FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 april 2023

Random Pics van de Dag #914

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Just Stop Oil-demonstrant springt op tafel bij World Snooker Championship

Twee klimaatactivisten van Just Stop Oil  verstoorde gisteren twee partijen op het  World Snooker Championship in Sheffield. Eén van de twee activisten slaagde erin om op de snookertafel te klimmen tijdens de wedstrijd tussen Joe Perry en Robert Milkins en een zak met feloranje poeder over de tafel te gooien. Een vrouw probeerde op een andere snookertafel te klimmen, waar Mark Allen en Fan Zhengyi speelden, maar werd tijdig afgevoerd door de beveiliging.

NBA: Kings en Sixers naar 2-0 tegen Warriors en Nets

De late maandagavond was een relatief rustige in de NBA, met dit keer twee playoffwedstrijden op de planning. Die waren wel redelijk spannend, maar zorgden ook voor een ruimere voorsprong in de best-of-seven-series. De derde wedstrijden komen er donderdagavond aan, waarin de andere speelstad bezocht gaat worden.

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets (1-0)
De Nets speelden een prima eerste kwart, hoewel de 76ers daarin wel weer op gelijke hoogte kwamen. Ook in Q2 kwamen de bezoekers weer op een mooie voorsprong, dit keer hielden ze die iets langer vast. Met pijn en moeite kwam Philadelphia langszij en vervolgens namen ze zelf een voorsprong, waarna de Nets beetje bij beetje achter de feiten aan begonnen te lopen. Vooral een paar cruciale drietjes en in totaal 33 punten van Tyrese Maxey en de 20 punten met 19 rebounds van Joel Embiid deden de Nets uiteindelijk de das om: 96-84 en 2-0 voor de Sixers.

Game 3: Donderdagavond 20 april, 01.30u (NL); Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers

Sacramento Kings - Golden State Warriors (1-0)
In het eerste kwart stonden de Warriors er beter op en namen ze een kleine voorsprong, maar de Kings sloegen flink terug in een uitstekend tweede kwart. In Q3 kwam Sacramento zelfs een tijdje boven de tien punten voorsprong uit, maar dit keer kwamen de Warriors, waar Draymond Green uit de wedstrijd werd gezet, terug. Met ruim drie minuten te spelen stond het vrijwel gelijk, maar vooral cruciale drietjes van De'Aaron Fox en Davion Mitchell brachten de winst met 114-106 - en dus een 2-0 voorsprong - alsnog naar de Kings, waar Fox en Domantas Sibonis op 24 punten eindigden.

Game 3: Donderdagavond 20 april, 04.00u (NL); Golden State Warriors - Sacramento Kings

NHL: Prachtige comeback Kings in openingswedstrijd playoffs, Bruins overtuigen

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn maandagavond de playoffs begonnen. De eerste vier onderlinge duels werden afgetrapt met een paar prima wedstrijden, waarbij het later in de nacht twee keer naar overtime ging.

Carolina Hurricanes - New York Islanders (0-0)
De eerste wedstrijd van de playoffs in 2023 begon lekker voor de thuisploeg: na nog geen vier minuten stelden Brent Burns en Martin Necas teamgenoot Sebastian Aho in staat vanuit de powerplay de score te openen. Vroeg in de tweede periode werd de score verdubbeld: hetzelfde duo deed het voorwerk, Stefan Noesen maakte het af. Een unassisted goal van Ryan Pulock bracht enkele tientallen seconden later wel de spanning terug, maar Hurricanes-goalie Antti Raanta hield zijn doel daarna keurig schoon: 2-1 voor Carolina.

Game 2: Woensdagavond 19 april, 01.00u (NL); Carolina Hurricanes - New York Islanders

Boston Bruins - Florida Panthers (0-0)
In de eigen TD Garden begon dé ploeg van het reguliere seizoen lekker: na een assist van Tyler Bertuzzi zette David Pastrnak de Bruins vanuit de powerplay op 1-0. Vroeg in de tweede periode kwam daar dankzij Brad Marchand een verdubbeling van de score bij, maar Matthew Tkachuk bracht korte tijd later de spanning terug namens de Panthers. Aan het eind van de tweede periode werd de marge weer op twee gezet: Bertuzzi stelde Jake DeBrusk in staat te scoren. De 4-1 werd in de derde periode afgekeurd wegens hinder van de Panthers-goalie, maar de Bruins wonnen met 3-1 wel overtuigend.

