FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 november 2021

Uitslag PEC Zwolle - RKC Waalwijk

PEC Zwolle heeft vanavond gelijkgespeeld tegen RKC Waalwijk. Het bleef 0-0.

Pas vlak voor rust was de eerste kans van de wedstrijd. Invaller Adzic van PEC strandde echter op Vaessen en kopte in de rebound op de paal. Aan de andere kant was Odgaard dicht bij de 1-0 maar Lamprou lette goed op bij het schot in de korte hoek.

PEC kreeg in de 61e minuut een strafschop nadat Saymak naar de grond was gewerkt door Touba. Redan schoot de penalty echter hoog over. Ook in het vervolg was het de thuisploeg dat een licht overwicht had, maar echt gevaarlijk werd het niet. RKC loerde op de counter maar was ook niet dicht in de buurt van een doelpunt.

Chaos op Schiphol, alleenwonende passagiers Zuid-Afrika mochten naar huis

Voor de bijna 600 passagiers van twee vliegtuigen uit Zuid-Afrika eindigt de aankomst op Amsterdam Airport in een chaos. Door de nieuw ontdekte Omikron-variant moeten alle medereizigers worden getest - maar na uren wachten neemt de woede en onzekerheid van de terugkeerders toe.

Update 21.05 uur: Volgens GGD Kennemerland is op een bepaald moment besloten dat mensen die op eigen gelegenheid naar Schiphol zijn gekomen en in een thuissituatie zitten zonder andere huisgenoten, ook naar huis mochten om daar in isolatie te gaan i.p.v. quarantainehotel.

Eerder bericht:
Urenlang krap zitten in een ongeventileerde ruimte, veel reizigers zonder mond- en neusbescherming - volgens berichten van passagiers hebben zich zaterdagnacht verontrustende taferelen voorgedaan op Amsterdam Airport Schiphol. De inzittenden van twee machines die vanuit Zuid-Afrika landden, werden uit het vliegtuig gehaald en getest vanwege de nieuwe Corona-variant die voor het eerst werd gedetecteerd in hun land van vertrek. Na sluitingstijd werd duidelijk dat 61 van de circa 600 passagiers positief getest zijn. Of de zogenaamde Omikron-variant daar tussen zit, wordt nog gecontroleerd.

Volgens berichten van medereizigers duurde het uren om zelfs maar te beginnen met testen. De mensen in het vliegtuig werden "van het asfalt gehaald en naar een geïsoleerde kamer gebracht waar we vier uur moesten wachten voordat we werden getest", zei passagier Paula Zimmerman. "Iedereen uit het vliegtuig zat daar", zei ze, er werd weinig aandacht besteed aan de regels van afstand houden.

Na uren wachten kreeg ze eindelijk een negatief resultaat van haar PCR-test, maar ze moet nu vijf dagen thuis in quarantaine, zei Zimmermann, die haar nacht in video's op Twitter documenteerde. Haar laatste video, die kort voor vier uur 's ochtends Midden-Europese tijd werd gepubliceerd, toonde een rij andere passagiers die op hun tests wachtten, terwijl anderen op banken en op de grond sliepen. "Helaas was de organisatie verschrikkelijk. Hier moeten we van leren voor de toekomst", twitterde Zimmermann.

Stephanie Nolen, gezondheidsreporter voor de 'New York Times', was ook aan boord van een van de vliegtuigen. Ze sprak op Twitter van een "dystopie" - de tegenhanger van een positieve utopie. Passagiers, waaronder baby's en peuters, werden bij elkaar gepropt om getest te worden, terwijl "nog steeds 30 procent van de mensen geen masker heeft gedragen", velen "droegen het masker alleen over hun mond". "We zitten in deze niet-geventileerde ruimte en ademen elkaar in", schreef Nolen. Op zaterdagochtend kon ze haar reis voortzetten naar Toronto, Canada. "De test was negatief. In ieder geval vandaag."

Op een gegeven moment had hij het gevoel dat hij gevangen werd genomen, meldde een andere passagier. "Er was geen oriëntatie, niemand wist wat er aan de hand was", zei de 33-jarige Philippe. "Het was een zeer onveilige situatie en mensen werden er erg boos over." Hij was ook boos, zei Philippe. "Waarom moeten de autoriteiten, twee jaar nadat de pandemie uitbrak, zich nog steeds zorgen maken over het testen van een vrachtvliegtuig vol mensen dat aankomt op Schiphol?"

"We begrijpen dat mensen hierover gefrustreerd zijn", zegt de GGD over de lange wachttijden voor de testresultaten. "Ze hebben net een lange weg afgelegd en verwachten snel thuis te zijn." In plaats daarvan werden ze "geconfronteerd met de ongekende situatie in Nederland dat ze op Schiphol worden getest en vervolgens moeten wachten op de uitslag". Een groot deel van de 61 positief geteste passagiers wachten nu in een quarantainehotel nabij de luchthaven om te horen of ze besmet zijn met de nieuwe Omikron-variant.Een klein deel van de positief geteste reizigers mochten volgens Nederlandse media gewoon naar huis.

De bizarre Britse varkenscrisis, hoe komt men tot ruimen wegens personeelstekort

De ergste nachtmerrie van elke Britse varkenshouder komt eraan: het massaal afmaken van gezonde dieren omdat er gewoonweg niet genoeg slagers zijn om ze te slachten en van de boerderijen op te halen... Hoe zijn ze hier terechtgekomen?

Het ruimen zal waarschijnlijk grootschaliger zijn dan de aantallen die officieel aan de brancheorganisatie worden gemeld, en angst, schaamte en verdriet weerhouden vele varkensboeren ervan openlijk over de realiteit te spreken.

Duizenden gezonde varkens worden op dit moment elke week gedood - mogelijk zelfs tienduizenden. Deze dieren zijn niet bestemd voor de voedselketen, maar worden gedood om ruimte te maken op de boerderijen.

