VS in crisismodus na gelekte documenten

Op internet zijn verschillende geheime Amerikaanse documenten opgedoken - onder meer over wapenleveranties en het verloop van het front in Oekraïne, maar ook over spionage binnen Rusland. De veroorzaakte schade is nu al immens. 

Het Amerikaanse publiek moet weten dat "we dit zeer, zeer serieus nemen", zei de communicatiedirecteur van de National Security Council, John Kirby, zichtbaar gealarmeerd. Het lijdt geen twijfel dat de VS in crisismodus verkeert.

Dagenlang circuleren er al topgeheime Amerikaanse regeringsdocumenten over de oorlog in Oekraïne op verschillende online platforms. Topgeheime documenten met gevoelige informatie over wapenleveranties, kaarten met de verloop van de frontlinies, informatie over de locatie van Oekraïense of Russische troepen en informatie over het munitieverbruik. Maar er zijn ook documenten met vertrouwelijke informatie over Amerikaanse bondgenoten.

De VS tasten nog steeds in het duister 
Tot nu toe heeft de Amerikaanse regering geen idee wie de documenten zou kunnen hebben gelekt. "We weten niet wie hiervoor verantwoordelijk is en of de verantwoordelijken meer informatie hebben die ze willen posten", zei Kirby voorzichtig. Volgens onderzoek van de Washington Post hebben honderden, misschien wel duizenden medewerkers van het Pentagon het juiste beveiligingsniveau gehad en daardoor toegang tot de documenten.

Het gelekte materiaal bestaat uit gefotografeerde briefingdocumenten. Sommigen van hen zijn afkomstig van Amerikaanse geheime diensten, maar ook van het opperbevel van de Amerikaanse strijdkrachten. Volgens CNN geloven overheidsfunctionarissen dat de documenten echt zijn.

"De foto's lijken documenten te tonen die qua formaat vergelijkbaar zijn met de documenten die worden gebruikt voor dagelijkse inlichtingenupdates", zei Pentagon-woordvoerder Chris Meagher. "Sommige van deze afbeeldingen lijken achteraf te zijn gewijzigd." Hij waarschuwde dat de documenten de potentie hadden om desinformatie te verspreiden. Er zijn ook valse documenten op internet verschenen.

Amerikaanse spionage in Rusland 
Het Pentagon onderzoekt nu welke impact het datalek kan hebben op de nationale veiligheid. De gelekte documenten zijn ook explosief omdat ze de spionagemethoden van de Amerikaanse geheime diensten blootleggen en laten zien hoe ver ze al zijn doorgedrongen in het Russische veiligheidsapparaat. Het is informatie die uiterst waardevol is voor de Russische overheid, omdat het nu eventuele veiligheidslekken kan dichten.

De vraag blijft waarom iemand er belang bij zou hebben de VS en Oekraïne schade toe te brengen. Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, vertelde voormalig FBI-agent John Miller aan CNN. "Kijk naar de motieven uit het verleden: Edward Snowden had ideologische redenen, Chelsea Manning vond dat mensen van de oorlog moesten weten, en soms is het gewoon pure spionage. Omdat er deze keer een breed scala aan informatie is, is het moeilijk om een motief aan te wijzen." aldus Miller. 

Ondertussen is het ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Als de mol wordt gevonden, kan hij ernstige gevolgen verwachten.