FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 september 2024

Uitslagen eredivisie zaterdag

PSV heeft ook de vijfde competitiewedstrijd gewonnen. Tegen NEC won het eenvoudig en de landskampioen blijft foutloos. FC Twente en Feyenoord liepen tegen puntenverlies op. AZ won de laatste wedstrijd van de avond met maar liefst 9-1 en boekte daarmee een clubrecord.

PSV - NEC 2-0
Na acht minuten was de wedstrijd in Eindhoven gespeeld. Luuk de Jong zorgde vanuit een penalty voor de openingstreffer, waarbij NEC'er Kodai Sano met rood van het veld moest. Vijf minuten na de openingstreffer maakte Guus Til de 2-0. In het vervolg van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.

FC Twente - PEC Zwolle 1-1
FC Twente kwam in de Grolsch Veste al na acht minuten op achterstand door een doelpunt van Dylan Vente. Na de achterstand creëerde Twente genoeg kansen, maar het duurde tot halverwege de tweede helft voordat Sem Steijn de gelijkmaker maakte. De aanvallende middenvelder profiteerde van een fout van de doelman van PEC Zwolle. Daarna werd er niet meer gescoord en kon Twente voor eigen publiek opnieuw niet winnen.

FC Groningen - Feyenoord 2-2
Feyenoord heeft opnieuw punten laten liggen in de eredivisie. In Groningen leken de Rotterdammers op weg naar een tweede zege in de competitie, maar in de laatste tien minuten gaf het een 0-2 voorsprong weg.

Feyenoord kwam in de eerste helft net na het half uur op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Thom van Bergen. In de zeventigste minuut leek Igor Paixão Feyenoord naar een tweede overwinning van het seizoen te koppen. Maar door twee doelpunten in de slotfase van invaller Brynjólfur Willumsson wist FC Groningen toch nog één punt te pakken en moet Feyenoord nog even wachten op de tweede competitiezege.

NAC Breda - Fortuna Sittard 1-0
NAC Breda heeft de tweede overwinning van het seizoen te pakken. In een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard leek het lang op een 0-0 gelijkspel uit te draaien, maar vijf minuten voor tijd zorgde de Poolse invaller Kacper Kostorz voor het beslissende doelpunt en de drie punten voor NAC.

AZ - sc Heerenveen 9-1
AZ heeft een recordoverwinning geboekt in de eredivisie door sc Heerenveen met 9-1 te verslaan in het AFAS Stadion. Dit is de grootste overwinning in de clubgeschiedenis.

AZ leidde halverwege de wedstrijd tegen sc Heerenveen met 2-1. Spits Troy Parrot scoorde halverwege de eerste helft zijn eerste treffer en direct na rust maakte de Ierse spits er nog drie. Dat deed de spits in welgeteld acht minuten tijd. Na de vier goals van Parrot liep AZ uit naar een 9-1 overwinning en daar verbeterde ze hun clubrecord, dat was de de 2-9 overwinning in 1977 tegen FC Amsterdam.

Bol loopt naar vierde Diamond League-titel op rij, Visser 2e op 100m horden

In het Koning Boudewijnstadion in Brussel is zaterdagavond het Diamond League-seizoen alweer afgerond. Vrijdag stond al een avond op het programma vol finales, zaterdag werden de finales op de andere onderdelen afgewerkt, inclusief Nederlands succes.

400m horden vrouwen
Het was het slotakkoord van de avond en voor Nederland was het eigenlijk ook het hoogtepunt: Femke Bol domineerde en sloot haar seizoen af met een ruime zege in 52,45 seconden, haar vierde opeenvolgende Diamond League-titel. De Amerikaanse Anna Cockrell werd in 53,71 seconden tweede, voor de Jamaicaanse Shiann Salmon (53,99).

100m horden vrouwen
Nadine Visser liep voor de zoveelste keer dit jaar een dijk van een race en dit keer leverde haar dat in 12,54 seconden zelfs de tweede plek op. Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico pakte in 12,38 de winst, plek drie was in 12,55 voor de Jamaicaanse Ackera Nugent.

400m horden mannen
Karsten Warholm was er wegens een blessure niet bij en daarmee lag de weg open voor Alison dos Santos. De Braziliaan liep in 47,93 seconden naar de winst, voor de Qatarees Abderrahman Samba (48,20) en de Estse veteraan Rasmus Mägi (48,26).

Kogelstoten mannen
Al in zijn eerste poging haalde Leonardo Fabbri geweldig uit: 22,98 meter, een zeldzaam goede afstand. Het bleek ook genoeg voor de winst, alleen de Amerikaan Ryan Crouser kwam met 22,79 meter een klein beetje in de buurt. Plek drie ging met 21,95 meter naar de Jamaicaan Rajindra Campbell.

Speerwerpen vrouwen
Haruka Kitaguchi deed wat ze al zo vaak heeft gedaan: met haar allerlaatste worp de winst pakken, dit keer met 66,13 meter. Daarmee wipte ze over de 65,23 meter van de Servische Adriana Vilagos heen, plek drie was met 62,40 meter voor de Amerikaanse Maggie Malone-Hardin.

200m vrouwen
Tasa Jiya mocht de finale lopen en deed het prima: in 22,95 seconden finishte ze als vijfde, wat na de diskwalificatie van Marie-Josée Ta Lou-Smith zelfs een vierde plek werd. De Amerikaanse Brittany Brown won in 22,20 seconden, voor de Britse Daryll Neita (22,45) en landgenote Anavia Battle (22,61). Sydney McLaughlin-Levrone mocht in de 'B-wedstrijd' in actie komen en won daar in 22,40 seconden.

Hinkstapspringen mannen
In zijn tweede poging kwam de Portugees Pedro Pichardo tot 17,33 meter en dat bleek genoeg voor de winst. Max Hess uit Duitsland kwam dertien centimeter tekort, plek drie was met 17,05 meter voor de Burkinees Hugues Fabrice Zango.

3000m steeplechase vrouwen
Het werd een mooie sprint om de winst, waarin Faith Cherotich ietwat verrassend de snelste was. De Keniaanse won in 9:02,36 minuten en klopte de Bahreinse Winfred Yavi (9:02,87), terwijl de Oegandese Peruth Chemutai in 9:07,60 als derde finishte.

1500m vrouwen
Faith Kipyegon maakte ondanks een relatief trage start weer grote indruk: de Keniaanse kreeg alleen Diribe Welteji mee, maar sprintte de Ethiopische er overtuigend af. Kipyegon won in 3:54,75 minuten, voor Welteji (3:55,25) en de Australische Jessica Hull (3:56,99).

200m mannen
Letsile Tebogo uit Botswana kon het dit keer zowaar niet helemaal doortrekken en moest het in 19,80 seconden doen met plek twee; de Amerikaan Kenny Bednarek snelde in 19,67 seconden naar een mooie zege, Alexander Ogando uit de Dominicaanse Republiek werd in 19,97 seconden derde.

