FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 december 2021

Random Pics van de Dag #482

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Feyenoord - Heracles

Feyenoord heeft de inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo met 2-1 gewonnen. In de Kuip maakte Luis Sinisterra in de tweede helft de winnende voor Feyenoord, waardoor ze nu tweede staan in de eredivisie.

Feyenoord leek in de Kuip een droomstart te hebben. Sinisterra leek de thuisploeg op voorsprong te zetten, alleen nu tussenkomst van de VAR werd het doelpunt na lang beraad alsnog afgekeurd. Direct nadat het doelpunt voor Feyenoord niet doorging scoorde Heracles aan de andere kant. Sinan Bakis profiteerde van een slechte pass van Lutsharel Geertruida, ook Marcos Senesi greep niet goed, waarna de spits van Heracles zijn ploeg op een 0-1 voorsprong zette.

Heracles, dat Ismail Azzaoui met een zware blessure zag uitvallen, leek de voorsprong bij de rust vol te houden, maar in de zevende minuut van de extra tijd kwam Feyenoord langszij. Sinisterra schoot raak op een voorzet van Orkun Kökçü.

In de tweede helft ging Feyenoord op zoek naar de 2-1, maar Heracles kreeg de grootste kans. Delano Burgzorg ging alleen op op doelman Ofir Marciano af, maar de snelle aanvaller verspeelde de kans door de bal te ver vooruit te spelen, waardoor de Feyenoord-doelman een makkelijke redding kon maken.

Feyenoord bleef aanvallen en werd daar uiteindelijk voor beloond. Na opnieuw een gemiste kans van Til was het Sinisterra die de 2-1 maakte. In de blessuretijd van de wedstrijd kreeg Heracles nog kleine kansjes op de gelijkmaker, maar het won met 2-1 en door de zege staat Feyenoord nu op de tweede plaats in de eredivisie, op één punt van Ajax.

Feyenoord

2 - 1

Heracles Almelo

 45+7' Sinisterra
 70' Sinisterra
   15' Bakis
 
 Gele kaart: Senesi, (Feyenoord), Rente,Basacikoglu, Quagliata, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Marciano
Geertruida
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü (Toornstra/56)
Jahanbakhsh (Nelson/80)
Linssen (Dessers/56)
Sinisterra (Pedersen/86)
  Blaswich
Bakboord (Fadiga/80)
Rente
Knoester
Quagliata
Kiomourtzoglou
Sierhuis (Schoofs/60)
De La Torre
Azzaoui (Basacikoglu/24 -Laursen/60)
Bakis
Burgzorg

Vier vragen over (het plaatsen van) flitspalen

Hoe, wanneer en waarom een flitspaal wordt geplaatst, lees je hier.

 • 1. Ik zie heel veel verkeersonveilige situaties in onze gemeente, kan ik daar een flitspaal voor aanvragen?
  Een flitspaal kan worden aangevraagd door de wegbeheerder, samen met de politie. In de aanvraag staat omschreven waarom op deze locatie een flitspaal moet komen. Bijvoorbeeld omdat er vaak te hard of door rood wordt gereden en er gevaarlijke situaties ontstaan. Gemeente en politie analyseren de situatie en bekijken of een aanvraag nodig is. Het OM beoordeelt deze aanvragen.

  Een flitspaal is niet altijd de enige en beste oplossing. Het uitgangspunt is dat er pas gehandhaafd wordt als andere maatregelen niet helpen of niet mogelijk zijn. Denk aan het aanpassen van de inrichting van een weg bijvoorbeeld een versmalling, drempels, aparte fietsstroken of inzetten van communicatie: duidelijke borden of bijvoorbeeld displays waarop je ziet hoe hard je rijdt. Er zijn nu bijna 650 vaste flitspalen in Nederland. De locaties worden periodiek geëvalueerd en er wordt bekeken of een flitspaal nog nodig is of dat de flitspaal op een andere locatie meer nodig is. Zo worden de vaste flitspalen optimaal ingezet voor de verkeersveiligheid.

 • 2. Waarom worden er pas flitspalen geplaatst als er iets ergs is gebeurd?
  Dit klopt niet. Een flitspaal wordt ingezet voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Naast overtredingsgedrag op roodlicht en snelheid wordt ook gekeken naar risico’s voor kwetsbare verkeersdeelnemers en slachtoffers. Een aanvraag voor een flitspaal kan ook gedaan worden als uit metingen blijkt dat op een locatie structureel te hard wordt gereden en andere maatregelen niet helpen. Of als er een hoog risico is op gevaarlijke verkeerssituaties bijvoorbeeld als er hard wordt gereden of door rood licht en er veel fietsverkeer oversteekt. De wegbeheerder en lokale politie bepalen samen voor welke locatie en wanneer ze een aanvraag voor een flitspaal indienen.

 • 3. Waarom duurt het plaatsen van een flitspaal zo lang?
  Gemiddeld duurt het vanaf indienen van een aanvraag tot start van de handhaving ongeveer vijf maanden. Als een aanvraag binnenkomt, wordt deze zo snel mogelijk beoordeeld. Soms zijn extra gegevens nodig van de aanvrager. Als besloten wordt een flitspaal te plaatsen moet de exacte locatie gekozen worden in afstemming met politie, wegbeheerder en leverancier. Hierbij is belangrijk dat de camera in de juiste hoek geplaatst kan worden en moet de stroomvoorziening geregeld worden. Ook moet er een flitspaal beschikbaar zijn. Het vergunningstraject voor de plaatsing neemt ook enige tijd in beslag. Als de paal geplaatst is, zijn testen nodig. Denk hierbij aan het flitsen op het juiste moment, maar ook aan het correct doorsturen van de foto’s naar het CJIB. Het handhavingsproces vindt gedigitaliseerd en geautomatiseerd plaats en daarom zijn er eerst uitgebreidere kwaliteitscontroles nodig.

