Reddingsschip Titanic gevonden

Canadese onderwaterarcheologen en een filmploeg uit Halifax in het Canadese Nova Scotia hebben het reddingsschip van de Titanic gevonden, de Carpathia. Filmbeelden van het wrak werden afgelopen weekend in het Instituut voor Oceanografie in Halifax voor het eerst getoond.
De Carpathia bevond zich op een afstand van zo'n negentig kilometer toen de Titanic op 14 april 1912 ten zuiden van Newfoundland tegen een ijsberg voer en een paar uur later zonk. De radiotelegrafist van de Carpathia ontving de noodsignalen van de Titanic en de kapitein besloot meteen koers te zetten naar de in nood verkerende oceaanstomer.

Het duurde echter nog enkele uren voor het schip op de plaats des onheils was. De Carpathia kon nog zo'n zevenhonderd schipbreukelingen redden. Die dobberden in reddingsboten in de ijskoude Atlantische Oceaan. Ze werden naar New York overgebracht.
Het wrak van de Carpathia bevindt zich 192 kilometer ten zuiden van Ierland in de Atlantische Oceaan. Daar ligt het sinds 1917, toen het tijdens de Eerste Wereldoorlog door een Duitse onderzeeboot met torpedo's tot zinken werd gebracht.

Filmbeelden, gemaakt door het in onderwateravonturenfilms gespecialiseerde bedrijf Eco-Nova, laten zien dat het schip in één stuk recht overeind op de bodem ligt. Vooralsnog blijft de Carpathia onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.