Toeristen vast op Mallorca

Duizenden toeristen, waaronder veel Nederlanders, moesten zaterdag door een stroomstoring op het vliegveld Son Sant Joan van Palma de Mallorca urenlang in het donker zitten en liepen aanzienlijke vertraging op, die soms wel tot twaalf uur opliep.

Door een storing in de centrale van de luchthaven viel het licht uit, bleven de bagagebanden stilstaan en raakte ook het hele computersysteem buiten werking. Twintigduizend vakantiegangers, die op dat moment bezig waren met inchecken, konden geen kant meer op en moesten zich met aanstekers, kaarsen en lucifers een weg naar de uitgang banen.

Omdat ook de radar haperde, moesten veel vliegtuigen uitwijken naar andere vliegvelden waardoor 80.000 toeristen via een omweg of na uren vertraging hun vakantiebestemming bereikten.

Gezien de complete chaos op een van de drukste vliegvelden van Europa besloten de luchthaven-autoriteiten tot drastische maatregelen. Alle passagiers moesten hun eigen bagage naar het vliegtuig dragen en mochten zonder instapkaart aan boord gaan. De organisatie schitterde door afwezigheid. Pas na vier uur arriveerden de eerste elektriciens om de averij op te lossen. Pas na zes uur slaagden technici erin de storing te verhelpen. Het duurde nog tot zaterdagavond voordat het vliegverkeer volledig genormaliseerd was.

Boontje komt om zijn loontje. Moet je maar niet op vakantie gaan en mij naar mijn werk laten gaan.