FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 juli 2021

EK: Engeland na verlengingen voorbij Denemarken en speelt in finale tegen ItaliŽ

Engeland heeft na verlengingen in de halve finales afgerekend met Denemarken op Euro 2020. Na negentig minuten stond het gelijk tussen Engeland en Denemarken, maar een penalty in de verlenging besliste de wedstrijd. Harry Kane miste in eerste instantie, maar in de rebound was het alsnog raak voor de spits, waardoor Engeland het op Wembley opneemt tegen Italië.

Net zoals bij de eerste halve finale kregen we bij de tweede halve finale ook een verlenging nadat het tussen Engeland en Denemarken na negentig minuten 1-1 stond. Na een half uur spelen had Mikkel Damsgaard uit een prachtige vrije trap Denemarken op voorsprong getrapt.

Niet lang na de openingstreffer van Denemarken had Engeland al snel een antwoord klaar. Eerst wist Kasper Schmeichel met een schitterende reflex nog de 1-1 te voorkomen op een inzet van Raheem Sterling. Eén minuut later viel toch de 1-1 na een eigen doelpunt van Simon Kjær, al had Sterling de bal anders voor het inschieten voor open doel.

In de tweede helft had Engeland duidelijk de overhand en kwam Denemarken er nog maar zeldzaam uit, al werd het wel een keer gevaarlijk via een afstandsschot van Kasper Dolberg. Maar het was vooral Engeland wat dreigend werd en was Harry Maguire het dichts bij een doelpunt, alleen met een goede redding wist Schmeichel wist hij de 2-1 te voorkomen. Ondanks de nodige wissels in de tweede helft bleef het 1-1 en gingen we verlengen op Wembley.

Ook in de verlengingen speelde Schmeichel een belangrijke rol voor Denemarken. De Deense goalie wist vroeg in de verlenging met een knappe redding de 2-1 te voorkomen op een inzet van Harry Kane. Ook na de kans bleef de druk groot op de verdediging van Denemarken en uiteindelijk bezweek de Deense verdediging dan ook, al had Engeland daar wel een penalty voor nodig. Sterling werd onderuit gehaald, waarna Kane vanaf elf meter Engeland op voorsprong mocht gaan schieten. Schmeichel keerde de strafschop nog wel van Kane, maar in de rebound schoot hij toch raak.

In de tweede helft van de verlengingen probeerde Denemarken wel op zoek te gaan naar de gelijkmaker, alleen werden ze nooit gevaarlijk en was het vooral Engeland dat in de tegenaanval gevaarlijk kon worden. Uiteindelijk bleef het 2-1 voor Engeland en speelt het in de finale tegen Italië.

Explosie van container zorgt voor grote brand in Jebel-Ali haven Dubai

Een explosie in een container op een zeeschip dat aangemeerd lag in de Jebel Ali-haven in Dubai, veroorzaakte vandaag een grote brand, volgens de autoriteiten in Dubai.

Er zijn geen doden of gewonden gemeld en de brand is onder controle, aldus de autoriteiten. "Er is gemeld dat er brand is uitgebroken in een container in een schip dat voor anker ligt in de haven van Jebel Ali. Een Dubai Civil Defense-team werkt aan het blussen van de brand", aldus Dubai Media Office in een tweet op hun officiële account.

Verschillende CNN-medewerkers in Dubai zeiden een explosie te hebben gehoord en gevoeld tot op 15 kilometer afstand van de haven.

Jebel Ali is de negende grootste haven ter wereld en de grootste in de regio.

Rotterdammer Delano G. (21) is vermoedelijke schutter aanslag Peter R. de Vries

Het Parool meldt dat misdaadjournalist Peter R. de Vries dinsdagavond is neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Peter R. de Vries was vanavond te gast bij RTL Boulevard. Nadat hij de studio verliet rond 19.30 uur en naar zijn verderop geparkeerde auto toeliep werd De Vries midden op straat neergeschoten.  

Kijk hier de persconferentie van 23.10 uur op NH Nieuws terug:

Bronnen in advocatenkringen en ooggetuigen van de schietpartij zeggen tegen de NOS dat er vijf schoten zijn gelost en dat De Vries ook in zijn hoofd is geraakt. Op sociale media gaan afschuwelijke beelden rond, waarop De Vries duidelijk herkenbaar te zien is met een hoofdwond. 

De politie is in de omgeving op zoek naar een lichtgetinte man met een tenger postuur, een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet. Mensen wordt gevraagd om hem niet zelf te benaderen en alarmnummer 112 te bellen als ze hem zien.

