FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 februari 2023

SkiŽr Pinturault wereldkampioen alpinecombinatie voor eigen publiek

In het Franse Courchevel is de tweede gouden medaille van het wereldkampioenschap alpineskiën vergeven. Na de vrouwen op maandag werkten de mannen dinsdag de alpinecombinatie af, met eerst een super-G en in de middag een slalom.

Op de super-G kon het thuispubliek alvast juichen: hun favoriet Alexis Pinturault noteerde er de snelste tijd. De Oostenrijkse wereldkampioen Marco Schwarz, dit seizoen beter op de slalom, zat er echter maar zes honderdsten van een seconde achter, voor landgenoot Raphael Haaser (+0,14). De eerstvolgende van degenen die de slalom níet over zouden slaan waren de Amerikaan River Radamus (+0,59), de Zwitser Justin Murisier (+1,03) en Stefan Babinsky uit Oostenrijk (+1,17). De gevaarlijkste mannen waren echter nog de Noor Atle Lie McGrath (+1,25) en alleskunner Loïc Meillard uit Zwitserland (+1,34).

Pinturault opende met een op het oog degelijke slalomrun, waarna Schwarz hard op weg was om zijn tijd te verbeteren...tot de Oostenrijker onderin een klein foutje maakte en 0,10 seconden tekort kwam. Haaser strandde met een prima run op 0,44 seconden en bleef zo voor Radamus (+0,69). Murisier was minder gevaarlijk dan wellicht gedacht: bij poortje één ging hij in de fout en nog voor de startpiepjes goed en wel gestopt waren kon de Zwitser aftaaien. Babinsky finishte niet, dus was het aan McGrath: de Noor verloor bovenin wat tijd en maakte onderin nog wel veel goed, maar het was niet genoeg en op 0,72 seconden noteerde hij de vijfde tijd.

Met 1,20 seconden achterstand moest Meillard genoegen nemen met de voorlopig zesde plek en daarmee leek het wel gedaan: de wereldtitel was binnen voor Pinturault, zilver en brons gingen dankzij Schwarz en Haaser naar Oostenrijk en dus bleef de stand zowaar precies hetzelfde als het na de super-G was.

AI Picture Gallery #116

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #854

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Parijs: geen atleten uit Rusland en Wit-Rusland op Olympische Spelen van 2024

De burgemeester van Parijs heeft zich uitgesproken tegen deelname van atleten uit Rusland en Wit-Rusland  onder neutrale vlag aan de Olympische Spelen. De stad is gastheer van de Olympische Zomerspelen van 2024. Ook uit Noord-Europa komt verzet tegen het voorstel hiertoe van het Internationaal Olympisch Comité.

Burgemeester Hidalgo zei in een interview met radiostation France Info dat dit geldt zolang er oorlog is in Oekraïne. Vanuit haar standpunt is het onder de huidige omstandigheden “ondenkbaar dat we een land dat een ander land aanvalt zouden laten meedoen alsof er niets aan de hand is. Dat een delegatie naar Parijs komt terwijl het bommen regent op Oekraïne", aldus de 63-jarige. Ook de Nationale Olympische Comités (NOC) van de vijf Scandinavische landen Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken en IJsland spraken zich uit tegen de integratie van Rusland en Wit-Rusland.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), stelde een opening voor met "neutrale atleten" uit Rusland en Wit-Rusland zonder vlaggen, nationale kleuren en volksliederen. Ze presenteerden hiervoor eind januari een plan naar expertise van de Verenigde Naties (UNO) en gesteund door internationale sportgemeenschappen. Verschillende regeringsvertegenwoordigers en atleten, voornamelijk uit Europa, zijn in verzet gekomen tegen dit plan uit solidariteit met Oekraïne, dat in februari 2022 werd aangevallen door Rusland met de hulp van zijn bondgenoot Wit-Rusland.

Duitse rodelaars domineren in eigen huis, maar Oostenrijk wint estafette

's Werelds beste rodelaars kwamen de afgelopen dagen in de World Cup in actie in het Duitse Altenberg, waar het behoorlijk wisselvallig was wat het weer betreft: van regen op dag één, via zonneschijn op dag twee naar een forse sneeuwbui op dag drie, de fans konden van alles wel genieten.

Mannendubbels
Niet geheel verrassend werd het een Duitse strijd: Toni Eggert en Sascha Benecken tegen Tobias Wendl en Tobias Arlt. Zoals wel vaker in de laatste jaren was de winst voor Eggert en Benecken, die in beide runs íets sneller waren en met 0,066 seconden voorsprong wonnen. Plek drie was op 0,218 seconden voor de Letten Martins Bots en Roberts Plume, de jonge Duitsers Hannes Orlamünder en Paul Gubitz voerden op 0,572 seconden de rest van het veld aan.

Vrouwendubbels
Na de eerste run was de leiding in handen van thuisfavorieten en wereldkampioenen Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal. Dat hielden ze echter niet vol: de tiende van een seconde die Andrea Vötter en Marion Oberhofer als achterstand hadden werden door het Italiaanse duo omgezet in winst met 0,051 seconden. Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk werden derde op 0,277 seconden.

Vrouwen
Julia Taubitz opende voor eigen publiek met de snelste tijd in run één en dat herhaalde de Duitse overtuigend in de tweede run. Ze won zo met een voor rodelbegrippen enorme voorsprong van 0,307 seconden op landgenote Anna Berreiter, terwijl de derde Duitse, Dajana Eitberger, met 0,330 seconden verder de enige was die 'in de buurt' bleef: Madeleine Egle uit Oostenrijk gaf op plek vier al 0,659 seconden toe.