Sommige boeren gaan zelfs over tot het aborteren van varkens; een iets minder traumatische manier om met de wrede en traumatische crisis van een overschot aan dieren om te gaan.

Dit alles komt neer op de grootste ruiming van gezonde varkens in de geschiedenis van de Britse landbouw.

De crisis ligt in wezen geworteld in het huidige personeelstekort. Vooral de vleesverwerkende industrie is zwaar getroffen, een sector die van oudsher sterk afhankelijk is van arbeidsmigranten. Door een combinatie van veranderende immigratieregels in verband met de Brexit en de keuze van veel werknemers om tijdens de coronapandemie naar huis te gaan en niet terug te keren, heeft de vleesverwerkende sector een tekort van 15-20% aan benodigd personeel.

De sector heeft niet alleen moeite om nieuwe arbeidskrachten uit eigen land aan te trekken, maar slagers hebben hiervoor een opleiding gevolgd en bezitten vaardigheden en kennis die niet van de ene op de andere dag zijn te leren
Duizenden varkens worden afgemaakt door een tekort aan arbeidskrachten

Dit heeft tot gevolg dat de vleesverwerkers sinds het begin van de herfst ongeveer 25% minder varkens van de bedrijven afnemen dan contractueel was overeengekomen.

Het opfokken van een slachtvarken is een proces van 10 maanden, zodat deze plotselinge terugval heeft geleid tot een enorme overschot van varkens op de bedrijven, waarschijnlijk ongeveer 150.000 in het Verenigd Koninkrijk.

Het probleem wordt nog verergerd door andere factoren, zoals het wegvallen van de uitvoer naar de Chinese markt voor sommige varkensverwerkers en het tekort aan CO2 om te koelen.

Dit alles vormt een enorme uitdaging voor de varkenshouders omdat niet alleen de varkens die te lang op een bedrijf blijven te groot worden om hun waarde te behouden, maar ook, en dat is nog dringender, de ruimte snel opraakt.

In het VK gelden strenge welzijnsnormen om overbevolking te voorkomen en veel boeren kunnen eenvoudigweg niet veel meer aan. Velen hebben nu het gevoel dat ze met de rug tegen de muur aan staan.

De varkenshouder
Kate Moore runt samen met haar zus een varkensbedrijf in East Yorkshire en zij voelt de enorme druk van deze keuzes. Op hun verschillende locaties kan zij tot 40.000 varkens verzorgen. Haar boerderij wordt gerund naar de strengste normen, ze gebruikt stro in de kennels, wat een duurdere optie is, maar veel beter voor de varkens - "onze Europese collega's verklaren ons voor gek," zegt ze lachend.

Je ziet haar passie en zorg voor de dieren in alles wat ze doet, je ziet ook hoe zwaar de huidige crisis op haar weegt. Als er tegen Kerstmis niets verandert, zal ze geen andere keuze hebben dan te ruimen, een realiteit die ze als "walgelijk" omschrijft.

"Ik voel me boos en heb gehuild, ik heb elk gevoel gehad dat je je maar kunt voorstellen," zegt ze. "Alleen al de gedachte dat we een vergunning moesten aanvragen om gezonde dieren te mogen doden, maakt me misselijk. Als ik in een positie kom waarin we het moeten doen, zullen we zoveel steun nodig hebben omdat het mijn zus en mij totaal emotioneel zal breken. Het is misdadig. Totaal misdadig."

Het varkensoverschot kost haar ook veel geld, ze verliest momenteel tussen de £20 en £30 per varken, veel andere boeren die ze kent zijn al failliet gegaan. "Het is gewoon niet eerlijk, want niets van dit alles is onze schuld en wij zijn degenen die er emotioneel en financieel mee te maken hebben. Ja, het is het enige waar we op dit moment mee bezig zijn."

De dierenarts
De druk en de stress die de boeren voelen, vinden ook weerklank bij de dierenartsen. Mensen wier roeping het is om voor dieren te zorgen, worden geconfronteerd met de grimmige realiteit van het adviseren over het doden van dieren.

Duncan Berkshire heeft 17 jaar ervaring als varkensspecialist en zegt dat wat er nu gebeurt erger is dan alles wat hij ooit heeft gezien. Zijn gezicht kijkt treurig in als hem wordt gevraagd naar de realiteit van het uitvoeren van abortussen op varkens.

"Een van de opties, in plaats van varkens te moeten doden als ze nog leven," zegt hij gebarend naar biggetjes van vier weken oud, "is de ongelukkige discussie of we zeugen aborteren van biggetjes."

Het is niet meer of minder humaan, legt hij uit, maar soms wel beter te behappen voor de varkenshouder dan het afmaken van levende biggen. Maar hoe dan ook, het is duidelijk dat hij walgt van deze realiteit.

"Het is vernietigend. Absoluut afstompend. Het is zeker niet waarvoor ik in de diergeneeskunde terechtkwam, om te bespreken hoe we perfect gezonde dieren gaan doden. Er zijn mensen die verhongeren over de hele wereld, en toch hebben we dieren die zijn gedood, weggegooid in een container of ze verbrand. Onvergeeflijk, onvergeeflijk."

Hij vreest ook dat het eerst erger zal worden voordat het weer beter wordt, een aantal van zijn klanten heeft al moeten ruimen en een aantal anderen staat op het punt om dat binnen een paar weken te moeten doen. Dit zijn gesprekken die hij naar eigen zeggen nu "dagelijks" moet voeren.

De aantallen
Het is moeilijk om precies te achterhalen hoeveel varkens er tot nu toe zijn afgemaakt omdat er geen centraal rapportagemechanisme is, maar waarschijnlijk worden er op dit moment duizenden per week gedood, mogelijk tienduizenden.

