FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 november 2022

EU wil minder strikte bescherming van de wolf

Er woeden in heel Europa al maandenlang emotionele discussies over de status van de wolf. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft vandaag beslist dat de wolf in Europa minder strikt moet worden beschermd. In het debat dat aan de stemming voorafging, ging het hard tegen hard tussen beschermers van wilde dieren zoals Partij voor de Dieren en partijen die opkomen voor de belangen van de veehouders zoals CDA en SGP.

De SGP stelde dat in Nederland dagelijks pony's, schapen en kalveren worden aangevallen door de wolf en dat dat reden genoeg is om de wolf in ons land 'te reguleren'. Over 10 jaar zou geen boer zijn vee meer buiten durven laten.

PvdD stelde daarop dat er jaarlijks zo'n 60 miljoen schapen, veelal onverdoofd, worden geslacht in Europa, en dat honderdduizenden schapen onder erbarmelijke omstandigheden naar buiten de EU worden getransporteerd. De schapen zouden eerder bescherming nodig hebben tegen de mens dan tegen de wolf.

Vind jij het een goed idee dat Europa heeft beslist dat de beschermde status van de wolf wel 'ietsje minder' kan?

Wolf veroorzaakt tweespalt (Image by Rain Carnation from Pixabay)
Wolf veroorzaakt tweespalt (Image by Rain Carnation from Pixabay)

Qatar lijkt vanaf morgen regenboogkleuren toe te staan in WK-stadions

Volgens een bericht in 'The Independent' geeft Qatar zijn restrictieve standpunt over regenboogkleuren in WK-stadions op.

Met de start van de tweede ronde van de groepsfase morgen, zullen supporters die regenboogkleuren dragen om hun steun voor LGBTQ+ in de stadions uit te dragen hier niet langer op aangesproken worden door beveiligingspersoneel, meldt de Britse krant 'The Independent', daarbij verwijzend naar de FIFA.

Stadionbezoekers is de afgelopen dagen herhaaldelijk gevraagd om regenboogkleding uit te trekken en de bijbehorende motieven te bedekken. Naar verluidt zijn alle nationale bonden die betrokken zijn bij de WK-finale op de hoogte gebracht door het wereldbestuursorgaan FIFA over de overeenkomstige verzekering van de gastheren. 

Aanklagers onderzoeken de campagnefinanciering van Macron

De Franse justitie onderzoekt de financiering van de verkiezingscampagnes van president Macron.

Volgens het financieel parket in Parijs is het de vraag of Macron oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van de diensten van adviesbureau McKinsey. De autoriteit bevestigde daarmee een bericht van de krant "Le Parisien".

Het gerucht gaat dat McKinsey zeker tien jaar geen belasting hoefde te betalen - en in ruil daarvoor adviesdiensten verleende. Op die manier zou de naam McKinsey niet in het campagnebudget verschijnen. In Frankrijk zijn de campagnekosten beperkt tot hetzelfde bedrag voor alle kandidaten.

BraziliŽ wint van ServiŽ dankzij goals van Richarlison

Brazilië is het WK begonnen met een 2-0 zege op Servië. Vooral in de tweede helft speelde de Brazilianen sterk en dankzij twee goals van Richarlison wisten ze te winnen.

In de eerste helft had Brazilië wel veel de bal, maar tot grote kansen kwam het niet tegen Servië. In de tweede helft was duidelijk anders. De Brazilianen kwamen sterk uit de kleedkamer en het doel van Servië werd constant onder vuur genomen en in de 62ste minuut kwam Brazilië terecht op voorsprong. Het schot van Vinícius werd in eerste instantie nog gered door de doelman van Servië, waarna Richarlison de rebound binnen werkte.

Daarna wist Richarlison nog eens te score en deed dat op prachtige wijze. De spits nam de bal knap aan op een voorzet van Vinícius, waarna hij met een omhaal afwerkte. Daarna kreeg Brazilië nog voldoende kansen om de score verder uit te bouwen, maar dankzij een aantal goede reddingen van de doelman bleef het 2-0 voor Brazilië.

Portugal met moeite langs veerkrachtig Ghana, Ronaldo scoort ook op 5e WK

Op het wereldkampioenschap voetbal zijn bijna alle deelnemende landen in actie gekomen. Brazilië en Servië trappen om 20.00 uur af en zijn de laatste twee teams, nadat Portugal een bijzonder moeizame zege op Ghana boekte in groep H.

Al na tien minuten kreeg Cristiano Ronaldo een eerste kans, maar doelman Lawrence Ati Zigi had er niet al te veel moeite mee. De vedette kopte even later naast en na een goed half uur scoorde hij wél, maar die werd afgekeurd wegens een overtreding op Alexander Djiku.

Een uiteindelijk wat gezapige eerste helft kende bepaald geen vergelijkbaar vervolg: de tweede helft begon beter en na een goed kwartier volgde een beslissend moment. Ghana-verdediger Mohammed Salisu raakte Ronaldo aan, die nog voor Salisu's tackle goed en wel onderweg was ging liggen én de penalty mee kreeg van de Amerikaanse arbiter Ismail Elfath: 1-0, want Ronaldo schoot onverbiddelijk raak en werd zo de eerste speler ooit die op vijf WK's tot scoren kwam.

Ghana gaf echter niet op en een goede acht minuten later wist Mohammed Kudus de bal op fraaie wijze bij André Ayew te krijgen, die de gelijkmaker erin werkte. Het duurde ook nu weer niet lang voor de volgende ommekeer een feit was, dit keer aan Portugese zijde: de kort daarvoor nog irritant provocerende João Felix werkte de 2-1 binnen, Rafael Leão tekende voor 3-1.

Met nog een kleine tien minuten te spelen was er ineens tóch weer hoop voor Ghana, want Osman Bukari maakte de aansluitingstreffer. De Afrikanen bleven aanvallen, maar zonder succes, hoewel het in de allerlaatste seconden nog bijna lukte: doelman Diogo Costa stond te slapen en Inaki Williams profiteerde bijna door de bal van achteren af te pakken, maar hij gleed vervolgens weg.

Uruguay en Zuid-Korea komen niet tot scoren op WK

Uruguay en Zuid-Korea zijn het WK voetbal met een gelijkspel. In een weinig boeiende wedstrijd wisten beide ploegen niet te scoren.

Uruguay was zowel aan het einde van de eerste helft als in de tweede dicht bij het openingsdoelpunt, maar telkens raakte de ploeg van bondscoach Diego Alonso de ploeg. Diego Godin deed dat in de eerste helft met een kopbal en na rust schoot Federico Valverde hard op de paal.

