Daders dodelijke achtervolging in arrest

Chevalric had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie beschuldigt de twee Maastrichtenaren die zaterdagavond in Vilt een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakten in eerste instantie van doodslag. Bij dat ongeval kwamen drie jongeren om het leven. Als uit onderzoek blijkt dat de verdachten de auto van de jongeren bewust ramden, is er sprake van moord.

Het tweetal, een vrouw van 21 en een man van 27 ramde na een wilde achtervolging op de Rijksweg Maastricht-Valkenburg vlak voor Vilt een auto met jongelui uit Berg en Terblijt zodanig dat de wagen van de weg raakte en met hoge snelheid tegen een boom te pletter sloeg. Drie van de inzittenden, de achttienjarige Michel Smits, de negentienjarige Michael Loo en de achttienjarige Diana Kleynen uit Reijmerstok waren op slag dood. Anky Coninx (19) uit Berg en Terblijt raakte zwaar gewond aan nek en ledematen. Haar toestand is stabiel, ze is inmiddels door de politie gehoord. De man en de vrouw zitten vast. Ze worden morgen voorgeleid aan de officier van justitie.

In eerste instantie luidt de aanklacht doodslag. Daar kan maximaal vijftien jaar gevangenisstraf op staan. Op moord staat maximaal twintig jaar cel. Persofficier I. van Hilten: "Het is opzet. Als je iemand achtervolgt, weet je dat zoiets kan gebeuren. Als het sporenonderzoek uitwijst dat er bijvoorbeeld totaal niet is geremd, dan praten we over voorbedachte rade, moord.'

De Maastrichtenaren, die in een Opel Omega reden, ergerden zich zaterdagavond tegen half elf eraan dat de bestuurder van de witte Honda maar vijftig kilometer per uur reed. Ze naderden op een gegeven moment de Honda tot aan de bumper en tikten de wagen licht aan. Ofschoon er nauwelijks sprake was van schade werden de jongelui vlak voor de afslag in Amby door de woedende Maastrichtenaren klem gereden en bedreigd. De bestuurder uit Berg en Terblijt, de negentienjarige Michael Loo, kreeg van de mannelijke passagier een klap in zijn gezicht en werd gelast de Maastrichtenaren naar hun woning - het woonwagenkamp in Amby - te volgen om de schade te regelen.
Vlak voor de afslag in Amby reden de jongeren echter rechtdoor de Rasberg op, richting Valkenburg.
Even voor Vilt ramden de Maastrichtenaren bewust of onbewust de Honda. Door de klap tolde de wagen om zijn as en raakte zo hard een boom dat de wagen doormidden brak. De twee Maastrichtenaren werden even later vlakbij de plek van het ongeluk aangehouden. Een afgenomen bloedproef moet uitwijzen hoeveel alcohol ze gebruikten.

Op doodslag staat maximaal 15 jaar gevangenisstraf, voor moord 20 jaar.