Volgens de National Pig Association (NPA) zijn er al minstens 16.000 afgemaakt. Maar dit zijn de aantallen die gebaseerd zijn op zelfrapportage aan de brancheorganisatie en daarom waarschijnlijk een grove onderschatting is.

Volgens de enquêtegegevens die de NPA exclusief aan Sky News heeft doorgegeven, heeft 11% van de varkenshouders al dieren moeten ruimen, terwijl nog eens 10% zegt minder dan twee weken verwijderd te zijn van een ruiming.

Bij degenen die al heeft moeten ruimen, waren de meeste gedode dieren biggen of speenvarkens.

Op dit moment heeft 35% van de boeren tussen de 100-500 varkens op hun bedrijf gestald, terwijl 30% er meer dan 500 heeft.

Een andere mogelijke manier om te bepalen hoeveel varkens er zijn geruimd, is te kijken naar het werk dat wordt gedaan door destructiebedrijven. Deze bedrijven verwerken dierlijke bijproducten zoals olie of vet. Gewoonlijk nemen deze bedrijven de resten van geslachte varkens en de enkele dieren van boerderijen die een natuurlijke dood zijn gestorven.

In de afgelopen weken hebben sommige bedrijven echter gezegd dat zij tot 250 ton per week verwerken. Dit komt neer op ongeveer 16.000 grote varkens of ongeveer 35.000 biggen. Hoewel niet gegarandeerd is dat al deze tonnage geruimde dieren betreft, geeft het toch enig inzicht in het feit dat er aanzienlijke ruimingen plaatsvinden.

De oplossingen
Na een gezamenlijke campagne van de sector heeft de regering vorige maand drie maatregelen genomen waarmee ze proberen het probleem op te lossen.

Ten eerste kondigde zij aan dat zij 800 tijdelijke visa voor buitenlandse varkensslagers zou invoeren om voor 6 maanden in het VK te mogen werken. De twee andere maatregelen waren speciaal bedoeld om de varkens snel van de bedrijven af te krijgen terwijl de nieuwe visa werden toegekend en toegewezen. Er is een slachtpremie ingevoerd om slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven ertoe over te halen extra slachtingen in te plannen, en de regering financiert nu particuliere vriesopslag - het idee is dat de dode varkens daar tijdelijk kunnen worden opgeslagen tot het beenhouwen.

Geen van beide maatregelen heeft echter zoden aan de dijk gezet.

"Er zijn veel problemen geweest met het vinden van de juiste mensen om tijdelijk in ons land te komen werken", zegt Zoe Davies, CEO van de NPA.  "Als ze komen, moet je huisvesting voor ze vinden, je moet ze opleiden, dus dat kost tijd." De NPA verwacht dat deze nieuwe slagers pas in het nieuwe jaar volledig op gang zullen zijn.

En dan zijn er nog problemen, zegt Davis, met de slachtbonus en de extra vriesopslag. De bonus geldt alleen voor vlees dat particulier wordt opgeslagen of naar het buitenland wordt geëxporteerd en aangezien de vleesverwerkende industrie momenteel druk doende is om de binnenlandse kerstbestellingen voor te bereiden, is er voor hen weinig stimulans om van deze faciliteiten gebruik te maken.

Het slachtpercentage is nu gestegen, maar de NPA heeft begrepen dat nog geen enkele van de extra vriesopslagplaatsen in gebruik is genomen. Sommige varkenshouders zijn hier erg boos over en beschuldigen de vleesverwerkers ervan niet hun verantwoordelijkheid te nemen.

Daarnaast is er frustratie over het feit dat veel vleesverwerkers nog steeds aanzienlijke winsten boeken terwijl varkensboeren moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Volgens de Britse vereniging van vleesverwerkers is het personeelstekort nog steeds chronisch en "heeft de combinatie van COVID-19, het gebrek aan arbeidskrachten en de logistieke uitdagingen als gevolg van de vervoersproblemen het runnen van een vleesverwerkend bedrijf gedurende het hele jaar en vooral nu in de aanloop naar Kerstmis tot een ongelooflijke uitdaging gemaakt".

De gevolgen
De oplossing van deze crisis zal waarschijnlijk veel tijd in beslag nemen. Sommigen zeggen dat zelfs als de verwerkers morgen weer volledige bestellingen zouden aannemen, het een jaar tot 18 maanden zou duren om het overschot aan varkens weg te werken.

De boeren zijn hopeloos, en velen zijn al failliet gegaan. Degenen die zich nog kunnen handhaven, houden maar net het hoofd boven water. In de eerste zes maanden van 2021 heeft de varkenssector de slechtste financiële resultaten ooit geboekt, en in totaal hebben de boeren al naar schatting 160 miljoen pond verloren.

Varkenshouders moeten meer varkens langer voederen, verkopen minder varkens dan contractueel overeengekomen en krijgen minder betaald voor de grotere dieren. De torenhoge voederprijzen en de daling van de varkensprijs maken het probleem alleen maar erger.

Een woordvoerder van het ministerie van Milieu, Landbouw en Plattelandsaangelegenheden verklaarde: "Wij blijven nauw samenwerken met de varkensindustrie om hen te helpen het hoofd te bieden aan de door de pandemie veroorzaakte uitdagingen, waaronder het wegvallen van de uitvoer naar de Chinese markt voor bepaalde varkensverwerkers en de wereldwijde tekort aan CO2, die allemaal hebben bijgedragen tot dit overschot aan varkens."

De kans bestaat dat volgend jaar tekorten aan bepaalde varkensvleesproducten zullen zijn, zodra de gevolgen van de inkrimping van het aantal varkenshouders in het systeem merkbaar worden.

Maar de gevolgen voor de geestelijke gezondheid van de boeren zullen misschien wel het langst aanhouden en dierenarts Duncan Berkshire maakt zich daar grote zorgen over. "Het varkenshouden kan al tot een heel geisoleerd leven leiden," legt hij uit. Wat er nu gebeurt, komt neer op de ergste nachtmerries van de boeren, en ze hebben er totaal geen gript op. "En het gebeurt door menselijke fouten," zegt hij zuchtend. "Het is niet te verteren."

