Dubbelslag voor Vlasov in Ronde van Zwitserland

Aleksandr Vlasov is de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland. De 23-jarige Rus was in de lastige vijfde etappe de snelste van een kleine groep. Hij won voor Neilson Powless en Jakob Fuglsang.

Nog voordat de vijfde etappe van 190 kilometer lang begon waren er al een hoop opgevers. Jumbo-Visma trok de volledige ploeg terug na verschillende coronagevallen, ook DSM had te maken met een aantal positieve testen. Daarnaast moest Adam Yates opgeven dankzij een positieve test.

Een kopgroep van vijf man kreeg een flinke voorsprong, maar toen het gat bijna acht minuten was, vond het peloton het genoeg. De achtervolging werd ingezet op het heuvelachtige parcours en de vluchters werden een voor een gegrepen op het lastige parcours rond Novazzano.

Op vijftien kilometer van de streep versnelde Israel - Premier Tech op een van de vele klimmetjes. Door die versnelling moest Remco Evenepoel passen. Het Belgische toptalent verloor vandaag meer dan twee minuten. Fuglsang voelde zich goed en zou als eerste aanvallen, maar zou uiteindelijk niet weggeraken en bleef er een klein groepje over om te sprinten voor de dagzege. Daarin was Alexandr Vlasov net te snel voor een sterk opkomende Neilson Powless. Naast de dagzege neemt Vlasov ook de leiderstrui over van Stephen Williams, die al vroeg moest lossen.