FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 januari 2023

AI Picture Gallery #98

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #836

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NFL: Acht ploegen over in strijd om Super Bowl, Jaguars maken 27 punten goed

In de NFL zit de wildcardronde van de playoffs erop. De zes wedstrijden leverden zes teams op die zich voegden bij de nummers één van de NFC en AFC, de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs. In totaal zijn er nu dus nog acht teams in de strijd om de Super Bowl.

NFC Wild Card Playoffs; San Francisco 49ers - Seattle Seahawks
De 49ers begonnen goed, maar de Seahawks lieten zich niet kennen, sloegen terug en stonden halverwege zelfs met 16-17 voor. Vervolgens ging quarterback Brock Purdy echter los: een korte rushing touchdown en touchdown passes op Elijah Mitchell (7 yards) en Deebo Samuel (74 yards) hielpen de 49ers uiteindelijk naar de 41-23 zege.

AFC Wild Card Playoffs; Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers
De Chargers schoten uit de startblokken en met onder meer twee touchdowns van Austin Ekeler kwamen ze op een 0-27 voorsprong. Kort voor rust deed Jaguars-quarterback Trevor Lawrence met een touchdown pass op Evan Engram wat terug en in de tweede helft bediende hij Marvin Jones, Zay Jones en Christian Kirk voor touchdowns. In de laatste seconde van de wedstrijd mocht Jaguars-kicker Riley Patterson bij 28-30 aanleggen vanaf 36 yards en hij trapte de ploeg naar de 31-30 zege en de volgende ronde.

AFC Wild Card Playoffs; Buffalo Bills - Miami Dolphins
Met elkaar snel opvolgende touchdowns van Dawson Knox en James Cook begonnen de Bills erg lekker, maar via drie field goals en een touchdown van Skylar Thompson op Mike Gesicki kwamen de Dolphins op 17-17. Zach Sieler bracht ze zelfs op voorsprong, maar Bills-quarterback Josh Allen bediende Cole Beasley en Gabe Davis voor 34-24, waarna ze in het vierde kwart met heldhaftig verdedigen stand konden houden - een touchdown van Jeff Wilson voor de Dolphins bracht de eindstand op 34-31 voor de Bills.

NFC Wild Card Playoffs; Minnesota Vikings - New York Giants
Vikings-quarterback Kirk Cousins zette de eerste touchdown snel op het bord, maar dankzij Saquon Barkley en Isaiah Hodgins kwamen de Giants langszij. Vervolgens ging het op en neer dankzij touchdowns van KJ Osborn (Vikings), Daniel Bellinger (Giants) en Irv Smith (Vikings), maar in Q4 maakte Barkley het met een korte touchdown af: 24-31 voor de Giants bleek de eindstand, de eerste playoffzege in jaren voor de ploeg uit New York.

AFC Wild Card Playoffs; Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens
De Bengals begonnen lekker en na een touchdown van Ja'Marr Chase stond er een 9-0 voorsprong op de borden, maar de Ravens draaiden het om met een touchdown van JK Dobbins en field goal van Justin Tucker. Bengals-quarterback Joe Burrow rende in Q3 een touchdown binnen en bediende Tee Higgins voor de 2-point conversion, waarna Demarcus Robinson voor de Ravens scoorde: 17-17. In Q4 pikte defensive end Sam Hubbard een fumble op, die hij over 98 yards binnen wist te rennen voor een heerlijke - en beslissende, zo bleek - touchdown: 24-17.

NFC Wild Card Playoffs; Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys
Of quarterback Dak Prescott met zijn Cowboys wel op kon tegen legende Tom Brady en de Buccaneers, zo luidde vooraf de vraag. Dat werd rap beantwoord: Prescott bediende Dalton Schultz in Q1 voor een touchdown, scoorde zelf in Q2 én stelde Schultz in staat er nog één te maken, waarna hij Michael Gallup in Q3 in stelling bracht voor 0-24 - vraag beantwoord. Brady bediende Julio Jones en Cameron Brate nog wel, maar tussendoor stond CeeDee Lamb helemaal vrij voor een touchdown pass van Prescott: 14-31 was de eindstand, de eerste keer sinds 2013 dat Brady twee jaar op rij verliest in de playoffs.

