Talitha Muusse moest zich bij Op1 'inhouden' over bepaalde politieke partijen

Voormalig Op1-presentator Talitha Muusse is naar eigen zeggen door haar toenmalige werkgever KRO-NCRV gevraagd om zich 'gedeisd te houden' als bepaalde politieke issues werden besproken in de bijna dagelijkse talkshow. Muusse heeft hierover gesproken met een vertrouwenspersoen maar heeft daar later niets meer over gehoord.

Al vanaf het begin kreeg Muusse het verzoek of ze zich een beetje in wilde houden wanneer er bepaalde politieke partijen aan bod kwamen. "Dan kreeg ik signalen door van: sommige politieke partijen zijn niet zo blij met jouw benoeming als presentator", vertelt ze in Media Inside.

Muusse kreeg deze opdrachten direct van haar opdrachtgever, omroep KRO-NCRV. "Er is niemand tussen gaan staan. Die druk is direct op mijn bordje gegooid, zo van: je ligt onder een vergrootglas bij die en die, hou je even gedeisd. Dat was al vanaf week één dat ik daar zat. Ik kon het dus ook eigenlijk niet goed doen." Muusse was erg onder de indruk van de door haar werkgever uitgevoerde pressie en besloot na een maand een brief aan KRO-NCRV te schrijven. "Ik voelde me zeer geïntimideerd door dit krachtenveld en schreef dat ik mijn werk daardoor niet goed kon doen. Ik heb er ook melding van gemaakt bij een vertrouwenspersoon binnen de omroep, maar daar is helemaal niets mee gedaan." Ook werd de Op1 presentator verzocht om 'politiek gevoelige' tweets te verwijderen.

Haar voormalige Op1-hoofdredacteur Bert Huisjes heeft aan het AD laten weten dat de beweringen van Muusse "absurd klinken". "De redactie en omroepen zijn volledig onafhankelijk, zoals dat ook hoort bij de publieke omroep. Ervaringen van tijdelijke invallers kunnen natuurlijk vertekend zijn door een te geringe kennis van het redactionele proces, veronderstellingen of eigen gedachten of interpretaties." volgens Huisjes. Hij is bereid om 'volledige medewerking te geven' mocht de klacht van Muusse tot een onderzoek leiden.

Muusse begon begin dit jaar een duopresentatie met Sven Kockelman bij Op1. Begin april maakte ze bekend, met nog één uitzending te gaan, te stoppen als presentator van de talkshow.