Game 2: Woensdagavond 19 april, 01.30u (NL); Boston Bruins - Florida Panthers

Dallas Stars - Minnesota Wild (0-0)
In het American Airlines Center in Dallas begon de thuisploeg niet echt lekker, hoewel goalie Jake Oettinger het doel wel een tijdje schoon hield. Aan het eind van de eerste periode zette Kirill Kaprizov Minnesota vanuit de powerplay op voorsprong, maar vroeg in de tweede periode draaiden de Stars het om: Roope Hintz en Jason Robertson scoorden, beiden tijdens een powerplay. Een goal van Sam Steel trok de stand tien minuten later gelijk en verder werd er in reguliere speeltijd niet gelost, dus was overtime nodig. De eerste twintig extra minuten leverden niks op, maar na bijna acht minuten in de tweede overtime was het klaar: een prachtig passje van Steel landde bij Ryan Hartman, die de winnende 2-3 voor Minnesota erin kon tikken.

Game 2: Woensdagavond 19 april, 03.30 (NL); Dallas Stars - Minnesota Wild

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings (0-0)
De Oilers begonnen lekker aan de wedstrijd in hun eigen Rogers Place, waar Leon Draisaitl de 1-0 vroeg binnen schoot en Evan Bouchard vanuit de powerplay hard de 2-0 achter Kings-goalie Joonas Korpisalo knalde. De tweede periode leverde niks op, maar in de derde periode sloeg Adrian Kempe na een mooie aanval toe: 2-1. Via de tweede van Draisaitl kwamen de Oilers weer op ruimere voorsprong, maar dat hield geen stand. Met een mooi schot scoorde Kempe nop eens, waarna Anze Kopitar in de powerplay met zeventien seconden te gaan voor de gelijkmaker zorgde. Overtime was nodig en na ruim negen minuten was het raak: Kopitar legde klaar voor Viktor Arvidsson. Die legde hem perfect klaar voor Alex Iafallo: 3-4 en winst voor de Kings.

Game 2: Woensdagavond 19 april, 04.00 (NL); Edmonton Oilers - Los Angeles Kings

Jetten wil het rijden op fossiele brandstof duurder maken

Het rijden in een benzine- of dieselauto gaat naar verwachting in 2024 flink duurder worden voor particulieren. Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft het kabinet een voorstel gedaan voor twee lastenverhogingen om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen. 

Benzine en diesel moeten in het plan van Jetten worden vermengd met duurdere biobrandstof waardoor benzine en diesel zo'n vijf tot tien cent per liter duurder worden. Dat moet gaan leiden tot minder gereden kilometers. 

Verder zijn er plannen om de BPM op nieuwe benzine- en dieselauto's te verhogen vanaf 2025. Dit zal waarschijnlijk een verdubbeling van de bpm per auto zijn. Dit zal miljarden euro's opleveren voor de schatkist, waarvan een tegemoetkoming voor kopers van tweedehands elektrische auto's zal worden betaald. Nieuwe zakelijke leaseauto's moeten vanaf 2025 allemaal elektrisch zijn.

Amsterdam wil deelvervoer uitbreiden, vooral bakfietsen

Met het uitbreiden van het aanbod van deelvervoer in Amsterdam wil de gemeente zorgen voor meer ruimte op straat. Vooral een flinke groei van het aantal deelscooters en -bakfietsen moet daarvoor zorgen. Mobiliteitsexpert Rein Aart ziet het als goede ontwikkeling, maar vindt wel dat de gemeente goed moet letten op het reguleren van het aanbod: "Het zomaar aan de markt overlaten werkt niet, dat wordt te veel chaos in de openbare ruimte." Zo meldt AT5

"We zien tegenwoordig op elke hoek van de straat een manier van deelvervoer", omschrijft Rein Aart. "Het kan op heel veel verschillende manieren: deelauto's met meerdere mensen, scooters via een app en ook fietsen en bakfietsen horen daarbij." De bakfietsen zijn de nieuwste vorm van deelvervoer dat via een app per rit te huren is.