Programma divisional playoffs (Nederlandse tijden)
21 januari, 22.30 - AFC; Kansas City Chiefs - Jacksonville Jaguars
21 januari, 02.15 - NFC; Philadelphia Eagles - New York Giants
22 januari, 21.00 - AFC; Buffalo Bills - Cincinnati Bengals
22 januari, 00.30 - NFC; San Francisco 49ers - Dallas Cowboys

Tennisster Hartono onderuit op Australian Open, Jabeur na stroeve start door

Voor tennisster Arianne Hartono zit de Australian Open er weer op. De 26-jarige Groningse kwalificeerde zich net als vorig jaar voor het hoofdtoernooi in Melbourne, maar sneuvelde wederom in de eerste ronde: de Amerikaanse Shelby Rogers was met 6-4, 6-3 te sterk.

De nummer twee van de plaatsingslijst, Ons Jabeur uit Tunesië, had het aanvankelijk bijzonder moeilijk met de Sloveense Tamara Zidansek, maar pakte uiteindelijk met 7-6 (8), 4-6, 6-1 toch de winst. Caroline Garcia uit Frankrijk (4) rekende met 6-3, 6-0 juist zeer overtuigend af met de Canadese qualifier en Grand Slam-debutante Katherine Sebov.

Ook de overige topspeelsters die dinsdag in actie kwamen hadden het niet al te lastig: de Wit-Russische Aryna Sabalenka klopte Tereza Martincova uit Tsjechië met 6-1, 6-4, terwijl de Russische Veronika Kudermetova (9) met 6-2, 7-6 (5) van Maryna Zanevska uit België won. De Zwitserse Belinda Bencic (12) won met 6-1, 6-2 soepel van Viktorya Tomova uit Bulgarije.

Australian Open: Djokovic simpel door, Ruud kent meer moeite

Tennisser Novak Djokovic is prima begonnen aan de jacht op zijn tiende Australian Open-titel. De Servische nummer vier van de plaatsingslijst had weinig moeite met de Spanjaard Roberto Carballes Baena, die hij met 6-3, 6-4, 6-0 naar huis stuurde.

De Noor Casper Ruud, vorig jaar goed voor twee Grand Slam-finales en nu als derde geplaatst, had het even wat lastiger. De Tsjech Tomas Machac bood uitstekend partij, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen: 6-3, 7-6 (6), 6-7 (5), 6-3.

De door blessureleed ver weggezakte Oostenrijker Dominic Thiem mocht het met een wildcard opnemen tegen Andrey Rublev, maar de als vijfde geplaatste Rus was een maat te groot: 6-3, 6-4, 6-2. De Amerikaan Taylor Fritz (8) leverde een set in bij de Georgiër Nikoloz Basilashvili (6-4, 6-2, 4-6, 7-5), terwijl de als negende geplaatste Deense tiener Holger Runde met 6-2, 6-3, 6-4 simpel won van de Serviër Filip Krajinovic.

De Peruviaan Juan Pablo Varillas mocht als lucky loser meedoen aan het hoofdtoernooi, waar hij de Duitser Alexander Zverev (12) trof. De halvefinalist van 2020 had het flink lastig met Varillas, die hem tot een vijfde set dwong, maar die na vijf uur toch het hoofd boog: 4-6, 6-1, 5-7, 7-6 (3), 6-4.

De Italiaan Matteo Berrettini (13) haalde vorig jaar de halve finales in Melbourne, maar sneuvelde nu in ronde één: vijfvoudig verliezend finalist Andy Murray won na een bijna vijf uur durende titanenstrijd met 6-3, 6-3, 4-6, 6-7 (7), 7-6 (6). Pablo Carreño Busta uit Spanje (14) won met 7-6 (4), 6-1, 7-6 (3) van de Argentijn Pedro Cachin.

Bettiol profiteert van droog weer en wint proloog Tour Down Under

Alberto Bettiol heeft de proloog van de Tour Down Under gewonnen. In de eerste WorldTour-wedstrijd van het jaar profiteerde de Italiaanse wielrenner optimaal van het weer, hij reed als een van de weinige in droge weersomstandigheden en pakte zodoende de zege in Australië.

Het was voor het eerst dat de Tour Down Under van start ging met een proloog over 5,5 kilometer. De proloog werd echter in wisselende omstandigheden verreden. De eerste renners reden nog droog, maar daarna kregen een grote regenbui, waardoor de vroege starters in het voordeel waren. Onder meer Bettiol kon in droge omstandigheden rijden en de Italiaan klokte de snelste tijd.

