Cavendish evenaart record Eddy Merckx in Tour

De dertiende etappe van de Tour de France is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de snelste in de massasaprint na 220 kilometer koersen van Nîmes naar Carcassonne. Cavendish pakte zijn 34e ritzege in de Tour en heeft daarmee het record aantal etappezeges in de Tour van Eddy Merckx geëvenaard.

Zonder Michael Gogl, die niet meer opstapte omdat hij te veel last van zijn knie heeft na een valpartij in de 8e etappe, begonnen de renners aan de rit van vandaag. Er probeerden weer veel renners in de vlucht van de dag te zitten. Uiteindelijk slaagden Goldstein, Bennett en Latour erin om een gat te pakken. Overigens bleef het onrustig in het peloton. Pogacar en Cavendish besloten zich er mee te bemoeien dat men moest stoppen met aanvallen en de rust keerde weer terug.

Côte du Pic Saint-Loup, een klim van 4e categorie, was de enige col van de dag. Latour was daar als eerste boven. De maximale voorsprong van de drie koplopers was rond de vier minuten. Daarna liep het langzaam terug. 66 kilometer voor de meet plaatste Gilbert een aanval maar hij kwam niet weg. Vooraan versnelde Goldstein en Bennett moest passen. 61 kilometer voor de finish vond er een grote valpartij plaats in het peloton door losliggende steentjes. Een paar renners duikelden in het ravijn, maar dat was niet al te diep. Het peloton wachtte in elk geval niet. Een paar kilometer later werden Goldstein en Latour weer gegrepen door het peloton.

43 kilometer voor de meet reed Quentin Pacher weg uit het peloton. Het peloton, waar steeds meer renners in terugkeerden, liet hem voorlopig begaan. De Fransman pakte maximaal iets meer dan een minuut maar daarna liep het terug en met nog 17 kilometer te gaan werd hij teruggepakt. Het begon nerveuzer te worden in het peloton, waarschijnlijk bang voor waaiers. Die ontstonden echter niet al moesten er wel wat renners lossen vanwege het hoge tempo. De sprintersploegen zaten inmiddels op hun plek om vaart te maken voor hun sprinters. In de eindsprint die volgde was het Cavendish die gebracht door zijn ploeggenoten eenvoudig zijn 34e zege in de Tour pakte. Het was bovendien zijn vierde ritzege deze Tour.