Zuid-Korea kreeg ook een goede kans in de eerste helft, maar daar bleef het ook bij, waardoor het duel eindigde in een 0-0 gelijkspel.

'Wilde kalkoenen nemen stad in Massachussets over'

Wilde kalkoenen hebben een stad in Massachusetts overgenomen. Ze zouden de inwonenden terroriseren door in huizen binnen te gaan, op mensen in te pikken en achter auto's aan te jagen. Bewoners in Woburn, in de buurt van Boston, hebben videobeelden geplaatst van meerdere kalkoenen in hun tuinen en op de straten. 

De wilde kalkoenen zouden zich zo'n twee jaar geleden in Woburn hebben gevestigd en sindsdien flink in aantal toegenomen.


Vrouw moet UWV ruim 20.000 euro terugbetalen wegens Marktplaatsverkopen

Een afgekeurde vrouw uit het noorden van het land moet 20.000 euro van haar WIA uitkering terugbetalen, omdat zij op Marktplaats en Facebook kleding en diverse andere spullen verkocht. Daarnaast oordeelde de rechtbank Noord-Nederland dat ze een boete van 2.000 euro moet betalen.

De vrouw ontving sinds 2014 een WIA-uitkering, omdat zij door ziekte volledig of deels arbeidsongeschikt is.

In oktober 2018 werd het UWV getipt dat de vrouw regelmatig kleding en andere goederen op Marktplaats en Facebook verkocht zonder dat zij hier melding van maakte bij de uitkeringsinstantie.

Het UWV onderzocht de kwestie en vorderde in 2020 een bedrag van zo'n 20.000 euro terug wegens onterecht ontvangen uitkeringsgeld. Dat was het bedrag wat de vrouw in drie jaar tijd met de internetinkopen zou hebben verdiend. 

De vrouw was het hier niet mee eens en stapte nadat het UWV haar bezwaar van tafel had geveegd naar de rechter. Volgens haar had het UWV ondeugdelijk onderzoek gedaan, tevens stelde ze dat het teruggeëiste bedrag veel te hoog was, omdat er geen rekening was gehouden met de werkelijke inkoopkosten van de spullen. Door een gebrek aan administratie kon ze dit echter niet bewijzen. Ook zouden de verkoopopbrengsten van haar eigen kleding en huishoudelijke spullen ten onrechte als inkomsten zouden zijn berekend. 

De rechtbank is van mening dat het UWV gelijk heeft, ook de inkomsten van haar eigen bezittingen gelden als inkomsten. De vrouw had haar inkomsten gewoon netjes en tijdig op moeten geven. Meer hierover bij RTLNieuws.

Europees Parlement verzoekt schadevergoeding voor slachtoffers Qatar

Het Europees Parlement wil dat de FIFA en Qatar een schadevergoeding gaan betalen aan de nabestaanden van arbeidsmigranten die zijn omgekomen tijdens de bouw van de WK-stadions in Qatar. Ook alle andere slachtoffers en gedupeerden moeten schadeloos worden gesteld. Meer hierover in DvhN.

Geboren Kameroener Embolo schiet Zwitserland naar zege tegen Kameroen

Zwitserland heeft donderdagochtend op het WK voetbal met 1-0 gewonnen van Kameroen. Het winnende doelpunt werd gemaakt door de in Kameroen geboren spits Breel Embolo.

Na rust opende Breel Embolo de score voor Zwitserland. De 25-jarige spits, die geboren is in Kameroen, zorgde net na rust voor de enige goal van de wedstrijd. Bij het doelpunt juichte de Zwitserse spits niet uit respect voor zijn geboorteland.

Voor het doelpunt was Kameroen de meest dreigende ploeg, maar na de 1-0 werd de dreiging minder en pakte Zwitserland de zege.

Onderzoek naar handelen politie bij confrontatie Staphorst

De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt het optreden van de politie bij een confrontatie afgelopen zaterdag tussen anti-Zwarte Pietdemonstranten en hun tegenstanders in Staphorst.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilde daar demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht. Demonstranten en waarnemers van Amnesty International werden echter belaagd door tegenstanders. Daarop besloot de burgemeester uit veiligheidsoogpunt de demonstratie te verbieden.

Er is kritiek op de politie. Zij zou onvoldoende gedaan hebben om de groep KOZP-demonstranten en Amnesty-waarnemers te beschermen tijdens de ongeregeldheden en te zorgen dat de demonstratie kon doorgaan. Nadien klonk het verwijt dat de politie al jaren niet de neutrale positie inneemt die ze zou moeten innemen om demonstraties ordelijk te laten verlopen. Dat verwijt en de vraag naar onafhankelijk onderzoek maken dat de Inspectie JenV heeft besloten zelf onderzoek te gaan doen.

Zij verwacht dat een onderzoek dat alleen door de politie zelf wordt gedaan, onvoldoende zal bijdragen aan een gedragen objectief beeld van de feiten en omstandigheden rondom de demonstratie.

De Inspectie JenV zal binnenkort een plan van aanpak publiceren waarin zij aangeeft hoe zij het onderzoek uitvoert. Het zal in elk geval gericht zijn op de taakuitvoering door de politie bij de voorbereiding op de demonstratie(s), gedurende de confrontatie tussen demonstranten en hun belagers en daarna.

De Inspectie JenV komt hiermee terug op haar eerdere voornemen het interne politieonderzoek naar ‘Staphorst’ volledig af te wachten voordat zij zou bepalen of ze zelf nog onderzoek zou doen. Redenen hiervoor zijn het voortdurende maatschappelijke debat, de onrust die over deze kwestie is ontstaan en de gevoelde noodzaak om een objectief beeld te krijgen over de taakuitoefening door de politie.

AI Picture Gallery #52

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NVWA moet handhavend optreden tegen de manier waarop kippen worden gevangen

De bestuursrechter in Rotterdam heeft geoordeeld dat de manier waarop kippen worden gevangen voor transport naar het slachthuis, in strijd is met de regels. De kippen worden daarbij aan de poten (of één poot) opgetild. De vanger houdt daarbij 5 tot 6 kippen tegelijk ondersteboven in zijn handen en stopt ze in een krat voor het transport. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) moet van de rechter gaan handhaven.

In december 2020 vroeg Wakker Dier aan de Minister van LNV om handhavend op te treden tegen de wijze van vangen van kippen die naar het slachthuis gaan. Wakker Dier stelt dat dat in strijd is met de Transportverordening, een in Nederland en de hele Europese Unie geldende wettelijke regeling over de bescherming van dieren tijdens het vangen en het vervoer.