Bettiol kon zich opmaken voor een lange zit in de hotseat en in het laatste uur regende het niet meer, maar de wegen lagen nog steeds nat. Toch reed Magnus Sheffield een snelle tijd, maar de Amerikaan moest toch nog acht seconden toegeven op Bettiol.

Results powered by FirstCycling.com

Meisje (14) schiet jongen (11) per ongeluk dood, doelwit was ander meisje

In het Amerikaanse Dallas is het helemaal fout gegaan bij een ruzie tussen twee kinderen. Een 14-jarig meisje was aan het bakkeleien met een ander meisje en trok daarbij een vuurwapen.

De iets te agressieve tiener haalde de trekker over met de bedoeling het andere meisje te raken, wat natuurlijk tragisch genoeg geweest was, maar dat ging fout: de kogel raakte een 11-jarige jongen die er ook bij stond.

Het kind werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar overleed daar. Het meisje rende weg, maar werd niet veel later opgepakt bij een appartementencomplex in de buurt en zal vermoedelijk aangeklaagd worden voor moord.

Supermarktbranche pleit voor verder uitstel tabaksban

Supermarkten willen het verkoopverbod van tabak, dat per 1 juli 2024 in moet gaan, uitstellen om een wettelijke uitzondering voor kleine buurtsupermarkten te bewerkstelligen. In de vakpers klinkt vooral de oproep aan ondernemers om niet af te wachten, maar nieuwe strategieën te bedenken. Zo meldt TabakNee

Spar supermarkten en het Vakcentrum, koepelorganisatie van kleine supermarkten, pleiten voor uitstel van het verbod op verkoop van tabak in supermarkten dat op 1 juli 2024 in moet gaan. Dat blijkt uit reacties van Spar-voorzitter Albert-Jan Kleis en het Vakcentrum op de vorige maand gesloten Internetconsultatie over het voorgenomen verkoopverbod.

De consultatie leverde 71 openbare reacties op. Of er ook niet openbare reacties zijn gekomen wordt niet vermeld. De meeste reacties zijn van individuele supermarktondernemers, die over het algemeen begrip tonen voor de wens van de overheid om de volksgezondheid te verbeteren, maar vervolgens aandacht vragen voor de kleine supermarkt in het buitengebied die dreigt om te vallen door het omzetverlies als gevolg van de tabaksban. Deze winkeliers vragen om een uitzondering op het verkoopverbod voor deze kleine supermarkten.

Voor Spar-winkeliers sprong coöperatievoorzitter Kleis in de bres met eenzelfde boodschap. “Kleine buurt supermarkten, zoals SPAR, met een (relatief) hoog aandeel omzet uit tabak, die geen tabakswinkel op loopafstand hebben en geen levensvatbare tabakswinkel kunnen beginnen, moeten mogelijk gedwongen stoppen”, schrijft Kleis. De winkels zullen volgens hem namelijk ook klanten verliezen voor alle andere boodschappen, wanneer ze die boodschappen daar gaan doen waar ook een tabakswinkel in de buurt is. Dat heeft invloed op de leefbaarheid en dat zou volgens Kleis ook meegewogen moeten worden. Daarom pleit hij voor uitstel van de wet, zodat een uitzondering voor kleine winkels kan worden vormgegeven.

Het Vakcentrum pleit ook voor uitstel “en als dat niet mogelijk is dan tenminste een uitzonderingspositie voor een deel van de supermarkten”. Voor die uitzondering doet het centrum meteen een voorstel: “Als het dichtstbijzijnde verkooppunt tabak verder dan 2,5 kilometer is verwijderd van een verkooppunt waarvan het assortiment in overwegende mate bestaat uit eet- en drinkwaren is het toegestaan voor dit verkooppunt – conform de wettelijke bepalingen voor een speciaalzaak – tabak te verkopen.” Maar kan dat werkelijk de bedoeling zijn? Want de wettelijke bepalingen voor een speciaalzaak schrijven voor dat dat een (onderdeel van een) winkel met afsluitbare toegang moet zijn met een assortiment van ten minste 90 merkvarianten aan tabaksproducten. Dan zou de dorps-super, met vaak een beperkt assortiment rookwaren, opeens een volwaardige tabakszaak worden.

