Slechte tijden voor honden in China

Hondenliefhebbers in de Chinese hoofdstad Peking moeten weer uitkijken. Het stadsbestuur is dezer dagen begonnen met de jaarlijkse registratie van huishonden en alle 'illegale' viervoeters lopen het risico te worden gedood. Veel burgers van de Chinese metropool verdienen te weinig om de hondenbelasting te kunnen betalen, en daarom blijven veel deuren gesloten of duiken hond en baas onder.

Volgens The South China Morning Post (Hongkong) leven er in Peking circa 400.000 huishonden. Slechts ongeveer 90.000 viervoeters zijn ook geregistreerd. In een district van Peking is al een soort arrestatieteam geformeerd om illegale honden in beslag te kunnen nemen bij grommende eigenaren.

Vorig jaar werden in de Chinese hoofdstad uiteindelijk 1600 belastingontduikende honden in beslag genomen. De meesten zijn waarschijnlijk gedood. Circa 1240 mensen gaven hun viervoeter toch maar officieel aan.

Het stadsbestuur noemt de illegale blaffers een gevaar voor de volksgezondheid omdat de dieren veelal niet worden ingeënt of ze worden behandeld door niet-erkende dierenartsen. Peking telt officieel maar 61 officiële dierenartsen, maar in totaal zeker 230 mensen geven zich ervoor uit. De meesten hebben illegale dierklinieken aan de rand van de stad om zo invallen door de politie zoveel mogelijk te voorkomen.