Deel Oostenrijk volgende week ook voor C19-gevaccineerden op slot

De twee Oostenrijkse regio's met de hoogste coronacijfers gaan volgende week in een algemene lockdown. Dat hebben de premiers van Salzburg en Ober-Oostenrijk, Wilfried Haslauer en Thomas Stelzer, bekendgemaakt. De conservatieve staatshoofden, zoals bondskanselier en ÖVP-partijgenoot Alexander Schallenberg, hadden zich eerder uitgesproken tegen strenge beperkingen voor tegen COVID-19 gevaccineerde mensen.

"We hebben niet veel speelruimte meer, om niet te zeggen: we hebben heel, heel weinig speelruimte", betoogde Stelzer, verwijzend naar de volle ziekenhuizen. De politicus sprak zich uit voor een uniforme aanpak in heel Oostenrijk. Als dat niet mogelijk zou zijn, zouden de regionale maatregelen zeker voor enkele weken in werking treden. "We zien geen alternatief voor een lockdown volgende week", vertelde Haslauer aan het persbureau APA. Details over de beperkingen in de twee deelstaten aan de Beierse grens worden later op de dag bekend gemaakt.

Oostenrijk net onder 1000 zevendaagse incidentie
Vandaag, donderdag, bereikte het aantal nieuwe besmettingen binnen 24 uur in Oostenrijk een record van 15.145. Bijna 40 procent van de nieuwe gevallen werd geregistreerd in Ober-Oostenrijk en Salzburg. Met een zevendaagse incidentie rond 1600 liggen de twee regio's ruim boven de landelijke waarde van 989.

In heel Oostenrijk geldt sinds maandag een lockdown voor niet tegen C19 gevaccineerde mensen. Of er voor de hele bevolking aanvullende landelijke maatregelen worden genomen, wordt morgen, vrijdag, beslist in overleg tussen de federale en deelstaatregeringen. Minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein sprak zich onlangs uit voor een algemene avondklok, die tot dusverre door bondskanselier Schallenberg is afgewezen. De ÖVP vreest dat door dergelijke maatregelen de bereidheid om opnieuw initiële C19-vaccinaties en boostervaccinaties te krijgen hierdoor zal afnemen. Wel overweegt de overheid een algemene vaccinatieplicht.

Ondertussen roept de sociaal-democratische oppositieleider en epidemioloog Pamela Rendi-Wagner op tot een landelijke lockdown van minimaal twee weken als de situatie zich niet binnen 48 uur verbetert. Een verplichte vaccinatie zou de huidige besmettingsgolf niet kunnen doorbreken, maar wel op de lange termijn werken. Daarom moet je erover nadenken.