Haal tabak ook eerder uit tankstation en gemakszaak
Ook het CBL, de brancheorganisatie van de supermarkten, liet van zich horen. Een ook die vindt dat “het voorgenomen tijdspad [zou] moeten worden herzien om tot beleid te komen waardoor het aantal rokers daadwerkelijk daalt en de verkoop niet enkel wordt verplaatst.” Het CBL vindt het onbegrijpelijk dat tabak in 2024 uit de supermarkten moet, maar dat tankstations nog tot 2030 en gemakszaken tot 2032 door mogen gaan met tabaksverkoop.

In dat laatste worden zij gesteund door 36 gezondheidsorganisaties, waaronder Rookpreventie Jeugd, die onder de vlag van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij reageerden. Zij pleiten dan ook voor een veel snellere uitfasering van tabaksverkoop via tankstations en gemakszaken. Daarbij bepleiten zij de invoering van een vergunningstelsel voor tabaksverkoop, om grip te krijgen op het aantal en de locaties van verkooppunten van tabak.

Tabaksban roept morele vraag op
De naderende tabaksban is ook in de vakpers inmiddels een veelbesproken onderwerp. Het vakblad voor de supermarktbranche Distrifood sloot het jaar af met een podcast met twee retailexperts over de kwestie: bedrijfseconomisch adviseur Marco van Dulmen en supermarkt-techexpert Eelco Hos. Hetzelfde blad opende het nieuwe jaar met een column van Jumbo-ondernemer Monique Ravenstijn, eigenaar van twee supermarkten in West-Friesland. Zij noemt de reactie van ondernemers op het tabaksverbod een ‘morele vraag’, maar lijkt er toch voor te kiezen aparte tabakszaken te openen naast de winkels.

Van Dulmen rekent in het gesprek met Distrifood-hoofdredacteur Peter Garstenveld het verwachte omzet- en winstverlies voor. Grote supermarkten met een weekomzet van drie tot vier ton zullen 3 à 4 procent daarvan verliezen. “Op tabak wordt 8 procent marge gemaakt. Die grote winkels leveren dus € 40.000 tot € 50.000 nettorendement in”, stelt Van Dulmen. Kleinere winkels met een omzet van 50.000 euro per week halen volgens hem 14 tot 30 procent daarvan uit tabak. Dat scheelt ze dan 25 procent van hun winst. In combinatie met hoge huren en gestegen energieprijzen kan dat voor ondernemers die niet tijdig voor alternatieve inkomsten zorgen fataal blijken.

Servicebalie is eigenlijk tabaksshop
Grote supermarkten moeten de tabaksban positief gebruiken door de servicebalie weg te doen, meent Hos. “Ze noemen het wel servicebalies, maar dat zijn ze niet. Ze zijn een tabaksshop en PostNL-punt”, zegt hij. Volgens Hos is nu het moment om supermarkten te voorzien van een heel ander ‘uitzwaaigebied’, met zelfscankassa’s en ‘stewardessen’ die ‘supergastvrij en superstreng op het proces’ zijn. In de periode totdat het verkoopverbod van tabak ingaat kunnen sigaretten dan nog tijdelijk door die stewards uit een la worden gehaald.

Op de vraag of supermarktondernemers een aparte winkel moeten openen om rookwaren te kunnen blijven verkopen gaat de discussie met deze experts niet in. TabakNee constateerde in het afgelopen jaar al verschillende voorbeelden hiervan (12 december: Supermarkten openen steeds meer tabakswinkels, vergunningstelsel is noodzaak, 28 juli: Webwinkels en supermarkten openen nieuwe tabakszaken). Recent bleek ook weer dat een Plus-supermarkt in Almere een aparte tabakszaak opende.

Ander huisnummer
Jumbo-ondernemer Monique Ravenstijn staat zich er in haar column op voor dat zij al jaren rookvrije winkels heeft. In en rond de supermarkten wordt niet gerookt, werknemers roken ook in hun pauzes niet. Maar binnenkort worden de supermarkten ook tabaksvrij en daar is zij minder over te spreken. “De verkoop van rookwaren zag ik altijd als een onmisbaar onderdeel van een duurzaam verdienmodel. Want zonder dit geen gezonde bedrijfsvoering. Nu gaat de wereld er anders uitzien en waar kies je dan voor? Ik voor een bedrijf met een gezond verdienmodel, want uiteindelijk kun je pas goed doen voor een ander als je goed voor jezelf zorgt.”