5000m vrouwen
Al vrij snel nam Beatrice Chebet de benen, de Keniaanse werd alleen nog bedreigd door een cameraman die te druk was met hoogspringer Gianmarco Tamberi en zijn gekkigheden. Chebet bleef gelukkig overeind en won in een meetingrecord van 14:09,82 minuten, voor Medina Eisa uit Ethiopië, die in 14:21,89 een wereldrecord tot 20 jaar liep, en haar landgenote Fotyen Tesfay (14:28,53).

800m mannen
Een fantastisch jaar op het onderdeel werd afgesloten met een wereldrecordpoging, maar dat zat er niet in. Wel werd het een heerlijke finale, waarin de Keniaan Emmanuel Wanyonyi in de laatste meters voorbij de Algerijn Djamel Sedjati snelde voor de winst: 1:42,70 tegen 1:42,86 minuten. Plek drie ging in 1:43,25 naar de Canadees Marco Arop, die lang aan de leiding ging.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Een redelijke wedstrijd, waarin de Australische Nina Kennedy als enige over 4,88 meter kwam. De Amerikaanse Sandi Morris, Alysha Newman uit Canada en de Britse Molly Caudery bleven op 4,80 meter steken en eindigden op basis van foutsprongen in die volgorde.

Verspringen vrouwen
De Italiaanse Larissa Iapichino opende met 6,77 meter, wat genoeg zou zijn voor de winst, maar ze deed er met 6,80 meter nog een paar centimeter bij en pakte de winst, voor de Amerikaanse atletes Monae' Nichols (6,68 meter) en Jasmine Moore (6,61 meter).

Hoogspringen mannen
Gianmarco Tamberi kende een fysiek moeilijke periode, maar sloot het toch erg goed af: de Italiaan won met 2,34 meter, drie centimeter hoger dan de toch wel verrassende Oekraïner Oleh Doroshchuk. Plek drie was met 2,25 meter voor de Zuid-Koreaan Woo Sang-hyeok.

Speerwerpen mannen
Met 87,87 meter opende Anderson Peters uit Grenada al sterk en het bleek zelfs genoeg voor de winst: de Indiër Neeraj Chopra kwam welgeteld één centimeter tekort en werd met 87,86 meter tweede, voor de 85,97 meter van de Duitser Julian Weber.

Politie heeft A12 ontruimd, 370 milieuactivisten aangehouden

Activisten van Extinction Rebellion (XR) blokkeren vandaag opnieuw de A12 bij Den Haag als protest tegen overheidssteun voor fossiele brandstoffen. De bezetting van de A12 begon stipt om 12 uur. Naar schatting staan er momenteel tussen de 300 en 400 demonstranten op het wegvak tussen het gebouw van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken.

Update 20.00 uur: De politie heeft bij de 'ontruiming' van de A12 in totaal 370 klimaatactivisten aangehouden. 350 actievoerder zijn aangehouden omdat ze ondanks de oproep om weg te gaan, bleven zitten op het asfalt.

Daarnaast zijn er nog twintig andere mensen aangehouden wegens belemmering en vernieling, waaronder het spuiten van graffiti, volgens de politie. De snelweg wordt nu ontdaan van alle achtergelaten zooi en schoongemaakt, waarna de weg weer kan worden vrijgegeven voor het verkeer. 

Update 17.50 uur: De werkonderbreking van de politie is voorbij en dat merken de demonstranten op de A12 inmiddels ook. De demonstranten zijn opgeroepen om de A12 te verlaten. Aangezien hieraan geen gehoor werd gegeven, zijn de agenten inmiddels begonnen met het arresteren van de demonstranten. Waterwerpers staan al gereed. Er staan ongeveer honderd actievoerders op de weg.

.

Eerdere berichtgeving: XR heeft al meerdere keren geprotesteerd op dit deel van de A12, wat heeft geleid tot verkeersoverlast en volgens de politie ook tot gevaarlijke situaties. Omdat de politiebonden vandaag ook in actie komen voor een nieuwe regeling voor vroegpensioen, zijn er aanzienlijk minder agenten aanwezig. Een verslaggever ter plaatse meldt dat er slechts een klein aantal agenten bij de demonstratie is, wat veel minder is dan bij eerdere blokkades.

Op de A12 zelf zijn inmiddels tenten geplaatst door mensen die duidelijk van plan zijn om de nacht op de snelweg door te brengen. Mensen zitten in comfortabele campingstoelen en hebben proviand meegebracht. Er klinkt muziek en er heerst een ontspannen sfeer. Enkele ouders hebben hun kinderen meegenomen, terwijl een ander zijn hond over het asfalt van de snelweg los laat lopen. Sommige demonstranten lezen rustig een boek op de vangrails, terwijl anderen in het zonnetje genieten van een banaan.

Extinction Rebellion had van tevoren al laten weten dat dit protest tot nu toe het meest ontwrichtende zou zijn. De actie is aangekondigd als zijnde een "noodoproep" aan de overheid om onmiddellijk te stoppen met het subsidiëren van de fossiele industrie. Ze eisen dat er meer investeringen komen in duurzame energie en dat de overheid zich inzet voor een eerlijke en rechtvaardige energietransitie. Activisten van XR dragen spandoeken met teksten als "Stop fossiele subsidies" en "De aarde in gevaar, nu in actie".

Gisteren werd bekend dat Den Haag reclames in het straatbeeld voor producten die gerelateerd zijn aan fossiele brandstoffen gaat verbieden. Het is de eerste gemeente in de wereld die dergelijk verbod invoert.

-

Zware overstromingen door extreme regen Midden-Europa, 4 doden in Roemenië

Verschillende landen in Midden-Europa bereiden zich de komende dagen voor op de dreiging van overstromingen. 

Update 19.30 uur: Zware regenval heeft in verschillende landen in Midden- en Oost-Europa overstromingen veroorzaakt. In Roemenië kwamen minstens vier mensen om het leven. Sinds vrijdagochtend is er in het zuidwesten van Polen meer regen gevallen dan tijdens de zware overstroming in 1997.

In Brno, in het zuidoosten van Tsjechië, werd een ziekenhuis geëvacueerd en in de noordoostelijke regio van Moravië werd de noodtoestand uitgeroepen. Ook de Slowaakse hoofdstad Bratislava riep de noodtoestand uit. In Oostenrijk zijn verschillende gemeenschappen uitgeroepen tot rampgebied.

Ook in delen van Zuid- en Oost-Duitsland zijn waarschuwingen voor overstromingen afgegeven.

Eerdere berichtgeving: In Tsjechië zei premier Fiala dat het land zich voorbereidt op de ergste scenario's. Van sommige rivieren wordt verwacht dat er zulke ernstige overstromingen zullen ontstaan, die statistisch gezien, slechts één keer per eeuw voorkomen. De uitstroom uit de Moldau-dammen beemt aanzienlijk toe en in Praag zijn beschermende muren tegen overstromingen opgebouwd.

