Tariq Ramadan weer in opspraak

Tarig Ramadan, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is weer in opspraak geraakt. Ramadan presenteert wekelijks het programma Islam & Life voor de Iraanse zender Press TV. Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD eisen het onmiddellijke ontslag van Ramadan.

De partijen verwijten Ramadan dat hij werkt voor een bedrijf dat wordt gefinancierd door het Iraanse regime. Op 25 juni ging het programma van Ramadan over het sociaal activisme van moslimstudenten. De kort daarvoor vermoorde Neda Agha-Soltan werd daarin echter nooit genoemd. Wellicht was het programma al voor de moord opgenomen, maar toch vallen veel mensen, met name Iraniërs in het buitenland, er over.

Ramadan zegt in een schriftelijke reactie aan de Volkskrant. "Mijn voorwaarden waren dat ik elk onderwerp kan aansnijden zonder beperkingen. Sinds het begin heeft niemand geprobeerd om onderwerpen tegen te houden." Hij zegt verder dat hij nooit met iemand van de overheid gesproken heeft. Ramadan veroordeelt onderdrukking van en moord op burgers.

Over drie weken is Ramadan weer in Nederland en dan zal hij een beslissing nemen over zijn werkzaamheden voor Press TV.