In die verordening staat namelijk dat het verboden is om dieren aan de poten op te tillen. Wakker Dier vindt het belangrijk dat dit verbod bij kippen wordt nageleefd omdat kippen zeer gevoelig zijn aan hun poten. En bij het ondersteboven hangen drukken de organen op de longen omdat ze geen middenrif hebben. Daardoor krijgen ze het benauwd.

Onderzoek
De NVWA had in februari 2021 besloten om niet te onderzoeken of Wakker Dier gelijk had. De hoogste rechter in deze zaken (het CBb) heeft toen op verzoek van Wakker Dier geoordeeld dat de NVWA dat onderzoek wél moest gaan doen en moest beslissen of er handhavend moest worden opgetreden.

Besluiten toetsen
De rechtbank moest in deze uitspraak toetsen of de NVWA dat in de besluiten van 28 april 2022 goed heeft gedaan. De vangbedrijven betoogden in deze procedure dat er helemaal geen sprake was van een overtreding. Zij vonden dat er in de Transportverordening per abuis geen uitzondering was opgenomen voor het aan de poten optillen van de kippen, waardoor er volgens hen helemaal geen verbod geldt.

De NVWA is het wel eens met Wakker Dier dat er een verbod geldt om de kippen bij het vangen aan de poten op te tillen. Ook de rechtbank vindt dat dat verbod duidelijk in de Transportverordening staat. Maar de NVWA volstaat met het opleggen van een waarschuwing aan deze vangbedrijven voor overtreding van dit verbod.

Weigering om te handhaven
De rechtbank oordeelt dat de NVWA daarmee in wezen weigert om handhavend op te treden tegen de overtreding van de Transportverordening: aan de waarschuwing is immers geen enkel gevolg verbonden voor het geval de bedrijven doorgaan met de overtredingen. In de besluiten zegt de NVWA dat ze niet zullen handhaven totdat er in Europees verband een duidelijk wetenschappelijk advies is over de noodzaak van het verbod om de kippen aan de poten en ondersteboven hangend te vangen.

Op de zitting van de rechtbank op 11 oktober 2022 was dat advies er inmiddels. Maar de NVWA kon toen nog steeds niet zeggen of en hoe hij het verbod in de nabije toekomst zou gaan handhaven. Dat vindt de rechtbank in strijd met de verplichting van de NVWA om handhavend op te treden als er een wettelijk verbod wordt overtreden. Bovendien kan de NVWA een tijdpad uitzetten waarbinnen de werkwijze van alle vangbedrijven moet worden aangepast.

Zweedse methode
De rechtbank overweegt verder dat het ook niet onmogelijk is om aan het voorschrift van de Transportverordening te voldoen. Het vangen kan bijvoorbeeld met de zogenoemde Zweedse methode (het omvatten van de vleugels en de borst van maximaal twee kippen tegelijk in rechtopstaande positie).

Dit gebeurt al in enkele pluimveebedrijven. Dus ook daarin kan geen reden zijn gelegen om niet handhavend op te treden. De rechtbank vernietigt daarom de besluiten van de NVWA van 28 april 2022.

23 jaar en 6 maanden celstraf voor moord op een Iraanse man in Almere in 2015

Een 33-jarige en een 40-jarige man zijn in hoger beroep veroordeeld tot 23 jaar en 6 maanden gevangenisstraf voor de moord op 15 december 2015 op de toen 56-jarige Ali Motamed in Almere. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft dit vandaag beslist.
De eisen van het Openbaar Ministerie waren 22 en 24 jaar gevangenisstraf. De rechtbank Midden-Nederland legde hen eerder 20 en 25 jaar op.

Gekraakte PGP-telefoon en inzet van OVC
Beide mannen zijn aangehouden in 2018 na een uitbreid politieonderzoek. In dat onderzoek is door het NFI een PGP-telefoon ‘gekraakt’ en zijn vervolgens berichten gevonden waaruit bleek dat de 33-jarige man al een maand voor de moord bezig was met de voorbereiding daarvan. De man met wie hij de moord oorspronkelijk zou uitvoeren, raakte eind november 2015 in detentie voor een andere liquidatiezaak. Uit heimelijk opgenomen gesprekken bleek dat de 40-jarige man de plaats van de gedetineerde medeverdachte heeft ingenomen. Op basis van verder onderzoek, o.a. het uitlezen van verkeersgegevens van telefoons en camerabeelden, kon worden vastgesteld dat de mannen samen Ali Motamed hebben vermoord en daarbij gebruik maakten van een gestolen BMW die ze na de moord in brand hebben gestoken. Ali Motamed werd voor zijn woning met één gericht schot van dichtbij door het hoofd geschoten.

Betrokkenheid Iran
De reden van de moord op Ali Motamed is niet komen vast te staan. Beide mannen wilden niets verklaren over hun betrokkenheid bij de moord en ook niet over de persoon en motieven van de opdrachtgever ervan. Er is niet gebleken van banden van het slachtoffer met het crimineel milieu. Ook is in het onderzoek niet komen vast te staan dat sprake is van betrokkenheid van de Islamitische Republiek Iran bij de gepleegde moord. Dit is wel onderzocht omdat Ali Motamed is gevlucht uit Iran vanwege zijn betrokkenheid bij de politieke oppositie.

Straf
Deze vorm van excessief geweld – het plegen van een kille huurmoord – wordt door het hof streng bestraft, ook om anderen ervan te weerhouden dergelijke misdrijven te plegen. De moord is gepleegd terwijl de mannen voorwaardelijk in vrijheid waren van eerder opgelegde onherroepelijke gevangenisstraffen van respectievelijk 6 jaar en 10 jaar en 10 maanden. Dit weerhield hen niet van het opnieuw plegen van strafbare feiten. De samenleving moet daarom nu langdurig worden beschermd tegen de verdachten.

Honderden jaren oude scheepswrakken ontdekt in de Oostzee

Deense onderzoekers hebben in de Oostzee drie goed bewaarde scheepswrakken gevonden die naar schatting meer dan 300 jaar oud zijn.

Het Sea War Museum in Thyborøn, Jutland, meldde dat twee van de schepen vrijwel zeker Nederlandse vrachtschepen zijn. De derde en grootste is waarschijnlijk Scandinavisch. Alle drie de schepen werden gevonden op een diepte van ongeveer 150 meter. De schepen zagen eruit alsof ze recent waren gezonken , zei expeditieleider en museumdirecteur Gert Normann Andersen. In tegenstelling tot de Noordzee, waar alle wrakken in recordtijd uiteenvallen, zijn veel schepen in de Oostzee goed bewaard gebleven. Dit komt door het feit dat er geen houtborende dieren zo diep in de Oostzee kunnen leven.