Ook in Polen zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Minister van Defensie Kosiniak-Kamysz zei dat het leger en alle geüniformeerde diensten paraat staan. Boten, amfibievoertuigen en zwaar materieel worden voorbereid. Volgens de weerautoriteiten daar zou de komende vier dagen in delen van Tsjechië en Polen tot wel 400 liter regen per vierkante meter kunnen vallen.

Ook in Slowakije en Oostenrijk is de situatie gespannen. Er wordt daar dit weekend ongeveer 200 liter regen per vierkante meter verwacht. In Oostenrijk heeft de spoorlijn een reiswaarschuwing afgegeven vanwege verwachte zware regenval en storm. Verschillende spoorlijnen waren al gesloten vanwege hevige sneeuwval. De Oostenrijkse bondskanselier Nehammer zei dat het leger klaarstaat om indien nodig duizend soldaten te mobiliseren voor hulp. .

In Zuid-Oost Duitsland kunnen de zware regens leiden tot hoeveelheden tussen de 40 en 60 liter per vierkante meter, vanaf Chiemgau naar het oosten wordt er aan neerslag ongeveer 100 liter per vierkante meter verwacht. 

In de Alpen (boven de 1.200 meter) valt de neerslag in de vorm van sneeuw, op grote hoogte boven de 2.000 meter is ongeveer een meter verse sneeuw mogelijk. Dit is “enigszins ongebruikelijk” voor deze tijd van het jaar, volgens de DWD kan er de komende dagen na de eerste sneeuw tot 50 centimeter verse sneeuw liggen op een hoogte van ruim 1.500 meter. De meteorologen spraken van een “significant begin van de winter”.

Wiebes sprint in Belgisch Limburg naar Europese titel

Lorena Wiebes is in België voor de tweede keer Europees kampioen wielrennen geworden. In het Belgische Limburg was de Nederlandse oppermachtig in de massasprint, ze won voor Elisa Balsamo en Daria Pikulik.

Het EK voor vrouwen staat sinds 2016 op de wielerkalender, waarvan Nederland acht keer wist te winnen. In België over een vlak parcours had Nederland met Wiebes de topfavoriet in huis en dus controleerde de Nederlandse ploeg de gehele wedstrijd.

Niemand kreeg veel ruimte en het wachten was op de langverwachte massasprint in Limburg. Nederland, dat de gehele wedstrijd op kop had gereden zakte in de slotkilometer wat weg, waarna Wiebes aansloot in het wiel van de Italiaanse ploeg. Wiebes ging op 200 meter van de finish aan en won met meerdere fietslengtes voorsprong op Balsamo en Pikulik.

Results powered by FirstCycling.com

Snowboarders en freestyleskiërs trappen World Cup-winter af in Nieuw-Zeeland

Het is héél voorzichtig een klein beetje fris geweest de afgelopen nachten, een mooi moment om alvast weer eens naar de sneeuw te kijken. In het Nieuw-Zeelandse Cardrona zijn de eerste World Cup-wedstrijden van het winterseizoen namelijk al gehouden en wel in het snowboarden en freestyleskiën.

Snowboarden, slopestyle mannen
Het waaide hard in Cardrona en dus moest na meerdere momenten van uitstel besloten worden om de finales te annuleren, waardoor de kwalificatieuitslag gebruikt werd. Dat leverde winst op voor de Canadees Cameron Spalding, voor de Noor Mons Roisland en thuistiener Rocco Jamieson. Niek van der Velden moest het doen met een 38e plek.

Snowboarden, slopestyle vrouwen
Hetzelfde euvel bij de vrouwen, waar de Japanse Kokomo Murase zo de winst pakte, voor de jonge Britse Mia Brookes. Rebecca Flynn completeerde het podium namens de VS, Melissa Peperkamp mocht een zesde plek bijschrijven en Romy van Vreden eindigde als twintigste.

Freestyleskiën, halfpipe mannen
Brendan Mackay was met 90,00 punten de beste, de Canadees scoorde een half punt meer dan de Amerikaanse grootheid Alex Ferreira. Met Andrew Longino, die tot 87,75 punten kwam, stond er ook nog een tweede Canadees op het podium.

Freestyleskiën, halfpipe vrouwen
De Amerikaanse Chinese Eileen Gu liet haar klasse zien: haar drie runs waren allemaal ruimschoots voldoende voor de winst, uiteindelijk was run drie met 96,00 punten de beste. Landgenote Zhang Kexin pakte de tweede plek, voor de Canadese Rachael Karker.

F1: Leclerc wéér op pole in Baku, Perez eindelijk sneller dan Verstappen

In de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku is zaterdag de kwalificatie verreden voor de Grand Prix van Azerbeidzjan in de Formule 1. Dat ging voor Max Verstappen niet echt geweldig: de wereldkampioen moest het doen met een zesde tijd en werd zelfs verslagen door Sergio Perez.

Aan het eind van de eerste sessie werd de baan nog een stuk sneller, waarbij Charles Leclerc de snelste tijd noteerde, voor nota bene Alex Albon, Oscar Piastri, Pierre Gasly en Lewis Hamilton. Max Verstappen zat daar vlak achter, Lando Norris had een probleem: de nummer twee in het WK moest zijn ronde afbreken en bleef zo haken op plek zeventien.

In Q2 leek Verstappen er wat beter bij te zitten, hij noteerde zelfs de snelste tijd, vlak voor Leclerc. In Q3 kon de Nederlander dat niet herhalen: hij ging nog wel een fractie van een seconde harder, de rest wist een stuk meer te verbeteren, vooral Leclerc was een klasse apart.

De Monegask stuurde zijn Ferrari voor de vierde keer op rij naar pole in Baku, op flinke afstand kwalificeerde Piastri zich als tweede in de McLaren, voor de Ferrari van Carlos Sainz. Sergio Perez reed zowaar naar de vierde tijd en was daarmee voor het eerst sinds Miami begin vorig jaar sneller dan Verstappen, die ook George Russell nog voor zich moest dulden.

De volledige uitslag is hier te vinden, zondag gaat de race om 13.00 uur van start.

Regeerakkoord is gepresenteerd, ben jij er blij mee?

Vrijdag is het regeerakkoord gepresenteerd. Er was vooraf al kritiek op de plannen van minister Faber (PVV) en de aanpak van de mestcrisis door minister Wiersma (BBB). Het kabinet wil dat de burger zich gehoord voelt en weer vertrouwen in de overheid krijgt. Ben jij tevreden met de plannen in het regeerakkoord?

Presentatie regeerakkoord Schoof-1 (@ Dick Schoof on X-13-9-2024)
Presentatie regeerakkoord Schoof-1 (@ Dick Schoof on X-13-9-2024)

Van Gerwen, Van Barneveld en Noppert naar achtste finales World Series Finals

In het Amsterdamse AFAS Live wordt dit weekeinde de World Series of Darts Finals gespeeld, het toernooi aan het einde van de World Series. Daarin trok men over de hele wereld voor toernooien tegen vaak lokale spelers, van onder meer Bahrein tot Australië.