 • 4. Ik ervaar veel overlast van verkeerslawaai: automobilisten die extra hard optrekken, knallende uitlaten, met name ‘s avonds. Is dat een reden om een flitspaal te plaatsen?
  Flitspalen zijn bedoeld voor het vergroten van de verkeersveiligheid. Hoewel overlast door verkeersgeluid heel vervelend is, is dit een ander probleem dan verkeersveiligheid. De gemeente en politie kunnen samen naar andere oplossingen voor dit probleem zoeken. Er wordt soms gesproken van ‘geluidsflitspalen’, maar eigenlijk zijn het geluidsmeters. Gemeenten zijn begonnen met het handhaven met een camera voor geluidsoverlast. Beboeten is technisch en juridisch nog niet mogelijk; onder andere. omdat het met een opname niet aan te tonen is welke auto teveel herrie maakt. Gemeenten zijn bezig met pilots met de geluidsmeter maar vanuit verkeersveiligheid is geluidsoverlast geen prioriteit voor het OM. Als er toch handhaving door de politie gewenst is, kan dit lokaal worden besproken

Flitspaal ( Foto-Pixabay)
Flitspaal ( Foto-Pixabay)

Werkstraf en houdverbod geeist voor langdurige verwaarlozing veestapel

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 100 uur en 6 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar tegen een boer uit Garrelsweer voor het langdurig en structureel verwaarlozen van zijn veestapel.

Daarnaast legt het OM bijzondere eisen neer, zoals een meldplicht bij de reclassering, ambulante behandelverplichting en een houdverbod van koeien en schapen gedurende 3 jaar.

Geen bedrijfsvoering
“Je kan het eigenlijk geen bedrijfsvoering noemen”, aldus de officier van justitie. Vanaf 2017 is het bedrijf uit Garrelsweer onder de aandacht van de NVWA. “Talloze interventies hebben plaatsgevonden zonder resultaat. Ook eerdere veroordelingen wegens verwaarlozing van zijn vee hebben het tij niet kunnen keren. In tegendeel: de verdachte vindt zelf helemaal niet dat hij slecht voor zijn dieren zorgt.”

Forse eis
Vieze, onhygiënische en gebrekkige stallen, geen of te weinig beschimmeld en verrot voer en geen tot te weinig schone drinkwatervoorzieningen. Slechte lichamelijke verzorging van de dieren en een gebrek aan een veilige leefomgeving. Dit zijn voor het OM zaken die ervoor zorgen dat er een forse eis wordt neergelegd met onder anderen de bijzondere voorwaarde inhoudende een verbod tot het houden van bepaalde diersoorten.

Verdachte te kort geschoten
De drie ten laste gelegde strafbare feiten: het niet voorzien van een schone hygiënische verblijfplaats; het niet voorzien van voldoende geschikt voer en water op de controledata 13 juli en 17 augustus 2021 en het niet voldoen aan tijdig voorzien van kalveren van oormerken. De verdachte is in zijn verplichtingen als bedrijfsmatig houder van productiedieren ernstig te kort geschoten en dit verwijt het OM hem.

De rechtbank doet op 14 december 2021 uitspraak.

Schikking getroffen voor witwassen levering 4,4 miljoen mondkapjes

Op 1 juli 2020 veroordeelde de rechtbank Zwolle verdachte E. Boomstra en zijn bedrijf Esthetica Interieurbouw BV uit Oldenzaal tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden en een voorwaardelijke geldboete van € 25.000,-. Zij werden veroordeeld voor het voorhanden hebben van een vals geschrift en witwassen. Het geldbedrag dat werd witgewassen was afkomstig van oplichting bij een transactie met mondkapjes tegen het COVID-19 virus.

Van de oplichting zelf werden Boomstra en zijn B.V. vrijgesproken. Doordat de veroordeelden het ingestelde hoger beroep hebben ingetrokken zijn de beide veroordelingen onherroepelijk geworden.

Opgelicht bij bestelling miljoenen mondkapjes
Een Duitse persoon was met zijn Zwitserse vennootschap, in opdracht van de Duitse regering, met spoed op zoek naar een grote hoeveelheid medische mondkapjes in verband met de COVID-19 pandemie. Hij schakelde daarbij een in Ierland gevestigde bemiddelaar in. Deze Ierse bemiddelaar had een Nederlands contact waarvan hij eerder een kleine hoeveelheid mondkapjes had afgenomen. Het Nederlandse contact bevestigde dat hij de gewenste hoeveelheid (4,4 miljoen stuks) mondkapjes kon leveren. De bestelling werd gedaan, waarbij de Nederlandse aspirant-leverancier bedong dat een aanbetaling van 20% van het factuurbedrag werd gedaan. De klant ging daarmee akkoord en maakte een bedrag van 880.000 euro over naar de opgegeven ING-bankrekening. Toen de eerste levering mondkapjes werd aangekondigd wenste de Duitse klant deze te inspecteren alvorens ze af te nemen. Hij reisde daarvoor met de Ierse bemiddelaar naar Nederland. Nadat de afspraak voor een ontmoeting met de leverancier eerst werd afgezegd kwam deze bij een tweede afspraak niet opdagen. De klant en de bemiddelaar besluiten hierop naar het eerder opgegeven bedrijfsadres te gaan. Aldaar blijkt dat het daar gevestigde bedrijf niet in mondkapjes handelt en ook over een andere bankrekening beschikt dan waarop de aanbetaling is gestort. Men blijkt opgelicht en doet aangifte. De kwestie werd ook gemeld bij de ING-bank. Uit bankgegevens blijkt de aanbetaling terecht te zijn gekomen op de bankrekening van Esthetica Interieurbouw B.V., waarvan Boomstra directeur/aandeelhouder en enig werknemer is. Het ontvangen geldbedrag is voor een groot deel doorgestort naar andere bankrekeningen van Boomstra en een medeverdachte.

Ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel
Tijdens de behandeling van de strafzaak kondigde de officier van justitie een ontnemingsvordering aan. Nadat de veroordelingen onherroepelijk zijn geworden heeft de verdediging contact opgenomen met het Openbaar Ministerie (OM) met het verzoek of de ontnemingszaak middels een schikking zou kunnen worden afgedaan. Het OM heeft uiteindelijk geoordeeld dat de ontnemingszaak met een schikking zou kunnen worden afgedaan en heeft de veroordeelden een schikkingsvoorstel gezonden dat is aanvaard.

Overwegingen om te schikken
De volgende overwegingen hebben een rol gespeeld bij de beslissing van het OM om de schikking aan te gaan

 • Het primaire resultaat is dat doordat afstand wordt gedaan van het beslag ten gunste van de benadeelden, deze benadeelden op betrekkelijk korte termijn voor een (groot) deel schadeloos kunnen worden gesteld. Het bespaart de benadeelden de tijd, kosten en moeite die zij met een noodzakelijke gang naar de burgerlijke rechter kwijt zouden zijn geweest. Of anders zouden zij moeten wachten tot de ontnemingsprocedure onherroepelijk zou zijn geworden, waarna zij een verzoekschrift bij de rechter zouden kunnen indienen om het geïnde ontnemingsbedrag aan hen uit te betalen.
 • Het tweede resultaat is dat de incasso gegarandeerd is. Gelet op de slechte financiële positie van zowel Boomstra als Esthetica Interieurbouw B.V. zal incasso van de ontnemingsmaatregel voor zover die het beslagene te boven gaat een kwestie van (zeer) lange adem zijn.
 • Het laatste resultaat is dat een geschil over de verkoop van een inbeslaggenomen machine beëindigd wordt. Er is namelijk een machine inbeslaggenomen die onder regie van de Landelijke Beslag Autoriteit (LBA) verkocht is. Volgens de veroordeelde is deze machine beneden de werkelijke waarde verkocht.

Inhoud van de schikking
Boomstra en Esthetica Interieurbouw hebben in eerste instantie 880.000 euro wederrechtelijk verkregen. Daarvan is 125.000 euro gedeeld met een medeverdachte. Het wederrechtelijk verkregen voordeel komt daarmee op 755.000 euro. De schikking houdt in dat Boomstra en Esthetica Interieurbouw B.V. afstand doen ten behoeve van de benadeelden van alle beslagen banksaldi, de inbeslaggenomen contanten en de opbrengst van de beslagen machine. De totale waarde hiervan bedraagt 700.826,32 euro.

Het OM ziet hierna af van het indienen van een ontnemingsvordering.

Effect schikking
De schikking heeft als effect dat van het genoten voordeel een bedrag van 54.173,68 euro niet naar de Staat of de benadeelden vloeit. De conclusie uit het opsporingsonderzoek is echter dat dit geld is gebruikt om onder meer crediteuren te betalen en dat de veroordeelden dit bedrag dus niet meer in hun bezit hebben.

Het OM concludeert dat bij het treffen van de schikking alle betrokken belangen -maatschappij, benadeelden en veroordeelden- zorgvuldig tegen elkaar zijn afgewogen. Niet te verwachten valt dat een eventuele ontnemingsprocedure tot een beter resultaat leidt.

Burgemeester Halsema : "Laten we met z'n allen het vaccin nemen tegen dat rotvirus"

Burgemeester Halsema heeft een videoboodschap opgenomen voor Amsterdammers die zich nog niet hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Zo meldt AT5.

In de video zegt ze dat steeds meer Amsterdammers zich laten vaccineren. "Ook veel mensen die eerst twijfelden of een beetje bang waren. Mensen uit alle wijken van onze stad. Jong, rijk, arm, van alle geloven en overtuigingen. Dat doen zij voor zichzelf en voor de mensen om hen heen."

"Laten we met z'n allen het vaccin nemen tegen dat ongelooflijke rotvirus", zegt ze. "Zodat we minder snel besmet raken, het virus minder snel doorgeven en veel minder ziek worden als we toch besmet waren. Ik roep iedereen op die nog niet is gevaccineerd, doe mee."

Volgens haar beschermen ze daarmee mensen van wie ze houden. "Bescherm de juf voor de klas, de leuke jongen achter de bar, de verpleger, de kassamedewerker. En pas ook heel goed op uzelf."

Uit cijfers van de GGD blijkt dat op dit moment 76 procent van de Amsterdammers van 12 jaar of ouder volledig is gevaccineerd. Dat percentage ligt landelijk op ongeveer 83 procent.

Noodopvang Harskamp sluit na 100 dagen de deuren

Na exact honderd dagen is de noodopvang voor Afghaanse evacues in Harskamp vandaag officieel gesloten. Iets minder dan 800 Afghanen konden tegelijkertijd van de opvang gebruikmaken. De noodopvang sluit omdat defensie het terrein dringend nodig heeft voor schietoefeningen.

Ehsanullah Wazirzai hoort tot de 28 achterblijvers. Zij staan op het punt om af te reizen naar een hotel alvorens te vertrekken naar de Verenigde Staten. Hij heeft een maand in de noodopvang in Harskamp gewoond, na eerder twee maanden in Zoutkamp te zijn opgevangen. "Het was goed hier", zegt Wazirzai. "De mensen zijn vriendelijk en ze hebben goed voor ons gezorgd."

Nieuwe commentatoren voor F1 bij Viaplay, geen plek voor Olav Mol

Vanaf volgend jaar zal de Formule 1 in Nederland anders gaan klinken, Viaplay zal geen gebruik maken van de diensten van Olav Mol. In een interview met Racingnews365 onthulde NENT (de eigenaar van Viaplay) directeur Peter Nørrelund dat Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk volgend jaar het commentaar in de raceweekenden zullen verzorgen.

In een uitgebreid interview vertelt Nørrelund dat NENT het heel anders wil gaan aanpakken dan Ziggo Sport de afgelopen jaren deed. "We gaan de sport zeer uitgebreid verslaan, waarbij we een studio in Nederland hebben waar Nederlandse experts zitten. Daarnaast hebben we een setting in de paddock, met ook altijd een Nederlandse (pit)reporter en een Nederlander in de studio op het circuit."

