Monster-regens in Italie

Hoi allemaal!

Ik had het de laaste dagen gehad over, en ik besteed daar trouwens regelmatig aandacht aan in mijn weerberichten, noodweer of heftige buien in andere delen van de wereld. Maar wat er eigenlijk niet eens zo ver van huis aan de hand is de laatste dagen is echt verbijsterend.

Onlangs vertelde ik dat er in het zuiden van Frankrijk zo'n 430 mm in 24 uur was gevallen. Diezelfde depressie, en mede ook in dit geval door het warme water van de Golf van Genua, ontketende de afgelopen dagen een paar honderd kilometer verder echt onvoorstelbare hoeveelheden regen in het noorden van Italie.

Ik heb daar echter heel weinig van over vernomen in het nieuws, terwijl een buitje van 60 mm in Gouda al overal te horen was in het nieuws.

We spreken nu echt over hoeveelheden van 850 tot 975 mm in 36 uur. Het was één groot complex en steeds weer aanvoer vanaf het warme water. Dit systeem lag ook gewoon volkomen stil. Er zat geen beweging in. Nu zijn ze ten zuiden, maar ook ten noorden van de Alpen wel wat gewend, maar zelfs dit is uiterst zeldzaam. Het komt zelfs in de buurt van het Europees record en zelfs het wereldwijde record is niet eens zo heel gek ver weg.

De beelden liegen er niet om. Of er ook slachtoffers zijn gevallen weet ik eigenlijk niet, maar dat moet haast wel. Alleen we horen er gewoon helemaal niets van. Ik vind dat jammer en ook wel een beetje frustrerend dat er voor Limburg waar 0 doden zijn gevallen bij de overstromingen van afgelopen zomer dat er dan hele radio-acties worden gehouden. Komt nog bij al die heisa er omheen met o.a mijn vrienden- en vriendinnen van het Koninklijk Huis die de dag na hun bezoek gewoon op vakantie gingen. Dat is echt interesse tonen, maar dat terzijde. Nu spreek ik puur voor ons land en niet voor de buurlanden. Daar was de ellende en ravage nog veel groter. Ik bagitalliseer dus niets.

Deze heftige situaties worden mijn inziens gewoon dood gezwegen. Ondanks dat het toch behoorlijk dichtbij is.