Vrijdagavond werden de eerste acht eersterondewedstrijden gespeeld, inclusief vier Nederlandse deelnemers. Dat liep erg lekker, het maximum van drie Nederlanders stootte door naar de achtste finales: Danny Noppert nam het op tegen landgenoot Gian van Veen en klopte de jongeling met 6-3.

Noppert treft in de kwartfinales weer een landgenoot in Michael van Gerwen, die met 6-4 van de Welshman Jonny Clayton won. Raymond van Barneveld had geen kind aan de niet best spelende Zweed Johan Engström (6-0) en treft hierna Luke Littler, die een thriller met 6-5 won van Ross Smith.

Chris Dobey had eveneens een beslissende leg nodig tegen Dimitri van den Bergh, die flink wat kansen had laten liggen en daar de prijs voor betaalde. Damon Heta klopte de Duitser Gabriel Clemens ook in een beslissende leg, terwijl wereldkampioen Luke Humphries met 6-3 van Haipai Puha won. Tot slot won de Kroaat Boris Krcmar met 6-4 van Stephen Bunting.

Zaterdagmiddag komen er in de andere acht eersterondepartijen nog eens drie Nederlanders in actie: Dirk van Duijvenbode, Kevin Doets en Wessel Nijman.

Bedenkster huisdiereetverhaal baalt

Een Facebook-bericht van een inwoner van Springfield heeft geleid tot een nationale discussie over immigratie en racisme, nadat ongefundeerde geruchten zich als een lopend vuurtje verspreidden en zelfs wereldnieuws werden toen ze door Trump werden aangehaald in zijn debat tegen Kamala Harris.

Erika Lee, een inwoner van Springfield, plaatste op Facebook een bericht over de vermissing van de kat van haar buren. In haar bericht stelde ze dat de kat mogelijk het slachtoffer was geworden van een aanval door haar Haïtiaanse buren. Volgens mediaorganisatie NewsGuard was Lee een van de eersten die dit gerucht online deelde.

Het bericht van Lee werd al snel opgepikt en verspreid via sociale media, wat leidde tot een stortvloed aan ongefundeerde beschuldigingen tegen de Haïtiaanse gemeenschap in Springfield. De situatie escaleerde hevig toen voormalig president Donald Trump tijdens een verkiezingsdebat met Kamala Harris de beweringen herhaalde. Ook zijn running mate, JD Vance, verwees naar de geruchten.

"Ik had nooit gedacht dat het zo uit de hand zou lopen," vertelde Erika Lee aan NBC News. "Ik ben geen racist. Iedereen lijkt het zo te maken, en dat was niet mijn bedoeling." Lee benadrukte dat ze spijt heeft van haar bericht en dat ze bezorgd is over de veiligheid van haar familie.

Kimberley Newton, de buurvrouw die in het Facebookbericht werd geciteerd, verklaarde aan NewsGuard dat haar verhaal verkeerd was weergegeven. Andere berichten die de valse beschuldigingen versterkten, omvatten een foto van een man met een dode gans in Columbus, Ohio, die onterecht werd gepresenteerd als bewijs voor de beweringen over Springfield. Een incident waarbij een vrouw een kat zou hebben gedood en geprobeerd op te eten, bleek plaats te hebben gevonden in Canton, Ohio. De vrouw heeft geen enkele connectie met de Haïtiaanse gemeenschap.

Lokale autoriteiten, waaronder de politie en stadsfunctionarissen van Springfield, hebben herhaaldelijk benadrukt dat er geen bewijs is dat huisdieren worden opgegeten in de stad. Desondanks bleven de geruchten zich verspreiden, wat leidt tot toenemende spanningen en angst binnen de gemeenschap.

Het verspreiden van deze valse informatie heeft ernstige gevolgen gehad voor Springfield. Anti-immigratiesentimenten hebben geleid tot schoolsluitingen nadat ambtenaren bommeldingen ontvingen. Veel leden van de Haïtiaanse gemeenschap voelen zich aangevallen en onveilig.

Vanessa Cárdenas, uitvoerend directeur van America's Voice, een non-profitorganisatie die pleit voor immigratiehervorming, uitte haar bezorgdheid: "De Haïtiaans-Amerikaanse gemeenschap in Springfield en in het hele land voelt zich aangevallen en onveilig omdat ontmenselijkende en racistische complottheorieën worden gepromoot op het hoogste niveau van de Amerikaanse politiek."

Ze voegde daaraan toe: "De valse bewering dat zwarte immigranten Amerikaanse families gewelddadig aanvallen door hun huisdieren te stelen en op te eten, is een oude racistische trope die mensen in gevaar brengt. In het huidige politieke klimaat, waar politiek geweld alledaags is geworden, kunnen dergelijke retorieken leiden tot echte schade."

Erika Lee hoopt dat haar verhaal dient als een waarschuwing voor anderen. "Ik had niet gedacht dat het ooit verder zou komen dan Springfield," zei ze. "Ik wens nooit dat iemand door zoiets heen moet gaan."

Historische Paraguayaanse Formule 2-zege in Baku, podium voor debutant

Op het stratencircuit van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku is zaterdag de sprintrace van het Formule 2-weekeinde verreden. Dat leverde een mooi stukje autosporthistorie op, alsmede een podiumplaats voor een debutant in de klasse onder de Formule 1.

Christian Mansell zette zijn Trident-auto op poleposition voor zijn allereerste Formule 2-race, naast Jak Crawford. Mededebutant en Formule 3-vicekampioen Gabriele Mini vertrok gelijk al vanaf plek drie, naast Joshua Dürksen en voor Gabriel Bortoleto, Kush Maini, Zane Maloney, Victor Martins, Kimi Antonelli en Richard Verschoor, die voor de hoofdrace de pole pakte - kampioenschapsleider Isack Hadjar moest het vanaf plek twintig doen.

Mansell kende een uitstekende start en behield de leiding, Mini's eerste Formule 2-start verliep ook lekker: de Italiaan reed langs Crawford naar plek twee, voor Dürksen, Crawford, Maini en Martins. Na zeven ronden opende Mini de aanval op Mansell en na een stevig gevecht leverde hem dat de leiding op, een ronde later kwam ook Dürksen voorbij Mansell.

Na een paar ronden kroop Dürksen onder de achtervleugel van Mini en via de DRS kwam de Paraguayaan er voorbij. Kort daarop schoof Ritomo Miyata zijn auto de muur in: safety car. Bij de herstart deed Dürksen het prima, maar Mini verloor een plekje aan Crawford. Achter hen ging het even fout met Bortoleto, die de muur in getikt werd, maar wonderbaarlijk genoeg wel door kon.