Mannen
In run één was de Duitser Max Langenhan de snelste van allemaal en met grofweg een kwart seconde was de marge enorm. Dominik Fischnaller uit Italië stond na run één op de vierde plek en schoof op naar plaats twee op 0,238 seconden van de ongenaakbare Langenhan, wiens landgenoot Felix Loch - vlak voor drie Oostenrijkers - op 0,332 seconden het podium completeerde.

Estafette
Duitsland was weliswaar de favoriet, zoals eigenlijk altijd op een Duitse baan, maar daar hadden de Oostenrijkers geen boodschap aan: Madeleine Egle, Wolfgang Kindl en Yannick Müller/Armin Frauscher noteerden een tijd waar zelfs Duitsland niet aan kwam. Taubitz, Langenhan en Eggert/Benecken strandden op 0,098 seconden, terwijl Letland de spannende wedstrijd met Elina Vitola, Kristers Aparjods en Bots/Plume op 0,139 seconden afsloot op plek drie. Ook Italië (+0,203) en de VS (+0,276) bleven nog erg dicht in de buurt.

Republikeinen klagen dat Biden laks was bij 'spionballon', Trump liet balonnen gaan

Prominente politici van de Republikeinse Partij hebben de Amerikaanse president Biden opnieuw beschuldigd van een slappe houding jegens China inzake de 'spionageballon'. 

Republikein Scalise zei in Washington dat de Chinese ballon boven het land een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid. Door zijn lakse optreden zou Biden de ballon zijn spionagemissie hebben laten vervullen. De Republikeinse senator Cruz zei dat Biden de ballon had moeten neerhalen zodra deze het Amerikaanse luchtruim binnenkwam. Democratische senaatsleider Schumer noemde de kritiek voorbarig. Het dient alleen partijdige doeleinden.

Biden zal later vanavond de bevolking toespreken in een State of the Union-toespraak. Hij zal naar verwachting ook ingaan op de vermeende spionageballon en de betrekkingen met China. Biden had eerder zijn acties verdedigd. Een analyse van de ballonrestanten moet informatie opleveren over welke informatie de ballon daadwerkelijk heeft kunnen verzamelen.

De kritiek van de Republikeinen is enigzins opmerkelijk te noemen  omdat tijdens de ambtsperiode van Donald Trump als president ten minste drie vermoedelijke Chinese spionageballonnen  onopgemerkt over de VS heen vlogen volgens defensiefunctionarissen.

De VS hebben de ballonnen destijds niet gedetecteerd, zei generaal Glen VanHerck, daarbij verwijzend naar een "domeinbewustzijnskloof". Volgens de New York Times en Bloomberg werden de ballonnen aanvankelijk geclassificeerd als UFO's.

De VS hebben ze daarna geclassificeerd als surveillanceballonnen, op basis van aanvullende informatie. Generaal VanHerck, de ambtenaar van het Pentagon die verantwoordelijk is voor de Amerikaanse luchtruimverdediging, zei maandag dat de militaire inlichtingendienst toendertijd niet optimaal functioneerde.

Afgelopen maandag bevestigde John K Kirby, een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, dat er ballonnen over de VS vlogen tijdens de ambtsperiode van Trump. Op Truth Social deed Trump de rapporten af als "desinformatie".

Lamparter en Oftebro winnen fraaie wedstrijden in World Cup noordse combinatie

De World Cup in de noordse combinatie streek de afgelopen dagen neer in het Duitse Oberstdorf, waar een lekker vers pak sneeuw gevallen was. Daar werden twee wedstrijden op afgewerkt en die werden allebei op een bepaalde manier spannend, met name de tweede.

Wedstrijd één
Johannes Lamparter deed het op de schans het best: de Oostenrijker sprong vijftien seconden voorsprong bij elkaar ten opzichte van zijn landgenoot Franz-Josef Rehrl, in principe wel een minder begenadigd langlaufer. Met Mario Seidl mocht na 28 seconden de derde Oostenrijker vertrekken, maar het gevaar kwam vooral van de Duitser Julian Schmid (+0:52) en de Noor Jens Lurås Oftebro (+1:01).

In de langlaufloipes was Lamparter beduidend sterker dan Rehrl, die uit alle macht probeerde om in de buurt te blijven. Dat leek hem uiteindelijk de kop te kosten, want de naar voren komende Oftebro zette zijn vizier op Rehrl. De Noor haalde hem bij en ging er in de slotfase voorbij, maar Rehrl wist - achter de ongenaakbare Lamparter en Oftebro - wel plek drie veilig te stellen.

Wedstrijd twee
Dit keer was Rehrl na een geweldige sprong de beste op de schans en met 57 seconden had hij een flinke voorsprong op Lamparter. Schmid mocht na 1:02 minuten als derde op pad, Oftebro volgde nog eens tien seconden later en voegde zich al snel bij de Duitser, waarna ook Lamparter opgepikt werd.

Het trio kwam langlaufend beetje bij beetje in de buurt van Rehrl, die er in de slotronde helemaal doorheen zat. Heel even leek de Oostenrijker het misschien tóch te halen, maar met de finish in zicht sprintten Schmid en Oftebro er voorbij. De Duitser won, voor de Noor, terwijl Rehrl zijn ski nog nét een tiende van een seconde voor die van Lamparter over de meet drukte: weer derde.

