E(C)HEC

Mijn oudste dochter woont in Schleswig-Holstein en werkt in Hamburg.  Ze woont in een dorpje tussen Kiel en Lübeck. Ik volg daarom de ontwikkelingen rond de EHEC-bacterie met meer dan gewone belangstelling en wat kom ik dan tegen? Onzin, paniekvoetbal, belachelijke uitspraken, overhaaste reacties en domme tips.

Je zult maar tuinder zijn en al je komkommers en tomaten moeten doordraaien omdat iedereen maar wat roept in de kranten en op het internet. Het nieuws gaat tegenwoordig razendsnel. Als er vandaag om twee uur ’s middags iemand in Tietjerksteradeel sterft aan een voedselvergiftiging, dan weet om vier uur ’s middags heel Nederland het en ’s avonds eten de Chinezen al geen varkensvlees uit Nederland meer, omdat iemand heeft getwitterd dat er in het varkenshaasje een nieuw soort bacterie is gevonden die resistent is tegen alle antibiotica en zeer dodelijk.
Je krijgt geen tijd meer om een gedegen onderzoek te doen voordat je iets in het nieuws brengt. Op zich kan snelheid een enorm voordeel zijn. Twitter is een uitstekend middel om weggelopen kinderen op te sporen, maar de impact van de nieuwe media kan ook funest zijn voor een hele branche. Dat blijkt nu wel. Want EHEC is echt een echec en een ramp voor de groenteteelt in West-Europa.

Het begon met speculaties door de Duitsers over drie(!) Spaanse komkommers en meteen raakte iedereen in paniek.
Denk nou eens even na. Waarom worden mensen in Noord-Duitsland ziek van komkommers uit Spanje en de Spanjaarden of mensen uit andere landen die Spaanse komkommers importeren niet?
Vervolgens breekt ook paniek in andere landen uit. In Nederland durft ook ineens niemand meer een komkommer, tomaat of sla te eten. Ik haal mijn tomaten, komkommers en paprika's altijd bij een tuinder in het Westland. Een tros tomaten voor € 1,00 en twee komkommers voor dezelfde prijs. Gisteren nog komkommer bij de nasi gegeten. Niets mis mee. De man is echter in alle staten, want zijn kraampje aan de straat is nog het enige dat een beetje verkoopt. Verder ligt de handel bijna stil. 

De reactie van onze eigen Henkie Bleker was al net zo onzinnig als het getoeter van de Duitse autoriteiten over de Spaanse komkommers.
Henk zei dat de Duitsers eerst maar eens naar zichzelf moesten kijken. De uitbraak vond plaats in Hamburg en misschien kwam het dus wel door Duits bier of Duitse Bratwurst. Zo’n uitspraak voegt niets waardevols toe aan de discussie.
Op zich had Henk gelijk dat de Duitsers de bron eerst maar eens bij zichzelf moesten zoeken, maar als hij zich wat meer op de hoogte had gesteld, dan had hij geweten dat het overgrote deel van de slachtoffers bestaat uit vrouwen en dat daar erg veel vrouwen bij zijn die juist op de gezondheid letten. Die drinken geen bier en eten geen Bratwurst. Bovendien is Hamburg een wereldhaven, dus de oorzaak van de besmetting kan ook een illegale Irakees zijn, of een container met besmette ijsblokjes uit Groenland.

Ik las ook dat men het opvallend vindt dat zo veel vrouwen besmet worden door de bacterie.
Kom nou. Wie maakt over het algemeen het eten klaar? Juist. Als je daar nu eens over nadenkt, dan is het toch ook weer gelul dat een restaurant in Lübeck de bron zou zijn? Of een festival in Hamburg? Natuurlijk kunnen daar mensen ziek zijn geworden. In Lübeck zijn zeventien mensen ziek geworden, las ik. En bij zo’n festival kunnen ook mensen besmet raken. Maar ook dan moet er iets zijn waardoor ze besmet raken. Bovendien heeft onderzoek al uitgewezen dat bij het restaurant niets mis is. Maar was het dat tijdens het eten ook al niet en hebben die zeventien mensen daar allemaal wel gegeten?