Update 20.55 uur:
Een verdachte is aangehouden op de A2 bij Breukelen, bevestigen meerdere bronnen tegenover het AD.

Update 22:03 uur:
Bij een speciale uitzending van RTL Nieuws vertelde een woordvoerder van de politie dat er beelden rondgaan van het slachtoffer en zij dringen er op aan om deze vooral niet te bekijken. Linken naar deze beelden worden verwijderd. Momenteel is een McDonalds afgezet door de politie en er gaan geruchten dat de verdachte zich daar bevindt. Het lijkt er momenteel op dat dit loos alarm is.

De politie kan, of wil, momenteel nog niet bevestigen dat de arrestatie op de A2 hier iets mee te maken heeft, ook wordt er tot op heden enkel nog gesproken over dat De Vries 'zwaar gewond' is.

Update 23.30 uur: In de persconferentie gaf Burgemeester Halsema aan dat Peter R. de Vries zwaar gewond is en nog steeds hard voor zijn leven vecht. Ze wenste de familie en dierbaren heel veel sterkte en noemde hem een nationale held, een zeldzaam moedige journalist onafhankelijk en vrij van geest. De politie was niet scheutig met informatie rond de aanslag op De Vries, omdat alles nog in onderzoek is. Wel deelde de politie mee dat De Vries van dichtbij is neergeschoten en dat ze vanavond op de A4 een auto met twee verdachten hadden aangehouden, waaronder de vermoedelijke schutter. Ook is er vanavond in Amsterdam-Oost een derde verdachte aangehouden op basis van zijn signalement, onderzocht wordt of deze verdachte daadwerkelijk betrokken is geweest bij de aanslag op De Vries.

De Hoofdofficier gaf aan dat de criminaliteit zeer is verhard en dat al het mogelijke wordt gedaan om de daders op te pakken. Hij benadrukte dat alle camerabeelden, vast en mobiel, veilig werden gesteld om te bekijken. Burgemeester Halsema gaf aan dat 'de stad' geschokt heeft gereageerd en dat de gemeente ondersteuning wil bieden in de vorm van slachtofferhulp aan de Amsterdammers die dit nodig hebben. 

De aanwezige media stelden diverse vragen over de mate van beveiliging van Peter R. de Vries en of het klopte dat een andere advocaat inmiddels beveiligd wordt. De politie wilde hier geen informatie over verstrekken.

De persconferentie werd gegeven door Hoofdofficier van Justitie Rene de Beukelaer, burgemeester Femke Halsema en Politiecommissaris Frank Paauw.

Hierna werd een tweede persconferentie gegeven bij de NOS door Mark Rutte en Ferd Grapperhaus; deze spraken hun ontzetting uit over de aanslag op De Vries en de vurige  wens dat de journalist overleeft. Verder bracht deze persconferentie geen nieuwe inhoudelijke informatie aan het licht.

Naast enorm veel reacties uit alle lagen van de bevolking heeft ook het Koninklijk Huis gereageerd op deze laffe daad.

Update 7 juli 12.45 uur: De twee verdachten die gisteravond op de A4 zijn gearresteerd voor de moordaanslag op Peter R. de Vries zijn een Pool van 35 jaar uit Maurik en een Nederlander van 21 die in Rotterdam woont en ook een verblijfplaats in Tiel heeft. De derde arrestant, een 18-jarige jongen die werd opgepakt in Amsterdam-Oost, is geen verdachte meer en is naar huis gestuurd. De twee verdachten zitten in volledige beperkingen en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Gedurende de avond en nacht zijn huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daar zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen. De beveiliging bij het VU Medisch Centrum is afgeschaald.

Het Parool meldt dat de verblijfplaatsen van de verdachten verwijzen naar een aanwijzing dat de aanslag uit de hoek komt van Ridouan Taghi. Meerdere jeugdvrienden van Taghi komen uit die contreien. 

De familie van De Vries heeft op Twitter gereageerd en hun dank uitgesproken voor de vele steunbetuigingen.

Update 22.30 uur: er is nog steeds geen ander bericht verschenen over De Vries zijn 'toestand'dan dat hij nog steeds voor zijn leven aan het vechten zou zijn. Inmiddels is er al wel meer bekend over de twee verdachten die nog vast zitten op verdenking van het plegen van de aanslag op De Vries.