Varkens ( Foto: Pixabay)
Varkens ( Foto: Pixabay)


Uitslag Fortuna Sittard - FC Groningen

FC Groningen heeft vanavond de uitwedstrijd tegen Fortuna gewonnen. In Sittard werd het 1-4 voor de Groningers. Voor Fortuna is hun vierde nederlaag op rij.

In de 24e minuut was het Fortuna dat de score opende. Mats Seuntjens schoot de bal van zo'n 20 meter afstand in de kruising van het Groningse doel. Vijf later was het echter al weer gelijk. Ngonge, die van trainer Buijs weer een kans kreeg in de basis, kopte raak na een voorzet van Dammers. Drie minuten voor rust kwamen de Groningers op voorsprong. Een voorzet van Ngonge werd door Cox in zijn eigen doel gewerkt.

De Groningers kwamen beter uit de kleedkamer en in de 51e minuut werd het 1-2. Irandust scoorde uit de rebound nadat Van Osch een schot van Duarte niet vast had. Fortuna moest in de 63e minuut met tien man verder. Roel Janssen kreeg van arbiter Manschot aanvankelijk geel na een harde tackle op het been van El Hankouri. De VAR greep echter in en het werd alsnog rood. Tien minuten voor tijd was het Strand Larsen die de bal in de hoek van het doel schoot en de eindstand op 1-4 bracht. 

Fortuna Sittard

1 - 4

FC Groningen

 24' Seuntjens    29' Ngonge
 42' Cox e.d.
 51' Irandust
 80' Larsen
 
 Gele kaart: , Abraham, (FC Groningen)
 Rode kaart: Janssen (63) (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan (Pinto/ 57)
Angha
Janssen
Cox
Noslin (Duarte/ 57)
Tekie
Ferati (Lonwijk/64)
Rienstra (Samaris/71)
Seuntjens
Flemming
  Leeuwenburgh
Kasanwirjo (D.v.Kaam/75)
Te Wierik
Sverko (Meijer/ 90)
v.Hintum (Olsson/90)
El Hankouri
Dammers
Duarte
Irandust
Larsen (Abraham/86)
Ngonge (Postema/86)

Amsterdam: ME ontruimt kraakpand, negen aanhoudingen

Bij de ontruiming van het kraakpand 'Hotel Mokum' aan de Marnixstraat te Amsterdam zijn vanmiddag in totaal negen aanhoudingen verricht. Enkele tientallen andere demonstranten werden met bussen van de plek weggevoerd. Zo meldt AT5.

Acht van de negen aanhoudingen werden volgens een politiewoordvoerder verricht vanwege het belemmeren van de aanwezige politiemensen, de andere aanhouding was wegens verstoring van de openbare orde. Tientallen andere demonstranten werden op basis van een noodbevel van burgemeester Halsema 'bestuurlijk verplaatst'; in bussen werden zij afgevoerd en naar een plek elders in de stad gebracht. De politie is momenteel bezig met de laatste fase van de ontruiming.

"Zolang er zoveel panden leegstaan in Amsterdam, er een wooncrisis is en een tekort aan ruimte, dan gaat er gekraakt worden", aldus de woordvoerder van de krakers.

Protest
De krakers kregen donderdag van het Openbaar Ministerie (OM) te horen dat ze weg moeten. Vandaag verzamelden krakers en tientallen sympathisanten zich voor de deur van het pand om te demonstreren tegen die ontruiming.

De politie verzocht de groep meerdere malen om te vertekken, maar op een enkeling na bleef iedereen voor de deur staan. Daarop werd besloten om de ME te laten komen en die dwong de demonstranten naar bussen die ze naar een andere plek in de stad brachten. Andere demonstranten werden dus aangehouden. Een aantal van hen had zich vastgeketend aan een auto die voor het pand stond.

De krakers hebben het pand 'Hotel Mokum' genoemd. Ze wilden daarmee protesteren tegen leegstand en "de uitverkoop van de stad". Volgens hen staat het pand twee jaar leeg. De eigenaar ontkende dat en deed aangifte tegen de krakers.

Kraken is sinds 2010 verboden.

Schulting onderuit in finale 500m

Suzanne Schulting is er bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht niet in geslaagd een medaille te pakken op de 500 meter. Schulting, eerder vandaag goed voor brons op de 1.500 meter, ging in de finale onderuit.

Boutin nam de leiding in de finale, Fontana en Schulting daarachter. Fontana probeerde er nog voorbij te komen, maar werd gelijk weer teruggehaald door Boutin. Ondertussen kwam Schulting ten val. Boutin kwam als winnares over de meet voor Fontana en de Russin Seregina. Fontana wint wel de wereldbeker 500 meter.

In de B finale ging de winst naar Xandra Velzeboer die Selma Poutsma nipt voor wist te blijven.

Update 16:56 uur

De 500 meter voor mannen werd gewonnen door de Chinees Wu Daijing. Hij bleef de Canadees Steven Dubois voor. Shaolin Sandor Liu, die vandaag vierde werd, pakt de eindzege in de wereldbeker.

Oranjevrouwen voorkomen in blessuretijd nederlaag in WK-kwalificatie

De Oranje Vrouwen hebben zaterdagmiddag tegen Tsjechië in de blessuretijd een nederlaag voorkomen in de WK-kwalificatiereeks. Stefanie van der Gragt kopte in de extra tijd de 2-2 binnen.

De WK-kwalificatiewedstrijd zou eigenlijk vrijdagavond afgewerkt worden in Ostrava, maar door sneeuwval kon de wedstrijd niet worden afgewerkt en werd hij verschoven naar zaterdagmiddag. Tsjechië begon het beste aan de wedstrijd. Na elf minuten kwam het thuisland al voorsprong na een prachtige uithaal van Katerina Svitkova, al ging de Nederlandse goalie Sari van Veenendaal niet geheel vrijuit.

