Minder eten goed voor de hersenen

Volgens een nieuwe studie hebben diëten, waarbij men uitgaat van het aantal calorieën dat men nuttigt, invloed op de hersenfunctie. Minder calorieën eten is goed voor de hersenen. Dit werd al eerder aangetoond bij dieren, maar nu blijkt dat ook bij mensen zo te werken.

Aan het onderzoek deden vijftig mensen in de leeftijd van 50 tot en met 72 jaar mee. Zij werden verdeeld in drie groepen. Één groep moest de calorie-inname met dertig procent verminderen terwijl ze toch hetzelfde moesten blijven eten, maar dan in kleinere porties. De tweede groep mocht hetzelfde blijven eten als normaal, maar moest de onverzadigde vetten verhogen met twintig procent. De derde groep mocht zonder aanpassing eten wat men gewend was.

Na drie maanden werd bekeken hoe de score van de deelnemers was bij geheugentesten. De groep die minder calorieën had genomen scoorde twintig procent beter dan voor hun dieet. Bij de andere twee groepen was er niets veranderd in hun geheugenfunctie.

Volgens de onderzoekers zorgde de beperkte calorie-inname ervoor dat het insuline-gehalte daalde, ook had de eerste groep minder last van ontstekingen. Dat zou de reden zijn dat deze groep beter scoorde bij de geheugentesten.

Met dank aan kwiwi voor de submit.