Trump's laatste dagen als 'gekke' president openhartig beschreven in "Peril"

Na de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari zou stafchef Mark Milley volgens een nog te verschijnen onthullend boek geheime voorzorgsmaatregelen hebben genomen om de juridische zeggenschap over kernwapens te beperken van de toenmalige president Donald Trump. CNN en de "Washington Post" citeren uit het nog niet gepubliceerde werk, dat handelt over de laatste dagen van het presidentschap van Trump. Zo zou er zelfs met China zijn gebeld.

De vermaarde onderzoeksjournalist Bob Woodward en een oud correspondent voor de Washington Post, Robert Costa, schreven in hun boek "Peril" (gevaar) dat Milley geschokt was nadat de aanhangers van Trump het Capitool bestormden en dat hij op 8 januari een vertrouwelijk gesprek had met de relevante commandanten om ervoor te zorgen dat er geen militaire offensieve aanval kon plaatsvinden zonder de toestemming van Milley. "Wat je ook wordt opgedragen, je volgt het proces en ik maak deel uit van het proces", zei Milley. Hij zou aan alle betrokkenen hebben gevraagd of zijn opdracht duidelijk was en ze hem begrepen. Zo berichtte CNN over de gebeurtenissen.

"Pelosi werd ingelicht"
Volgens de publicaties hebben de auteurs van het boek, dat op 21 september zou verschijnen, ook een transcriptie van een telefoongesprek van Milley en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, democraat Nancy Pelosi. Pelosi zei in een gesprek op 8 januari tegen Milley over Trump: “Je weet dat hij gek is. Hij is al lang gek." Milley, die in 2019 door Trump werd aangesteld, zou hebben geantwoord: "Ik ben het op alle punten met je eens."

Pelosi, die formeel het op twee na hoogste ambt in de VS bekleedt, liet na het telefoontje in januari ook een persbericht uitgaan. Destijds zei ze met Milley te hebben gesproken om te voorkomen dat een "instabiele president" "militaire aanvallen zou beginnen" of een opdracht tot een "nucleaire aanval" zou geven. De gekozen Republikeinse Trump "is nu op zijn gevaarlijkst en we moeten er alles aan doen om het Amerikaanse volk  en de democratie te beschermen", zei Pelosi destijds. Ondanks zijn nederlaag bij de verkiezingen van 3 november 2020 bleef Trump president van de VS tot 20 januari, zoals bepaald in de grondwet, en dus ook opperbevelhebber van de strijdkrachten. Strikt genomen kon het leger zijn bevelen niet openlijk tegenwerken.

"Gesprekken met Peking"
Milley, die nu fungeert als de hoogste militaire adviseur van de democratische president Joe Biden, zou destijds twee gesprekken hebben gehad met zijn Chinese collega, volgens het boek, om de eventuele onrust van de communistische leiders voor een mogelijke Amerikaanse aanval te sussen. Milley belde generaal Li Zuocheng kort voor de Amerikaanse verkiezingen, op 30 oktober, en opnieuw op 8 januari. Tijdens het tweede telefoontje zou Milley tegen de Chinezen hebben gezegd: “We zijn 100 procent waakzaam, maar een democratie kan soms iets over het hoofd zien."