Dürksen's zege kwam niet meer in gevaar en hij schreef historie door als eerste Paraguayaan ooit een race op enig internationaal niveau te winnen. Crawford werd tweede, Mini wist met grote moeite Martins achter zich te houden voor plek drie bij zijn Formule 2-debuut - Verschoor finishte als zeventiende, maar had een pitstop gemaakt om dingen te kunnen testen voor zondag.

Baby dwergnijlpaardje gaat viral, maar populariteit eist zijn tol

Moo Deng, wat vrij vertaald 'stuiterend varken' betekent, is een twee maanden oud dwergnijlpaardje dat online viraal gaat en voor lange rijen zorgt bij een dierentuin in de buurt van Pattaya, Thailand. 

Volgens Khao Kheow Open Zoo is het aantal bezoekers sinds haar geboorte in juli verdubbeld.

De directeur van de dierentuin heeft mensen opgeroepen zich goed te gedragen als ze Moo Deng komen bezoeken, nadat er video's opdoken waarop te zien is hoe bezoekers het dier mishandelen.Wij moeten deze dieren beschermen en ervoor zorgen dat ze een veilige en comfortabele omgeving hebben. "Dit gedrag is niet alleen wreed, maar ook gevaarlijk", aldus Narongwit Chodchoi in een online gepubliceerde verklaring.

Op video's op sociale media is te zien hoe bezoekers Moo Deng met schelpen bekogelen en met water besprenkelen om haar wakker te maken.

Dwergnijlpaarden zijn afkomstig uit West-Afrika en worden door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als "bedreigd" geclassificeerd. Deskundigen denken dat er nog minder dan 3.000 in het wild leven.

Het kleine formaat en de stevige proporties van dit nijlpaard hebben online een enthousiaste aanhang gekregen.

"Ik ben geobsedeerd door Moo Deng. Ik denk de hele dag al aan deze koningin", aldus een gebruiker op X.

Een ander zei: "Ik weet niet wat er op dit moment anders in de wereld gebeurt dan Moo Deng."

Khao Kheow Open Zoo, dat ongeveer 100 km ten zuidoosten van Bangkok ligt, heeft zeker geprofiteerd van de hype rondom de beroemde nijlpaarden.

Er is een reeks merchandise te koop in de dierentuin en online, waaronder een door nijlpaarden geïnspireerde combinatie van shirt en broek.

Andere bedrijven proberen ook geld te verdienen aan het populaire dwergnijlpaardje. De Amerikaanse keten Sephora adverteerde met een lijn van op Moo Deng-geïnspireerde blushes, waarmee klanten "hun wangen er kunnen laten uitzien als de roze wangetjes van een babynijlpaardje."

Turkije start eigen onderzoek naar door IDF vermoorde activiste

Turkije is een eigen onderzoek gestart naar de dood van een Turks-Amerikaanse mensenrechtenactivist tijdens een protest op de Westelijke Jordaanoever. “We hebben een onderzoek geopend tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord op en martelaarschap van onze zuster Aysenur Ezgi Eygi”, zei de Turkse minister van Justitie Yilmaz Tunc, volgens staatspersbureau Anadolu.

Daarnaast willen ze via Interpol internationale arrestatiebevelen aanvragen tegen de verantwoordelijken. Turkije zegt over beelden van de daders te beschikken.

Eygi is gisteren begraven in Turkije. Volgens Palestijnse informatie werd de Turks-Amerikaanse vrouw een week geleden gedood door Israëlische soldaten tijdens een protest op de Westelijke Jordaanoever. De 26-jarige werd aanvankelijk met levensbedreigend hoofdletsel naar een kliniek gebracht, waar ze overleed aan haar verwondingen. Het Israëlische leger heeft toegegeven dat de vrouw per abuis is neergeschoten.

.

Russell topt in laatste vrije training Bakoe

George Russell heeft tijdens de laatste vrije training de snelste tijd geklokt: 1:42:514. De Brit wist Charles Leclerc achter zich te houden en pakt de tweede tijd, Lando Norris maakt de top-3 af.

Binnen de eerste vijftien minuten hadden we al een neutralisatie. Esteban Ocon stopte zijn Renault-aangedreven Alpine op de baan met waarschijnlijk een versnellingsbak probleem.

Na een onderbreking van iets meer dan vijf minuten werd de baan weer vrijgegeven. Oscar Piastri en Max Verstappen waren de eersten die een snelle tijd noteerden. Daarna snoepten Alexander Albon en Franco Colapinto de eerste twee posities af. Wat een verrassing! 

Piastri en Nico Hulkenberg namen daarna plek twee en drie in tussen de Williams-coureurs.

Na net een half uur in de sessie verremde Oliver Bearman zich in de eerste bocht en probeerde nog de ontsnappingsroute te nemen. Helaas kon Bearman de muur niet meer ontwijken en raakte zijn bolide met de linkerzijde de bandenstapel: einde sessie voor de Brit en een tweede neutralisatie.

De baan werd elke ronde sneller en veel coureurs verbeterden de snelste tijd; Norris, Albon, Leclerc wisselden elkaar af. 

De Nederlander stond nog even buiten de top-10 maar was uiteindelijk terug te vonden op de derde positie met een achterstand van 0.195s op zijn teamgenoot Sergio Perez. Maar daar was Oscar Piastri die weer sneller ging met maar liefst zes tienden van een seconde.

Met nog een kleine tien minuten op de klok gebeurde er niet zoveel maar het ziet er goed uit voor de coureurs met een Mercedes-krachtbon achterin hun bolide. Ferrari ziet er ook goed uit en Red Bull heeft nog wat te doen als ze de concurrenten pijn willen doen tijdens de kwalificatie later vanmiddag.

De kwalificatie start om 14:00 Nederlandse tijd en is te zien op F1TV Pro en Viaplay.

Dubbel beloftengoud Nederlandse wielrenners op EK

Op het Europees kampioenschap wielrennen in het Belgische Limburg hebben de Nederlandse beloften, de renners tot 23 jaar, het uitstekend gedaan. Op de wegrit was er zelfs dubbel goud, zowel bij de mannen als de vrouwen ging de titel naar Nederland.

De 162 kilometer lange koers bij de mannen werd een flinke afvalrace, vooral nadat de eerste kopgroep terug was gepakt. Onder leiding van de Nederlander Tibor del Grosso werd de groep stevig uit elkaar getrokken, waarna er nog veertien renners over zouden blijven, waaronder Del Grosso en landgenoten Huub Artz en Jesse Kramer.

Rond Hasselt had Artz er zin in en samen met de Duitser Niklas Behrens en Leandre Lozouet uit Frankrijk ging hij er vandoor. Op het moment dat de achtervolgers na een pittige klim weer aan konden sluiten, viel het in die groep juist stil, ook bij een tweede keer dat ze in de buurt kwamen werd de aansluiting net niet gemaakt.

