Fietsfabrikanten komen met chip tegen diefstal

De Nederlandse fietsfabrikanten gaan hun rijwielen voorzien van een anti-diefstalchip. Het systeem, waarop ruim een jaar is gestudeerd, is hetzelfde als de bestaande beveiliging van brommers en scooters.

Batavus levert dit voorjaar de eerste fietsen met een chip. Een databank koppelt de chipcode aan de rechtmatige eigenaar. De politie kan met een afleesapparaat nagaan of het rijwiel als vermist geregistreerd staat. Het is dezelfde scanner die de korpsen al hebben voor de scooters.

,,Bij de regelmatige controles die de politie uitvoert, bijvoorbeeld om de verlichting te controleren, kan meteen de scanner langs de fiets'', legt directeur R. Takens van Accell (moeder van Batavus en Sparta) uit.

De chip zit ingebouwd in het ringslot. Binnenin het frame zit een tweede chip, op een moeilijker af te lezen plaats, voor het geval de dief het slot verwijdert.

Batavus is niet de enige met de beveiliging: de hele branche doet mee. Ook uit e! igenbelang, erkent Takens. Doordat fietsen vaak worden gestolen, vinden consumenten dat het geen zin heeft een dure fiets 'Made in Holland' te kopen. ,,Diefstal is de grootste bottleneck voor de duurdere fiets'', weet Takens. Hij denkt dat het mogelijk is het systeem uit te breiden met poortjes bij fietsenstallingen, die de gestolen rijwielen meteen herkennen.