Ook Ravenstijn vreest voor klanten die naar een concurrent gaan waar wel tabak in de buurt te koop is. “Ongeveer 5 procent omzetaandeel verliezen op een productgroep waar nagenoeg geen marge op zit, is niet heel erg”, schrijft ze. “De gevolgschade kan echter in sommige gevallen niet te overzien zijn. Waar kies je dan voor, ga je het nieuwe op je af laten komen? Of vraag je een nieuw huisnummer aan om een tabakswinkel met aanverwante producten te kunnen starten?”

Rusland kondigt 'grote veranderingen' aan in leger

Rusland kondigt 'grote veranderingen' aan in zijn leger voor de komende drie jaar. Van 2023 tot 2026 wordt het aantal militairen verhoogd tot 1,5 miljoen, zei het ministerie van Defensie tegen persbureau Reuters.

Ook in de leiding zullen er veranderingen plaatsvinden. "Alleen door versterking van de belangrijkste structurele componenten van de strijdkrachten is het mogelijk om de militaire bescherming van de staat te verzekeren en om nieuwe delen en kritieke faciliteiten van de Russische Federatie te beschermen", zei minister van Defensie Sergei Shoigu, die deze week Russische troepen in Oekraïne bezocht.

"Sergei Shoigu bedankte de soldaten die dapper taken uitvoeren in de militaire speciale operatiezone en reikte de soldaten staatsonderscheidingen uit voor hun toewijding en heldhaftigheid", zei het ministerie van Defensie in een verklaring op Telegram. Rusland beschrijft zijn invasie van Oekraïne nog steeds als een "speciale militaire operatie", terwijl Kyiv en zijn bondgenoten spreken van imperialistische landroof.

New Mexico: Republikein gearresteerd voor aanslagen op Democraten

In de Amerikaanse staat New Mexico is een Republikeinse ex-kandidaat gearresteerd omdat hij opdracht zou hebben gegeven tot een gewapende aanval op democratische politici.

De politie zei maandag dat ze de 39-jarige Solomon Pena hadden gearresteerd en beschuldigd van samenzwering met en betaling van vier andere mannen om te schieten op de huizen van twee provinciale commissarissen en twee staatswetgevers, allemaal democraten. De politie zei dat ze bewijs hadden dat Pena enkele schoten had gelost. Bij de aanslagen in december en januari raakte niemand gewond. Drie kogels gingen echter door het slaapkamerraam van de dochter van een democratische senator.

Pena verloor de gouvernementsverkiezingen in november van een zittende democraat die meer dan 73% van de stemmen kreeg en de schuld hiervan gaf aan kiezersfraude.

Hij plaatste op 15 november een foto van zichzelf op Twitter met een 'Make America Great Again'-sweatshirt, een 'Trump 2024'-vlag en een bericht dat hij, net als voormalig president Donald Trump, zijn verkiezing niet toegaf.

De politie zei op een persconferentie dat Pena zijn verkiezingsverlies had ontkend en de commissarissen en wetgevers thuis had benaderd, bewerend dat er verkiezingsfraude bij betrokken was. De politie zei dat meer mensen zouden worden aangeklaagd voor de schietpartijen en dat enkele verdachten in hechtenis zijn genomen.

Hypotheekaanvragen met 45% gedaald in 4e kwartaal 2022

Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het vierde kwartaal van 2022 bijna gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar terug. Ook werden er door de hogere rente maar 90 hypotheken overgesloten. 

De gemiddelde koopprijs voor een woning daalde in het vierde kwartaal met bijna 4 procent. Het gemiddelde hypotheekbedrag om een woning te kopen daalde met 11 procent. In het vierde kwartaal zakte dit bedrag met 298.000 euro zelfs voor het eerst sinds 2020 onder de grens van 300.000 euro. Meer hierover bij WNL.

Trailer: Din Djarin toont Grogu 'the Way' in The Mandalorian 3

Het derde seizoen van The Mandalorian komt eraan en vandaag verscheen de eerste trailer voor de nieuwe avonturen van Din en Grogu.

Volgens Disney zal Din 'oude bondgenoten tegenkomen en nieuwe vijanden maken terwijl hij en Grogu de reis samen voortzetten'. De trailer toont in ieder geval al aardig wat verschillende figuren en werelden.