De gemeente wil meer vervoersmiddelen gebruiken die minder beslag leggen op de openbare ruimte: "Deelvervoer kan daarbij helpen: één deelauto kan door maar liefst 20 tot 25 bestuurders worden gebruikt. Dat zijn allemaal bestuurders die dan geen eigen auto hoeven te hebben, die stilstaat in de stad", zegt een woordvoerder.

Op dit moment rijden er door de hele stad Amsterdam 770 deelscooters, de gemeente wil dat nu laten groeien naar 1.200. Na twee jaar moet dat naar 1.500 verdeeld over de hele stad gaan. De proef die de afgelopen tijd met deelbakfietsen werd uitgevoerd, moet worden omgezet naar vast beleid. De 110 bakfietsen in de Rivierenbuurt en Oost, moeten straks er straks tot 750 door de hele stad worden. "Eventueel groeien we daarna door naar 1.000 of 1.2500", schrijft de gemeente. Om de periode van de proef tot het vaste beleid te overbruggen, wordt de ontheffing voor huidige aanbieders een jaar lang verlengd.

Noord, Zuidoost en Nieuw-West
Amsterdam zet bij huidige én nieuwe aanbieders van dit soort vervoer in op gebieden buiten het centrum van de stad. Die moeten namelijk ook goed bereikbaar zijn en blijven: "Daarom stimuleren we aanbieders om juist daar deelvervoer beschikbaar te maken bij de uitvraag van nieuwe vergunningen."

Volgens Rein Aart is het juist helemaal niet zo erg dat dit vooral in het centrum speelt: "Het is wel belangrijk dat de gemeente ook buiten het centrum blijft nadenken. Maar als je in Nieuw-west woont en je moet vaak met je auto op pad of je kunt er niet komen dan is die auto wel echt een goede oplossing die misschien helemaal niet hoeft te vervangen."

Morgen nieuwe Nintendo Indie World-uitzending

Nintendo zendt morgen weer een Nintendo Indie World uit, waarin de complete focus ligt op indie-games die binnenkort uitkomen op Nintendo Switch. De uitzending duurt zo'n twintig minuten en wordt live op YouTube en Twitch gestreamed.

De uitzending begint morgenavond om 18:00 en brengt ons terug bij de vraag: Silksong of geen Silksong? We gaan het meemaken.

Zonkracht heeft niets te maken met temperatuur

Woensdag wordt een zonnige dag en de zonkracht bereikt UV-index 5. Dat betekent dat de onbeschermde huid binnen 20 tot 40 minuten kan verbranden. Dit verbranden gaat ongemerkt, want door een stevige noordoostenwind voelt de huid fris aan.

Bij zonkracht 5 kan de onbeschermde huid gemakkelijk verbranden. Vaak wordt gedacht dat de temperatuur iets te maken heeft met de zonkracht, maar dat is absoluut niet het geval. De stand van de zon, de hoeveelheid bewolking en de dikte van de ozonlaag (die van dag tot dag varieert) bepalen hoe hoog de zonkracht is.

Ook op koelere dagen kan de onbeschermde huid vanaf zonkracht 5 snel verbranden. De temperatuur doet hier niets aan af. Morgen is het advies dan ook om, tussen twaalf en drie uur 's middags, goed te smeren als mensen lang buiten zijn. De zon schijnt uitbundig en doordat het door de wind frisser aanvoelt dan de 13 tot 16 graden op de thermometer verbrandt de huid ongemerkt snel. Op warme dagen smeren mensen zich snel in als ze in de zon zijn, maar juist op koelere dagen wordt het wel eens vergeten.

Omgekeerd betekent een warme huid niet dat je aan het verbranden bent. Zo kun je in oktober prima bij 25 graden in de zon zitten met een warme huid, maar niet verbranden.