De Poolse verdachte Kamil E. wordt ook in Polen gezocht voor diefstallen en overvallen volgens Poolse media. De tweede verdachte Delano G. is van Antilliaanse afkomst en zou op basis van het signalement de schutter zijn, hij is al eerder met de politie in aanraking geweest. De politie wil tot de voorgeleiding vrijdag, niets over de verdachten of de vermoedelijke toedracht meedelen.

Volgens Geen Stijl zou de vermoedelijke schutter rapper zijn geweest bij 101Barz. Volgens GS heeft BNNVARA alle beelden van de rapper op hun websites verwijderd.

Op de plek van de aanslag zijn door veel mensen bloemen neer gelegd als steun en eerbetoon aan De Vries.

BraziliŽ - ArgentiniŽ in finale Copa Amťrica

De finale van de Copa América gaat voor de vierde keer tussen de Zuid-Amerikaanse aartsrivalen Brazilië en Argentinië. In de lege Braziliaanse stadions plaatsten beide ploegen zich deze week voor de eindstrijd in Rio de Janeiro.

Brazilië speelde in de halve finale tegen Peru, waarbij in de eerste helft veel kansen verprutst werden. Na een dik half uur was het toch raak: een pass van Neymar hobbelde voor de voeten van Paquetá, die uithaalde en voor 1-0 zorgde. Peru kreeg in de tweede helft opvallend veel kansen, maar het Braziliaanse doel bleef schoon en het bleef bij de ene goal.

Argentinië nam het op tegen Colombia en kwam al na zeven minuten op voorsprong dankzij Lautaro Martinez. Een kwartier na rust kreeg Luis Díaz de bal vanuit schier onmogelijke hoek langs de Argentijnse doelman Emiliano Martinez, waarna Lautaro Martinez tien minuten later een gigantische kans liet schieten: doelman David Ospina was uitgespeeld, maar Wilmar Barrios lag voor het doel.

Strafschoppen moesten de beslissing nemen en daarin werd de opvallend onervaren Argentijnse keeper Martinez de grote held van het land. Hij vertelde Davinson Sanchez en Jerry Mina alvast dat hun penalty mis zou gaan en hij hield de ballen zowaar uit het doel. Rodrigo de Paul miste namens Argentinië, maar nadat Martinez de pingel van Edwin Cardona óók stopte was de Argentijnse finaleplek een feit.

Op zaterdagavond wordt in het Maracanã de finale gespeeld.

Random Pics van de Dag #356

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

DICE LA wordt Ripple Effect Studios

Vandaag heeft Electronic Arts aangekondigd dat DICE LA, de in Los Angeles gevestigde studio onder leiding van Christian Grass, een nieuwe naam heeft: Ripple Effect Studios. Ripple Effect Studios werkt momenteel samen met DICE aan de ontwikkeling van Battlefield 2042. De studio zal het langverwachte volgende grote ervaring voor de game onthullen tijdens EA PLAY Live op 22 juli.

"Bij Ripple Effect Studios staan innovatie en kwaliteit voorop bij elk project, want zelfs het kleinste idee kan de wereld veranderen. Dit is het bepalende kenmerk achter de nieuwe naam van de studio," aldus Christian Grass, GM van Ripple Effect Studios. "We zijn trots op ons werk dat we gedaan hebben als DICE LA, en het DICE-team zal voor altijd deel uitmaken van ons DNA, maar in de afgelopen acht jaar hebben we onze eigen cultuur en onze eigen manier van werken ontwikkeld. We kijken met enthousiasme naar de toekomst, om het team uit te breiden en onze eigen identiteit te vestigen."

Vince Zampella, oprichter van Respawn Entertainment en algemeen directeur van de groep, heeft in januari 2020 een uitgebreidere leiderschapsrol op zich genomen die ook het toezicht op Ripple Effect Studios omvat. Samen richten Vince en Christian zich op het binnenhalen van meer vooraanstaande artiesten, ontwerpers en programmeurs, terwijl het team doorgaat met het werk aan Battlefield 2042 en begint met de ontwikkeling van een nog aan te kondigen project.

"De studio heeft een geweldige staat van dienst en is klaar om uit te groeien tot een nieuw bolwerk van games van hoge kwaliteit," aldus Vince Zampella, oprichter van Respawn Entertainment. "Met een geweldige nieuwe campus in Los Angeles en beschikbare posities op afstand, is het nu een goed moment om te overwegen bij ons te komen werken."