Aardbevingen Turkije en SyriŽ: ruim 7.000 doden, Erdogan roept noodtoestand uit

Update 20.40 uur: Een dag na de verwoestende aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied riep president Erdogan de noodtoestand uit. Het is drie maanden geldig in tien getroffen Turkse steden. Volgens de laatste informatie stierven in beide landen meer dan 7.000 mensen. Veel mensen worden nog steeds vermist. Naschokken, de vernielde infrastructuur en het winterse weer bemoeilijken het reddingswerk.

Volgens het persbureau Anadolu zijn in Turkije meer dan 4.500 mensen om het leven gekomen, aldus de civiele beschermingsautoriteit. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en de reddingsorganisatie Witte Helmen zijn in Syrië meer dan 1.700 mensen om het leven gekomen. Volgens eerdere informatie raakten meer dan 30.000 mensen gewond.

Reddingswerkers blijven zoeken naar overlevenden onder het puin van ingestorte gebouwen in het aardbevingsgebied aan de Turks-Syrische grens. Volgens de Turkse president Erdogan hebben inmiddels 70 landen hun hulp aangeboden. Tegelijkertijd kondigde Erdogan aan dat hij graag hotels wil openen in de toeristische regio Antalya aan de Middellandse Zee voor slachtoffers van de aardbeving.

Eerdere berichtgeving om 12.50 uur: Volgens de laatste informatie hebben meer dan 5.000 mensen het leven verloren bij de verwoestende aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied. De omvang is nog niet te overzien. Veel mensen worden nog vermist. Naschokken, de vernielde infrastructuur en het winterse weer bemoeilijken het reddingswerk.

De Turkse vicepresident Oktay schatte het aantal doden in zijn eigen land op ruim 3.400. Meer dan 20.000 mensen raakten gewond. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en de reddingsorganisatie Witte Helmen zijn in Syrië zeker 1.600 mensen om het leven gekomen. Ook in Syrië raakten duizenden mensen gewond of dakloos.

De zoektocht naar overlevenden gaat door
Volgens de Turkse vicepresident belemmeren naschokken en slecht weer het reddingswerk en de levering van hulpgoederen. Daarnaast zijn er slechte internetverbindingen en beschadigde wegen tussen enkele van de zwaarst getroffen steden van Turkije aan toe. In de drie zwaarst getroffen provincies Hatay, Kahramanmaras en Adiyaman mogen alleen reddingsvoertuigen en hulptransporten rijden. Volgens officiële cijfers zijn alleen al in Turkije zo'n 6.000 gebouwen ingestort. Oktay zei dat 8.000 mensen uit het puin zijn gered.

Witte Helmen in Syrië: Honderden gezinnen onder het puin
Volgens de civiele bescherming, beheerd door de oppositie, liggen nog steeds honderden gezinnen begraven onder het puin van verwoeste gebouwen in het Syrische aardbevingsgebied. De tijd dringt om hen te redden, volgens al-Saleh, hoofd van de organisatie die bekend staat als de 'Witte Helmen' in het door rebellen gecontroleerde noordwesten van Syrië, aan Reuters. Internationale hulp is dringend nodig voor de reddingsoperaties.

De voorzitter van de SPD in de commissie buitenlandse zaken, Schmid, sprak over een catastrofale situatie in Noord-Syrië, aangezien daar geen staatsstructuren zijn. Hij zei op Duitse media dat de Syrische heerser Assad en Rusland hun verantwoordelijkheden moeten nemen en alle toegangspunten voor humanitaire hulp moeten opengooien.

De EU mobiliseert meer dan 1.150 reddingswerkers
Er zijn al 27 zoek- en reddingsteams gemobiliseerd via het EU Disaster Relief Centre. De verantwoordelijke EU-commissaris Lenarcic liet weten dat dit overeenkomt met ruim 1.150 hulpdiensten en 70 honden. Er zijn 19 landen bij betrokken. Een Israëlische hulpdelegatie was vanmorgen al in Turkije aangekomen.

De eerste beving had een kracht van 7,9
De eerste grote beving met een kracht tot 7,9 deed zich voor in de nacht van zondag op maandag; het epicentrum lag in de Turkse provincie Kahramanmaras. Hier worden de meeste dodelijke slachtoffers in het land geregistreerd. Er waren talloze naschokken, waarvan sommige zeer zwaar.

 

Grim Guardians demo nu beschikbaar

Grim Guardians: Demon Purge, de volgende game van ontwikkelaar Inti Creates, heeft een demo gekregen op Steam. De demo is tot 13 februari beschikbaar en bevat twee baasgevechten.

Grim Guardians is overduidelijk een Castlevania-achtige game. Dat is goed nieuws, want Inti Creates maakt vaker leuke varianten op bekende series. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor Azure Striker Gunvolt, Blaster Master Zero en Bloodstained: Curse of the Moon 1 en 2. Je kunt trouwens Grim Guardians volledig met twee spelers spelen. De game komt op 23 februari uit voor alle consoles en pc.

Darkest Dungeon II komt in mei uit

Darkest Dungeon II is op 8 mei klaar met Early Access. De rogue like komt dan officieel uit op Steam en de Epic Games Store. De sequel op de indie-hit is sinds 26 oktober 2021 via Early Access beschikbaar.

De volledige versie bevat vijf regio's met allemaal hun eigen eindbaas. De sequel heeft net als de originele game een thuishaven die je kunt veel upgraden. Het grote verschil tussen de twee games is dat je in de sequel gebruikmaakt van een koets om tussen de gevechten door de wereld te verkennen. Ontwikkelaar Red Hook Studios heeft ook een nieuwe demo gemaakt die nu beschikbaar is op Steam.