Mensen bellen onnodig 112, campagne moet druk op spoedzorg verlagen

Mensen die 112 of de huisartsenspoedpost bellen, hebben die acute zorg niet altijd nodig voor hun klacht. Met een publiekscampagne willen onder andere huisartsen en de ambulancezorg in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid de druk op de spoedzorg in Nederland verlichten.

Doordat mensen soms toch gebruikmaken van zulke zorg terwijl het niet nodig is, “ontstaan er langere wachttijden aan de telefoon en raakt deze zorg sneller overbelast”, meldt het ministerie. Met name ouders met jonge kinderen, mantelzorgers, expats, toeristen en internationale studenten zoeken vaker dan gemiddeld contact met bijvoorbeeld 112 terwijl dat achteraf onnodig blijkt. De campagne moet mensen informeren wanneer bellen naar het noodnummer echt nodig is, of wanneer bijvoorbeeld wachten tot een afspraak bij de huisarts volstaat. Lees verder bij Skipr

De vijf straten met meeste 'miljoenenwoningen' liggen allemaal in Amsterdam

Het aantal 'miljoenenwoningen' in Nederland is vorig jaar opnieuw toegenomen.Dat zijn er nu bijna 200.000, schrijft de Telegraaf naar aanleiding van een onderzoek van Calcasa. Van deze fortuinpanden staat 10 procent in Amsterdam. De top 5 straten met het hoogste aantal miljoenenwoningen zijn allemaal in de stad te vinden. Zo meldt AT5

De teller van het aantal miljoenenwoningen in Nederland stond tien jaar geleden nog op 14.000. Door de stijgende huizenprijzen is dit aantal flink gestegen. In de stad alleen al stonden in 2022 ruim 20.000 miljoenenwoningen.

Miljoenengordel
De vijf straten met de meeste miljoenenwoningen in Nederland bevinden zich allemaal in Amsterdam. Vooral in de grachtengordel zijn de miljoenenwoningen goed vertegenwoordigd, met de Keizersgracht als koploper. Op deze gracht zijn minstens 578 panden een miljoen euro waard.

De nummer 2 en 4 op de lijst zijn maar een brug verder. Aan de Prinsengracht kosten bijna 500 woningen minstens een miljoen euro en aan de Herengracht zijn dit er ruim 300. De lijst wordt verder aangevuld met straten uit Zuid. In de Valeriusstraat staan ruim 350 panden van een miljoen euro of meer en in de Johannes Verhulststraat zijn dit er meer dan 250.

Belasting relatief laag
Door de stijgende woningprijzen van vorig jaar is de onroerendezaakbelasting (OZB) een stuk hoger geworden dan in 2021. Landelijk gezien is de gemiddelde OZB aanslag van een miljoenenwoning ruim 850 euro.

Volgens het onderzoek van Calcasa ligt het OZB-tarief in de stad relatief laag ten opzichte van andere gemeentes. Een miljoenenwoning eigenaar in Amsterdam betaalt gemiddeld nog geen 500 euro OZB, terwijl iemand uit Bloemendaal bijna 1.400 euro betaalt. In Amsterdam zijn eigenaren van een miljoenenwoning wat dat betreft dus nog relatief goedkoop uit.

1 op de 10 werknemers voelde zich in 2022 gediscrimineerd op werk

In 2022 voelde 10 procent van alle werknemers zich in de voorafgaande twaalf maanden gediscrimineerd op het werk. Ervaringen met discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit en vanwege leeftijd of geslacht komen op de werkvloer het meest voor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2022 is uitgevoerd onder 61 duizend werknemers.

De meest voorkomende discriminatiegronden op het werk zijn afkomst, huidskleur of nationaliteit, en leeftijd of geslacht. Op elk van deze gronden voelde 2 à 3 procent van alle werknemers (van 15 tot 75 jaar) zich gediscrimineerd.

Discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit kwam met 16 procent relatief vaak voor onder migranten van buiten Europa. Ook migranten uit Europese landen (10 procent), en in Nederland geboren personen met een buiten-Europese herkomst (9 procent), hadden hier relatief vaak mee te maken. Gevoelens van leeftijdsdiscriminatie kwamen het meest voor onder werknemers tot 25 jaar (4 procent) en onder 65-plussers (5 procent). Van de vrouwen zei 4 procent gediscrimineerd te worden vanwege hun geslacht, van de mannen was dat minder dan 1 procent.

Discriminerende opmerkingen, negeren en buitensluiten komen vaakst voor
Werknemers die zich op het werk gediscrimineerd voelden, ervaarden dit vooral door opmerkingen, en negeren of buitensluiten. Beide werden genoemd door 35 procent van alle gediscrimineerde werknemers. Ook ervaarde een deel van hen minder mogelijkheden voor promotie of ontwikkeling (25 procent), mocht minder aantrekkelijk werk doen (18 procent) of kreeg een lagere beloning voor hetzelfde werk (17 procent). Discriminatie door bedreigingen, geweld of agressief gedrag kwam minder vaak voor (6 procent).

Meeste gevoelens van discriminatie in vervoer en opslag
Met 12 procent voelden werknemers in de bedrijfstak vervoer en opslag zich iets vaker gediscrimineerd op het werk dan werknemers in andere bedrijfstakken. In de bouw en in de landbouw hadden werknemers naar verhouding minder vaak last van discriminatie (6 procent).

Gediscrimineerde werknemers minder tevreden met werk
Van alle werknemers in 2022 die geen discriminatie hebben ervaren, was 80 procent tevreden of zeer tevreden met het werk en 5 procent ontevreden of zeer ontevreden. Van de werknemers die wel last hadden van discriminatie, was 51 procent (zeer) tevreden en 17 procent (zeer) ontevreden.

Meer verzuim bij discriminatie
Werknemers die zich gediscrimineerd voelen op het werk, verzuimen relatief vaak. In 2022 zei 69 procent van hen in het afgelopen jaar te hebben verzuimd. Onder werknemers die geen last hadden van discriminatie, was dat 55 procent.

Verzuimende werknemers die zich gediscrimineerd voelen, schrijven hun verzuimklachten ook vaker toe aan de werksituatie. Bij 38 procent van hen waren de klachten gedeeltelijk of hoofdzakelijk een gevolg van hun werk. Onder verzuimende werknemers die zich niet gediscrimineerd voelden, was dat 19 procent. Gediscrimineerde werknemers wijten het werkgerelateerde verzuim ook vaker aan een ruzie, conflict of grensoverschrijdend gedrag.

Vanaf het verslagjaar 2022 verschilt de wijze waarop gegevens voor de NEA zijn verzameld en verwerkt op enkele punten van eerdere verslagjaren. Daardoor zijn de cijfers vanaf 2022 mogelijk niet in alle gevallen vergelijkbaar met de cijfers tot en met 2021. Meer informatie is beschikbaar in de onderzoeksbeschrijving van de NEA 2022.

Europees Parlement wil wereldwijde conferentie over bedreigingen AI

Verschillende EP-leden hebben de Amerikaanse president Biden en de voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, opgeroepen om een wereldwijde conferentie te houden over de gevaren van kunstmatige intelligentie.

In een open brief staat dat gestreefd moet worden naar overeenstemming over wettelijke richtlijnen voor de ontwikkeling, controle en gebruik van AI-systemen. Gezien de snelle ontwikkeling is er veel politieke aandacht nodig.

De EP-leden van verschillende partijen kunnen zich niet vinden in de recente oproep tot een moratorium van zes maanden. Hoewel men enkele van de hierin geuite zorgen deelt, is men het niet eens op alle punten. Honderden onderzoekers en ondernemers - waaronder bekende vertegenwoordigers van de industrie als Elon Musk en Steve Wozniak - hadden eind maart een verplichte pauze van 6 maanden in de verdere AI-ontwikkeling geëist.

