Verras ons, Guus

Guus Hiddink vertrekt bij PSV. Dat heeft hij op dit moment al bekend gemaakt of gaat dit spoedig doen. Nadat hij als volksheld uit Zuid-Korea naar Eindhoven terugkeerde, heeft hij ontegenzeggelijk goed gepresteerd. Je kunt van Guus vinden wat je wilt, zijn erelijst spreekt voor zich. Bovendien is het maar erg nipt mislopen van de Champions Leaguefinale een prestatie van formaat met een Nederlandse club. Dit seizoen zagen we maar weer eens dat zoiets structureel absoluut niet meer mogelijk is.

In die zin is het vertrek van Guus niet gek. Los van alle commotie die de heer Timmer heeft veroorzaakt past het bij Guus Hiddink. Natuurlijk is het voor PSV niet fijn om een man te verliezen die de voor Nederlandse begrippen uiterst ongebruikelijke dubbelfunctie van technisch directeur en trainer heeft. Hiddink heeft als TD enkele goede aankopen gedaan, die de club goed gedaan hebben. Evengoed heeft hij wat mindere aankopen gedaan. Het vertrek van Hiddink zal wellicht ook een rol spelen in de keuzes die spelers als Alex, Farfán, Ooijer, Gomes en Cocu zullen maken. Anderzijds heeft iedereen die stelt dat niemand groter is dan de club PSV gelijk. Guus zei het zelf ook. Voor zijn komst zijn er successen geweest en die zullen er na zijn vertrek ook ongetwijfeld komen.

Interessante periode dus, die nu aanbreekt. De superheld van het WK 2002 en de ook in Eindhoven bijkans heilig verklaarde Hiddink heeft ongetwijfeld de nodige opties voor een projectje, zoals hij het zelf zo graag noemt. Zuid-Korea in 2002 was een fijn projectje, het parttime bondscoachschap van Australië ook. Guus bagatelliseert zijn functies hiermee altijd wat. Deels uit strategische overwegingen, want het klinkt nu eenmaal logischer om naast je vaste baan bij PSV een projectje te doen dan er een echte baan naast te hebben. Het doet vermoeden dat het iets kleins is, waar Guus zijn hand niet voor omdraait. Zoiets als de kunstjes van Leo Beenhakker. Hiddink is er dol op en zoekt ze al zijn hele leven.

Welnu, wat gaat hij doen? De geruchten gonzen rond. Chelsea is een hardnekkige. Guus kent de grote mannen binnen die club goed, want hij voerde wel eens een gezellig werkoverleg met die mannen. Een beetje over Alex praten onder het eten, u kent het wel. Nu José Mourinho daar wegens zijn weinig sympathieke uitstraling naar buiten toe onder vuur lijkt te liggen, is het niet vreemd dat Hiddink genoemd wordt. Als er één iemand is die een club de nodige sympathie kan bezorgen in de media is hij het. Een kwinkslagje hier, een knipoogje daar en Guus pakt de mensen in. Hij kan zelfs sympathiek verliezen, een kunst die weinigen in het vak beheersen. Lijkt een goede optie, Chelsea. Mooie stad ook, Londen, zeker voor een levensgenieter als Guus. Manchester United zou ook een stiekeme outsider kunnen zijn in dit kader, want Sir Alex wordt wel erg oud.

Maar misschien wil Guus wel geen club meer. Kiest hij weer voor een rol als bondscoach. De chauvinistische Engelsen, die altijd een Brit willen, zouden hem zelfs op de lijst hebben staan. Voor een buitenlander een geweldige prestatie. Prima kans voor Guus, genoeg goede spelers daar. Als hij ze wat tactieken van het continent kan bijbrengen, valt daar echt wat van te maken. Alleen de tabloids, dat lijkt niets voor Guus. Hij vindt de FIOD al vervelend, dus dat kan een probleem zijn. Ik kan me ook zo voorstellen dat hij Frankrijk of Duitsland uit de brand gaat helpen na het WK, bij een indringende verjongingsprocedure. Kan zo maar gebeuren.

Blijft over Rusland. Ook een mooi land natuurlijk. Guus kan er musea bezoeken, oliedollars scheppen en de meeste interessante duels vinden plaats in Moskou, dus erg veel hoeft hij niet te reizen. Kan natuurlijk wel, even naar Zenith in St. Petersburg gaan kijken, met die twee topspitsen. Of de gepromoveerde club uit Wladiwostok gaan bekijken, waarbij je door meer tijdzones vliegt dan voor de gemiddelde Europacupwedstrijd. Guus in het vliegtuig met een knappe Russin als tolk, ondertussen Gorky en Dostojevski lezend. De Goelag Archipel misschien ook, in een vlaag van hervonden jeugdige rebellie. Hoewel de muur al lang gevallen is. Het lijkt met afstand de beste kandidaat, want het is een mooi projectje. Proberen dat enorme land naar het EK te loodsen, daar lonkt een nieuw ereburgerschap.

Maar misschien, heel misschien, gaat Guus ons verrassen. Want tussen al die peperdure Engelse clubs en ambitieuze bonden, prikkelt één gedachte mij het meest: Guus die terugkeert naar zijn wortels. Terugkeren bij De Graafschap, als technisch directeur of trainer. Of gewoon allebei, moet kunnen. Met een interessante sponsor, proberen zijn oude liefde terug te brengen naar de status van een stabiele eredivisieclub. De wereldburger terug in de Achterhoek. Het klinkt mooi, maar ik vrees dat dergelijke sentimenten in het topvoetbal en dus ook bij Guus geen rol meer spelen. Het zal als projectje wel niet interessant genoeg zijn.