Bolsonaro krijgt deksel op zijn neus en forse boete van Kiesgerechtshof BraziliŽ

Het Hoogste Kiesgerechtshof in Brazilië heeft het verzoek van Bolsonaro om de uitslag van de presidentsverkiezingen te herzien afgewezen.

De partij heeft geen enkel bewijs van vermeende fraude gepresenteerd, zei rechtbankvoorzitter de Moraes. Ook legde de rechter verzoekers een geldboete op van omgerekend vier miljoen euro. Zij zouden kwaadwillig en onverantwoord een rechtszaak zijn begonnen en voor de rechter hebben gebracht.

Bolsonaro verloor de tweede ronde van 30 oktober van voormalig president Lula da Silva. Hij erkende zijn nederlaag niet expliciet en besloot van de week bezwaar tegen de uitslag aan te tekenen. Bolsonaro had voor de presidentsverkiezingen al herhaaldelijk zijn twijfels geuit over het kiesstelsel.

In het land wordt veel geprotesteerd tegen de uitslag door Bolsonaro-aanhangers. 

Zeehondencentrum Pieterburen verkast naar Lauwersoog

Alle seinen voor de bouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog staan op groen. De bouw gaat in het voorjaar van start nu het eerdere ontwerp is geoptimaliseerd en de financiële steun zeker is. Het centrum is ontworpen door de Deense architecte Dorte Mandrup.

Nieuwe plek om het Waddengebied mee te maken
Het Werelferfgoedcentrum (WEC) in de haven van Lauwersoog wordt de nieuwe plek om het Waddengebied mee te maken. In het centrum is straks plek voor exposities over het Waddengebied en de ontstaansgeschiedenis ervan. Het centrum, van waaruit bezoekers het Waddengebied volop kunnen beleven, moet de regio een economische stimulans geven en mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van het Waddengebied. Daarnaast is er plek voor een hotel met restaurant en café en krijgt Zeehondencentrum Pieterburen een plek in het centrum.

Zeehondencentrum Pieterburen
Het Zeehondencentrum Pieterburen verhuist van Pieterburen naar Lauwersoog. De huidige faciliteiten in Pieterburen lijden onder achterstallig onderhoud. Het Werelderfgoedcentrum biedt een plek om het goede werk van Zeehondencentrum Pieterburen te kunnen voortzetten en verder te verbreden.

Ondanks schonere lucht: ongeveer 240.000 sterfgevallen door fijnstof in EU

Ondanks een betere luchtkwaliteit stierven in 2020 ongeveer 240.000 mensen in de EU voortijdig als gevolg van fijnstofverontreiniging in de lucht om hen heen.

Het EU-milieuagentschap EEA heeft dit geschatte cijfer gepubliceerd. Mensen die in steden wonen, lopen extra risico: bijna alle stedelingen - zo'n 96 procent - worden blootgesteld aan fijnstofniveaus die boven de richtwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie van vijf microgram per kubieke meter liggen, aldus EEA. 

Hoewel de luchtkwaliteit in de EU-landen de afgelopen jaren is verbeterd, blijven luchtverontreinigende stoffen volgens het Milieuagentschap de grootste bedreiging voor het milieu. Hartziekten en beroertes zijn de belangrijkste doodsoorzaken, gevolgd door longkanker en andere longziekten. 

Vrouw (75) omgekomen bij verkeersongeval in Krommenie

Een 75-jarige vrouw uit Krommenie is woensdag 23 november om het leven gekomen bij een verkeersongeval.Woensdagmiddag rond 12.30 uur werden hulpdiensten gealarmeerd over een ongeval op de kruising van de Provincialeweg met de Iepenstraat in Krommenie.

Bij het verkeersongeval waren een voetganger en een vrachtwagen betrokken. De voetganger, een 75-jarige vrouw uit Krommenie, is op de plek van het ongeval overleden aan haar verwondingen.

Wat de oorzaak is van het ongeluk wordt onderzocht door de verkeersongevallenanalyse van de politie. In het onderzoek heeft de politie al met meerdere getuigen gesproken. De Provincialeweg en de Iepenstraat waren woensdagmiddag afgezet vanwege het ongeluk.

Minister-president Rutte bij Benelux-top

Minister-president Rutte is maandag 28 november 2022 aanwezig bij de jaarlijkse Benelux-top. Vanwege het Luxemburgs voorzitterschap van het Benelux Comité van Ministers (CvM) vindt de top dit jaar plaats in kasteel Bourglinster in Luxemburg.

De top staat onder meer in het teken van de regionale samenwerking tussen de Benelux (BNL) en Noordrijn-Westfalen (NRW) en de Grande Région. De Grande Région is een samenwerkingsverband van Luxemburg, Wallonië, de Fédération Wallonie-Bruxelles, de Duitstalige Gemeenschap van België, Lotharingen (Franse regio van de Grand Est), Rijnland-Palts en Saarland.

De top begint met een gesprek tussen minister-president Rutte, eerste minister De Croo van België en minister-president Bettel van Luxemburg. Zij zullen onder meer spreken over de oorlog in Oekraïne en over actuele Europese onderwerpen, zoals migratie. Aansluitend is er een werksessie met het College van de Benelux Unie, waar onder andere het voorzitterschap, dat Nederland op 1 januari 2023 overneemt van Luxemburg, op de agenda staat.

Hierna volgt een werksessie met minister-president Wüst van Noordrijn-Westfalen en president Rottner van Grand-Est, die tevens voorzitter is van het Grande Région samenwerkingsverband.

De top wordt afgesloten met een diner.

Getuigen gezocht van woningoverval Deurne

Gisteravond vond een woningoverval plaats aan de Schie in Deurne. Meerdere daders maakten de bewoners onder bedreiging van wapens en geweld buit afhandig. Twee bewoners raakten lichtgewond en zijn verwondingen behandeld. De politie is op zoek naar de overvallers en komt daarom graag in contact met getuigen.

Meerdere overvallers dringen op woensdag 23 november 2022 rond de klok van 21.00 uur de achtertuin van de woning binnen. Zij tonen wapens en gebruiken geweld tegen de bewoners en maken een buit afhandig. Daarna vluchten de overvallers te voet weg in de richting van het station. Twee van de bewoners raakten lichtgewond en zijn aan hun verwondingen behandeld door de ambulancedienst.

