BelgiŽ: complottheorieŽn rond Jurgen Conings aangejaagd vanuit Rusland

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de complottheorieën rond Jürgen Conings werden opgepookt door Russische internettrollen. Dat zegt Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger. De chief of defence (CHOD) wil daarom op korte termijn een volwaardige cyberdefensie in werking hebben.

Volgens Hofman zijn er concrete bewijzen gevonden van Russische inmenging “met als bedoeling onze westerse maatschappij te destabiliseren en mensen bij ons te radicaliseren”.

Tijdens de verdwijning van Conings in mei, en zeker nadat bleek dat hij was overleden, werden via sociale media ­allerlei verdacht­makingen rond gestrooid als zou Conings  ‘te veel hebben geweten’ en daarom ‘van kant zijn gemaakt’ zijn.

De stafchef wil nu dat het leger op korte termijn een volwaardige cyberafdeling opricht om zulke trol aanvallen van tegen te gaan. Er zouden zo’n 300 hooggekwalificeerde militairen en burgers op die af­deling komen te werken. Ze moeten online zowel defensief als offensief aan de gang gaan. Die cyberafdeling moet volgens Hofman “zo snel mogelijk” in bedrijf zijn. “In strategische visie stond 2030, maar ik denk dat dat veel sneller moet zijn.”

Wie was Jurgen Conings
Jürgen Conings was een Belgisch beroepsmilitair die op 17 mei 2021 zware wapens stal uit de kazerne van Leopoldsburg en daarna spoorloos verdween. Conings liet twee afscheidsbrieven achter waarin hij  schreef dat hij in verzet wilde komen tegen de coronamaatregelen. In deze brieven dreigde hij met "een aanslag tegen het regime en tegen virologen". De beroepsmilitair, stond eerder al vermeld als "potentieel gevaarlijk rechts-extremist" en werd gevolgd door de Belgische inlichtingendiensten. Op de dag van zijn verdwijning werd Conings twee uur lang in de buurt van de woning van de Belgische viroloog Marc van Ranst gezien, waarna het gezin Van Ranst naar een safehouse werd geëvacueerd.

Op 18 mei vond de politie in Lanklaar een achtergelaten wagen van Conings met daarin zware wapens en een aangebrachte boobytrap. Vervolgens doorzochten 400 manschappen van het Belgisch leger, politie en ondersteuning uit de buurlanden het Nationaal Park Hoge Kempen. Door de zoektocht werd het park van 19 tot 23 mei gesloten en werd de snelweg E314 tussen Genk en Maasmechelen meerdere keren gedeeltelijk afgesloten.

Op 20 juni 2021 werd het levenloze lichaam van Jürgen Conings in het Dilserbos aangetroffen, na een melding door een in dit gebied fietsende OVLD-burgemeester, net buiten de grens waar gezocht werd. De autopsie door het parket wees uit dat zelfdoding de doodsoorzaak was. De familie van Conings twijfelde echter aan de doodsoorzaak en probeerde daarom via een deurwaarder de crematie van Conings te verhinderen om een tweede autopsie op het lichaam uit te voeren. De rechtbank verbood dit echter. De crematie werd voltrokken op 26 juni 2021.