Limburgse huisarts opnieuw aangehouden voor verkrachting

Een huisarts uit Brunssum is dinsdag opnieuw aangehouden op verdenking van verkrachting. De 53-jarige arts werd vorig jaar al veroordeeld wegens verkrachting, maar is daartegen in hoger beroep gegaan. Tegen de man is dinsdag een vijfde aangifte gedaan, bevestigt een woordvoerster van justitie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

De man werd vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod voor vier verkrachtingen van drie patiëntes. Twee van hen waren boven de 80 jaar. Het gaat om verkrachtingen in 2016, 2017 en 2019. Ook de nieuwe aangifte heeft op deze periode betrekking. Lees verder bij Skipr

Ook miljardenwinst voor BP, door investeringen in Rusland verlies onder de streep

De Britse oliereus BP heeft zijn winst vorig jaar meer dan verdubbeld tot bijna 28 miljard dollar (ruim 26 miljard euro), de hoogste jaarwinst in het 114-jarige bestaan van het bedrijf. Het Britse concern profiteerde van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne.

Vanwege de sancties tegen Rusland moest het bedrijf ruim 23 miljard euro afschrijven. Onder de streep blijkt BP in 2022 daardoor uit te komen op een verlies van 2,3 miljard euro, waar de andere olie-en gasbedrijven de afgelopen week tientallen miljarden winsten rapporteerden. Dat komt vooral door de grote investeringen die BP had gedaan in Rusland.

Stookalert in acht provincies: stook geen hout

Het RIVM adviseert om op dinsdag 7 februari 2023 in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Verwachting
In de nacht van dinsdag 7 februari naar woensdag 8 februari wordt in grote delen van het land stabiel weer verwacht. Er is weinig wind waardoor rook weinig wordt verspreid. Pas in de loop van woensdagochtend wordt meer wind verwacht, waarmee de luchtkwaliteit verbetert. Houd op woensdag de Stookwijzer en stookalert websites in de gaten voor de actuele verwachting.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert
Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Gaat men hout stoken, kijk dan eerst even op de Stookwijzer. Zo weet men wanneer het vuur beter uit kan blijven.

 
Stookalert 7 februari 2023 (Bron:RIVM)
Stookalert 7 februari 2023 (Bron:RIVM)

PFAS-verbod ziet levenslicht

Een Europees verbod op PFAS. Vandaag ziet het voorstel daarvoor het levenslicht. Het verbod gaat gelden voor de productie, gebruik, verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen, die in duizenden producten zitten die we elke dag gebruiken. Dat is belangrijk om vervuiling van onze leefomgeving met PFAS een halt te roepen. Het Europese verbod is een initiatief van Nederland en Duitsland.

Staatssecretaris Heijnen noemt het een goede stap dat het voorstel er nu is: "Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn. Alleen door het in heel Europa in één klap te verbieden kunnen we die vervuiling een halt toeroepen. Dat is precies wat we nu gaan doen. De publicatie van dit voorstel vandaag is daarbij een belangrijke stap. Bedrijven die PFAS gebruiken weten wat ze kunnen verwachten, en kunnen dus vast op zoek naar alternatieven. Ik zou zeggen, des te eerder, des te beter".

PFAS zit overal in
PFAS is een verzamelnaam voor ongeveer tienduizend chemische stoffen, door de mens gemaakt. PFAS hebben handige eigenschappen. Sommige kunnen producten als regenjassen bijvoorbeeld water- en vuilafstotend maken, of zorgen dat de koekenpan niet aankoekt. Maar ze zitten in veel meer spullen om ons heen, zoals zonnepanelen, make-up en onze telefoon. Het grote nadeel van PFAS is dat ze niet vanzelf oplossen of verdwijnen. De hoeveelheid PFAS om ons heen wordt daarmee steeds groter. Sommige stoffen uit de PFAS-groep zijn vermoedelijk kankerverwekkend, of zijn op andere manieren slecht voor de gezondheid. Door alle PFAS is één keer te verbieden, is er helderheid en gelijkheid voor bedrijven die ze gebruiken. Zij weten dat het geen zin heeft de ene PFAS-toepassing in te ruilen voor de andere. Daarmee loont het voor hen dus om alternatieven te zoeken die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Met het conceptverbod wordt gebruik van alle ruim tienduizend PFAS verboden. Het verbod geldt om wetstechnische redenen nog niet voor specifieke productgroepen als medicijnen, biociden en gewasbeschermingsmiddelen.

Europees verbod
Nederland heeft er bewust voor gekozen om PFAS in Europees verband te verbieden. Omdat het in heel veel producten zit en ook via bijvoorbeeld de rivieren ons land binnenkomt, zet een Europees verbod veel meer zoden aan de dijk dan alleen een binnenlands verbod.

De afgelopen jaren is er, samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden, hard gewerkt aan het verbod. In Nederland hebben experts van het RIVM meegewerkt. Vandaag is het gezamenlijke voorstel door het Europese Chemicaliën Agentschap gepubliceerd. De komende periode gaat het voorstel in een zes maanden durende consultatie. Dat betekent dat iedereen zijn of haar mening kan geven. Daarna geven twee wetenschappelijke comités hun advies over het voorstel en dat wordt met het voorstel ingediend bij de Europese Commissie. De verwachting is dat de Europese Commissie in 2025 een definitief voorstel voor een verbod voorlegt voor besluitvorming door de lidstaten. In dat voorstel zijn dan ook overgangstermijnen opgenomen, zodat bedrijven voldoende tijd hebben om hun productieproces volledig PFAS-loos te maken.