Er is sprake van meerdere daders. Van twee van hen zijn de volgende signalementen bekend: 

Signalement verdachte 1:
- Blanke man,
- ca. 190 centimeter in lengte,
- Slank postuur,
- Zwarte kleding,
- Droeg een zwarte bivakmuts

Signalement verdachte 2:
- ca. 170 centimeter lang,
- Smal postuur,
- Circa 25 jaar oud,
- Zwarte bodywarmer

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

DŁsseldorf heeft populairste kerstmarkt

De kerstmarkt in Düsseldorf zal dit jaar het meest populair zijn bij Nederlanders om te bezoeken. Naast Düsseldorf worden ook Keulen en Oberhausen populaire bestemmingen. Dit blijkt uit analyse van NS International. Opvallend is dat Nederlanders direct na de zomervakantie al op zoek gaan naar de leukste kerstmarkten om te bezoeken aan het einde van het jaar.

De aanbieder van internationale treinreizen maakte een top-20 van mogelijk meest bezochte kerstmarkten. De selectie bestaat uit kerstmarkten die makkelijk te bezoeken zijn met de trein. De lijst komt tot stand door een analyse van de zoektermen die Nederlanders via Google intypen wanneer ze zoeken naar een kerstmarkt. Vooral Duitse steden zijn populair. Hoogstwaarschijnlijk mede vanwege de korte reisafstand en mogelijkheden met het openbaar vervoer. Zo zijn de eerste 5 steden al binnen vier uur te bereiken met de trein. Düsseldorf komt als favoriet van de Nederlanders naar voren en staat op nummer één. Er werd in oktober ruim 33.000 gezocht op ‘kerstmarkt Düsseldorf’. Keulen, Oberhausen en Aken vervolgen de top-20 op grote afstand.

Traditie in Duitsland
Waarom de kerstmarkten in Duitsland zo populair zijn? Volgens kerstfanaat Lars Hessels van Kerstmarkten.net, met meer dan een miljoen jaarlijkse bezoekers, komt dit mede door de gemoedelijke sfeer. “De lange traditie in Duitsland is wat mensen trekt. En uiteraard het lekkere eten: de bratwurst en de glühwein. In België en Nederland wordt dit eigenlijk nageaapt,” begint Hessels. “In Duitsland is het echt onderdeel van de cultuur. Daar staan straten helemaal vol met mooie verlichte kraampjes. In Nederland is het vaak een soort weekmarkt waar ze toevallig ook kerstspulletjes verkopen. In Duitsland heb je meer het complete kerstgevoel.”

“Wat ook een voordeel is: in Duitsland is een kerstmarkt vaak meerdere weken. In Nederland doorgaans maar één dag,” vervolgt Hessels. ”Bezoekers kunnen dus zelf bepalen op welke dag ze naar de kerstmarkt gaan. Dat is natuurlijk super uitnodigend.”

Op bezoek bij onze zuiderburen
Kerstmarkten bezoeken is niet alleen in Duitsland razend populair, maar ook bij onze zuiderburen zijn veel Nederlanders te vinden. Binnen de top-20 zijn er maar liefst vijf Belgische steden te vinden die makkelijk te bezoeken zijn met de trein. Antwerpen wordt de meest populaire Belgische kerstmarkt bij Nederlanders. De bruisende stad staat op de vijfde plek in de top-20. Daarop volgen Brugge (nr. 7), ook wel ‘Venetië van het Noorden’, en hoofdstad Brussel (nr. 9). Ook studentenstad Gent en Leuven hebben een mooie positie in de top-20.

Wereldsteden
Ook buiten Duitsland en België zijn er genoeg kerstmarkten waar Nederlanders terecht kunnen. Zo zijn Londen en Parijs erg gewild om een dag (of meer) heen te reizen met eigen of openbaar vervoer. Er wordt in oktober wel 1.600 keer gezocht naar een kerstmarkt in een van deze hoofdsteden. Andere bekende steden die zich helemaal omtoveren in kerstsferen en daarmee veel Nederlanders naar zich toe trekken zijn Wenen (nr. 16) en Praag (nr. 17).

De verborgen kerstmarkt-parel
Volgens Hessels is het Franse Colmar een echte aanrader als het gaat om kerstmarkten. “Colmar is een heel pittoresk plaatsje met van die typische mooie vakwerkhuisjes. Ik denk dat Colmar echt een verborgen parel is wat betreft kerst. Het is daar ontzettend sfeervol. In het hart van het historische stadscentrum zijn maar liefst zes kerstmarkten. De hele Elzas-streek in Frankrijk verandert rondom kerst in één grote magische kerstervaring,” zegt Hessels. “Maar ook steden als München en Gent vind ik heel leuk.”

Kerstgevoel begint na de zomer
Wat opvalt in de analyse is dat Nederlanders na de zomervakantie al beginnen met zoeken naar de kerstmarkten in het buitenland. Zo werd er in augustus 4.400 keer gezocht naar ‘kerstmarkt’ via Google. In september werd dit al verviervoudigd naar 18.100 maandelijkse zoekopdrachten. Maar het groeide exponentieel in oktober. Toen werd er bijna 50.000 keer gezocht naar een kerstmarkt, een vermenigvuldiging van ruim 2,5.

Meer inzet op schuldhulpverlening en het voorkomen van geldzorgen

Het kabinet trekt de komende jaren structureel 120 miljoen euro uit voor de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden. Het geld gaat onder meer naar gemeenten zodat zij meer mensen schuldhulpverlening kunnen aanbieden, financiële educatie ter voorkoming van geldzorgen en naar maatschappelijke organisaties die zich inzetten om kinderarmoede terug te dringen. Dit schrijft minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

Een van de speerpunten in de meerjarige aanpak is het verlagen van de drempel voor schuldhulpverlening en het verkorten van schuldhulptrajecten. Geldzorgen duren nu vaak lang en schulden lopen hoog op voordat mensen aan de bel trekken en hulp krijgen. Schouten wil de duur van schuldhulptrajecten sterk terugbrengen deze kabinetsperiode en het aantal huishoudens dat schuldhulp ontvangt meer dan verdubbelen.

Saneringskredieten
De minister wil een snellere aflossing van schulden onder meer bereiken door de inzet van saneringskredieten. Hierbij neemt de gemeente de schulden over van schuldeisers tegen een gedeeltelijke kwijtschelding van de schuld. Huishoudens lossen dan nog maar af bij één schuldeiser, namelijk de gemeente of de kredietbank. Dit geeft rust en verkort de duur van de schuldhulpverlening. Het kabinet heeft vorig jaar een Waarborgfonds ingesteld dat het risico voor gemeenten bij saneringskredieten afdekt.