Na het restaurant kwam een teler in Noord Duitland aan de beurt en na de komkommers kwam de taugé. Dus die handel ligt nu ook plat natuurlijk. Kunnen die Duitsers nu niet eens gewoon eerst alle bewijzen verzamelen en dan pas naar de media? Ook de Nederlanders toeteren alles meteen de media in. Nu weer iets over Nederlandse bieten. Niet even afwachten of die bacterie net zo gevaarlijk is als de Duitse variant. Nee, gewoon in de openbaarheid brengen voordat er iets behoorlijk is onderzocht. Bietenhandel ook naar de kroten.

Misschien mag ik eens een gooi doen naar een mogelijke bron? Iedereen lult toch maar wat, dus erger kan het toch niet worden.
Wat zijn de overeenkomsten tussen mensen die ziek worden bij een restaurant, een festival en vrouwen die het eten maken? Verse groenten of rauw vlees. Je eet een lekker medium gebakken tartaartje of biefstuk en hup, je bent besmet. Of je snijdt een tomaat, wast je handen niet en hebt jeuk aan je neus. Kassa! Dat kan allemaal als je in een restaurant of iets bij een festival eet en ook als je het eten klaarmaakt. Maar dan ga ik wel voor het rauwe vlees, want als de huisgenoten niet ziek worden dan lijken de komkommers en tomaten niet in aanmerking te komen. Groente die nog gekookt moet worden natuurlijk wel. Wat dat betreft was die taugé niet zo'n gek idee, want die heeft al vaker voor ellende gezorgd op de wereld.
Het aantal besmettingen neemt momenteel af. Het lijkt mij dan ook waarschijnlijk dat je de bron van de besmetting inderdaad moet zoeken bij één bedrijf dat vlees of groente levert aan de restaurants en winkels in Noord Duitsland, want tot nu toe hebben alle mensen die besmet zijn een band met dat gebied. En dat bedrijf moet per se worden gevonden, want het is heel belangrijk om te achterhalen waarom daar een normaal gesproken onschuldige E.coli heeft kunnen muteren tot een dodelijke bacterie. 

Verder blijkt wel eens te meer hoe wij in West Europa ons eten verkloten terwijl er in de hele wereld nog steeds miljoenen mensen honger lijden. Ik noem even wat dingetjes die de afgelopen decennia hebben gespeeld. We hadden gekke koeien, varkenspest, vogelgriep, Q-koorts, resistente ESBL bij kippen en nu EHEC en dan heb ik waarschijnlijk nog niet eens alles opgenoemd. En van het weinige eten dat nog wel goed is maken we een vloer die we voor dertigduizend euro aan een museum verkopen. Dat zullen die mensen in de derde wereld wel begrijpen. Ik heb zin om eens lekker te gaan dansen in die pindakaasvloer.

Ik begon met te vertellen dat ik, sinds ik het nieuws over de besmettingen volg, al veel onzin en belachelijke uitspraken ben tegengekomen. Het is een te ernstige zaak om er grapjes over te maken, maar soms kom je iets tegen wat op zich al een grap is.
Op gezondheidsnet las ik onder andere de volgende tips om besmetting te voorkomen.
-handen wassen na het gebruik van het toilet;
-handen wassen voor het bereiden van het eten en voor het eten;
-werk bij het reinigen van het toilet van schoon naar minder schoon.
Het waren echte eyeopeners voor me. Vooral het werken van schoon naar minder schoon was een verrassing. De meeste mensen beginnen natuurlijk met hun doekje het toilet te reinigen en gaan daarna de deurknop doen.
Gek genoeg deed ik die dingen altijd al zoals ze aangeven dat het moet. Misschien jullie ook wel.

Vanavond eten we Salade Niçoise. Krulsla met tomaten, komkommer, duurzaam gevangen tonijn en ansjovis, groene paprika, ei, verse basilicumbladeren wat olijfolie en zwarte olijven. Lekker met een stokbroodje met kruidenboter. Mij krijg je niet gek.