Oranje ging op zoek naar de gelijkmaker en vlak voor rust kreeg Dominique Janssen de kans. De verdedigster raakte de bal helemaal verkeerd en die ging hoog over. Na rust kwam Oranje wel langszij. Een schot van Jill Roord eindigde nog op de paal, maar de rebound kwam voor de voeten van Daniëlle van de Donk, die raak schoot.

Waar Oranje op zoek ging naar de 1-2 viel het doelpunt aan de andere kant. Uit een afgeslagen corner kwam Tsjechië op voorsprong via Simona Necidova. De Nederlandse voetbaldames moesten weer in de achtervolging en behoudens een goede kopbal van Vivianne Miedema werd Oranje niet echt gevaarlijk en leek het op weg naar een nederlaag. Maar in de extra tijd kwam Nederland toch langszij via Stefanie van der Gragt. De verdedigster kopte een voorzet van Kika van Es hard binnen en door het gelijkspel blijft Nederland aan de leiding in Groep C van de WK-kwalificatiereeks.

Brons Schulting, zilver Knegt op 1.500m

Bij de laatste wereldbekerwedstrijden shorttrack van dit seizoen, in Dordrecht, is Suzanne Schulting derde geworden op de 1.500 meter. Ze moest in de eindstrijd haar meerdere erkennen in Lee Yu-bin en Courtney Sarault. Lee Yu-bin pakt ook de eindzege van de wereldbeker 1.500 meter.

Schulting won de 1.500 meters in Nagoya en Debrecen, en vandaag in de eindstrijd kwam ze al vroeg aan kop van de wedstrijd. Ze voerde vervolgens het tempo langzaam op. In tegenstelling tot eerder dit seizoen kon ze nu de koppositie niet houden en moest ze genoegen nemen met het brons.

Bij de mannen werd Sjinkie Knegt, die gisteren vroegtijdig op de 1.000 meter werd uitgeschakeld, tweede op de 1.500 meter bij de mannen. Hij moest alleen de Chinees Ziwei Ren, die de eindwinst pakt van de wereldbeker 1.500 meter, voor zich dulden.

Update 15:11 uur

Op de 500 meter bij de vrouwen plaatsten Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer zich alledrie voor de halve finales. Schulting, Poutsma en Velzeboer wonnen alledrie hun kwartfinale.

Update 15:29 uur

Jens van 't Wout plaatste zich als de beste nummer drie voor de halve finales van de 500 meter bij de mannen. Dylan Hoogerwerf kwam in zijn kwartfinales ten val.

Update 15:52 uur

Suzanne Schulting heeft zich voor de finale van de 500 meter geplaatst. Ze leidde de race van start tot finish. Xandra Velzeboer, die in de kwartfinales erg hard ging, werd in de halve eindstrijd vierde. Selma Poutsma werd in de andere halve finale uitgeschakeld. De Nederlandse eindigde als derde.

Skicrossers openen seizoen op lastige olympische baan, nare val Bohnacker

In het Chinese Secret Garden is het World Cup-seizoen voor de skicrossers van start gegaan. Dat gebeurde op de olympische baan aldaar, die zo nu en dan behoorlijk lastig bleek te zijn.

Vrouwen
De twee eeuwige concurrentes Sandra Näslund uit Zweden en Fanny Smith uit Zwitserland stonden in de finale, net als de Oostenrijkse Katrin Ofner en de Française Marielle Berger Sabbatel. Näslund kende de beste start, Smith schoof na een slechte start door naar plek twee. De Zweedse was echter gevlogen en pakte zeer overtuigend de winst, voor Smith, Berger Sabbatel en Ofner.

Mannen
Ook hier vier nationaliteiten in de finale, met de Fransman Bastien Midol, Johannes Rohrweck uit Oostenrijk, de Canadees Brady Leman en namens Rusland Sergey Ridzik. Midol pakte na de eerste bochten de leiding, Ridzik volgde en Leman knokte met Rohrweck. De Oostenrijker ging in de fout en haakte af, Midol maakte een foutje en zag Ridzik de aanval openen. De Rus pakte zowaar de winst, Leman ging Midol ook nog voorbij voor plek twee.

In de eerste ronde ging de Duitser Daniel Bohnacker nog hard onderuit, samen met de Franse grootheid Jean-Frederic Chapuis. Laatstgenoemde stond wel rap weer op, maar Bohnacker lag er niet lekker bij en de Fransman bekommerde zich om zijn flink schokkende Duitse concurrent. Na lange tijd werd Chapuis eindelijk door daadwerkelijke medici verlost en kon Bohnacker geholpen worden, hij heeft vermoedelijk een hersenschudding.

Het nutteloze feitje van de dag: Marco's dromen op 1

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben in deze rubriek al talloze feitjes over Top 40-hitjes voorbij zien komen en vandaag is het tijd voor een bijzondere Nederlandstalige hit. Want wist je er geen Nederlandstalige hit zo lang op de eerste plaats van de Top 40 stond als Dromen zijn bedrog van Marco Borsato? Maar liefst 12 weken stond Marco zijn hit bovenaan de hitlijst halverwege jaren '90.

Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster

Het zetten van de boosterprikken raakt inmiddels op stoom. Het doel is om zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een booster aan te kunnen bieden. De GGD, het RIVM en andere partijen starten hiertoe een boosteroffensief. Dit heeft minister Hugo de Jonge Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in overleg met RIVM, GGD GHOR, Defensie en alle andere partners vandaag besloten.

In oktober is gestart met het zetten van 3e prikken bij ernstig immuungecompromiteerden. Alle patiënten uit deze groep hebben een uitnodiging van hun medisch specialist gehad. In totaal zijn er 220.000 mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem via hun medisch specialist uitgenodigd en hebben 107.000 die 3e prik al gekregen.