The Mandalorian 3 is vanaf 1 maart te zien op Disney+.

OM: ‘Haags stel vermoordde Rinus met zijn tweeën’

“Het slachtoffer is letterlijk kapot geslagen en gestampt”. Dat zei de officier van justitie over de 56-jarige dakloze Rinus die in de nacht van 2 op 3 september 2021 levenloos werd aangetroffen in een parkje langs de Haagse Lijnbaan. De officier eiste veertien jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen het Haagse stel (beiden 36 jaar oud) dat verdacht wordt van de moord.

Net na middernacht belde de beveiliging van het Westeinde Ziekenhuis met 112. De beveiligers hadden het slachtoffer in het parkje aangetroffen. Hij zat onder het bloed en zij voelden geen hartslag. De man bleek te zijn overleden. Uit de sectie volgde dat dit het gevolg was van “uitgebreide, hevige meervoudige stomp botsende en/of (samen)drukkende geweldpleging ter hoogte van het hoofd, de mond, de hals en de romp gedurende tenminste meerdere tientallen minuten”.

De politie startte een groot onderzoek en vijf dagen later konden de verdachten die maandag terecht stonden, worden aangehouden. Ze zijn bij herhaling te zien op camerabeelden van de omgeving van de plaats-delict.

‘Donkere mannen’
Aanvankelijk verklaarden ze hierover dat ze getuige waren geweest van de moord maar dat die door ‘donkere mannen’ zou zijn gepleegd. Toen dit onhoudbaar bleek, gaven ze toe dat ze met zijn tweeën waren geweest. Voor het zwaarste geweld wezen ze naar elkaar. De man naar de vrouw en omgekeerd.

Gaande het onderzoek kwamen de volgende feiten aan licht. De man en het slachtoffer kenden elkaar uit een daklozenopvang. De man was boos op het slachtoffer omdat die volgens hem zijn telefoon en headset zou hebben gestolen. De man kende de vrouw uit een afkickprogramma en had een knipperlichtrelatie met haar. Ook zij had een conflict met het slachtoffer omdat zij zich door hem aangerand voelde.

Telefoonberichten
Samen bedachten zij het plan om Rinus een lesje te leren, zo blijkt onder meer uit berichten uit hun telefoons. Ook bespraken de twee donderdagavond 2 september 2021 in het parkje in het bijzijn van een getuige hoe zij het slachtoffer iets aan zouden doen. Vervolgens belde de vrouw Rinus en vroeg hem om naar het parkje komen, zo verklaarde de man. De smoes was dat ze met het slachtoffer over de man wilde praten.

Rond 21.15 uur arriveerde Rinus bij het parkje, zo is op camerabeelden van de omgeving te zien. De vrouw begon met hem een gesprekje, terwijl de man verstopt zat in de bosjes. Maar al snel kwam de man tevoorschijn en sloeg het slachtoffer met een metalen pijp op zijn hoofd. Beiden verklaren hierover. Die viel direct buiten bewustzijn op de grond. Vervolgens stampte de man vijf à tien keer op het hoofd van het slachtoffer, aldus de vrouw. De man zegt echter dat de vrouw met de pijp inhakte op het hoofd van het slachtoffer.

Camerabeelden
Rond 21.30 uur waren beide verdachten weer op camerabeelden te zien. Ze hingen rond in de omgeving. Rond 22.30 keerden ze weer terug naar de plaats-delict, zo tonen opnieuw de camerabeelden. Om sporen uit te wissen, verklaarden beiden. Maar toen ze merkten dat Rinus nog adem haalde, barstte er een nieuwe geweldsexplosie rond. Niet alleen kreeg Rinus opnieuw schoppen tegen zijn hoofd en lichaam, ook probeerden ze hem te wurgen met hun handen, een broekriem en een vuilniszak.

Volgens de officier van justitie is wettig en overtuigend bewezen dat de twee verdachten Rinus hebben vermoord. Wie precies welke geweldshandeling heeft verricht, doet er volgens hem niet veel toe. De verdachten hebben met zijn tweeën een plan gemaakt en uitgevoerd. De officier spreekt dan ook van ‘medeplegen moord’.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Beide verdachten zijn naar het Pieter Baan Centrum gestuurd ter observatie. De deskundigen daar concludeerden dat de twee verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Ze kampen met ernstige psychische problematiek. Ook stellen de deskundigen dat de verdachten het slechtste in elkaar naar boven halen en verstrikt zijn geraakt een ‘spiraal van destructieve coping’. Tot slot zijn beiden verslaafd.

