Politie? 30 cpm

Het telefoonnummer van de politie 0900-8844 wordt definitief niet gratis, zoals een meerderheid in de Tweede Kamer wil. Volgens de Telecommunicatiewet is er naast het alarmnummer 112 weliswaar plaats voor andere gratis alarmnummers, maar dan moet het gaan om het melden van zeer dringende zaken.

Daar is het politienummer niet voor bedoeld, oordelen de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Netelenbos (Verkeer). Het nummer 0900-8844 is juist voor minder dringende zaken.

De Vries liet al eerder weten weinig te voelen voor een gratis nummer. Burgers moeten nu 30 cent per minuut betalen. Dat is niet veel, vindt de PvdA-bewindsman. Bovendien zou het gratis nummer hem per jaar zo'n 8 miljoen gulden kosten.

Het landelijk telefoonnummer van de politie is september vorig jaar ingevoerd. Het nummer is in oktober, november en december 2000 elke maand vijftien procent meer gebeld dan de maand ervoor, zo meldt De Vries dinsdag in een brief aan de Kamer. In december ging het om 289.000 gesprekken. "Het telefoonnummer wint aan bekendheid", concludeert de bewindsman tevreden.