Geen Wodka voor Che Guevara

De fotograaf Alberto Diaz Gutierrez heeft een reclamebureau aangeklaagd wegens het gebruik van een beroemde foto van Che Guevara van zijn hand voor een reclamecampagne voor Smirnoff wodka. De beroemde foto van de revolutionair is nog steeds populair onder studenten in de hele wereld.

Gutierrez verwijt het reclamebureau Lowe Lintas en het fotobureau Rex Features ervan de historische waarde van de foto van Che Guevara te beschadigen door er een hamer en een sikkel overheen te projecteren. In de reclamefoto wordt een spaanse peper gebruikt in plaats van de sikkel om de pittigheid van de wodka te symboliseren.

"Het gebruik van het beeld van Che Guevara om wodka te verkopen is een bezoedeling van zijn naam en nagedachtenis. Hij dronk zelf nooit en drank zou niet met hem geassocieerd mogen worden'', aldus Gutierrez in Cuba tegen de Britse krant The Guardian.

De zaak komt ergens volgende maand voor het hooggerechtshof in Londen en de 71-jarige Gutierrez, ook werkend onder de naam Alberto Korda, zal dan wellicht komen getuigen.

Gutierrez maakte de wereldberoemde foto tijdens een begrafenisceremonie voor ruim 100 bemanningsleden van een Belgisch vrachtschip geladen met wapens dat volgens Cuba was aangevallen door contra revolutionairen met hulp van de Verenigde Staten.

Een communist die geen Wodka dronk?