De boosters voor 80-plussers worden sinds vorige week donderdag gezet. Het merendeel heeft de uitnodiging ontvangen. De GGD nodigt sinds gisteren mensen uit 1939 uit. Inmiddels heeft het RIVM 400.000 uitnodigingen verstuurd en zijn er 43.000 boostervaccins bij 80-plussers gezet. Er staan op dit moment nog een kleine 110.000 afspraken gepland.

Voor bewoners en het personeel van circa 500 instellingen met een eigen arts zijn sinds vorige week 240.000 vaccins besteld. Hiervan zijn de eersten al gezet en daar gaan zij de komende weken mee door.

De zorg prikt de zorg
Ook de ziekenhuizen hebben deze week massaal vaccins besteld voor 300.000 medewerkers met patiëntencontact. 30 ziekenhuizen worden per 6 december ingericht om 42.000 huisartsen en ambulancemedewerkers te kunnen boosteren. Vanaf maandag 29 november worden ook andere werknemers in de zorg met patiëntencontact uitgenodigd voor een booster.

Versnellingen
Bewoners van instellingen zonder arts kunnen vanaf volgende week een oppepprik krijgen met hulp van vliegende teams van de GGD. Er zijn centraal circa 22.000 aanmeldingen binnengekomen, daarnaast maken GGD’en regionaal afspraken. Vanaf aanstaande maandag starten de meeste GGD’en in plaats van in januari.

Ook het vaccineren van niet-mobiele thuiswonende ouderen gaat sneller van start: de eersten zijn al gevaccineerd, de rest start vanaf volgende week in plaats van in januari. De huisarts selecteert en meldt de persoon aan bij de GGD. Ook zijn er huisartsen die meehelpen aan de boostervaccinaties door zelf aan huis te vaccineren.

Volwassenen met het syndroom van Down die thuis wonen kunnen vanaf volgende vrijdag 3 december een booster laten zetten door de GGD. Wie in een instelling woont, krijgt daar een prik.

Boosteroffensief met een beroep op wie wil en kan
De GGD en het RIVM zetten de komende weken alles op alles om zoveel mogelijk ouderen voor het eind van het jaar een booster te kunnen aanbieden. Defensie gaat met 750 medewerkers helpen bij het vaccineren (en het testen), we vragen studenten van MBO tot universiteit om te helpen vaccineren in het kader van hun opleiding. Met een landelijke oproep vragen we zorgmedewerkers, de mensen die in het voorjaar meehielpen, oud-GGD’ers, gepensioneerde huisartsen en verpleegkundigen of ze mee willen helpen.

De GGD, RIVM en VWS werken dit de komende week verder uit.

Burgemeester Veenendaal mag horeca geen lachgasverbod opleggen

De burgemeester van Veenendaal mag horecagelegenheden in zijn gemeente geen lachgasverbod opleggen. Dit betekent dat de cafés lachgas mogen blijven verkopen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist in een procedure tussen twee uitbaters van de cafés en de burgemeester. Verkoop van lachgas is op dit moment niet in strijd met de Opiumwet en de openbare orde in Veenendaal wordt door de verkoop ervan in de horeca momenteel niet verstoord.

Burgemeester negeerde advies
In januari 2020 besloot de burgemeester van Veenendaal de regels voor exploitatievergunningen van horeca aan te scherpen. Hij wilde het bezit en de verkoop van lachgas in de horeca verbieden omdat hij bang is voor gezondheidsschade bij jongeren door het gebruik van lachgas. Volgens de uitbaters van cafés Het Dak van de Markt en de Heeren van Ruysdael is de burgemeester bij wet niet bevoegd deze restrictie om die reden op te leggen. Daarnaast wordt volgens hen het lachgasverbod niet gerechtvaardigd door het belang van de openbare orde. Die zou namelijk niet verstoord worden. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Veenendaal zei eerder al dat de burgemeester niet bevoegd is dit verbod in te stellen, maar de burgemeester legde dit advies naast zich neer.

Geen verstoring van de openbare orde
Ook de rechtbank oordeelt nu dat de burgemeester niet bevoegd is om het lachgasverbod op te leggen. Hij mág voorschriften opleggen aan een exploitatievergunning, maar alleen in het belang van de openbare orde. De rechtbank is het met de uitbaters van de cafés eens dat die openbare orde momenteel niet verstoord wordt. Een burgemeester mag voorschriften aan een vergunning verbinden, ook om veiligheidsrisico’s te voorkomen, maar het gaat hier om een al bestaande situatie en er zijn geen incidenten geweest, dus is er volgens de rechtbank geen sprake van een dreigende verstoring van de openbare orde die het opleggen van zo’n verbod kan rechtvaardigen. Daarnaast staat in de Gemeentewet dat een burgemeester ook mag optreden in het belang van de veiligheid en gezondheid, maar dat is beperkt tot acute situaties waarin ingrijpen nodig is en daarvan is geen sprake. Lachgas is bovendien vooralsnog legaal en niet in strijd met de Opiumwet. Dat betekent ook dat het voorhanden hebben en de verkoop van lachgas op zich geen inbreuk vormen voor de openbare orde.

Rechtbank begrijpt zorgen burgemeester
De rechtbank benadrukt in de uitspraak heel goed te begrijpen dat de burgemeester zich zorgen maakt over het lachgasgebruik onder jongeren en de schadelijkheid daarvan voor de gezondheid. Hij wil iets doen zolang er landelijk niets geregeld is. Maar het is volgens de rechtbank niet aan de burgemeester om op deze manier het lachgasgebruik een halt toe te roepen. Dat is aan de wetgever in Den Haag.

