Samenwerking voor nieuwe Nederlandse film

Joop van den Ende en Paul verhoeve gaan voor het eerst samen een film maken. Het gaat om een Nederlandstalige thriller en een Engelstalige bewerking van een roman van Guy de Maupassant.

Verhoeven, momenteel in Europa om zijn nieuwste Hollywoodproductie Hollow Man te promoten, verheugt zich op een terugkeer naar Nederland. "Ik raak een beetje uitgekeken op de door special effects gedomineerde filmindustrie in Amerika", zegt de regisseur van internationale kassuccessen als Total Recall en Basic Instinct. "Ik ben nu 61; de jaren die ik als filmmaker nog heb, wil ik gebruiken om verhalen te vertellen over mensen van vlees en bloed." Dankzij de gunstige financiële omstandigheden op het gebied van films in Nederland, dat het voor beleggers aantrekkelijker dan ooit maakt om in Nederlandse filmproducties te investeren, hoeft Verhoeven niet bang te zijn dat hij, zoals in een ver verleden (Turks Fruit, Keetje Tippel, De Vierde Man), elk dubbeltje hoeft om te keren.

Meer dan destijds is hij geïnteresseerd in de ontwikkeling van karakters: "Ik heb onlangs het hele oeuvre van Ingmar Bergman op video bekeken. Vroeger was me dat te zwaarmoedig; nu zie ik hoe mooi hij zijn personages tot leven wekt. Voor zulke films is hier in Europa een betere voedingsbodem dan in Hollywood." Voor Van den Ende komt de samenwerking met Verhoeven niet als een verrassing. "Wij kennen elkaar al heel lang", zegt de producent, die in 1980 ook zijn eerste film Spetters voor Verhoeven produceerde. "Als ik in Amerika ben, zoek ik hem wel eens op en als Paul in Nederland is, komt hij soms bij mij langs. Zo is het idee ontstaan om opnieuw te gaan samenwerken." Zowel de Nederlandstalige thriller als de Engelstalige boekverfilming wordt op dit moment ontwikkeld onder de paraplu van filmmaatschappij Solo.