[Tour] Strijd!

Nieve reed al lang op kop
En hij dacht: die is voor mij
Hij was bijna bij de streep
Toen kwam Thomas nog voorbij

Hij moest nog een paar honderd meter. Die arme Nieve. Hij weet nu hoe Anna van der Breggen zich gisteren moet hebben gevoeld. Steeds dichter kwam hij bij de streep maar steeds dichter kwam Thomas dichterbij, maar toen hij eraan dacht hoe hij zou gaan juichen spatte die gedachte uiteen omdat die knul van Sky voorbij kwam. Het leven van een wielrenner kan soms hard zijn.

Wat een rit vandaag! Met dank aan Valverde en vooral aan Dumoulin. Halverwege de etappe dacht ik nog dat het net zo’n saaie rit als gisteren zou worden totdat Valverde in de aanval ging. En in de afdaling geloofde ik mijn ogen niet. Dumoulin met een ploegmaat in de aanval. De wraak voor de aanval van Froome in de Giro? Alleen Froome ging niet op Reichenbach om achter Dumoulin aan te gaan. Dat kon ook niet want die rijdt niet mee in deze Tour. Jammer dat Thomas uiteindelijk sterker was en dat Froome terugkwam. Ik denk dat het dus uiteindelijk toch weer een tweestrijd wordt tussen Tom en E.T. Thomas zou kunnen, maar die heeft het nog nooit drie weken lang volgehouden.

Toen Herman en Danny eindelijk waren uitgeluld zagen we dat Sagan de puntjes bij de tussensprint wel weer wilde hebben. Hij heeft er blijkbaar niet genoeg. Natuurlijk zat er ook een renner van Direct Energie bij. Veel voorsprong hadden ze nog niet en er waren meer renners op komst. Sky reed al op kop van het peloton, dus ze zouden lekker uit kunnen lopen.

Er gingen zoveel renners achter de kopgroep aan dat Sky misschien uiteindelijk wel op kop van alleen de Skyploeg kwam te rijden.

Sagan mocht gewoon de puntjes pakken en daarna begon de klim. De groene ging eraf en de betere klimmers bleven over. Navarro, Barguil, Caruso en Sicard. Achtervolgd door een half peloton met natuurlijk de Gendt. Alaphillippe was er ook weer bij. Die gaat helemaal voor de bergtrui. Hij kwam bij de kopgroep.

Sky op kop van het peloton is vaak dodelijk voor je rijtje inde verschillende Tourpoules. Maar vandaag zou het anders lopen.

Alaphillippe kreeg ruzie met de neutrale wagen, maar ging gelukkig niet het prikkeldraad in. Er waren meer renners op komst. Over de hele berg zag je groepjes renners en het peloton ging steeds trager onder leiding van de niet-klimmer Rowe. Ik hoopte en bad dat op de tweede berg van buitencategorie een andere ploeg aan het peloton zou gaan sleuren om Sky te vermoeien, want dat was toch echt nodig.

Als Gaviria het peloton bij kan houden dan klopt er iets niet dus dan weet je dat Sky weer erg rustig aan doet. Leuk voor de favorieten, maar kut voor het spektakel. Van Avermaet ontdekte ik ook voorin het peloton.

Alaphillippe ging de punten op de top pakken voor Barguil.

Aan het begin van de volgende klim werd de kopgroep ineens heel groot. Halverwege de klim was Sky  plotseling van kop verdwenen, maar het tempo werd er niet hoger door. Toch ging  eindelijk Movistar de gang erin brengen. Intussen was de kopgroep uiteengespat. Eindelijk ging het los. De gele trui ging er nu ook af. Ook Uran moest lossen, net als gisteren. Ook Mollema moest lossen. De gewonde klassementsrenners moesten er dus af.

De eerste echte aanval kwam van Valverde. Maarten vroeg zich af of het verstandig was, want er waren nog zes renners van Sky op kop van het peloton. Maar Maarten, dat is juist de tactiek. Die jongens van Sky moesten worden opgerookt.

