Poetin speelde actieve rol bij het neerhalen van vlucht MH17

Bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 boven Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de Russische president Poetin een actieve rol speelde bij het incident.

Volgens internationale onderzoekers speelde de Russische president Vladimir Poetin een actieve rol bij het neerhalen van het passagiersvliegtuig MH17 boven Oost-Oekraïne in juli 2014. Dat blijkt uit afgetapte telefoongesprekken, aldus het onderzoeksteam in Den Haag.

Er zijn 'sterke aanwijzingen' dat Poetin besloot de pro-Russische rebellen te voorzien van de luchtafweerraket die later het vliegtuig neerhaalde. De onderzoekers hebben echter geen direct bewijs dat Poetin ook instemde met het neerschieten van de MH17. Volgens de rechercheurs is er echter onvoldoende bewijs om tot vervolging over te gaan. Bovendien geniet Poetin via zijn ambt immuniteit en kan hij niet worden vervolgd.

Onderzoeken opgeschort
De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 boven de Donbass neergeschoten door een Russische BUK-luchtafweerraket. Alle 298 mensen aan boord kwamen om. Rusland heeft altijd elke betrokkenheid bij het neerhalen van de Boeing ontkend. Ook tegen andere verdachten is er volgens de rechercheurs onvoldoende bewijs. Het onderzoek zou daarom tijdelijk worden opgeschort. "We kunnen niet verder", aldus onderzoekers.

Drie keer levenslange gevangenisstraf
Er werden aanklachten ingediend tegen drie Russen en een Oekraïner, die destijds allemaal leidende posities bekleedden bij de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Vorig jaar werden drie van hen in een proces schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Een man werd vrijgesproken.

Geen van de beklaagden woonde het proces bij. De meeste slachtoffers waren van Nederlandse afkomst, dus het proces vond in ons land plaats. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de rechtbank in november ervan toe te geven aan druk van Nederlandse politici, openbare aanklagers en de nieuwsmedia. Het onderzoeksteam bestond uit experts uit Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne. De regeringen van Nederland en Oekraïne hebben Rusland wegens het neerhalen van de MH17 voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gedaagd