Als tijdelijke crisismaatregel heeft het kabinet besloten om het verstrekken van deze kredieten vanaf 1 december 2022 ook toe te staan aan huishoudens die vanwege de gestegen (energie)prijzen hun schulden niet meer (volledig) kunnen aflossen of geen of onvoldoende afloscapaciteit hebben om een schuldregeling overeen te komen met schuldeisers. Gemeenten kunnen zo rekening houden met individuele omstandigheden en de schuldregeling laten meebewegen met iemands betalingsmogelijkheden.

Aanpak kinderarmoede
Het kabinet heeft de ambitie om het aantal kinderen in armoede in 2025 te halveren ten opzichte van 2015. Naast inkomensmaatregelen, zoals een hoger minimumloon en meer kindgebonden budget, zet het kabinet in op betere financiele educatie. Het wil ervoor zorgen dat alle kinderen en jongeren via school, maar ook daarbuiten, financiële basiskennis krijgen waardoor op de lange termijn geldzorgen en armoede worden tegengegaan. Ook komen er traineeships en stages voor kinderen en jongeren in armoede waarmee zij hun vaardigheden kunnen versterken en waarmee kansenongelijkheid wordt tegengegaan.

Gevolgen energiecrisis beperken
Naast de structurele middelen voor de aanpak geldzorgen, armoede en schulden is er voor de periode 2023-2024 aanvullend 150 miljoen euro beschikbaar om de gevolgen van de energiecrisis voor huishoudens zoveel mogelijk te beperken. Het kabinet wil deze middelen onder meer gebruiken voor de verwachte extra inzet die nodig zal zijn op het gebied van vroegsignalering van schulden en voor het verwachte extra beroep van huishoudens op de bijzondere bijstand van de gemeente.

Actieplan geldzorgen armoede en schuldenHet kabinet heeft deze zomer een actieplan geldzorgen, armoede en schulden gepresenteerd met een veertigtal maatregelen die moeten leiden tot een halvering van het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in 2015 (tov 2015), een halvering van het aantal mensen in armoede in 2030 (tov 2015) en een halvering van het aantal mensen met problematische schulden in 2030. In haar brief aan de Tweede Kamer schetst minister Schouten op welke manier de gekozen maatregelen bijdragen aan deze doelstellingen, wanneer ze worden uitgevoerd en welke middelen het kabinet hiervoor inzet.

CPB evalueert brede baten experimenten bijstand

Het Centraal Planbureau heeft onderzoek gedaan naar de effecten van de ‘bijstandsexperimenten’ op het gebruik van voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), gezondheid en problematische schulden. Over het algemeen is er geen sprake van duidelijke effecten in de gemeenten waar geëxperimenteerd is, met uitzondering van de gemeente Utrecht. Daar nam het Wmo-gebruik toe als gevolg van de experimenten. Dit brengt weliswaar hogere kosten met zich mee, maar kan ook baten opleveren die er op den duur voor zorgen dat bijstandsgerechtigden makkelijker de weg naar werk vinden. Er zijn geen effecten op gezondheid en problematische schulden gevonden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Evaluatie experimenten Participatiewet: effecten op brede baten’, dat op 24 november is gepubliceerd.

Hulpverlening
Van bijstandsgerechtigden in Utrecht die ontheven werden van hun verplichtingen om werk te zoeken en re-integratiediensten te volgen ontvingen gedurende het experiment rond 7% begeleiding vanuit de Wmo, ten opzichte van 3% in de vergelijkingsgroep die de reguliere behandeling kreeg. Van de Utrechtse bijstandsgerechtigden die intensiever werden begeleid, volgden gedurende het experiment rond 3% dagbesteding vanuit de Wmo, vergeleken met 1% in de vergelijkingsgroep. Ook bij ruimere bijverdienmogelijkheden steeg in de Domstad het Wmo-gebruik.

Naast hogere kosten mogelijk ook baten
Meer Wmo-gebruik brengt hogere kosten met zich mee of een verschuiving van kosten van de Participatiewet naar de Wmo. Maar er zijn mogelijk ook maatschappelijke baten als mensen de nodige ondersteuning krijgen die zij anders niet hadden ontvangen. Alleen mensen met een Wmo-indicatie komen in aanmerking voor Wmo-diensten. Meestal staan deze personen verder af van de arbeidsmarkt, omdat zij te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Wmo-begeleiding en -dagbesteding kunnen erbij helpen om deze problemen aan te pakken en de afstand tot werk op termijn verkleinen. Daarnaast is dagbesteding ook een vorm van participatie voor mensen die (nog) niet volledig mee kunnen draaien op de arbeidsmarkt, waar zij baten aan kunnen ontlenen.

Geen effecten op gezondheid en problematische schulden
Er zijn geen effecten op gezondheid gevonden, gemeten op basis van medicijn- en zorggebruik. Ook is er geen effect op problematische schulden gevonden. Dit betekent echter niet dat deze effecten er niet kunnen zijn. Mogelijk hadden de experimenten zowel positieve als negatieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid van de deelnemers, waardoor effecten per saldo klein en moeilijk waar te nemen zijn. Bovendien waren de effecten op werkhervatting veelal klein, wat ook de mogelijkheid tot het aflossen van schulden beperkt.

Lessen voor toekomstige experimenten
De experimenten hebben niet in alle gemeenten geleid tot een duidelijk effect en veelal zijn de resultaten met veel onzekerheid omgeven. Ook zijn de experimenten in de verschillende gemeenten lastig onderling te vergelijken, omdat ze per gemeente anders zijn vormgegeven. Bij toekomstige experimenten is het belangrijk om het aantal deelnemers te vergroten, zodat ook kleine effecten betrouwbaar kunnen worden waargenomen. Grotere aantallen zijn mogelijk als minder maatregelen tegelijk worden getest. Uniforme experimenten maken resultaten beter vergelijkbaar wanneer deze in verschillende gemeenten plaatsvinden.

Achtergrond
Tussen 2017 en 2019 hebben zes gemeenten experimenten uitgevoerd om te kijken wat werkt om meer mensen vanuit de bijstand aan het werk te krijgen. Hiervoor werden bijstandsgerechtigden ontheven van hun arbeids- en re-integratieverplichtingen, was er intensievere begeleiding naar werk of werden de mogelijkheden om naast de uitkering bij te verdienen uitgebreid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft Deventer, Groningen, Nijmegen, Tilburg, Utrecht en Wageningen aangewezen als experimenteergemeenten. Op verzoek van SZW heeft het CPB eerder de effecten op uitstroom naar betaald werk onderzocht, in 2020 (link) en 2022 (link). In dit nieuwe onderzoek is gekeken naar de effecten op brede baten: Wmo-gebruik, gezondheid en problematische schulden.

