Klimmers Lee en Bertone pakken eerste World Cup-zeges in Praag

Voor de liefhebber gaan we nog heel even terug in de tijd en wel naar Praag. In de Tsjechische hoofdstad stond weer een World Cup op het programma voor de sportklimmers, dit keer alleen met het boulderen - daarbij moeten meerdere 'problemen' opgelost worden door de top te halen, vier stuks in de finale. Ongeveer halverwege wordt de 'zone' gehaald, een soort tussenpunt wat ook gebruikt wordt als score.

Mannen
Het was een spannende strijd tussen twee mannen: Lee Do-hyun uit Zuid-Korea en de grote Tsjechische held, Adam Ondra. De twee pakten op de eerste drie boulders de top en dus kwam het op de laatste aan. Die was echter behoorlijk makkelijk, iedereen ging er in één keer omhoog. Vier tops voor beiden dus, maar Lee had dat met slechts vijf pogingen gedaan, Ondra had er dertien nodig en werd achter de Zuid-Koreaan dus tweede. Plek drie ging naar de Fransman Mejdi Schalck met drie tops en één zone. Dat was dezelfde score als Yoshiyuki Ogata, maar die had twee pogingen meer nodig voor zijn drie tops.

Vrouwen
De pas 18-jarige Française Oriane Bertone zette gelijk de toon door drie keer achter elkaar de top te halen. Ze werd door twee dames uitgedaagd: de Sloveense grootheid Janja Garnbret en landgenote Flavy Cohaut, bezig aan haar eerste grote finale. De twee pakten beiden twee tops uit de eerste drie boulders, waarna Bertone op de vierde bleef steken op de zone. Daarmee was de winst op basis van het aantal pogingen echter al zeker binnen, Garnbret's top op de vierde boulder - als enige - kon daar geen verandering in brengen, zij werd tweede. Cohaut haalde de zone en was zeker van de derde plek, dubbel succes voor Frankrijk: Bertone's eerste zege en Cohaut's eerste podium.