Het drietal mocht zo strijden om de medailles, waarbij Behrens de aanval opende. Artz sprong gelijk naar het wiel en trok door, wat Behrens juist weer beantwoordde. In een zware sprint bleek Artz de beste, goud voor Nederland dus, met zilver en brons voor Behrens en Lozouet.

In de 101 kilometer vrouwenkoers was het beeld wat anders: er werd wel aangevallen, maar onder meer Nederland en Zwitserland reden alles dicht, gokkend op de sprint. De Finse favoriete Anniina Ahtosalo raakte betrokken bij een valpartij en kwam niet meer terug, waarna de sprint voor Nederland perfect verliep: Scarlett Souren trok 'm aan voor Sofie van Rooijen en die reed naar het goud. Souren pakte zelfs ook nog het zilver, brons was voor de Italiaanse Eleonora Gasparrini.

Paus noemt Harris en Trump 'tegen het leven'

Paus Franciscus heeft beide Amerikaanse presidentskandidaten bekritiseerd door hen te beschrijven als ‘tegen het leven’, en heeft katholieke kiezers aangespoord om tijdens de aankomende verkiezingen in november voor het ‘kleinere kwaad’ te kiezen zonder daarbij duidelijk te maken wie van de twee dat volgens hem zou zijn.

Tijdens een persconferentie aan het einde van zijn 12-daagse reis door Zuidoost-Azië, sprak de paus over de zonden van het niet verwelkomen van migranten, wat leek te verwijzen naar het beleid van Trump. Tegelijkertijd bekritiseerde hij het abortusstandpunt van Kamala Harris door het te vergelijken met moord. Hoewel de paus geen van beide kandidaten direct bij naam noemde, was de boodschap duidelijk gericht op hun standpunten. "Beiden zijn tegen het leven, of het nu gaat om degene die migranten wegstuurt, of degene die baby’s doodt."

In de Verenigde Staten zijn er ongeveer 52 miljoen katholieken, een aanzienlijke groep binnen de wereldwijde katholieke gemeenschap van 1,4 miljard.

Hoewel paus Franciscus aangaf dat hij zelf geen Amerikaan is en dus niet zal stemmen, benadrukte hij het belang van deelnemen aan de verkiezingen. Hij moedigde alle kiezers aan om hun stem uit te brengen en daarbij zorgvuldig te overwegen welk van de kandidaten het ‘minste kwaad’ vertegenwoordigt. "Niet stemmen is verkeerd," zei de paus. "Je moet stemmen en kiezen voor het minste kwaad. Wie dat is, die dame of die heer, dat moet iedereen naar eer en geweten beslissen."

De paus heeft eerder abortus scherp veroordeeld, in lijn met de katholieke leer, door te stellen dat het beëindigen van een zwangerschap gelijk staat aan moord. "Een kind doden in de baarmoeder is moord, want daar is leven," aldus Franciscus.

Overigens is de katholieke kerk zelf ook niet vies van wat actie tegen het leven. De geschiedenis van de kerk is doordrenkt met het bloed van miljoenen slachtoffers van de katholieke wil tot totale overheersing.

Dit is niet de eerste keer dat de paus kritisch is over Trump. In 2016 stelde de paus al dat Trumps anti-immigrantenretoriek ‘niet christelijk’ was. Op vrijdag herhaalde hij zijn standpunt: "Migranten uitzetten, hen geen kans geven om te groeien en hun leven te ontplooien, is wreed."

Trump, die herhaaldelijk heeft beloofd om illegale immigratie aan te pakken, verklaarde vrijdag nog dat hij miljoenen immigranten zou deporteren als hij opnieuw gekozen wordt. Kamala Harris daarentegen heeft toegezegd het recht op abortus te verdedigen en uit te breiden, vooral sinds het Hooggerechtshof in 2022 de historische uitspraak Roe v. Wade ongedaan maakte.

De opmerkingen van paus Franciscus kwamen kort nadat Trump en Harris hun eerste debat hadden gehouden, waarbij werd verwacht dat zij elkaar nogmaals zouden treffen voor de verkiezingen. Trump gaf echter aan dat hij niet van plan was nog een debat met Harris aan te gaan, omdat hij vindt dat hij het eerste debat ruimschoots gewonnen heeft.

FOK! Wat een weer: droog najaarsweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend blijft het vrijwel overal droog en zijn er flinke perioden met zon. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Het blijft droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18°C. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordwesten.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het droog. Er staat weinig wind.

Komende nacht blijft het droog en kan er plaatselijk mist ontstaan. Het koelt opnieuw flink af, met minimumtemperaturen uiteenlopend van 11°C aan de kust tot lokaal 3°C in het oosten. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat er een matige wind uit het westen. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Een practig najaarsbeeld vanuit het Bargerveen (Foto: Oppiedepoppie)
Een prachtig najaarsbeeld vanuit het Bargerveen ((Archief)foto: Oppiedepoppie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

VS: 'Russische omroep RT is onderdeel geheime dienst Kremlin'

Het Russische staatstelevisiestation RT is opnieuw beschuldigd door de VS: de Amerikaanse regering is van mening dat Rusland zich bemoeit met 'de soevereine aangelegenheden van landen over de hele wereld'. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat hij over nieuwe informatie beschikt. er nieuwe informatie was waaruit bleek dat RT zich bezighield met geheime informatie en invloed uitoefende op operaties met zijn uitgebreide cybercapaciteiten. Het station werkt ook hand in hand met het Russische leger.

Volgens Blinken heeft de verkregen informatie ook betrekking op de oorlog in Oekraïne. Hij beschuldigt RT ervan geheime operaties uit te voeren om militair materieel voor de Russische strijdkrachten te verkrijgen. De omroeporganisatie fungeert als een “verlengstuk van de Russische regering”. Blinken kondigde sancties aan tegen RT. De Russische staatsomroep had eerder sancties opgelegd gekregen vanwege het verspreiden van propaganda en desinformatie uit het Kremlin. Blinken zei vrijdag dat de activiteiten van RT veel verder gingen dan het verspreiden van Russische propaganda. De zender is "een volwaardig lid van de inlichtingendiensten en operaties van de Russische regering in de oorlog in Oekraïne."

Eén project van RT betreft een groot online crowdfundingprogramma in Rusland, verspreid via RT en via socialemediakanalen, ter ondersteuning van Russische eenheden in Oekraïne.Volgens persbureau dpa noemde Blinken een heimelijk in Berlijn gevestigd Engelstalig platform genaamd 'Red' (theread.stream) als een ander voorbeeld van de invloed van de Russische omroeporganisatie. Ondanks de beweringen op de website van het bedrijf is Red volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een opvolger van het inmiddels ter ziele gegane RT-platform Redfish. Ook heeft de omroeporganisatie geprobeerd de recente verkiezingen in de Republiek Moldavië te beïnvloeden.

De Amerikaanse regering had Rusland vorige week al beschuldigd van inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De VS hebben verschillende individuen en entiteiten gesanctioneerd, waaronder vertegenwoordigers van RT.

