhouden van zijn akker 4000 gulden per hectare, maar dat vond hij niet genoeg. Hij heeft het land vervolgens verpacht. De pachter heeft er 12 mei de ploeg door gehaald om er aardappelen te poten. De provincie onderzoekt wat er met de hamsters is gebeurd.

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij verwacht donderdag te kunnen reageren.