[Tour] Regen!

Tony was de favoriet
En hij deed ook wat hij kon
Maar het lukte dit keer net
Het was Thomas die nu won

Er was regen voorspeld tijdens de tijdrit en dan weet je het wel. Dan krijg je af en toe schuivende renners te zien. Ik was dus benieuwd toen ik om kwart over drie de tv aanzette. Inderdaad zag ik meteen Herman van der Zandt met een paraplu en na de start van Gesbert druppels op de lens van de camera en Bouhanni ging bijna lopend door de bochten.

De eerste val in beeld was van Groenewegen. Hopelijk houdt hij er niets aan over want hij staat in één van mijn rijtjes voor de Tourpools. Ik dacht dat het wel meeviel.

Majka was de eerste van de klassementsrenners die startte. Hij startte dus relatief vroeg en had wel een nat wegdek, maar niet zo erg veel regen. Misschien was dat wel een gelukje voor hem. Niet veel later ging Pinot van start. Waarschijnlijk met tegenzin, want hij moest starten omdat de ploeg vond dat een Fransman de Tour hoort te rijden. Hij had in de Giro meegedaan voor de eindwinst en ik denk dat hij dat niet gaat doen in de Tour, dus ik was wel benieuwd naar zijn tijdrit.

De tijd van Majka viel me wat tegen. Pinot heeft ook wel eens wat betere tijdritten gereden, maar dat was dus al verwacht. Ik was wel tevreden over mijn geheime wapen in de poolrijtjes: Buchmann.

Ondertussen werd het wegdek steeds natter. Dat zou me wat worden met die lange bonenstaak Froome. Ik was ook benieuwd welke sprinter de beste tijd zou hebben en hoever hij achter zou staan op de winnaar van de tijdrit. Met het oog op morgen natuurlijk. Het werd Kittel. Hij staat op zestien seconden van Thomas en zou met een paar goede sprints het geel kunnen pakken de komende dagen. Ook Impey en Sagan deden het heel goed. Herbert dacht dat Kiryienka de tijd van Trentin zou verpulveren. Nou, hij was twee seconden sneller. Ineens was het volgens Herbert een dubbeltje op zijn kant. Maar ook dat was het dus niet. Herbert bleek trouwens nog steeds dezelfde Herbert. Hij zat een lulverhaal te vertellen toen de tussentijd van Kühn in beeld was en vijf minuten later zij hij trots dat ze nu ook de tussentijd van Kühn hadden.

Natuurlijk gingen er meer renners onderuit na Groenewegen. Gallopin bijvoorbeeld. En die ging harder onderuit dan Groenewegen. Valverde deed zijn naam eer aan. Ik hoopte dat hij niet uit zou vallen, want hij staat op mijn lijstjes. Helaas was dat vergeefse hoop. Valverde kunnen bijna al de mensen die aan de weddenschappen meedoen uit hun lijstje schrappen.

Jos van Emden pakte niet het geel zoals heel Nederland hoopte, maar eigenlijk is dat niet gek na de Giro en de nasleep daarvan. Roglic had ik bij Scorito als kopman, maar hij ging als snel onderuit. De Fransen vonden het echter niet nodig om de grootste kanshebber voor de winst in de tijdrit in beeld te brengen toen het gebeurde. De grootste teleurstelling was echter Porte. Zou hij misschien ziek zijn of liefdesverdriet hebben?

Ik was niet echt te spreken over de manier waarop de Franse tv de tijdrit in beeld bracht, en niet alleen vanwege Roglic. Er was regelmatig geen tijd te zien als er renners binnenkwamen en dat is wel de bedoeling natuurlijk. Bovendien bleef de tijd regelmatig vlak voor de eindstreep al stilstaan. Thomas kreeg er af en toe bijna een hartstilstand van en het is toch nog beter dat de tijd stilstaat dan het hart van Thomas. IK hoop al jaren dat de tijd stil blijft staan, maar dat is een ander verhaal.

Fijn dat we af en toe worden bijgepraat over wat er tot dan is gebeurd door Joris van den Berg, want anders zouden we misschien iets missen als we de hele tijd zitten te kijken. Ik vind het zoiets hebben van: kijk eens Joris mag ook meedoen.

Thomas heeft dus de eerste gele trui. Dat is gunstig voor eventuele vluchters, want Sky gaat echt niet achter ze aan rijden. Helaas de ploegen van de sprinters wel en dus zullen we morgen de ploegen van Quick-Step en Lotto wel voorop zien rijden.

Tweet van de dag: Lexan Pieterse: Ik ben momenteel zo rustig vergeleken bij de laatste 10 dagen Giro/Dumoulin-stress dat ik me afvraag of mijn hart nog wel klopt.

Opmerking van de dag: Herbert: Kiryjenka reed als enige boven de 52 kilometer. Samen met Trentin.

De rit van morgen

Morgen gaat de rit naar Luik. Die stad kennen wij wielerliefhebbers natuurlijk goed van Luik Bastenaken Luik. Dit jaar weer eens gewonnen door Valverde. Ik heb die klassieker in 1991 gefietst en het was een zeer mooie rit, maar Luik zelf vond ik niet echt mooi. Ik ken veel mooiere steden in België. Gent bijvoorbeeld.

De stad is al lange tijd in verval. Het was eens een bloeiende industriestad, maar wel door oude industrie. Trump zou er nieuw leven in kunnen blazen, want het was met name de vieze metaalindustrie die de stad glorie gaf. Om die industrie te laten draaien werd er in de omgeving ook steenkool gedolven. De lievelingsindustrieën van Trump dus, maar in België niet meer toonaangevend.

Tegenwoordig kun je in Blegny, een stadje in de omgeving van Luik, als toerist in de kolenmijnen afdalen samen met oud-mijnwerkers. Maar er is meer leuks in de omgeving van Luik. Het kasteel van Moldave bijvoorbeeld. Twintig zalen met heel veel barok. Leuk, als je er van houdt. Ik persoonlijk vind het natuurreservaat dat bij het kasteel te vinden is leuker. Ik hou erg van natuur en kijk er ook graag naar. Dan bedoel ik een echt natuurreservaat en niet een meisjesinternaat.

In het natuurreservaat komen vogelsoorten voor die elders verdwenen zijn. De waterspreeuw bijvoorbeeld. Ook de dwarsoorvleermuis kun je in het natuurreservaat vinden. Zijn kop doet herinneringen aan Starwars opleven.

Aan het hydraulische rad dat in het kasteel te zien is, word je duidelijk dat het gebied ook een belangrijk waterwingebied was. Er zat dus niet alleen steenkool in de grond, maar ook zuiver water.

Het zal de renners allemaal niet interesseren als ze naar Luik onderweg zijn. Zij moeten zorgen dat ze overeind blijven en als dat gebeurt, dan mogen ze aan het einde van de rit eventuele vluchters inrekenen en treintjes vormen voor hun sprinters. Er zijn namelijk zat heuvels in de omgeving van Luik, maar deze etappe is vlak.