Onderdeel van de nieuwe aanpak zijn dus ook de nieuwe commentatoren. Valkenburg was eerder actief bij RTL en Eurosport waar hij onder meer de 24 uur van Le Mans, de Dakar Rally, het WEC en het WTCR versloeg. Hij zal worden bijgestaan door Heemskerk in de rol van co-commentator. Daarbij zal hij gebruik maken van zijn eigen race-ervaring in de Formule Ford en endurance races.

"Nelson wordt de hoofdcommentator en Melroy wordt de co-commentator. NENT heeft jarenlange ervaring met het verslaan van de Formule 1. Wij denken dat dit de juiste wijze is om de sport te verslaan met een duo bestaande uit de commentator en de expert", aldus Nørrelund. "Er zijn veel aspecten om te verslaan in de Formule 1 en dat worden er alleen nog maar meer door alle data die voorhanden is."

Viaplay zal straks met een grote ploeg afreizen naar de circuits om uitgebreid verslag te doen van de wedstrijden. "Ik heb zeer veel respect voor Olav Mol, die een belangrijk aandeel in de Formule 1 in Nederland heeft gehad. We hebben echter ook onze visie op het produceren van de Formule 1. Daarbij hebben we straks 15 mensen op locatie om de sport op zeer hoog niveau te presenteren in Nederland."

Eerder werd al bekend dat Amber Brantsen de presentatie van de races vanuit de studio voor haar rekening zal nemen. Op 8 december wordt er meer bekend gemaakt over wie er allemaal voor Viaplay bij de F1-verslaggeving zullen gaan verzorgen. Ook zal op die dat de abonementsprijs van de nieuwe zender onthult worden. "Ik weet zeker dat de mensen niet teleurgesteld zullen zijn", aldus Nørrelund.

Tweede Kamer; kinderen langer laten sporten, mogelijke verlenging kerstvakantie

Omikron lijkt de Tweede Kamer te dwingen om akkoord te gaan met het nieuwe maatregelenpakket. Een Kamermeerderheid wil wél dat kinderen de mogelijkheid krijgen om tot 20.00 uur te kunnen sporten. Ook zijn er vragen over het verlengen van de kerstvakantie met een week. Vrijwel alle partijen spraken hun ergernis uit over de trage boostercampagne. Zo meldt RTL Nieuws.

Vordering Farmers Defence Force tegen Kaag afgewezen

Vandaag heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de zaak van de Stichting en de Vereniging Farmers Defence Force tegen Sigrid Kaag. De zaak gaat over uitlatingen van Kaag in het programma Nieuwsuur, in een publicatie van het ANP en in een LinkedIn bericht.

Farmers Defence Force stelt dat deze uitlatingen onrechtmatig zijn en vorderen in totaal een bedrag van € 30.000,- als immateriële schadevergoeding. De kantonrechter heeft de vorderingen afgewezen.

Achtergrond
Kaag deed de uitspraken in de uitzending van Nieuwsuur op 26 januari 2021. Die uitzending stond in het teken van de avondklokrellen van eind januari 2021. De Stichting en de Vereniging stellen dat Kaag in strijd met de waarheid heeft gezegd dat Farmers Defence Force zich schuldig heeft gemaakt aan of betrokken is geweest bij het omverrijden van hekken en bedreiging van journalisten. Zij vinden dat hierdoor de eer en goede naam van Farmers Defence Force is aangetast en dat Kaag zich niet kan beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Volgens Kaag heeft zij geen onwaarheden verteld. De uitspraken zijn gedaan in een bredere context, namelijk het publieke debat over de avondklokrellen en zij heeft Farmers Defence Force als voorbeeld genoemd en uitgesproken dat er van een politieke normering geen sprake meer is.

Uitlatingen niet onrechtmatig
De kantonrechter heeft geoordeeld dat de uitlating van Kaag in Nieuwsuur voldoende feitelijke grondslag heeft en daarom niet onrechtmatig is. Dat op 1 en 16 oktober 2019 door protesterende boeren hekken zijn omgereden staat vast. Ook staat vast dat journalisten hebben gezegd dat zij zich bedreigd voelen door leden van Farmers Defence Force. De protestorganisatie Farmers Defence Force was (mede)organisator van de protesten en heeft met stevige taal opgeroepen om aan die protesten deel te nemen. Farmers Defence Force heeft zich niet publiekelijk van de gedragingen van de achterban gedistantieerd.

Publieke debat
Van belang is verder dat Kaag de uitlating heeft gedaan als politicus in het kader van het publieke debat. Een politicus komt, ook buiten het parlementaire debat, een grote mate van vrijheid toe wanneer het gaat om het voeren van het maatschappelijke debat en het daarbij aan de kaak stellen van misstanden.

De kantonrechter overweegt verder dat Kaag in het interview met ANP en het LinkedIn bericht spreekt over boeren en Farmers Defence Force niet noemt. Deze uitlatingen zijn alleen al om die reden niet onrechtmatig tegen de Stichting en de Vereniging.

Naar schonere lucht voor omwonenden Tata Steel

De gezondheidsrisico’s voor omwonenden van Tata Steel moeten omlaag. Daarom komt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met provincie Noord-Holland met een plan van aanpak. Kern van het plan is het aanscherpen van vergunningen, de vervuiling sneller en meer omlaag brengen en beloftes van Tata Steel om minder schadelijke stoffen uit te stoten zoveel mogelijk omzetten naar verplichte maatregelen. Dat schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg, Infrastructuur en Waterstaat, vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Om te toetsen of de verbeteringen daadwerkelijk gerealiseerd zijn, volgen in 2022 twee onafhankelijke stofdepositie onderzoeken (onderzoek naar neergedaald stof in de leefomgeving) door het RIVM.