Random Pics van de Dag #1385

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Klaver en Van Klinken 5e in Diamond League-finale, Duplantis oppermachtig

In het ietwat frisse Koning Boudewijnstadion in Brussel is vrijdagavond de eerste van twee atletiekavonden afgewerkt op de Memorial Van Damme, die dienst doet als de Diamond League-finale. Na een lang seizoen mogen op alle onderdelen de beste atleten nog één keer in actie komen, waarbij de winnaar zich de Diamond League-kampioen mag noemen.

400m vrouwen
In de 'B-race' liep Sydney McLaughlin-Levrone, die geen Diamond Leagues liep en dus ook niet mee mocht doen aan de finale. Met 49,11 seconden was ze ruimschoots de beste en was ze ook sneller dan de winnares in de daadwerkelijke Diamond League-wedstrijd. Daarin won de Dominicaanse Marileidy Paulino in 49,45 seconden, voor de Amerikaanse Alexis Holmes (50,32) en de Ierse Rhasidat Adeleke (50,96) - een leeggestreden Lieke Klaver finishte in 51,69 als vijfde. Plek drie was met 50,64 eigenlijk voor Salwa Eid Naser, maar de Bahreinse liep de verkeerde baan in en werd gediskwalificeerd.

Verspringen mannen
Het uit 1984 stammende meetingrecord van Carl Lewis (8,65 meter) werd niet bedreigd, maar 8,28 meter noteerde de Jamaicaan Tajay Gayle wel een prima winnende sprong. Hij klopte de Zwitser Simon Ehammer, die met 8,16 meter één centimeter verder sprong dan de Griekse grootheid Miltiadis Tentoglou.

Discuswerpen vrouwen
Jorinde van Klinken kwam er niet echt aan te pas: met 64,38 meter sloot ze het seizoen af met een vijfde plek. De winst was met 68,47 meter voor de Amerikaanse Valarie Allman, voor Bin Feng uit China (67,49m) en de Cubaanse Yaime Perez (66,96m).

100m mannen
Ackeem Blake liet zien in topvorm te zijn, de Jamaicaan snelde in 9,93 seconden overtuigend naar de winst, voor de Amerikanen Christian Coleman (10,00) en Fred Kerley (10,01).

Kogelstoten vrouwen
De Canadese Sarah Mitton haalde stevig uit met 20,25 meter in poging drie, hoewel haar zesde en laatste poging richting de 21 meter ging...die was echter ongeldig, haar teen kwam net over de lijn. Met 19,90 meter was plek twee voor de Amerikaanse Chase Jackson, voor de Duitse olympisch kampioene Yemisi Ogunleye (19,72m).

Polsstokhoogspringen mannen
Weinig verrassend was Armand Duplantis de beste, hij sprong welgeteld drie keer: 5,62 meter, de winnende 5,92 meter en ook de 6,11 meter lukte in één keer. Met 5,82 meter werd Emmanouil Karalis uit Griekenland tweede, voor de Belg Ben Broeders en Amerikaan Sam Kendricks, die beiden ook tot 5,82 meter kwamen en plek drie op basis van eerdere foutsprongen deelden.

110m horden mannen
Zonder de dit jaar dominante Grant Holloway, die de organisatie niet meer kon betalen, werd de grote finale gewonnen door hét Franse toptalent: Sasha Zhoya snelde in 13,16 seconden over de meet, voor de Italiaan Lorenzo Simonelli (13,22) en de Amerikaan Freddie Crittenden (13,24).

5000m mannen
Het werd weer een Ethiopisch feestje, zeker nadat Nicholas Kipkorir uit Kenia in de eindsprint af moest haken en vierde werd. De winst ging naar Berihu Aregawi in 12:43,66 minuten, voor Hagos Gebrhiwet (12:44,25) en Telahun Bekele (12:45,63).

100m vrouwen
Het was hét jaar van Julien Alfred en de St Luciaanse maakte dat nog maar weer eens waar: de olympisch kampioene sprintte in 10,88 seconden naar de winst, vlak voor de Britse Dina Asher-Smith (10,92) - plek drie ging in 11,05 seconden naar de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou-Smith.

3000m steeplechase mannen
Soufiane El-Bakkali had al sinds de Diamond League-finale van 2021 niet meer verloren, maar daar kwam voor de Marokkaan een einde aan: de Keniaan Amos Serem nam hem met een ziedend eindschot te grazen en snelde naar de winst in 8:06,90 minuten, voor El Bakkali (8:08,60) en de Tunesiër Mohamed Jhinaoui (8:09,68).

1500m mannen
Jakob Ingebrigtsen was uiteraard weer de favoriet, maar werd flink uitgedaagd. Dat kon Yared Nuguse niet echt meer doen: de Amerikaan struikelde bijna bij het ingaan van de slotronde. Daarin was Ingebrigtsen toch de snelste en de Noor won in 3:30,37 minuten, voor de Keniaan Timothy Cheruiyot (3:30,93) en de Amerikaanse olympisch kampioen Cole Hocker (3:30,94).

Hoogspringen vrouwen
De Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh en Nicola Olyslagers uit Australië slechtten 1,97 meter, maar strandden beiden op 2,01 meter, waarna Olyslagers' eerdere missers de winst opleverden voor Mahuchikh. Plek drie was voor haar landgenote Iryna Gerashchenko met 1,92 meter.

Discuswerpen mannen
De Australiër Matthew Denny haalde in zijn eerste poging gelijk machtig uit: 69,96 meter, niemand zou het tot minder dan een meter naderen en dus was de wedstrijd min of meer op slot gegooid. Plek twee ging met 68,86 meter naar de Litouwer Mykolas Alekna, voor de 66,52 meter van Lukas Weisshaidinger uit Oostenrijk.

Hinkstapspringen
Leyanis Perez Hernandez liet welgeteld één geldige poging noteren, maar de 14,37 meter uit de tweede ronde bleek wel de winnende sprong. De Cubaanse klopte een Jamaicaans duo: Shanieka Ricketts werd met 14,22 meter tweede, voor Ackelia Smith (14,11m).

800m vrouwen
De Britse Georgia Bell leek het favoriete Mary Moraa serieus lastig te maken, maar daar dacht de Keniaanse toch anders over: met haar indrukwekkende eindsprint pakte ze in 1:56,56 minuten de winst, voor Bell (1:57,50) en de Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin (1:58,94).

400m mannen
De Brit Matthew Hudson-Smith moest er al snel de brui aan geven, maar toch kwam er een Britse zege: Charles Dobson kwam zeer verrassend opzetten en snelde in 44,49 seconden naar de winst. Veteraan Kirani James uit Grenada werd in 44,63 seconden tweede, vlak voor de Zambiaan Muzala Samukonga (44,69).