China biedt zichzelf aan als bemiddelaar Midden-Oostenconflict

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang afzonderlijke telefoongesprekken gevoerd met de belangrijkste diplomaten van Israël en de Palestijnen. Daarin moedigde hij hen aan om stappen te ondernemen om de vredesbesprekingen te hervatten, waarin China bereid is een rol te spelen.

De vredesbesprekingen in het Midden-Oosten liggen sinds 2014 stil. De actie maakt deel uit van de inspanningen van Peking om zich steeds meer te profileren als bemiddelaar in regionale conflicten. Recent heeft China de diplomatieke betrekkingen hervat tussen de regionale mogendheden Iran en Saoedi-Arabië, die lange tijd vijanden waren. Inmiddels zijn wederzijdse bezoeken van president Raisi en koning Salman aangekondigd.

EU is ongerust over explosieve toestand in Tunes´e

Tunesië loopt over van de problemen, een economie die op omvallen staat en een president met dictatoriale trekken, zorgen ervoor dat migranten worden aangevallen uit racistische motieven en zich niet meer veilig voelen in het land en liever de gevaarlijke oversteek naar Europa wagen. Europese leiders staan op het punt om de Tunesische president miljarden te geven om de migranten in Tunesië te houden. Maar moeten ze dat wel doen? 


Macron wil verzoening met het volk, roept vakbonden op tot dialoog

Na maandenlange demonstraties en ongeregeldhede in Frankrijk tegen de pensioenhervormingen, heeft president Macron een 100-dagenprogramma gelanceerd om het land weer nader tot elkaar te brengen.

Premier Borne moet voorstellen indienen over arbeidsomstandigheden, veiligheid, onderwijs en gezondheid. Macron riep daarnaast de vakbonden op om de dialoog aan te gaan. Op 14 juli, de Franse nationale feestdag, moet de balans opgemaakt worden. 100 dagen van verzoening, eenheid, ambitie en actie voor Frankrijk volgen nu, zei de president. Hij sprak zijn spijt uit dat de pensioenhervorming niet door een brede meerderheid werd gesteund.

De grootste vakbond van het land, de CFDT, bekritiseerde de toespraak van Macron omdat deze niet inging op de woede van de mensen in het land. Vakbonden hebben al aangegeven dat, tenzij de pensioenhervorming wordt teruggedraaid, er geen gesprekken met de regering zullen plaatsvinden over andere kwesties.

Milieugroeperingen klagen EU aan voor "groen" label voor kernenergie en gas

Verschillende milieuorganisaties ondernemen juridische stappen tegen de EU-brede classificatie van aardgas en kernenergie als duurzaam en klimaatvriendelijk. Onder meer Greenpeace en het WWF zouden aanklachten hebben ingediend bij het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg tegen de zogenaamde 'taxonomie' van de Commissie.

Dit is een classificatiesysteem dat is ontworpen om subsidies toe te wijzen aan duurzame economische activiteiten om zo de klimaatverandering te helpen bestrijden. Op deze lijst staan sinds begin januari ook investeringen in gas- of kerncentrales genoteerd. Tegenstanders noemen dit je reinste 'greenwashing', aangezien het verbranden van gas als fossiele energiebron CO2 uitstoot dat schadelijk is voor het klimaat en het gebruik van kernenergie radioactief afval produceert. Met name Frankrijk had campagne gevoerd voor kernenergie op EU-niveau, terwijl de classificatie van aardgas in het belang was van onder meer Duitsland. Oostenrijk en Luxemburg hadden ook rechtszaken aangekondigd tegen de EU-taxonomie. 

Meer verkeersdoden in 2022, vooral fietsende 75-plussers vaker slachtoffer

In 2022 kwamen 737 mensen om door een verkeersongeval, 147 meer dan in 2021. Daarmee is het aantal verkeersdoden het hoogst sinds 2008. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nam het sterkst toe onder fietsers van 75 jaar of ouder. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

Het aantal verkeersdoden lag in 2022 bijna 27 procent hoger dan het jaar ervoor. Net als in voorgaande jaren kwamen meer mannen (522) dan vrouwen (215) om in het verkeer.