Foto-expo politie gaat op tour

In de politiefototentoonstelling ‘Hartslag van de straat’ toont fotograaf Wouter Zaalberg het echte politiewerk. ‘Er is niets in scène gezet, niemand poseert.’ Korpschef Van Essen ging op bezoek en sprak enkele politiemedewerkers die zich lieten fotograferen.

‘Hartslag van de straat’ is tot 25 november te zien op de Lange Voorhout in Den Haag. De expositie laat een dwarsdoorsnede van het politiewerk zien, niet enkel de politie in actie, benadrukt de fotograaf. ‘En het laat zien in wat voor een samenleving de politie opereert. Een zeer diverse en soms complexe samenleving.’ De tentoonstelling gaat vanaf 2023 op tour langs andere steden.

Publieke ruimte
De expo is een van de momenten rond tien jaar nationale politie, stelt de korpschef. ‘Er is een boek geschreven over de vorming van de nationale politie, en deze tentoonstelling brengt dat mooi in beeld, voor het Nederlandse publiek. Ik wil degenen die hieraan meewerkten – die gezicht geven aan de politie – hartelijk danken.’

Trots op het vak
Van Essen beseft goed dat zichtbaar zijn als politie, herkenbaar in beeld komen als agent, niet langer vanzelfsprekend is, gezien bijvoorbeeld de risico’s van doxing. Maar stelt hij: ‘Ik ga ervanuit dat je ook meedeed omdat je trots bent op de politie, op het vak. De foto’s laten dat in elk geval zien.’ 

Voor de expositie ‘Hartslag van de straat’ zijn ruim veertigduizend foto’s gemaakt. Een selectie daarvan verschijnt medio januari als boek, met als titel ‘In Blauw licht’.

Apeldoornse veroordeeld voor stalken en smaad

De rechtbank heeft woensdag een 51-jarige vrouw uit Apeldoorn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en het verrichten van een taakstraf van 80 uur. Volgens de rechtbank is ze schuldig aan belaging en smaad. Daarbij moet de vrouw een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Tussen mei 2017 en november 2019 maakte de vrouw via sociale media en openbare websites het slachtoffer herhaaldelijk 'zwart', zowel persoonlijk als professioneel. Het slachtoffer maakte meerdere keren duidelijk aan de vrouw dat hij dit niet wilde. Toch ging zij hier mee door.

Ernstig beschadigd
Uit de berichten van het slachtoffer aan de politie wordt duidelijk en invoelbaar dat hij zich hierdoor ernstig beschadigd en benadeeld voelde. De rechtbank vindt dat wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de vrouw zich door dit handelen schuldig maakt aan belaging. De rechtbank oordeelt daarnaast dat het plaatsen van dergelijke berichten niet anders kan worden geïnterpreteerd dan dat de vrouw opzettelijk de eer en goede naam van het slachtoffer wilde aanranden. Daarmee maakt de vrouw zich ook schuldig aan smaad.

Eerder veroordeeld
De rechtbank houdt er bij de strafbepaling onder meer rekening mee dat de vrouw eerder voor soortgelijke delicten is veroordeeld. Verder weegt de rechtbank mee dat de persoonlijkheidsproblematiek van de vrouw volgens de reclassering de afgelopen jaren minder lijkt te zijn geworden. Ze is een kwetsbare vrouw is die in de afgelopen jaren een stabiel gestructureerd leven heeft weten op te bouwen. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met het tijdsverloop.

Schadevergoeding
De gevorderde materiële schade en de proceskosten worden afgewezen. De rechtbank vindt deze vordering onvoldoende onderbouwd. De rechtbank wijst de gevorderde immateriële schade tot een bedrag van 750 euro toe, omdat het slachtoffer maandenlang forse psychische klachten en onrust heeft ervaren door toedoen van de vrouw.

Taakstraf voor man die journalisten bedreigde en intimideerde

Een 41-jarige man uit Almere is woensdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur. De man bedreigde in 2018 én 2021 verschillende journalisten. Hij probeerde hen zo te dwingen een artikel in te trekken, ontslag te nemen en/of het land te verlaten. Daarnaast veroordeelt de rechtbank de man voor het plegen van smaadschrift aan het adres van de politie.

Bedreiging en intimidatie
In januari 2021 doen verschillende journalisten aangifte bij de politie. Ze voelen zich ernstig bedreigd door de Almeerder omdat hij zich in een filmpje op social media direct richt tot journalisten en fotografen. Hierbij noemt hij ook expliciet een omroep. De man doet zijn uitspraken naar aanleiding van een demonstratie ‘Nederland in verzet’ op zondag 17 januari op het Museumplein in Amsterdam. Hij heeft het over een zwarte lijst die rondgaat met namen van journalisten en roept hen op ontslag te nemen óf te vluchten uit Nederland omdat hen anders iets wordt aangedaan. De bedreigingen worden gedaan in een periode waarin het corona-debat en de tegengestelde meningen hierover op scherp stonden. Ook in 2018 richtte de man zich tot een journalist. Die probeerde hij onder bedreiging met geweld een artikel in te laten trekken.

Smaadschrift
In een online-filmpje richt de man zich ook tot de politie. Hij beschuldigt politieagenten van het onnodig gebruiken van geweld richting demonstranten én richting eigen collega’s. Zo zou de politie bewust een situatie gecreëerd hebben waarin het gebruiken van geweld gerechtvaardigd was. De politie deed aangifte van belediging, smaad en laster. Volgens de man is in dit geval sprake van vrijheid van meningsuiting, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Niet alleen privépersonen, maar ook publieke instituties, moeten beschermd worden tegen ongefundeerde beschuldigingen. Het respect voor en aanzien van de politie is daarnaast ook een publiek belang. "Kritiek uiten mag en is nodig. Maar met het verspreiden van zware beschuldigingen zonder onderbouwing wordt de strafrechtelijke grens gepasseerd." Aldus de rechtbank.