Alle vorderingen GŁndogan op Volt in hoger beroep afgewezen

De persberichten die politieke partij Volt op 13 en 26 februari 2022 publiceerde over de schorsing van Nilüfer Gündoğan als lid van de Tweede Kamerfractie en de beëindiging van het fractielidmaatschap zijn niet onrechtmatig jegens Gündoğan. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in het hoger beroep van een kortgedingzaak beslist. Het door Gündoğan gevorderde voorschot op schadevergoeding is daarom afgewezen.

De fractie en het bestuur van Volt gaven Gündoğan op 26 februari 2022 te kennen dat haar fractielidmaatschap per direct werd beëindigd. Gündoğan spande daarop een kortgedingprocedure aan tegen Volt. De kortgedingrechter in Amsterdam veroordeelde Volt in maart 2022 de schorsing en beëindiging van het fractielidmaatschap van Gündoğan in te trekken en haar toe te laten tot haar werkzaamheden in de Tweede Kamer. Ook werd de Voltfractie en Volt veroordeeld tot betaling van een voorschot op schadevergoeding van 5.000 euro. 

Alle vorderingen van Gündoğan in hoger beroep afgewezen
Het gerechtshof vernietigt deze uitspraak van de kortgedingrechter vandaag en wijst alle vorderingen van Gündoğan alsnog af.

Lidmaatschap Volt (fractie)
Gündoğan gaf tijdens de zitting in hoger beroep duidelijk te kennen dat zij niet wil terugkeren in de Voltfractie en dat ze zich neerlegt bij beëindiging van het lidmaatschap van Volt. Daarom heeft zij op dit moment geen belang meer bij haar vorderingen om de schorsing en beëindiging ongedaan te maken.

Geen schadevergoeding wegens persberichten
Gündoğan vindt dat het persbericht van 13 februari 2022 onrechtmatig jegens haar is. Zij vindt dit omdat het bericht melding maakt van haar schorsing terwijl die onrechtmatig was en omdat wordt gesteld dat er meldingen zijn van grensoverschrijdend gedrag terwijl dat onjuist was. Het hof overweegt dat staatsrechtgeleerden verschillend denken over – samengevat – de vraag of een Kamerfractie leden van die fractie mag schorsen en dat de rechtbank Den Haag in een recente uitspraak oordeelde dat een Kamerfractie die vrijheid wel heeft. Als voorlopig oordeel acht het hof het dan ook onvoldoende aannemelijk dat in een bodemprocedure wordt geoordeeld dat de schorsing van Gündoğan – en daarmee het persbericht dat daarvan melding maakt – op die grond onrechtmatig is.

Vermelding grensoverschrijdend gedrag in persbericht
Het hof oordeelt verder dat op grond van eerdere rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en van de Hoge Raad de grenzen van toelaatbare kritiek op een politicus ruimer zijn dan op een burger als private persoon. Het recht op bescherming van eer en goede naam van Gündoğan afwegend tegenover het recht op vrije meningsuiting van Volt vindt het hof dat sprake was van een ‘iets te prematuur karakter’ van het persbericht van 13 februari 2022. Verder zijn de bewoordingen niet in alle opzichten gelukkig gekozen. Daar staat tegenover dat de inhoud van het bericht grotendeels steun vond in de op dat moment bekende feiten en de door Volt genomen maatregelen, dat rechtvaardigt het naar buiten brengen van het bericht.

Ook het latere persbericht van 26 februari 2022 acht het hof niet onrechtmatig en wijst daarom het voorschot op schadevergoeding af.

EU gaat analysecentrum voor desinformatie oprichten

In de strijd tegen misleidende informatie en desinformatie uit landen als Rusland of China richt de EU een centrum op voor de analyse van desinformatie.

Dat maakte de vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Borrell, in Brussel bekend. De EU wil onder meer beter begrijpen hoe desinformatie en oorlogspropaganda worden verspreid. Het nieuwe centrum zal ook dienen om democratieën beter te beschermen, legde Borrell uit.

Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode.

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.

Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Kijk voor alle informatie op de website van Noodfonds Energie.

Achtergrond
Het Noodfonds Energie is een toevoeging aan de Energieroute van Geldfit: geldfit.nl/energie. De Energieroute is een gids die mensen helpt met tips om te besparen en geeft een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. Huishoudens kunnen ook checken of zij alle regelingen en voorzieningen gebruiken die er voor hen zijn.

De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal € 50 miljoen. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder € 24,5 miljoen in het Noodfonds gestopt. Het Noodfonds beschikt nu over € 49 miljoen.

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan.

Zorginstelling Aurora Borealis mishandelde patiŽnten; moet alle zorg stoppen

Aurora Borealis in Wedde (gemeente Westerwolde) moet de zorg aan al zijn cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking stoppen, voor zover dat niet al is gebeurd. De kwaliteit en de veiligheid van de zorg vertoonden ernstige tekortkomingen. Er was sprake van lichamelijke en geestelijke mishandeling van de cliënten.

Dat staat in een aanwijzing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan Aurora Borealis. Op 19 december gaf de inspectie al het bevel de zorg aan twee cliënten onmiddellijk en blijvend te stoppen. Voor de andere cliënten geldt nu de aanwijzing.

Wat was er aan de hand
De inspectie was woensdag 14 december onaangekondigd bij Aurora Borealis. Er woonden toen 10 cliënten met een (ernstige) verstandelijke of meervoudige beperking. De inspectie had ook informatie van de politie over de situatie bij Aurora Borealis. Bovendien kon de inspectie nog niet uitgezonden filmbeelden bekijken van het televisieprogramma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman.