Flashmob-dievenbendes terroriseren de Verenigde Staten

Plunderende bendes jagen momenteel in de VS vooral de luxewinkels de stuipen op het lijf door in een soort van flashmob met een groot aantal dieven tegelijk een winkel leeg te rausen. De razzia's duren meestal maar een paar minuten. En ze nemen toe. De Californische retailvoorzitter spreekt van "binnenlands terrorisme".

Ongeveer 80 mannen met maskers op bestormen een chique warenhuis, plunderen de luxe afdeling en vluchten enkele minuten later weg in 25 gereedstaande auto's. Flashmob-aanvallen zoals deze in de Californische stad Walnut Creek zetten detailhandelaars en politie op scherp aan het begin van het kerstinkoopseizoen.

De brutale invallen komen vooral veel voor in San Francisco en omgeving en in de omgeving van Chicago. Daags voor de aanslag op warenhuis Nordstrom in Walnut Creek afgelopen zaterdag vielen 40 mensen gelijktijdig het filiaal van het Franse luxemerk Louis Vuitton aan Union Square in San Francisco aan, graaiden razendsnel de schappen leeg en gingen er daarna met hun auto vandoor.

In Chicago zijn al drie Louis Vuitton winkels het doelwit geweest van flashmob overvallen. In de voorstad Oak Brook maakte een bende van 14 overvallers goederen buit ter waarde van meer dan 100.000 dollar (89.000 euro).

Winkeliers in het hele land vrezen copycats en nemen voorzorgsmaatregelen. "Het huidige niveau van georganiseerde diefstal in de detailhandel is gewoonweg onaanvaardbaar," zegt de gouverneur van Californië, Gavin Newsom. "Bedrijven en winkelend publiek moeten zich veilig voelen bij het doen van hun kerstinkopen."

30 gemaskerde mannen bestormen kledingzaak
Op vrijdag, de dag na Thanksgiving, begint in de Verenigde Staten traditioneel het hectische seizoen van de kerstinkopen. De gouverneur heeft vooraf een speciale eenheid van de California Highway Patrol opdracht gegeven om met de plaatselijke autoriteiten samen te werken tegen de massale diefstallen.

Tot dusver zonder succes, de flashmob overvallen nemen zelfs toe: In Hayward bij San Francisco plunderden meer dan 30 dieven een juwelierszaak. Op beelden van een bewakingscamera in de nabijgelegen stad Oakland is te zien hoe meer dan 30 gemaskerde mannen een kledingwinkel binnenstormen, de rekken met kleding leeghalen en in minder dan een minuut weer verdwijnen.

Flashmob-diefstallen, ook wel flitsroven genoemd, zijn geen nieuw fenomeen. Maar dit jaar zijn ze aanzienlijk toegenomen. Met name de omvang en de snelheid van de overval op het warenhuis Nordstrom in Walnut Creek heeft velen verbaasd en bang gemaakt. "Ik zou dit niet eens georganiseerde misdaad noemen, dit was binnenlands terrorisme," vertelde Rachel Michelin, voorzitter van de California Retail Federation, aan Fox40 televisie in Sacramento.

"Het is brutaal en overweldigend"
Jeffrey Ian Ross, criminoloog aan de Universiteit van Baltimore, ziet geen bewijs dat winkeldiefstal in het hele land is toegenomen. Hij vermoedt echter dat de video's van de flashmobs op het internet circuleerden, anderen hebben geïnspireerd om ze na te maken. "Het is brutaal, het is overweldigend," zegt hij.

Het is tot dusver onduidelijk of er verbanden bestaan tussen de talrijke groepsdiefstallen en hoe de betrokkenen onderling communiceren, coördineren en de gestolen goederen doorverkopen. Bij de Walnut Creek overval zijn tot nu toe slechts drie van de ongeveer 80 betrokkenen opgepakt. Er zijn aanklachten ingediend tegen negen mensen voor de plunderingen op Union Square in San Francisco.

Criminoloog Ross vreest dat de roofzuchtige flashmobs nooit helemaal opgelost zullen worden. Het aantal moorden en geweldsmisdrijven in de VS is gestegen, de politie zit aan haar limiet, zegt hij. Als tientallen mensen grote hoeveelheden goederen stelen, "kan de politie het niet bijhouden".

Arnhemse Afro Bros maken kerstnummer samen met Snoop Dogg

De mannen van Afro Bros hebben samen met raplegende Snoop Dogg een kerstlied gemaakt. Het Arnhemse dj- en producerscollectief, internationaal bekend, hoopt op een megahit. 

California Christmas is een remix van een nummer dat legende Snoop Dogg vorig jaar maakte met de Canadese singer-songwriter Raff Pylon. Op verzoek van Snoop Dog bewerkten de Arnhemse muzikanten hun nummer met hun kenmerkende sound  waardoor een uiterst dansbaar nummer ontstond.

61 van 600 passagiers uit Zuid-Afrika besmet met coronavirus

Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe omicron-variant, dit wordt nog onderzocht. Eerder schatte de GGD dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen. Meer hierover bij het AD.

De besmette personen zijn overgebracht naar een bewaakt quarantainehotel nabij Schiphol. Daar zullen ze bij COVID-19 klachten minstens 7 dagen moeten verblijven en vijf dagen als er geen klachten zijn.

Nederlandse landschap kleurt plaatselijk wit, eerste sneeuwpoppen een feit

De eerste sneeuwvlokken van dit najaar zijn gevallen en het Nederlandse landschap kleurt regionaal wit. Meerdere mensen maakten melding van besneeuwde grasvelden, wegen en auto's. Meer hierover bij het AD.

Basketballers beginnen slecht aan WK-kwalificatie

De Nederlandse basketballers zijn niet best begonnen aan de kwalificatie voor het WK van 2023, dat gespeeld wordt in Japan, Indonesië en de Filipijnen. In het Topsportcentrum in Almere ging de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia onderuit tegen IJsland.

