Basketballers beginnen slecht aan WK-kwalificatie

De Nederlandse basketballers zijn niet best begonnen aan de kwalificatie voor het WK van 2023, dat gespeeld wordt in Japan, Indonesië en de Filipijnen. In het Topsportcentrum in Almere ging de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia onderuit tegen IJsland.

De IJslanders hadden zich voor de eerste kwalificatieronde geplaatst door hun groep in de voorrondes te winnen, waar Nederland niet in actie kwam. In theorie zou IJsland in de groep de zwakste moeten zijn, Rusland en vooral Italië zijn er in principe de topploegen - de beste drie van de groep gaan naar de tweede ronde.

Het was een spannende wedstrijd tegen IJsland, waar Nederland met dik zes minuten te spelen op 66-64 kwam. Vervolgens ging het echter fout voor Oranje, waardoor de bezoekers met een indrukwekkende run de boel omdraaiden naar 68-77.

Onder leiding van Yannick Franke (zeventien punten) en Charlon Kloof (zestien punten) kwam Nederland nog in de buurt, maar het bleef bij 77-79. De in Spanje spelende Martin Hermannsson was de grote man bij IJsland, met in totaal 27 punten.

Nederland speelt maandag in Milaan tegen Italië de tweede wedstrijd, de volgende duels worden dan in februari gespeeld.