Uit alle informatie bleek dat Aurora Borealis niet aan de normen voor goede en veilige zorg voldeed:

  • Aurora Borealis had niet de kennis en deskundigheid voor de zorg die de cliënten nodig hadden. Er was ook geen gedragsdeskundige bij de zorg betrokken, ondanks de hoge indicaties voor complexe zorg.
  • De cliënten kregen straffen die neerkwamen op lichamelijke en geestelijke mishandeling. In de rapportage van de inspectie staan situaties die de inspectie zelf heeft geconstateerd of heeft gelezen in informatie van de politie.

Hoe nu verder
Aurora Borealis moet alle zorg stoppen en meewerken aan de overdracht van alle cliënten aan andere zorgaanbieders, als dat nog niet is gebeurd. Dat moet zo snel mogelijk maar uiterlijk op 9 februari. Pas als de inspectie oordeelt dat Aurora Borealis aan alle normen voor goede en veilige zorg voldoet, mag Aurora Borealis weer zorg leveren.

De aanwijzing van de inspectie is op 11 januari gegeven en zou een week later gepubliceerd worden. Maar Aurora Borealis heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid bij de rechter een voorlopige voorziening tegen openbaarmaking van de aanwijzing te vragen. De rechter heeft dat verzoek afgewezen. Daarom publiceert de inspectie pas nu een zakelijke weergave van de aanwijzing en de rapportage die daarbij hoort.

Verdachte steekincident Delft overgeleverd aan Nederland

De verdachte die zondag 5 februari aangehouden werd door de Belgische politie na een steekincident in Delft is maandagmiddag 6 februari rond 15:42 uur overgeleverd aan de Nederlandse politie.

Bij een steekincident aan de Frederik van Eedenlaan in Delft zijn zondagochtend 5 februari een 55-jarige man en een 57-jarige vrouw zwaar gewond geraakt en is een 33-jarige vrouw overleden. Na een achtervolging door Nederland hield de politie in België uiteindelijk kort na het steekincident een verdachte aan. Het gaat om een 31-jarige man uit Heist op de Berg.

De verdachte is op maandag 6 februari aan de grens van Nederland en België overgedragen aan de Nederlandse politie. Hij is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor en zit in volledige beperkingen, het onderzoek is nog in volle gang.

De politie is nog steeds op zoek naar meer informatie, beelden en getuigen. Mensen die over informatie beschikken kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Grondstofvoetafdruk van consumptie gedaald tot 7.000 kilo per persoon

Sinds 2010 is de zogeheten grondstofvoetafdruk van de Nederlandse consumptie meer dan 30 procent afgenomen. In 2020 werd per inwoner gemiddeld ruim 7.000 kilo grondstoffen gewonnen om te voorzien in de Nederlandse consumptiebehoefte. In 2010 was dit nog 11.000 kilo. De grondstofvoetafdruk van Nederlandse consumptie ligt voor zo’n 90 procent in het buitenland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De grondstofvoetafdruk is de hoeveelheid grondstoffen die gewonnen wordt voor alle producten en diensten die Nederlanders consumeren. Vooral het gebruik van fossiele brandstoffen en niet-metaalmineralen, zoals zand en grind, is in het afgelopen decennium gedaald. Of deze dalende trend doorzet is nog onbekend. Het jaar 2020 past in de dalende trend, maar dat jaar was bijzonder vanwege corona. In 2018, het voorlaatste jaar waarin de voetafdruk werd gemeten, lag het gebruik van biomassa, metalen en fossiele brandstoffen hoger dan in 2012.

De winning van grondstoffen is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de milieu-impact van de economie in zowel binnen- als buitenland. Het omlaag brengen van het grondstoffengebruik speelt een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie.

Grondstofvoetafdruk grotendeels in het buitenland
Van de Nederlandse consumptie van in Nederland gemaakte producten vindt 89 procent van de grondstofvoetafdruk plaats in het buitenland. Wanneer ook de consumptie van buitenlandse producten wordt meegenomen is dit 92 procent.

De Nederlandse grondstofvoetafdruk was in 2018 het grootst in Rusland, met zo’n 10 procent van alle grondstoffen (16 miljard kilo). Het ging daarbij om Russisch aardgas voor bijvoorbeeld de directe energievoorziening in Nederland, maar ook om Russisch aardgas voor fabrieken in het buitenland die producten maken die in Nederland geconsumeerd worden. Rusland voorzag daarmee in zo’n 39 procent van de olie- en gasbehoefte van de Nederlandse consumptie. Ter vergelijking, Nederland voorzag zelf in 23 procent van de olie- en gasbehoefte van de eigen consumptie, terwijl Noorwegen en het Midden-Oosten in respectievelijk 10 en 6 procent daarvan voorzagen.

Voor de grondstofvoetafdruk is ook Duitsland belangrijk (9 procent in 2018), maar 24 procent van de totale voetafdruk betreft winning in Azië, vooral in India en China. Ook Brazilië is belangrijk in de grondstofwinning voor de Nederlandse consumptie (ruim 5 procent). De grondstofvoetafdruk van de Nederlandse consumptie strekt zich uit over veel verschillende landen: ruim 30 procent werd gerealiseerd in landen die niet in de top 10 staan. Twee derde daarvan werd gerealiseerd in andere Europese landen, de rest voornamelijk in (Zuid-) Afrika.