Hoogste aantal omgekomen fietsers in 27 jaar
In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn 84 meer fietsslachtoffers dan het jaar ervoor, en is het hoogste aantal sinds 1996 (het begin van de registratie). Daarnaast hadden 225 inzittenden van een personenauto een fataal ongeluk, 50 meer dan in 2021.

Aantal verkeersdoden sterkst toegenomen onder 75-plussers
Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe, met 59 procent ten opzichte van 2021. Dit komt vooral door meer verkeersdoden onder fietsers van deze leeftijd; 150 in 2022, tegen 94 het jaar ervoor. Verkeersslachtoffers van 50 jaar of ouder overlijden relatief vaak als gevolg van een fietsongeval, terwijl slachtoffers jonger dan 50 jaar naar verhouding vaker omkomen bij een auto-ongeluk. Ook relatief gezien nam het aantal ouderen met een fataal fietsongeluk toe.

Meer fatale fietsongelukken door botsing
Van alle verongelukte fietsers in 2022 kwam bijna de helft om door een aanrijding met een (bestel)auto. Het ging om 141 fietsslachtoffers, 60 meer dan in 2021. Ook waren er in 2022 meer fietsers die verongelukten door een botsing met een vrachtauto, bus of ander voertuig. Een kwart van alle fietsdoden verongelukte zonder botsing. Zij overleden na een val van de fiets, bijvoorbeeld na onwel worden, door een verkeerde stuurbeweging, een slecht wegdek, gladheid, of een voet tussen de spaken. Van deze fietsslachtoffers was ruim twee derde 70 jaar of ouder.

Grootste stijging aantal verkeersdoden in Noord-Brabant
In Noord-Brabant vielen 140 dodelijke verkeersslachtoffers, het hoogste aantal van alle provincies, en 49 meer dan in 2021. In Drenthe, Overijssel en Zeeland vielen een stuk minder slachtoffers, maar verdubbelde het aantal verkeersdoden wel vergeleken met 2021. In de provincie Utrecht daalde het aantal verkeersdoden, in Flevoland was het aantal slachtoffers bijna gelijk als in 2021. In Flevoland vielen de minste verkeersdoden.

Diablo IV is goud

Blizzard maakt bekend dat Diablo IV goud is gegaan. De ontwikkeling van de game is dus klaar en van uitstel zal normaliter geen sprake meer zijn.

Het is best vroeg dat de game goud is gegaan, aangezien de game pas uitkomt op 6 juni. Overigens blijft Blizzard ongetwijfeld gewoon doorwerken aan de game, of dat nu voor een day-one patch is of voor toekomstige content. Diablo IV komt naar pc, PlayStation en Xbox.

Niantic komt met Monster Hunter Now

Niantic, voornamelijk bekend van Pokémon GO, komt met een nieuwe game die ons de wijde wereld instuurt. In Monster Hunter NOW moet je op zoek naar Monsters en ze zien te verslaan. De game staat gepland voor een release in september.

Vanaf 25 april begint er een bèta van de game, waar je je hier voor kunt inschrijven. De game is in ontwikkeling voor Android en iOS. De eerste teaser trailer kun je hieronder bekijken.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vandaag wordt ongeveer net zo'n dag als gister, de zon is vandaag aanwezig maar in de loop van de dag wordt het bewolkt. Wel blijft het droog op de meeste plaatsen. De wind komt uit het noordoosten en is met windkracht 5 tot 6 langs het IJsselmeer (vrij) krachtig, landinwaarts is deze matig. Het wordt 14 graden, op de wadden ongeveer 11 graden.

Vanavond zijn er opklaringen, alleen in het zuiden blijft het bewolkt, de minimumtemperatuur zakt naar de 3 graden in het noorden en oosten, onder de bewolking wordt het 7 graden. Morgen wederom een zonnige dag, donderdag en vrijdag valt er flink wat neersla, zaterdag is de kans op 20+ graden groot.

Tot morgen!


De zaanbocht in Wormerveer (Foto: DJMO)
De zaanbocht in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
©FOK.nl e.a.