Verstandeloos complot

Een complottheorie is een theorie die een rationele bevestiging blijft zoeken, maar hem zelden vindt. Eigenlijk is het heel simpel en weten de zwakkeren van geest niet wat een theorie is. Wikipedia zegt hierover: “Een theorie is een geheel van denkbeelden, hypothesen en verklaringen die in onderlinge samenhang worden beschreven. In de wetenschap is een theorie vaak een getoetst model ter verklaring van waarnemingen van de werkelijkheid.” En een complot is volgens Van Dale een samenzwering of geheim plan. Dus samenvattend: een geheel van denkbeelden of een samenzwering.

Nu hebben wij allemaal veel denkbeelden over iets of iemand, ik dus ook.
Dat de media onpartijdig zouden zijn is een sterk achterhaald gegeven, sterker nog: dat zijn ze nooit geweest. Ze zouden een doorgeefluik van de waarheid of feitelijke gebeurtenissen moeten zijn, maar vaak zijn die politiek gekleurd. De NOS speelt de linkse troeven uit en FOX News de rechtse. Zo krijgen wij te horen en zien wat we graag willen, waar we warm van worden, wat we bereid zijn te geloven, no matter what. En hoe harder deze media het presenteren hoe harder de stellingen en discussies op straat worden. Het kaartendek wordt uitgespeeld en als men verliest is het altijd de schuld van de croupier.

Complottheorieën ontstaan door het onvermogen ratio voor te laten gaan op gevoel en veronderstellingen. Uiteindelijk zijn genen en IQ daarvoor verantwoordelijk. Ik zag een paar dagen geleden een show van Trevor Noah, hij presenteert The Daily Show in Amerika. Zijn verslaggever bevond zich midden in een demonstratie van trumpisten. Op een gegeven moment stelde hij een laatste vraag aan een van deze demonstranten: “Maar waar is uw bewijs dan voor uw stelling dat de verkiezing gestolen is door de democraten?” De man van middelbare leeftijd antwoordde: “Bewijs?” Hij keek de verslaggever aan alsof er net een granaat in zijn gezicht ontploft was. “Bewijs? Kijk even om je heen, iedereen zegt het!”

I rest my case.