Grondstofvoetafdruk computers ligt voor ruim 40 procent in China
In specifieke sectoren is de impact van de Nederlandse consumptie over de grens relatief groot. Van de grondstofvoetafdruk van de Nederlandse consumptie van computers werd 42 procent gerealiseerd in China, aangevuld door 9,5 procent in de rest van Azië en 7 procent in Australië. Bij die laatste gaat het met name om steenkool voor de energiebehoefte van Chinese fabrieken, en om de winning van metalen. De impact op China zit hem naast dezelfde twee factoren ook in de winning van zand en klei voor de bouw van onder andere fabrieken. Tot slot is ook voor deze sector Rusland van belang, als leverancier van fossiele brandstof naast het Midden-Oosten. Het grootste deel hiervan is gerelateerd aan de productie van computers en onderdelen in Nederland. Dit is echter slechts een fractie van de totale Nederlandse consumptie van computers. Van alle computers en onderdelen die Nederlanders consumeren wordt veruit het grootste deel uit het buitenland gehaald.

Voor het in kaart brengen van het buitenlandse deel van de voetafdruk wordt gebruik gemaakt van bronnen van buiten het CBS, waaronder de Exiobase-database. De cijfers zijn gemaakt met financiering vanuit het Planbureau voor de Leefomgeving, in het kader van de Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER). De berekening van de grondstofvoetafdruk wordt gedaan met behulp van modellering, aangezien niet voor elk land precieze cijfers beschikbaar zijn over alle grondstoffen.

De cijfers illustreren de invloed van internationale handel op de Nederlandse economie en de verwevenheid van de Nederlandse consumptie met grondstoffenwinning in de rest van de wereld.

Al meer dan 7 ton opgehaald voor slachtoffers aardbeving Turkije

Op Giro 7244 van het Rode Kruis is sinds maandagmiddag al meer dan 700.000 euro binnengekomen. Het Rode Kruis opende het gironummer vanwege de verwoestende aardbeving in Turkije.

Het Rode Kruis berekende dat zeker 70 miljoen nodig is om noodhulp te kunnen verlenen. De aardbeving zorgt in zuidoost Turkije en delen van Syrië voor enorme ellende. Hulpverleners werken met man en macht om zoveel mogelijk mensen onder het puin te halen, naar ziekenhuizen te vervoeren en er worden noodhulpmiddelen verstrekt.

Twee zware bevingen
In Turkije reiken hulpverleners vele duizenden tenten, dekens en andere hulpmiddelen uit en er wordt gezorgd voor eten. Het land werd vanochtend vroeg opgeschikt door een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De beving was zo zwaar dat hij zelfs in Israël, Libanon en Cyprus werd gevoeld. Later vond nog een beving plaats, die eveneens erg hevig was.

Lastige situatie
De situatie is extra lastig omdat het momenteel koud is in het gebied. Er ligt op veel plekken sneeuw en er zijn zware stormen. Daardoor is het lastig om hulpteams en -goederen op locatie te krijgen.

Gironummer 7244
Mensen die slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië willen steunen, kunnen doneren op Giro 7244 of rekeningnummer NL19 INGB 0000 0072 44.

Kinderen eerste huwelijk mogen beslag leggen op villa Jan des Bouvrie

De oudste kinderen van Jan des Bouvrie mogen beslag leggen op de voormalige villa van de interieurstylist in Naarden. Met het beslag willen de kinderen uit het eerste huwelijk een soort zekerheid stellen dat zij hun deel van de erfenis krijgen. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft maandag bepaald dat op dit moment het belang van die oudste kinderen zwaarder weegt dan het belang van de weduwe van Des Bouvrie en de kinderen uit het tweede huwelijk.

Kinderen leggen beslag op woning
Interieurontwerper Jan des Bouvrie overleed in oktober 2020. Hij trouwde twee keer, uit beide huwelijken zijn twee kinderen geboren. Eerder in 2020 wijzigde Des Bouvrie zijn testament. Die wijziging hield in dat zijn kinderen uit het eerste huwelijk als erfgenamen zijn uitgesloten. Wel creëerde hij meerdere legaten voor deze kinderen. Een legaat is een bepaling in een testament waarin staat dat iets wordt nagelaten zonder dat deze persoon erfgenaam is, bijvoorbeeld een geldbedrag. Tussen de weduwe (Monique) en de kinderen uit het tweede huwelijk en de kinderen uit het eerste huwelijk is nu discussie over de berekening van de hoogte van die legaten en de wijze van uitkering. Als gevolg daarvan hebben de kinderen uit het eerste huwelijk beslag laten leggen op de villa van Des Bouvrie. Die woning staat nog te koop voor een bedrag van 10 miljoen euro en valt na het overlijden van Jan des Bouvrie in de nalatenschap. De woning is door middel van een legaat toegekend aan de weduwe. In dit kort geding vraagt zij de voorzieningenrechter om het beslag op die woning op te heffen.

Vermogen niet hoog genoeg
Uit het testament van Jan des Bouvrie valt af te leiden dat hij wilde dat zijn echtgenote na zijn dood ongestoord moet kunnen doorleven. Dit betekent dat de kinderen uit het eerste huwelijk de legaten pas kunnen opeisen na het overlijden van de weduwe. Omdat zij voor 1/100 deel erfgenaam is denken de kinderen uit het eerste huwelijk dat het vermogen uit de nalatenschap na haar overlijden niet hoog genoeg is om de legaten uit te betalen. De kinderen uit het tweede huwelijk zijn voor het overige deel (99/100) erfgenaam.