Alleenstaande starter heeft voor koop appartement ruim 1,5 ton eigen geld nodig

Alleenstaande starters zijn op dit moment vrijwel kansloos op de woningmarkt. Het verschil tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek moet worden aangevuld met eigen geld uit de spaarpot. Voor een ‘gemiddeld appartement’ moet je als alleenverdiener van jonger dan 35 met een modaal salaris momenteel zo’n € 157.000 eigen geld inleggen.

Dit blijkt uit de Eigen Geld Kaart van Independer op basis van data van Calcasa. In een ruim kwart van de gemeenten is zelfs meer dan twee ton eigen inleg nodig om als alleenstaande starter een meergezinswoning te kunnen kopen.

Steeds minder starters denken binnen twee jaar een huis te kunnen kopen. Dat blijkt uit onderzoek van Independer uitgevoerd door Q&A Research. Vorig jaar verwachtte 34% van de ondervraagden binnen twee jaar een huis te kunnen kopen. Nu is dat nog maar 13%. Daarnaast twijfelt ruim 6 op de 10 ooit zelf huiseigenaar te worden. Als voornaamste redenen wijzen zij naar de hoge vraagprijs en het benodigde eigen geld dat je mee moet nemen om een aankoop mogelijk te maken.

In Amsterdam is het momenteel het lastigst om een appartement te bemachtigen als alleenstaande starter. Je hebt hier als een eenverdiener met modaal salaris namelijk ruim vier ton eigen inleg nodig voor een meergezinswoning van gemiddeld 76m². Ook in Wassenaar en Bloemendaal is een flinke spaarpot nodig. 

Het is niet overal kommer en kwel. In sommige gemeenten zijn woningen vooralsnog prima betaalbaar voor alleenstaanden. Vind je het niet erg om eventueel naar de andere kant van het land te verhuizen? Dan is Kerkrade zeker het overwegen waard. In deze Limburgse gemeente betalen alleenstaanden met een modaal inkomen namelijk ‘slechts’ € 5.329 eigen inleg voor een ‘gemiddeld’ appartement. Ook in Beesel (€ 5.356) en Brunssum (€ 5.449) ben je als starter niet kansloos.

Geen vervolging voor 169 arrestanten bij pro-Palestinaprotest Roeterseiland

De 169 betogers die afgelopen mei werden aangehouden bij een pro-Palestinaprotest op het Roeterseiland in Amsterdam worden niet vervolgd. Er is geen bewijs dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan erfvredebreuk. Dat laat het Openbaar Ministerie vandaag weten. Zo meldt AT5. 

De demonstranten bezetten op 6 mei de campus van de UvA uit protest tegen de academische samenwerkingen met Israëlische onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Het was het eerste grootschalige pro-Palestinaprotest op een Nederlandse universiteit. Deelnemers, vooral studenten, zetten een tentenkamp op en wierpen barricades op. "We blijven hier totdat de UvA onze eisen overneemt en open is over haar rol in de oorlog in Gaza", zei een woordvoerder van de studenten destijds tegen AT5.

Door de barricades was het terrein volgens het OM niet of nauwelijks toegankelijk voor hulpdiensten en de politie. Omdat dat mogelijk gevaarlijke situaties opleverde, besloot de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) tot ontruiming over te gaan. Dat verliep niet zonder slag of stoot: demonstranten weigerden te vertrekken en bestookten de Mobiele Eenheid met vuurwerk en straatstenen.

Uiteindelijk werden 169 betogers aangehouden op verdenking van erfvredebreuk. Onterecht, concludeert justitie nu. "Het Roeterseiland is weliswaar een terrein van de universiteit, maar omdat het ook een publiek toegankelijk gebied is, kan er geen sprake zijn van erfvredebreuk. Daarom heeft het OM nu besloten de zaken van de aangehouden personen te seponeren." Deze verdachten zaten overigens niet meer vast: ze werden na een nacht in de cel weer vrijgelaten.

Niet elke demonstrant gaat vrijuit. Een 22-jarige deelnemer aan het protest kreeg in mei twee maanden celstraf voor openlijke geweldpleging. Hij had politieagenten geslagen met de scherpe punten van een geopende paraplu. 

Duitsland sluit migratie-overeenkomst met Kenia

De Duitse overheid heeft vertrouwen in migratie-overeenkomsten met andere landen om geschoolde arbeidskrachten binnen te halen en migranten zonder kans op een verblijfsvergunning te kunnen deporteren. Dergelijke overeenkomsten zijn al getekend met India, Georgië en Marokko, nu volgt Kenia. 

Tijdens het bezoek van de Keniaanse president William Ruto aan bondskanselier Olaf Scholz ondertekenden de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser en de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Musalia Mudavadi deze nieuwe overeenkomst in Berlijn. Het is bedoeld om de werving van geschoolde arbeidskrachten te bevorderen en de repatriëring van Kenianen zonder verblijfsrecht te vergemakkelijken.

Na de ondertekening benadrukte Scholz dat de overeenkomst perspectieven schept voor jonge Kenianen die bijvoorbeeld een opleiding in Duitsland willen voltooien. Kenia heeft “een ongelooflijk aantal IT-experts”, zegt Scholz. De overeenkomst moet het ook mogelijk maken voor mensen zonder vooruitzichten om in het land te blijven om ‘gemakkelijker en sneller terug te gaan naar hun thuisland’.

Ook de Keniaanse president Ruto sprak van een succes: "Het is een win-winsituatie." Hij vreest niet dat het akkoord zal leiden tot een massale uittocht van hoogopgeleide specialisten.Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is Kenia het eerste land ten zuiden van de Sahara dat instemt met de identificatie van personen die Duitsland moeten verlaten door vergelijking van biometrische gegevens. Bovendien zullen verlopen paspoorten en identiteitskaarten ook worden geaccepteerd als reisdocumenten om repatriëring mogelijk te maken.

Duitsland heeft ook afspraken gemaakt over een nauwere samenwerking op het gebied van migratiebeheer met Colombia. Het land wil ook een soortgelijke overeenkomst met Oezbekistan. Deze zou aankomende week kunnen worden getekend als Scholz afreist naar Samarkand in Oezbekistan.

Volgens het Duitse Bureau voor Migratie en Vluchtelingen bedroeg het aantal Kenianen dat Duitsland moest verlaten op 31 juli 818. Voor 738 van hen is deportatie tijdelijk opgeschort, wat betekent dat hun verblijf in Duitsland wordt getolereerd. In totaal staan er bijna 15.000 Kenianen geregistreerd in Duitsland. Samen met de Oezbeken vormen de Kenianen slechts 0,45 procent van het aantal migranten die Duitsland moeten verlaten.

Kenia beschikt over ‘een enorm en jeugdig menselijk kapitaal’, benadrukte president Ruto. Het gaat om vooral om vakkrachten in de zorg en horeca. De gemiddelde leeftijd in het Kenia ligt rond de 20 jaar. Er is een banenbeurs aangekondigd voor 27 september in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Het is bedoeld om informatie te geven over de overeenkomst en de mogelijkheden voor werk in Duitsland. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.