Koker millenniumvoorspellingen gejat

De koker met toekomstvoorspellingen, die zaterdag na 41 jaar uit de Domtoren zou worden gehaald, is gestolen. Onbekenden hebben hem in de nacht van maandag op dinsdag uit een nis in de onderdoorgang van de toren gehaald en de nis weer dichtgemetseld.
Een medewerker van de gemeente nam maandagavond nog poolshoogte bij de toren en bemerkte de diefstal dinsdagochtend. Hij zag een beetje gruis onder de nis, die op zo'n drie meter hoogte in de onderdoorgang zit. Nadere inspectie wees uit dat de koker was verdwenen.

De voorspellingen in de koker zijn in 1959 bij het veertigjarig bestaan van de KLM gedaan door tien prominenten uit die tijd. Ze gaan over de samenleving in het jaar 2000 en in het bijzonder de burgerluchtvaart. Onder de toekomstvoorspellers waren de voormalige Belgische Koning Leopold II en de Russische vliegtuigontwerper Andrei Toepolev.

De tekst van de voorspellingen is niemand bekend; er zijn nooit kopiën van gemaakt en de opstellers van de voorspellingen zijn waarschijnlijk allemaal overleden. De gemeente Utrecht heeft inmiddels bij de politie aangifte gedaan van de vermissing van de unieke historische documenten.

De feestelijke viering die de gemeente Utrecht en de KLM zaterdag van de opening van de koker hadden willen maken staat door de diefstal op losse schroeven. Een woordvoerder van de Domstad hoopt de koker voor donderdag twaalf uur terug te hebben. In dat geval kunnen de feestelijkheden nog doorgaan.