Van Weyenberg: “Ik vind dat kinderen in de omgeving van Tata Steel buiten moeten kunnen spelen in schonere lucht. Samen met de provincie Noord-Holland hebben we gewerkt aan een plan van aanpak waarbij de vervuiling sneller en meer omlaag gaat, met afspraken en regels waar Tata Steel aan gehouden is. Binnen een jaar meten en weten we of Tata Steel de verbeteringen heeft gerealiseerd.”

Buiten spelen in schonere lucht
Het plan bevat zeven actielijnen die zorgen dat de luchtverontreinigende uitstoot versneld omlaag gaat en de leefomgeving in de regio IJmond gezonder wordt. Daaronder valt het aanscherpen van de huidige vergunningen, waardoor Tata Steel fabrieken en productieprocessen moet aanpassen. Tata Steel heeft op aandringen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Noord-Holland besloten een aantal plannen uit de Roadmap Plus versneld uit te voeren. De uitstoot van lood gaat versneld omlaag: 70% minder eind 2023 (dit was 2025), en de uitstoot van PAK’s 50% minder in 2022 (dit was 30%). Waar dat kan worden de acties uit de Roadmap Plus omgezet in verplichte maatregelen. Om te zorgen voor een transparant beeld van de uitstoot en om te toetsen of de verbeteringen ook echt worden behaald, wordt het monitoringsprogramma uitgebreid en aangescherpt, waaronder twee nieuwe onafhankelijke depositieonderzoeken door het RIVM in 2022.

Versnelling
Van Weyenberg: “Dit plan van aanpak neemt niet alle problemen waar omwonenden last van hebben direct weg. Er moeten immers fabrieken en productieprocessen worden aangepast en verbeterd, en dat kost tijd. Het plan betekent wel een versnelling naar een gezondere leefomgeving, met afspraken en regels waar Tata Steel aan gehouden is.”

Dankzij de inzet van de provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst, en met advies van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), zijn de regels voor de uitstoot aangescherpt en wordt er nog intensiever toezicht gehouden en gehandhaafd.
Waterstof

Tata Steel heeft inmiddels aangekondigd over te stappen op een duurzamer productieproces met gebruik van waterstof en groene stroom. Het ministerie laat in 2022 onderzoeken wat deze overstap betekent voor de leefomgeving en de gezondheid van de omwonenden. De realisatie van de overstap naar waterstof duurt nog best lang: de ambitie van Tata Steel is om in 2030 deels, en in 2050 volledig overgestapt te zijn. Dat betekent dat in 2030 een eerste Kooksfabriek gesloten kan worden. Daar willen het Rijk, provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten niet op wachten. Ook op de kortere termijn moet het bedrijf schoner produceren en de gezondheidsrisico’s voor omwonenden zo klein mogelijk maken.
Plan van aanpak

De afgelopen maanden is er veel gebeurd rond Tata Steel Nederland. Het onderzoek van het RIVM, in opdracht van de provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten, toonde in september aan dat de gezondheid van met name kinderen in het geding is door de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen zoals lood, afkomstig van Tata Steel Nederland. Voor staatssecretaris van Weyenberg gaf dit onderzoek, mede op verzoek van de Tweede Kamer, de doorslag om vanuit de rijksoverheid in afstemming met provincie Noord-Holland met een plan van aanpak te komen waarin de leefomgeving en gezondheid van omwonenden centraal staat. Dit plan van aanpak is aanvullend op het Programma Tata Steel 2020–2050: samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond van de provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen uit november 2020.

Jeroen Olthof, gedeputeerde provincie Noord-Holland: “De provincie werkt samen met de IJmondgemeenten aan een gezondere leefomgeving. Dat doen we onder meer door vergunningen aan te scherpen en handhaving en toezicht te intensiveren. Maar er is meer nodig: scherpere wet- en regelgeving nationaal en internationaal. En het belang van een gezonde leefomgeving moet nadrukkelijk een plek hebben bij de verduurzaming en energietransitie van Tata Steel. Ik juich het toe dat het ministerie van IenW samen met ons werkt aan een gezonde leefomgeving voor de inwoners van IJmond.”

Bom uit tweede wereldoorlog ontploft in MŘnchen

Op een bouwplaats naast station Donnersbergerbrücke in München (Duitsland) is een bom uit de tweede wereldoorlog ontploft. Hierbij raakten 3 mensen gewond, waarvan 1 zwaargewond. Volgens de Duitse Minister Joachim Herrmann is de 250 kilo zware bom geraakt tijdens heiwerkzaamheden.

De politie heeft het gebied afgezet voor onderzoek, het treinverkeer is stilgelegd.

Het nutteloze feitje van de dag: Oplossing voor lange formatie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De formatie van een nieuw kabinet duurt en duurt maar, dus kwam Pieter Omtzigt gisteren met een oplossing die eerder in de geschiedenis werkte. Hij stelde voor om het voorbeeld van de pausverkiezing die van 1268 tot en met 1271 duurde te volgen. Want wist je dat de betrokken kardinalen er destijds maar niet uitkwamen, net als de politici heden ten dagen? Nadat paus Clemens IV op 29 november 1268 overleed startte een dag later de pausverkiezing door het college van kardinalen. De keuze voor de nieuwe paus ging echter moeizaam door een strijd tussen de Italiaanse en Fransgezinde kardinalen. De lokale bevolking van Italiaanse stad Viterbo, waar het 'conclaaf' plaatshad, had er al snel genoeg van dat het overleg zolang duurde en op 8 januari 1270 sloten ze de verkiezingsruimte af van de buitenwereld om de zaak te bespoedigen. Toen dat ook niet hielp besloot de burgemeester een deel van het dak te verwijderen en de kardinalen op een rantsoen te zetten van water en brood. Na een compromis tussen de kerkbestuurders werd Tebaldo Visconti, aartsdiaken van Luik, gekozen en hij zou de geschiedenis in gaan als paus Gregorius X.