De officier van justitie nam het advies van de deskundigen over, maar benadrukte ook de enorme impact en ernst van de gebeurtenissen: “Rinus is op brute wijze afgeslacht. Waarom is nooit helemaal duidelijk geworden. Maar sowieso is er geen enkele rechtvaardiging voor wat Rinus is aangedaan. Dit is een volkomen zinloze, gruwelijke daad geweest. De verdachten hebben in blinde woede hun frustratie bot gevierd op het slachtoffer. Zij hebben hun plan gewetenloos uitgevoerd en daarna er alles aan gedaan om hun verantwoordelijkheid te ontlopen.”

De officier eiste tegen beide verdachten veertien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De uitspraak is over twee weken.

Vermoedelijke veiligheidschef IS opgepakt in Arkel

In het Zuid-Hollandse Arkel is dinsdag 17 januari 2023 een 37-jarige man aangehouden die in de Syrische burgeroorlog een belangrijke rol zou hebben vervuld binnen de terroristische organisaties Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat (IS). De verdenking is dat hij vanuit zijn functie bij IS ook bijdroeg aan de oorlogsmisdrijven die de organisatie pleegde in Syrië.

De Syrische man vroeg in 2019 asiel aan in Nederland en vestigde zich een jaar later in Arkel. Nadat informatie was ontvangen over zijn verleden zijn het Team Internationale Misdrijven (TIM) van de Landelijke Recherche en het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart. De verdenking is dat de man tussen 2015 en 2018 een leidinggevende functie vervulde bij de veiligheidsdienst van IS. Daarvóór zou hij twee jaar dezelfde functie hebben vervuld bij een andere terroristische organisatie: Jabhat al-Nusra. Beide posities zou hij hebben bekleed in en rond het vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.

De verdachte wordt 20 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag.

Dode wolf in Hoogersmilde

Op de N371 bij Hoogersmilde (provincie Drenthe) is maandag 16 januari een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden. Om welk geslacht en individu het gaat, is nog niet bekend. Verder onderzoek moet hierover meer duidelijkheid geven.

De wolf is door de provincie Drenthe geborgen en wordt overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van Universiteit Utrecht. Dit instituut gaat sectie verrichten op het dier en doet een veterinair onderzoek. Wageningen Environmental Research (WENR) verricht het dierecologisch onderzoek. Hierbij wordt onder meer de leeftijd, maaginhoud en conditie in kaart gebracht. Dit is onderdeel van de afspraken in het Interprovinciaal Wolvenplan. Daarin staat hoe we omgaan met de wolf en hoe aanrijdingen met wolven worden afgehandeld.

Vogelgriep vastgesteld in Loo

In Loo (gemeente Duiven, provincie Gelderland) is op een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 60.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen de 1 en 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen 12 andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Landelijke maatregelen
Sinds 5 oktober 2022 is de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. De ophokplicht geldt voor houders van commercieel gehouden vogels. De afschermplicht geldt voor houders van dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels – voor zover dit hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels betreft. De afschermplicht betekent dat deze houders verplicht zijn de genoemde dieren af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan.

Gevangenis in Vught krijgt eigen zittingszaal

Er komt een zittingszaal binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught. Hierdoor kunnen onderdelen van strafzaken straks binnen de gevangenis plaatsvinden en hoeven gedetineerden uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) minder vaak voor zittingen naar de rechtbank te worden gebracht. De gevangenis in Vught wordt de tweede locatie in Nederland waar berechting en detentie op één plek samenkomen, naast het Justitieel Complex Schiphol.

Dat schrijft minister Weerwind (Rechtsbescherming) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Gedetineerden met een extreem risico op bijvoorbeeld een gewelddadige poging tot bevrijding of liquidatie worden voor hun strafzaak naar de rechtbank gebracht in colonnes van gepantserde voertuigen die met verhoogde snelheden, zwaailichten en sirenes rijden. Dit zorgt voor ernstige verkeersoverlast en grote veiligheidsrisico’s.

"Door recht te spreken binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught vergroten we de veiligheid voor de samenleving," aldus minister Weerwind.