Belangenafweging
Hoe hoog het op te eisen legaat van de kinderen uit het eerste huwelijk is moet in een andere procedure bepaald worden. Die vraag lag ook niet in dit kort geding op tafel. Monique heeft de erfenis beneficiair aanvaard. Dat betekent dat zij niet opdraait voor eventuele schulden, waaronder de in geschil zijnde legaten van de twee oudste kinderen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat op dit moment het belang van de kinderen uit het eerste huwelijk – namelijk dat er genoeg geld is om hun legaten uit te betalen nu of in de toekomst – zwaarder weegt dan het belang van de weduwe en de kinderen uit het tweede huwelijk (opheffing van het beslag). Daarom hoeft het beslag op de villa in Naarden niet te worden opgeheven.

Dubbelslag schansspringer Granerud in 'Nederlandse Alpen', Japanse vrouwen domineren

De schansspringliefhebbers konden hun hart ophalen in het Duitse Willingen afgelopen weekeinde. In de 'Nederlandse Alpen' werd weer de World Cup-wedstrijd afgewerkt met de meeste Nederlandse fans, aangezien het vanuit Nederland niet al te ver rijden is richting de omgeving van Winterberg en Willingen, waar de grote Mühlenkopfschanze elk jaar weer vele duizenden bezoekers trekt.

Gemengde landenwedstrijd
Het was een bijzonder zware wedstrijd voor de organisatie én de springers: het waaide veel te hard voor een veilige wedstrijd, zo was meerdere malen te zien, maar toch sprong men de eerste ronde door - daarna werd het afgebroken. Met Anna Odine Strøm, Marius Lindvik, Silje Opseth en Halvor Egner Granerud was Noorwegen veruit de meest gelukkige, voor het Oostenrijk van Chiara Kreuzer, Jan Hörl, Eva Pinkelnig en Stefan Kraft en de thuisploeg met Selina Freitag, Karl Geiger, Katharina Althaus en Andreas Wellinger.

De Sloveen Timi Zajc zorgde voor een fors schrikmoment: hij werd ineens gedragen door een windvlaag en landde pas na 161,5 meter, bijna tien meter verder dan het schansrecord, waar het zo goed als vlak is. Hij viel uiteraard, maar kwam er wonderbaarlijk genoeg zonder blessure vanaf.

Vrouwen 1
In de eerste ronde was de Sloveense Ema Klinec nog de beste, voor Sara Takanashi uit Japan en thuisfavoriete Althaus. De Duitse haalde in de finaleronde echter stevig uit en passeerde beide concurrentes ruimschoots door bijna een schansrecord te springen. Althaus pakte zo de winst, voor Klinec en Takanashi, met de rest op ruime achterstand.

Mannen 1
De Noor Halvor Egner Granerud was in de eerste ronde de beste en eigenlijk bleef alleen Anze Lanisek in de buurt. De Sloveen deed het in de finaleronde dan weer beter dan de Noorse World Cup-leider, maar niet goed genoeg om hem van de overwinning te houden: Granerud won, voor Lanisek. Plek drie was voor de Pool Dawid Kubacki, die ruim voor landgenoot Piotr Zyla eindigde.

Vrouwen 2
Althaus had het niet en moest het doen met een achtste plek, maar Japan kende wel een heerlijke dag. Yuki Ito was de beste in de eerste ronde en maakte dat met haar tweede sprong volledig af. Landgenote Nozomi Maruyama eindigde op de tweede plek en het podium werd gecompleteerd door Takanashi, het eerste volledig Japanse World Cup-podium sinds legendes Takanobu Okabe, Hiroya Saitoh en Noriaki Kasai dat in 1998 in Vikersund voor elkaar kregen.

Mannen 2
Ook op de slotdag was Granerud de beste en dit keer was het verschil behoorlijk groot: al in de eerste ronde sloeg de Noor een fors gat en de enigen die nog een heel klein beetje in de buurt stonden, landgenoot Daniel André Tande en de Oostenrijker Manuel Fettner, konden dat in ronde twee niet herhalen. Ryoyu Kobayashi sprong namens Japan van de zevende plek naar de tweede plaats in het eindklassement, Tande hield het podium wel vast en werd derde.

FOK! Wat een weer: fris winterweer

winterbanner

Goede morgen!

We beginnen weer eens met een code geel, ditmaal in Flevoland en Noord-Brabant wegens dichte mist. Deze zal naar verwachting tot 09:00 gelden. Ook op andere plekken is het mistig maar minder dicht, de mist lost in de loop van de ochtend op. Momenteel vriest het vrijwel overal licht, in het uiterste zuidwesten en aan de kust is het net boven het vriespunt. 

Als de mist is opgelost gaan we de zon zien en is het droog bij zo'n 6 graden. Er staat weinig wind, ook aan de kust is de wind slechts matig uit het zuidwesten. Ook vanavond is het doog met weinig wind. In de nacht naar woensdag is het een graadje kouder dan afgelopen nacht, overdag is het zonnig en staat er weinig wind. 

Naarmate het weekend dichterbij komt, wordt het overdag weer warmer, het blijft droog.

Serene rust op de bagraafplaats in Abcoude (Foto: DJMO)
Serene rust op de bagraafplaats in Abcoude (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1340
special
Random Pics van de Dag #1339
special
Random Pics van de Dag #1338
preview
Concord Beta
special
VrijMiBabes #219 (not very sfw!)
preview
De Sims 4: Stapelverliefd
©FOK.nl e.a.