Paus Gregorius X (WikiCommons)
Paus Gregorius X (WikiCommons)

Gemeente eist vordering tot kinderalimentatie, rechtbank wijst de vordering af

De rechtbank Noord-Holland heeft een verzoek van een vrouw uit de gemeente Velsen tot vaststelling kinderalimentatie afgewezen.

De gemeente had van de vrouw geëist dat ze een verzoek bij de rechtbank hiervoor indiende, anders zou ze worden gekort op haar uitkering. De rechter vindt dit verwerpelijk.

Kinderalimentatie
De vrouw en een man hadden een relatie, samen kregen ze een kind. Deze relatie is nu voorbij. De vrouw ontvangt een bijstandsuitkering, de man bevindt zich in een schuldhulpverleningstraject. De gemeente eiste dat de vrouw een verzoek bij de rechter moest indienen voor vaststelling van kinderalimentatie. Als ze dat niet zou doen, zou de vrouw worden gekort op haar uitkering omdat ze niet aan de bijstandsvoorwaarden voldoet.

De vrouw heeft daarop de rechter verzocht te bepalen dat de man per januari 2021 een bijdrage moet leveren van 50 euro per maand voor kosten van verzorging en opvoeding. De man zegt dat hij onvoldoende draagkracht heeft om de kinderalimentatie te betalen vanwege zijn hoge schuldenlast.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat er weinig twijfel bestaat dat de gemeente Velsen inderdaad de vrouw heeft gedwongen het verzoek tot kinderalimentatie in te dienen, anders zou een korting op haar uitkering dreigen. Dit past in een beleidslijn die meer gemeenten hanteren: de gemeente kort de uitkering van de bijstands- en alimentatiegerechtigde als deze niet via de rechter de alimentatie aanvraagt, in plaats van de uitkering te verhalen op de alimentatieplichtige.

De rechtbank vindt dat er zeker nodige gevallen zijn waardoor deze beleidslijn te billijken valt. In dit geval vindt de rechtbank het schrijnend dat de gemeente Velsen de man en de vrouw op kosten jaagt door de vrouw te dwingen deze procedure bij de rechtbank te starten. Terwijl de man en de vrouw moeten rondkomen van een absoluut minimum inkomen. Het moet voor de gemeente voor de aanvang van deze procedure duidelijk zijn geweest dat van kinderalimentatie geen sprake zou kunnen zijn vanwege de schuldensituatie waarin de man zich bevindt.

Volgens de rechtbank heeft het er hier schijn van dat de gemeente de papieren werkelijkheid van een checklist volgde, zonder de werkelijke situatie van de betrokken burgers te beoordelen. Omdat de wettelijke grondslag ontbreekt, kan de rechter de gemeente niet veroordelen tot het betalen van de kosten van deze procedure. De man en de vrouw moeten hun eigen kosten voor deze procedure dragen.

Gevangenisstraf en tbs voor brandstichting bij het CBR te Rijswijk

Een verdachte van brandstichting is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en tbs met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Het Haagse gerechtshof acht bewezen dat hij op 3 januari 2020 brand stichtte bij het CBR in Rijswijk.

Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie waren in hoger beroep gekomen in deze zaak. Het hof vindt evenals de rechtbank eerder heeft gedaan dat bewezen kan worden dat de verdachte de betreffende brand heeft gesticht. Hij heeft met een aansteker en benzine de hal van het pand in brand gestoken. Daarmee heeft hij het leven van de op dat moment in het pand van het CBR aanwezige personen in gevaar gebracht. Ook heeft de brand grote schade toegebracht aan het pand, waardoor dit lange tijd onbruikbaar is geweest. Het hof heeft, anders dan de rechtbank, aan de verdachte niet alleen de maatregel van tbs met dwangverpleging opgelegd, maar ook een gevangenisstraf van 3 jaar.

Horizon College cancelt het Sinterklaasfeest voor meer 'saamhorigheid en inclusie'

Het Horizon College te Alkmaar heeft de keuze gemaakt om het gehele Sinterklaasfeest af te voeren in de zak van Piet. Aan de werknemers en studenten heeft het bestuur van de scholengemeenschap een mail verstuurd waarin zij aangeven dat door het cancelen van Sinterklaas men meer 'verbinding, saamhorigheid en inclusiviteit' hoopt te bereiken. 

Tekst van de verzonden mail, met dank aan de collega's van Geen Stijl.

'Beste collega’s, beste studenten,

Het is bijna december, de donkerste maand van het jaar. En tegelijkertijd is het ook een maand vol met lichtpuntjes. Lichtpuntjes in alle soorten en maten. Gezelligheid, cadeautjes, versierde huizen en straten, voor iedereen op zijn of haar eigen manier. Samen vieren is fijn, maar soms wordt de gezelligheid bemoeilijkt. We zitten momenteel in een ingewikkelde tijd. Met sterke meningen over wie wat zou moeten en mogen, of juist niet zou moeten en mogen. Iedereen kent hier wel voorbeelden van op school, je vriendenkring en binnen je familie.

Saamhorigheid
Saamhorigheid, misschien een wat ouderwets woord en toch wil ik dat hier gebruiken. Omdat het precies aangeeft waar we als Horizon College in geloven….we horen samen te zijn….met alle verschillen die ons eigen zijn. Alleen als we samen zijn, kunnen we onze krachten bundelen. Alleen samen kunnen we onze studenten en onszelf verder ontwikkelen. En daar hebben we iedereen bij nodig omdat iedereen weer eigen unieke kwaliteiten meeneemt.

Verbinding laten groeien
Daarom onze boodschap voor de maand december, te beginnen in 2021, maar wat ons betreft vanaf nu ieder jaar in december. De oproep luidt: laten we vieren wat ons bindt, niet kijken naar wat ons verdeelt. We kennen waarschijnlijk allemaal de uitspraak ‘wat je aandacht geeft groeit’. Met dat motto hebben wij besloten dat we in de maand december volop aandacht gaan geven aan saamhorigheid en inclusie. Zodat we positief en blij het jaar kunnen afsluiten. Zodat onze verbinding kan groeien in een tijd waarin dat zo broodnodig is.