Het gaat om een kleine zittingszaal waar onderdelen van strafzaken kunnen plaatsvinden. De rechter beslist uiteindelijk welke delen van een strafzaak plaatsvinden in de zittingszaal in Vught.

Publiek en media kunnen zittingen binnen de gevangenis in Vught bijwonen. Omdat het een kleine zittingszaal betreft, is de ruimte wel beperkt. Bij grote belangstelling zullen zittingen daarom ook elders via een videoverbinding te volgen zijn.

De realisatie van de nieuwe zittingszaal in Vught kost 15 miljoen euro en is reeds gestart. De opleveringsdatum is nog niet bekend.

Eerder maakte minister Weerwind al bekend dat er in de EBI een videovoorziening komt, zodat de gedetineerden ook digitaal aan hun zitting kunnen deelnemen.

Abortusbuddy's gaan vrouwen naar de kliniek begeleiden: "Helaas is het nodig"

Vanaf dit najaar kunnen ook Amsterdammers die niet alleen naar de abortuskliniek willen of durven, de hulp inschakelen van een buddy die dan met je meegaat. Deze zogenaamde abortusbuddy's zijn al actief in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. "Niemand zou alleen langs de demonstranten moeten." zo melden onze collega's van AT6. 

Op dit moment wordt een aantal keer per maand gedemonstreerd tegenover de kliniek aan de Sarphatistraat. "We zijn met de abortusbuddy's gestart om te zorgen dat niemand alleen langs de demonstranten hoeft. Inmiddels merken we ook dat mensen het ongeacht de demonstranten, het heel fijn vinden om niet alleen te zijn. Sommige vrouwen durven het niet tegen familie of vrienden te vertellen en sommigen hebben gewoon niemand om mee te nemen", vertelt Djoeke Gerding van stichting Samen naar de Kliniek.

Het is niet de bedoeling dat een abortusbuddy de confrontatie met de demonstranten opzoekt. "De buddy gaat op de dag van de afspraak mee naar de kliniek. Het is gewoon iemand die je ondersteunt als je bang bent om in je eentje te gaan", vertelt Gerding.

Bufferzone
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde afgelopen november voor het instellen van een zogenaamde bufferzone, die ervoor zorgt dat demonstranten op gepaste afstand moeten blijven. Zo'n bufferzone bestaat al in andere grote steden als Arnhem en Den Haag. Aanvankelijk gaf burgemeester Halsema aan om tegen zo'n bufferzone te zijn omdat het in strijd is met het recht op demonstreren. Of en op welke afstand zo'n bufferzone daadwerkelijk komt, is nog onbekend. Demonstranten kunnen namelijk altijd nog een rechtszaak aanspannen, zoals ook in Utrecht gebeurde waardoor het plan voor de bufferzone weer van tafel werd geveegd.

Directeur van de abortuskliniek Rob Benschop geeft aan het initiatief van de buddy's sympathiek te vinden. "Maar eigenlijk is het natuurlijk absurd dat ze nodig zijn", vertelt hij. "Zorg gewoon dat die mensen honderd meter verderop staan en dat de vrouwen ongehinderd naar de kliniek kunnen."

FOK! Wat een weer: kouder en natte sneeuw

winterbanner

Goede morgen!

Het is fris deze ochtend, in het zuiden en midden van het land ligt de temperatuur momenteel rond het vriespunt, aan de kust en in het noorden is het een paar graden boven het vriespunt. Her en der valt wat winterse neerslag, dit zijn slechts kleine buitjes. Ook geldt er code geel in het hele land door gladheid, vooral op bruggen en viaducten kan het glad zijn. Dit duurt tot 10 uur. De wind is weinig van betekenis; zwak tot matig.

Vanmiddag is het droog bij zo'n 4 graden en is de zon regelmatig te zien. Op de wadden is de wind wat sterker, vrij krachtig tot krachtig. Hoe verder naar het zuiden, hoe minder wind. Vanavond is het ook droog en zijn er opklaringen. Aankomende nacht vriest het licht met temperaturen tussen -2 en -4 graden. 

Donderdag de meeste kans op neerslag in de vooruitzichten, daarna droog met maxima tot 4 graden en lichte vorst in de nachten. Tot morgen maar weer!

Sneeuw in Winterswijk (Archieffoto) (Foto: _UserName_)
Sneeuw in Winterswijk (Archieffoto) (Foto: _UserName_) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.