De IJslanders hadden zich voor de eerste kwalificatieronde geplaatst door hun groep in de voorrondes te winnen, waar Nederland niet in actie kwam. In theorie zou IJsland in de groep de zwakste moeten zijn, Rusland en vooral Italië zijn er in principe de topploegen - de beste drie van de groep gaan naar de tweede ronde.

Het was een spannende wedstrijd tegen IJsland, waar Nederland met dik zes minuten te spelen op 66-64 kwam. Vervolgens ging het echter fout voor Oranje, waardoor de bezoekers met een indrukwekkende run de boel omdraaiden naar 68-77.

Onder leiding van Yannick Franke (zeventien punten) en Charlon Kloof (zestien punten) kwam Nederland nog in de buurt, maar het bleef bij 77-79. De in Spanje spelende Martin Hermannsson was de grote man bij IJsland, met in totaal 27 punten.

Nederland speelt maandag in Milaan tegen Italië de tweede wedstrijd, de volgende duels worden dan in februari gespeeld.

Schansspringster Kramer wint met ongekende overmacht in World Cup

In de World Cup schansspringen zijn ook de vrouwen begonnen aan het nieuwe seizoen. Dat gebeurde met een wedstrijd in het Russische Nizhny Tagil, waar zaterdag ook nog een wedstrijd op het programma staat.

De Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer sprong in de eerste ronde alles en iedereen naar huis met een fenomenaal schansrecord van 104,5 meter - 2,5 meter verder dan Sara Takanashi in 2016. De Sloveense Ema Klinec volgde, voor Takanashi en de jonge Oostenrijkse Lisa Eder, maar wel ver achter Kramer.

Diezelfde Kramer was in de finaleronde ook ongenaakbaar: een schansrecord zat er niet in, maar ze won met meer dan veertig punten voorsprong - een welhaast bizarre overmacht in de wereld van het schansspringen. Klinec hield plek twee vast, de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz wipte over Eder en Takanashi naar het podium.

Riiber begint World Cup-seizoen noordse combinatie 'gewoon' met winst

In het hoge Finse noorden is ook de World Cup in de noordse combinatie van start gegaan, de combinatie van schansspringen en langlaufen. Dat gebeurde in Ruka, waar ook de langlaufers en schansspringers dit weekeinde zijn neergestreken.

Het was alsof er nooit tijd tussen de seizoenen had gezeten: Jarl Magnus Riiber sprong bij het schansspringen gewoon weer naar de leiding, hoewel de Oostenrijker Mario Seidl op slechts één seconde volgde, met Manuel Faisst uit Duitsland op tien tellen.

De jonge Oostenrijker Johannes Lamparter stond er op 32 tellen ook prima mee, net als de Noor Jørgen Gråbak op een minuut en twee seconden. Verder leek de Japanner Akito Watabe (+1:26) een topwedstrijd nodig te hebben op de langlaufski's, net als de Duitsers Vinzenz Geiger (+1:38) en Johannes Rydzek (+1:43).

Halverwege de vijf kilometer langlaufen had Riiber Seidl al achter zich gelaten, terwijl een door Lamparter aangevoerd groepje op gepaste afstand aansloot bij Faisst. Seidl werd snel opgeslokt door Lamparter, die samen optrok met de als zesde vertrokken Jens Lurås Oftebro.

Riiber's tigste overwinning kwam niet meer in gevaar, Lamparter opende de slotsprint om de tweede plek. Die aanval werd heel even gepareerd door Oftebro, maar die moest zich toch gewonnen geven: Lamparter werd tweede, voor Oftebro en Seidl.

Langlaufer Terentev deklasseert Noren bij opening World Cup-seizoen

In het Finse Ruka is de World Cup langlaufen geopend. Dat gebeurde in het hoge noorden met een sprint in de klassieke stijl, de eerste van drie dagen in de Ruka Triple.

Vrouwen
Zweden was rijkelijk vertegenwoordigd in de finale, met specialisten Maja Dahlqvist en Johanna Hagström en de - wat sprinten betreft - toch wel verrassende Frida Karlsson. Katri Lylynpera en Johanna Matintalo vertegenwoordigden Finland, Maiken Caspersen Falla was er voor Noorwegen bij. Op het doorgaans beslissende klimmetje sloeg Dahlqvist toe en niemand haalde de Zweedse meer bij. Hagström duelleerde met Falla om plek twee en won dat duel, de Noorse completeerde het podium, voor Matintalo, Lylynpera en Karlsson.

Mannen
Bij de mannen stond Noorwegen met drie deelnemers in de eindstrijd: Erik Valnes, Håvard Solås Taugbøl en uiteraard de grote Johannes Høsflot Klæbo, hoewel die het zwaar had in de halve finales. Joni Mäki was er voor Finland bij, Richard Jouve voor Frankrijk en juniorenwereldkampioen Alexander Terentev uit Rusland completeerde het veld.

Klæbo opende op het eerste klimmetje al de aanval en sloeg een gat, Terentev kwam op de slotklim echter in fenomenaal tempo dichter- en voorbij. De Rus deklasseerde de Noorse concurrentie en pakte een zeer overtuigende zege, voor Klæbo en Valnes, met Jouve, Taugbøl en Mäki buiten het podium.

FOK!Kerstprijsvraag: 27 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op een Ubisoft Collectables Mira Rainbow Six

Voortbouwend op het succes van hun langlopende tactische shooter-serie, heeft Rainbow Six Siege de dynamiek van de gevechten radicaal verbeterd. De game heeft enorme, vernietigbare omgevingen en een steeds groeiende selectie operators vanuit de hele wereld, elk met unieke wapens, gadgets en vaardigheden.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wat is de volledige naam van Mira uit Rainbow Six?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
special
Random Pics van de Dag #1299
review
Crown Wars: The Black Prince
special
VrijMiBabes #213 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1298
©FOK.nl e.a.