Veel te vieren
In het verlengde van deze boodschap vieren we in het Horizon College niet langer het Sinterklaasfeest. In december zijn er gelukkig veel momenten om te vieren, die bijdragen aan verbinding, saamhorigheid en inclusie. Maar ook zelfgekozen momenten om in de klas of met je team samen te zijn, aandacht te hebben voor elkaar of gezamenlijk het jaar af te sluiten. Doe dat vooral en doe dat op een manier waar iedereen zich prettig en erkend bij voelt.

We denken dat deze beweging naar verbinding, saamhorigheid en inclusie nog kan groeien de komende jaren. We nodigen jullie uit om mee te denken en mee te ontwikkelen, houd HorizonNet in de gaten voor meer informatie.

We wensen jullie allemaal een hele fijne en saamhorige decembermaand.

Namens het directieteam

[xxxxxxx  bestuursvoorzitter]'

Cancelen Sinterklaasfeest (Foto-Pixabay-bewerking FOK!)
Cancelen Sinterklaasfeest (Foto-Pixabay-bewerking FOK!)

Honderden dieren in beslag genomen tijdens actie tegen wildlife crime

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Douane en de politie hebben in oktober 647 levende vogels, reptielen en amfibieën, 3 kilo vlees, huiden, bontjassen en 2.300 andere producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. Het zijn de resultaten van de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2021. Deze operatie is gericht op wildlife crime en wordt gecoördineerd door Interpol. NVWA, politie en Douane werken bij de aanpak van wildlife crime nauw samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Er is een levendige internationale handel in beschermde dieren en planten. Ook illegale handel, waarmee criminelen veel geld verdienen. Zij halen dieren en planten uit de natuur en smokkelen die levend, dood of verwerkt in producten naar landen over de hele wereld. Wildlife crime veroorzaakt grote schade aan de biodiversiteit. Bovendien is het dierenwelzijn in het geding en is er een risico op de insleep van dierziektes. Vanwege de grote winsten die gemaakt kunnen worden, gaat deze vorm van criminaliteit in de landen van oorsprong vaak gepaard met fraude, corruptie, bedreiging en geweld.

Levende vogels
In een groot strafrechtelijk onderzoek naar een handelaar in de provincie Gelderland troffen rechercheurs van de NVWA-IOD en inspecteurs van NVWA team Natuur 470 illegale vogels aan. Het gaat vooral om (onbeschermde) vogels die vermoedelijk in Afrika in het wild zijn gevangen en naar Nederland zijn gesmokkeld om ze hier te verkopen. Dat is verboden. Om het risico op insleep van dierziekten tegen te gaan is de import van vogels van buiten de Europese Unie alleen in zeer specifieke gevallen toegestaan. De NVWA heeft alle vogels in beslag genomen en ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Ook werd 30.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog.

Op luchthaven Schiphol bleek dat een reizigster uit Suriname in haar bagage 8 zangvogels meesmokkelde. Deze dieren zijn in Suriname beschermd. De vrouw had de vogels verstopt in een karaokeset. Een passagier die met de veerboot vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Hoek van Holland was gekomen, bleek 6 papegaaien bij zich te hebben. In beide gevallen ontdekte de Douane de vogels. De zaken zijn overgedragen aan de NVWA.

Inspecteurs van de NVWA hebben op een vogelmarkt in Hardenberg 8 vermoedelijk in het wild gevangen putters in beslag genomen. Vogels die van nature voorkomen in de Europese Unie zijn beschermd. Vangen en verkopen van deze dieren is verboden. De vogels hadden een gemanipuleerde pootring om, zodat het op het eerste gezicht leek alsof de dieren legaal in gevangenschap gekweekt waren. Tegen de verkoper is proces-verbaal opgemaakt.

Levende reptielen en amfibieën
De Douane betrapte op Schiphol een vermoedelijke smokkelaar met 145 reptielen en amfibieën in haar koffer. Zij was onderweg van Mexico naar Rusland. Door dieren op deze manier te vervoeren wordt hun welzijn ernstig geschaad. Tijdens de reis waren dan ook al 5 dieren gestorven. De NVWA heeft alle dieren in beslag genomen en doet nader onderzoek. De reptielen en amfibieën - waaronder boomkikkers, boomhazelwormen en ratelslangen - zijn ondergebracht bij een deskundige opvang.

De NVWA doet onderzoek naar de vermoedelijk illegale kweek van en handel in slangen. In de woning van een verdachte in de provincie Overijssel troffen rechercheurs en inspecteurs 121 boa constrictors en 10 driekleurige haakneusslangen aan. De verdachte is niet geregistreerd als beroepsmatig kweker of handelaar, terwijl dat wel verplicht is. In de woning werd 13.000 euro aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen. De NVWA doet nog nader onderzoek naar de legaliteit van de slangen. Daarom zijn de dieren niet in beslag genomen.

Producten van beschermde planten en dieren
De Douane onderschepte ruim 2.300 producten die zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Het gaat met name om (post)pakketjes met voedingssupplementen en cosmetica, die o.a. Afrikaanse kers, kaviaar en costus bevatten.

Bij verschillende passagiers op Schiphol trof de Douane in totaal ruim 4,5 kilo salep aan. Dat is meel gemaakt van de knollen van beschermde orchideeën. Ook bleken sommige passagiers vlees van o.a. leguaan, python en de grote kroonslak in hun bagage te hebben. De producten zijn in beslag genomen.

De politie heeft in samenwerking met de NVWA 3 huiden van bruine beren en in totaal 8 bontjassen gemaakt van lynx, ocelot, wolf en otter in beslag genomen. Agenten troffen de huiden en jassen aan bij verkopers die de producten aanboden op Marktplaats. De politie doet nog nader onderzoek.

