Verstappen en Lambiase blikken terug op eerste overwinning

In aanloop naar de Grand Prix van Las Vegas blikten Max Verstappen en zijn race engineer Gianpiero Lambiase samen terug op de eerste grand prix overwinning van de Nederlander in 2016 in Spanje, een wedstrijd die bij mening racefan in het geheugen gegrift staat. 

Verstappen startte het seizoen in 2016 bij Torro Rosso maar werd na vier wedstrijd naar het hoofdteam Red Bull Racing overgeheveld. Dat zette de heleboel op de kop voor de regerend wereldkampioen. "Het was bizar. Ik kwam een week van te voren bij het team. Toen moest ik veel simulatorwerk doen en aan de auto en procedures wennen", aldus de F1-coureur in Talking Bull, de podcast van Oracle Red Bull Racing.

"Ik had geen verwachtingen. Ik moest zoveel leren en opeens staat de druk erop van een topteam. Op de grid kwam Christian (Horner Red.) naar mij toe en zei hij: 'Veel plezier, geen druk, probeer wat punten te scoren.' Hij probeerde de druk ervan af te halen en bedoelde ook dat ik niks stoms moest doen", zo vertelt Verstappen over die gedenkwaardige dag.

Lambiase weet nog goed hoe hij de toen nog onstuimige Verstappen voor het eerst in de Red Bull-bolide zag tijdens de trainingen. "Tijdens de kwalificatie was Max zo blij dat hij er was. Alles ging goed en hij dacht dat hij puur op talent steeds tijd bleef vinden en vooruit zou gaan. In de laatste run van Q3 ging Daniel Ricciardo toen nog net voorbij voor de derde plek." Zo lezen we op Verstappen.nl. "Ik probeerde teveel te pushen gezien de kennis die ik toen had van de auto", vult de Nederlander aan.

Verstappen memoreert uiteraard ook nog even aan de legendarische beelden die de weg vrij maakte voor de overwinning van de Red Bull-coureur. "Bocht vier was een prachtige bocht die dag, waar twee Mercedessen van de baan verdwenen. Op dat moment wist ik dat we op het podium konden komen, als we het vol zouden houden. Het was namelijk mijn eerste raceafstand die ik in die auto reed. De race verliep goed. Ik kon op mijn banden letten, we deden een twee-stop en ik kon Kimi lang achter me houden."

Aan het einde van de wedstrijd begon de altijd zo koele Verstappen toch wat zenuwachtig te worden. "Ik kan het niet verpesten, ik kan geen fout maken, bleef ik maar tegen mezelf zeggen. Toen ik over de streep kwam, zei GP (Gianpiero Lambiase Red.) dat hij het niet kon geloven."

Het weekend van de Grand Prix van Spanje in 2016 zal voor altijd een bijzonder hoogtepunt blijven voor Verstappen. "Je werkt om de Formule 1 te bereiken. Je droomt ervan om op het podium te staan en om uiteindelijk ook op het hoogste treetje te staan. Als je daar dan staat, is het ook erg emotioneel."

Verstappen na zijn eerste overwinning (WikiCommons/Lala_77)
Verstappen na zijn eerste overwinning (WikiCommons/Lala_77)