Verkiezingen VS gaan richting soap

De hertelling van de stemmen is momenteel nog in volle gang, maar het lijkt erop dat zelfs na deze door de staatswet van Florida verplichte hertelling er nog geen president aangewezen kan worden.

Bij de hertelling lijkt het verschil tussen Bush en Gore kleiner uit te vallen dan oorspronkelijk. Na 58 van de 67 counties geteld te hebben heeft Gore nu nog slechts 403 stemmen achterstand. Het waren er oorspronkelijk ruim 1700. Het verschil lijkt dus kleiner uit te vallen dan in eerste instantie uit de bus kwam rollen, maar Bush lijkt ook bij de hertelling aan het langste einde te trekken.

Daarmee is de zaak echter nog lang niet afgelopen. Zo zijn er nog de overzeese stemmen die per post binnen komen en wat nog tot 17 november kan (mits de poststempel maar 7 november aangeeft).

Maar veel crucialer: De Democraten willen voor de rechtbank een handtelling afdwingen in 4 counties, waaronder het veel besproken Palm Beach.

In Palm Beach zijn liefst 19.120 stemmen ongeldig verklaard doordat vanwege onder andere het verwarrende stembiljet veel kiezers op 2 kandidaten gestemd hadden. Eerst op Buchanan, later bij ontdekking van hun fout op Gore.

Tevens is inmiddels duidelijk dat Buchanan een abnormaal hoog aantal stemmen gekregen heeft in Palm Beach. Liefst 3407 stemmen, gelijk aan 0.8%. Hiermee kreeg Buchanen in absolute getallen 5 maal zo veel stemmen als in een aangrenzende county, waar ook nog eens 2 maal zo veel kiezers wonen. Tevens is die 0.8% 3 maal zo veel als het aantal stemmen welke Buchanan over heel Florida kreeg, en dat is een county die zwaar democratisch is en waar veel Joden wonen, die nimmer op de rechtse Buchanan zouden stemmen.

De republikeinen verdedigden zich door aan te geven dat, zoals hoort, het stembiljet voor de verkiezingen was afgedrukt in de kranten en dat de democraten hadden ingestemd met het stembiljet. Meteen hierop kwam er echter een reactie van de democraten: Het stembiljet was dan wel afgedrukt, maar zonder aan te geven waar de 'punchholes' zich bevonden.

Volgens de wet in Florida moeten de kiesbare personen links staan en het door te prikken vakje achter die personen, rechts dus. Dit was in Palm Beach niet het geval.

Vanavond of vannacht wordt het resultaat van de hertelling verwacht. Als die in het voordeel van Bush uitvalt hebben de democraten aangegeven zeker naar de rechter te stappen. Ze willen dan of een nieuwe stemming in Palm Beach, of wellicht in heel Florida.
De republikeinen hebben aangegeven dan in staten die nipt door Gore gewonnen zijn, zoals Iowa en Wisconsin, ook hertellingen te gaan eisen. Beide partijen beginnen in ieder geval nu reeds elkaar steeds meer aan te vallen en er wordt inmiddels al aardig met modder gegooid.

Er zijn uiteraard nog veel meer meespelende en actuele zaken die je, samen met oa foto's van het bekritiseerde stembiljet van Palm Beach hier kunt vinden op het forum (anders word dit stuk zo lang).
____________________________________
Dit wordt echt de soap van het jaar, geweldig!!!