Word geen onderdeel van illegale handel
Welke dieren en planten beschermd zijn en onder welke voorwaarden ze verhandeld mogen worden, is vastgelegd in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Daarnaast kan er nationaal strengere wetgeving gelden. Raadpleeg daarom wet- en regelgeving als u van plan bent een dier of plant te verkopen of aan te schaffen. En ga niet over tot aankoop als de verkoper niet de vereiste documenten kan overleggen. Zo raakt u niet ongewild betrokken bij de illegale handel in dieren en planten. Meer informatie over de handel in beschermde dieren en planten en het aanvragen van CITES-documenten vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wildlife ( Foto-Pixabay)
Wildlife ( Foto-Pixabay)

Viroloog De Jong: nadenken over vaccinatieplicht om uit lockdown te komen

Om niet na de volgende versoepelingen weer een pakket aan coronamaatregelen te krijgen, is het de hoogste tijd dat de samenleving en de politiek gaan praten over een vaccinatieplicht. Dat zegt OMT-lid en viroloog van het Amsterdam UMC Menno de Jong in een nieuwe corona Q&A op AT5. "Het is nog steeds zo dat zeventig procent van de ic-patiënten niet gevaccineerd is. Als al die mensen dat wel waren, dan hadden we nu een minder groot probleem gehad."

Al eerder zei De Jong dat epidemiologisch gezien een vaccinatieplicht een goede oplossing zou zijn, maar nu zou ook het gesprek erover gevoerd moeten gaan worden. "Als we nu kijken, dan hebben we allemaal maatregelen. Op een gegeven moment dalen de infectiecijfers, daarna de ziekenhuiscijfers en dan gaan we weer nadenken over versoepelingen, praten over coronatoegangsbewijzen, waarvan het verleden heeft aangetoond dat het handhaven van dit soort maatregelen lastig is."

Volgens het OMT-lid is een vaccinatiegraad van honderd procent, te halen met een verplichting, een "gegarandeerde oplossing om er met zijn allen net wat sneller uit te komen, zonder dat we straks weer na de versoepelingen opnieuw maatregelen moeten nemen." De Jong: "Ik ben zo bang dat die sequentie zich steeds weer gaat herhalen. Dus vanuit dat oogpunt is een vaccinatieplicht een oplossing."

Wel vindt de viroloog het nog steed "on-Nederlands", maar: "Tegelijkertijd wordt er wel over 2G-beleid gesproken. Dat is ook een vorm van dwang naar vaccinatie en misschien moeten we het daarom ook maar eens over vaccinatieplicht gaan hebben."

Besmettingen
In Nederland worden nu al ruim twee weken lang ruim 20.000 besmettingen per dag gemeld en in Amsterdam zo'n achthonderd. Dat zou zomaar eens de piek kunnen zijn, denkt De Jong. "Ik hoop het, we zitten al een tijdje op een plateau. Het zou ook komen door de beperkte testcapaciteit. Ik verwacht ook wel dat de genomen maatregelen op een gegeven moment effect gaan hebben en dat we dus in de buurt van de piek zijn."

De dreiging van code zwart is er nog altijd. "In de regio neemt het aantal bedden voor coronapatiënten toe. In het Amsterdam UMC liggen honderd mensen, waarvan een kwart op de IC. Het heeft ook bij ons effect op de reguliere zorg. De dreiging van code zwart is er nog altijd, maar als de besmettingen niet verder stijgen verwachten we dat de opnames op een gegeven moment ook op een plateau komen, gevolgd door een daling. Dat hopen we met die vervelende maatregelen wel te bewerkstelligen."

Avondlockdown
Sinds zondag geldt er in Nederland een avondlockdown. Van 17:00 uur tot 05:00 uur is het openbare leven grotendeels stilgelegd. Sportclubs, theaters en andere getroffen sectoren verruimen hierdoor hun openingstijden of verplaatsen voorstellingen. "We hebben eerder verplaatsingen gezien van bewegingen. Er zijn ook nog heel veel mensen die werken en dat speelt zich voor 17:00 uur af. Je komt natuurlijk sneller tot een daling als je alles sluit, maar het kabinet maakt een afweging op basis van de voor- en nadelen. Dit zou toch de truc moeten zijn om het aantal infecties te laten dalen met toch een beetje openheid van de samenleving", aldus De Jong.

Het huidige pakket van maatregelen is voor drie weken, maar een verlenging hangt in de lucht. "De verwachting is niet dat we volgende week een strakke daling naar beneden gaan zien. Dat gaat even duren. Drie weken is aan de krappe kant om dan weer alles te gaan verruimen. Dat zal wat vroeg zijn naar mening. Ik kan niet in de toekomst kijken, we moeten de komende drie weken afwachten.. Of het met kerst anders gaat worden dan nu met Sinterklaas, moeten we zien. Ik ben hierover gematigd, omdat vandaag het aantal ziekenhuisopnames vandaag nog steeg", besluit het OMT-lid.

Viroloog bespreekt vaccinatieplicht in corona Q&A (Bron: YouTube/AT5)

Positief advies in VS over eerste coronapil

Deskundigen adviseren de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) een pil tegen covid-19 van farmaceut Merck in te zetten. Het middel molnupiravir moet voorkomen dat mensen die het coronavirus onder de leden hebben ernstige ziekteverschijnselen ontwikkelen of zelfs overlijden.

Het zou het eerste geneesmiddel tegen de ziekte zijn als het wordt goedgekeurd, vooral bedoeld voor patiënten die al risico lopen. Dertien leden van het panel stemden voor en tien tegen. Het besluit komt terwijl wetenschappers bezig zijn de ernst van de Omikron-variant op waarde te schatten. Meer hierover bij Skipr.

Coronamedicijn ( Foto-Pixabay)
Coronamedicijn ( Foto-Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #739
special
AI Picture Gallery #1
review
Ultimate Ears Wonderboom 3
special
Random Pics van de Dag #738
special
Weekend gifdump #87
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #124
©FOK.nl e.a.