Alaphillippe zou op deze berg geen punten pakken. Zijn concurrent Barguil wel. Die pakte dit keer de punten. Soler ging Valverde een voetje helpen.

Toen de voorsprong van Valverde bjina twee minuten was, kwam Pelizotti op kop van het peloton met Nibali. Was Sky kwetsbaar of werd Nibali zenuwachtig vanwege Valverde?

Barguil  pakte nu de puntjes op de top van de berg. Ik had trouwens het idee dat de ontsnapping van Valverde meer tactiek was dan een echte aanval. Nu konden Quintana en Landa kijken wat de rest van de favorieten gingen doen.

Ineens zag ik ook Dumoulin in de aanval tijdens de afdaling. Wat was dat nu? Caruso had intussen zijn medevluchters achter zich gelaten en stormde alleen op de  slotklim af.

Dumoulin met zijn maatje Anderson kwamen bij Valverde. Dat was niet gek natuurlijk. Dumoulin en Valverde bleven uiteindelijk over. Zou die coup nu lukken? Nee, neemt die kut van een Valverde niet over.

Intussen kwamen Navarro en Herrada bij de kopgroep. Dumoulin kreeg genoeg van zijn aanhangwagentje. Hij had wel een trein achter zich aan. Yates moest er af in de groep van favorieten en er zakten er meer doorheen. Valverde bijvoorbeeld en Zakarin. Even later moest ook Fuglsang eraan geloven.

Leuk, Barguil hielp Dumoulin nog even. Held. Bernal viel af. Dumoulin hield nog stand.  Maar dan ging Thomas. Quintana ging in de achtervolging, Froome deed niets. De volgende die ging was Bardet. Het was nu echt oorlog. Thomas zou ook wel blij zijn dat Froome achter hem aanging.

Uiteindelijk was Thomas vandaag de sterkste, maar Dumoulin was wel de morele winnaar voor mij. Pakte nog net voor Froome wat bonificatie. Quintana had weer eens zitten slapen op een vlak stukje van de klim, want daar hoef je toch normaal gesproken niet te worden gelost door Martin en Froome. Ik ben benieuwd wat er morgen gaat gebeuren in de rit naar Alpe d’Huez.

Tweet van de dag: Henk de Bot: Goeie benen zorgen ervoor, dat je de Tour wint. Daarom baal ik er eigenlijk van, dat Doutzen Kroes geen man is.  

Opmerking van de dag: Herbert: Alaphillippe pakt de punten en een bidon.

De rit van morgen

Over de bergen van morgen hoeven we het niet te hebben. Die zijn meer dan bekend. De Col de la Madeleine, de Col de Croix de Fer en de finish is op Alpe d’Huez. Het wordt dus klimmen geblazen.

De renners vertrekken echter uit Bourg Saint Maurice. Dat is een leuk bergdorp aan de poorten van het Mont Blanc Massief.  Je kunt geen hobby hebben die niet in dat dorpje te beoefenen is. Van tennis tot boogschieten, van Aquarelschilderen tot bergbeklimmen. Misschien dat postzegels verzamelen er niet kan, maar ik zou er niet eens van opkijken als het wel kon.

De liften zijn niet alleen voor de skiërs in de winter, maar ook voor parapentebeoefenaars en voetgangers. Er zijn tien van die skiliften die zomer en winter open zijn. Je hebt er 700 kilometer aan paden en wegen waarop je kunt wandelen en fietsen vanuit het dorp. Er zijn in dat gebied veertig tennisbanen, een golfbaan, een heel groot bikepark met trial park, practice park,  piste four cross, cross country en slope style parcours. Er zijn 150 kilometers mountainbikepistes waaronder een speciale afdalingspiste.

Er zijn evenementen en feesten. Je kunt dus alles waar de renners geen tijd voor zullen hebben. Die gaan van daaruit over de gewone wegen naar boven, naar beneden, weer naar boven en weer naar beneden en tenslotte heel erg naar boven. Ik ben benieuwd hoeveel Nederlanders er dit jaar weer op de berg staan om de renners aan te moedigen en wie de prijs krijgt voor het gekste pak.