Goldman Sachs heeft spijt

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft zijn excuses aangeboden voor de rol die de bank speelde in het ontstaan van de huidige financiële en economische crisis.

Als genoegdoening zal Goldman daarom een half miljard dollar beschikbaar zetten om kleine Amerikaanse ondernemers door de crisis te helpen. De bank maakt elke maand zo'n miljard dollar winst.

Goldman ligt in de VS al tijden onder vuur wegens de extreem hoge bonussen en de aantijging dat Goldman de financiële markten grootschalig zouden manipuleren.

Volgens onderzoeksjournalist Matt Taibbi van het tijdschrift The Rolling Stone speelt Goldman een grote rol in het kunstmatig creëren van economische zeepbellen, om vervolgens aan de crash van deze zeepbellen te profiteren.

"Wij hebben meegedaan in zaken die duidelijk verkeerd waren en we hebben reden om spijt te hebben. Wij bieden onze excuses aan", aldus Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein op een conferentie in New York.

Blankfein zei eerder deze maand tegenover Britse media dat banken een maatschappelijk belang dienen en 'werk van God' doen. Dat leverde hem veel kritiek op vanuit de financiële wereld. Ook van deze uitlating heeft de topman nu spijt.