Straf
De rechtbank oordeelt dat de man zich tot tweemaal toe schuldig heeft gemaakt aan poging dwang. Met bedreigende teksten probeerde hij journalisten te dwingen iets te doen. Daarnaast wordt hij veroordeeld voor het plegen van smaadschrift aan het adres van de politie. De rechtbank spreekt hem vrij van een tenlastegelegde belediging. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 12 weken waarvan 6 weken voorwaardelijk. Maar die straf vindt de rechtbank niet passend, mede gelet op de vrijspraak van belediging en omdat de feiten alweer enige tijd geleden zijn gepleegd. De Almeerder is bovendien sindsdien niet op een soortgelijke manier over de schreef gegaan. De rechtbank veroordeelt de man tot een taakstraf van 90 uur.

Grote spoofingdienst uit de lucht gehaald door internationale samenwerking

Het Cybercrimeteam Midden-Nederland heeft in nauwe samenwerking met de London’s Metropolitan Police Service een onderzoek gedraaid naar de internationale spoofingdienst iSpoof. Met deze dienst voerden criminelen wereldwijd gesprekken om mensen op te lichten door zich voor te doen als bank of overheidsorganisatie. Dit heet helpdeskfraude. Deze maand zijn een beheerder van deze dienst en de eerste gebruikers gearresteerd. Tegelijkertijd is de dienst iSpoof uit de lucht gehaald. Dankzij de uitkomsten van deze internationale samenwerking wordt het criminelen voorlopig moeilijker gemaakt om deze vorm van fraude te kunnen voortzetten en weten zij dat ze in het vizier staan bij internationale opsporingsdiensten.

Hoe werkt iSpoof
Met de dienst iSpoof kunnen gebruikers eenvoudig hun eigen telefoonnummers verbergen en zogenaamd bellen namens een ander. In de praktijk wordt deze dienst veel gebruikt door oplichters die slachtoffers bellen en zich daarbij voordoen als bijvoorbeeld een bank of overheidsorganisatie. Slachtoffers worden vervolgens met slinkse praatjes misleid om bank- of privégegevens prijs te geven of geld over te boeken. De financiële schade per slachtoffer kan daarbij enorm oplopen. Sommige slachtoffers hebben hun spaargeld of pensioenpot binnen enkele uren zien verdwijnen. Criminelen zoeken daarbij goed naar de hoogste slagingskans waardoor de werkwijze steeds verandert en per land kan verschillen.

Internationale samenwerking
In een lopend onderzoek naar de uitvoerders van bankhelpdeskfraude stuitte het Cybercrimeteam van Midden Nederland op iSpoof en werd ontdekt dat deze op servers in Almere werd gehost. Dit resulteerde in een nieuw onderzoek, volledig gericht op de dienst zelf. Al snel bleek dat een uitbater van deze dienst in Londen woonde en dat de London’s Metropolitan Police Service al een uitvoerig onderzoek op deze persoon was gestart. Een nauwe samenwerking, gericht op het offline halen van de dienst waar veel criminelen dankbaar gebruik van maakten, was vervolgens een feit. Door middel van een tap op de servers in Almere vergaarde de Nederlandse politie inzicht in haar gebruikers en hoe zij te werk gaan. Daaruit werd duidelijk dat gebruikers wereldwijd per maand circa een miljoen gesprekken, of pogingen daartoe, voeren. In Nederland gaat het om vermoedelijk duizenden telefoontjes per maand. De bestrijding van iSpoof moet daarom bijdragen aan het voorkomen van veel slachtoffers.

Arrestaties
De uitbater van iSpoof is op zondag 6 november door de London’s Metropolitan Police Service gearresteerd. Diezelfde week is de dienst iSpoof offline gehaald. De FBI heeft daarbij beslag gelegd op de domeinnaam ispoof.cc. Met behulp van de tap op de servers in Almere wordt ondertussen hard gewerkt om gebruikers van deze dienst uit de anonimiteit te halen. Dit heeft geleid tot de eerste twee aanhoudingen in Nederland. Het gaat om twee mannelijke verdachten uit Almere van 19 en 22 jaar oud. De Nederlandse politie deelt haar informatie over criminele gebruikers met andere landen. totaal zijn er tot nu toe 142 arrestaties verricht en dit aantal loopt loopt naar verwachting de komende tijd nog verder toe.

iSpoof claimde een "volledig anonieme” service te bieden. In het strafrechtelijk onderzoek is echter gebruikersdata gevonden die bijdraagt aan de identificatie van gebruikers van iSpoof. Internationale politie heeft de “promotievideo” van iSpoof ‘gespooft’ om te benadrukken welke sporen klanten achterlaten en wat dit voor hen kan betekenen.

Geef nooit zomaar uw pincode en/of pinpas af
Het is goed om te weten dat bankmedewerkers nooit via de telefoon vragen naar een pincode of andere persoonlijke gegevens. Ze komen niet bij iemand thuis om bijvoorbeeld bankgegevens door te spreken of een pinpas op te halen. Banken maken geen gebruik van kluisrekeningen en vragen u nooit om hier geld naar over te maken. Ook zullen ze nooit vragen om bepaalde software te downloaden, waarmee iemand kan meekijken op een computer of tablet.

Zo snel mogelijk melden
Als iemand vraagt naar je gegevens of pincode, hang dan meteen op! Kom ook in actie als een zogenaamde bankmedewerker aangeeft langs te komen om een pinpas te vervangen. Zoek zélf het nummer van je bank (en bel niet naar het nummer wat je aan de telefoon wordt getipt) als je voor de zekerheid wilt weten of er echt niets aan de hand is. Is de oplichter wel in het bezit gekomen van bijvoorbeeld een pincode of komt er iemand bij je thuis? Schakel dan zo snel mogelijk de politie in door te bellen naar 112.

FOK! Wat een weer: vanmiddag droog

herfstbanner

Goede morgen!

Aan de weskust en in het zuiden begint de ochtend met neerslag, ook het noorden heeft te maken met wat buitjes. Deze neerslag trekt vanochtend weg en het klaart op, ik denk dat we dan een mooie middag tegemoet gaan. Ofwel droog en zonnig. De matige wind draait van zuidwest naar zuid bij zo'n 11 graden. Vanavond krijgen we dan wederom neerslag. Ook morgen is er weer neerslag, zaterdag lijkt droog te verlopen.

Volgende week krijgen we een wat kouder weertype, echter zie ik nog een vorst maar dubbele cijfers zullen we na morgen voorlopig niet zien, gok ik zo. 

Tot de volgende maar weer! 

Maily trof de regenboog, maar geen pot met goud (Foto: maily)
Maily trof de regenboog, maar geen pot met goud (Foto: maily)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
special
Random Pics van de Dag #1203
special
Random Pics van de Dag #1202
review
Madame Web: een visioen van een mislukt filmuniversum
special
Random Pics van de Dag #1201
©FOK.nl e.a.