Zowel Christian als Vince zullen deelnemen aan de Spotlight van EA Play Live: The Future of FPS met Apex Legends & Battlefield. Deze is te zien op 8 juli om 19:00 CET. EA Play Live is te zien op 22 juli om 19:00 CET, waar Christian zal onthullen waar hij en het team van Ripple Effect aan hebben gewerkt.

Ripple Effect - Logo

GroenLinks wijt nederlaag aan corona, Kaag en ‘wisselende houdingen’ Klaver

De grote verkiezingsnederlaag van GroenLinks is deels te wijten aan de rol van lijsttrekker Jesse Klaver. Hij stelde zich soms aanvallend op, soms juist verbindend. Deze ‘wisselende houdingen’ werden door de kiezers ‘niet begrepen’, constateert een commissie die de verkiezingscampagne onder de loep nam.

Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom houdt echter vol vertrouwen in Klaver. Klaver heeft ook nog volop vertrouwen in zichzelf; "Vallen en opstaan hoort erbij, daar kun je van groeien."

Kiezers waren ook niet gecharmeerd van (voormalig) moslimbroeder Kauthar Bouchallikht op de kieslijst. Zij heeft uiteindelijk met voorkeurstemmen wel een plaats in de Tweede Kamer bemachtigd. 

Ritzege Norsgaard in Giro, Van der Breggen behoudt leiding

De zesde etappe in de Giro Donne is gewonnen door Emma Norsgaard. De Deense was de rapste in de massasprint na 155 kilometer koersen met start en finish in Colico. Anna van der Breggen behield de roze leiderstrui.

Het parcours van vandaag leidde langs de boorden van het Comomeer. Op dertien kilometer voor de meet was het peloton weer compleet nadat alle vluchters weer waren ingerekend. Wiebes, die gisteren won, trok vandaag de sprint aan voor haar ploeggenote Rivera. Norsgaard bleek echter rapper. Marianne Vos werd derde en had de pech dat ze aan de binnenkant enigszins was ingesloten. 

Comeback voor Jumbo in Tour door Van Aert

Wout van Aert heeft de elfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 199 kilometer koersen, van Sorgues naar Malaucène met tweemaal de Mont Ventoux, kwam de Belg van Team Jumbo-Visma, gisteren nog tweede in de massasprint, solo over de meet. Tadej Pogacar behield het geel.

Het duurde even of er een kopgroep was ontstaan. Verschillende renners probeerden het wel, maar werden weer ingerekend. Alaphilippe en Quintana wisten een gaatje te slaan. Kruijswijk probeerde zich bij het duo aan te sluiten, maar het lukte hem niet. Op het eerste klimmetje van de dag, de Côte de Fontaine-de-Vaucluse van de vierde categorie, was het Alaphilippe die hem beklom alsof het de laatste berg van de dag was. Quintana kon hem niet volgen. Het verschil met het peloton, dat in twee stukken was gebroken, was echter niet groot.

Uit het voorste peloton probeerden renners zich bij Alaphilippe aan te sluiten. Het waren Daniel Martin, Anthony Perez, Neilson Powless, Elie Gesbert en Jakob Fuglsang die in de tegenaanval gingen en aansloten. Het verschil was echter niet groot. De tweede beklimming van de dag was er ook eentje van de vierde categorie, de Côte de Gordes. Alaphilippe versnelde nog eens en nu kon alleen Martin volgen. Perez en Rolland sloten even later aan. Alaphilippe was als eerste boven. Het peloton leek zich nog niet neer te leggen bij de vier koplopers en er probeerden nog steeds renners de oversteek te maken. Het verschil tussen het peloton en de vier koplopers was bijna anderhalve minuut. Daartussen zat een groep met onder meer Mollema en Van Aert die er maar niet in slaagden om bij de vier koplopers aan te sluiten.

De Col de la Liguière was er eentje van de eerste categorie. De vier koplopers werkten prima samen, terwijl de achtervolgende groep lang op een minuut achterstand bleef. Het peloton zat er vijf minuten achter. Martin was als eerste boven. Na die beklimming kwam de achtervolgende groep steeds dichterbij en net voor de eerste beklimming van de Mont Ventoux sloten ze aan. Door een versnelling van Alaphilippe en vervolgens Van Aert moesten een aantal renners lossen waaronder Mollema. De zeven koplopers waren nu Van Aert, Alaphilippe, Bernard, Elissonde, Perez, Durbridge en Meurisse. Mollema en Rolland zaten op drie kilometer onder de top 40 tellen achter de kopgroep en een kilometer daarna demarreerde de Nederlander weg bij de Fransman. Mollema sloot niet lang daarna weer aan bij de kopgroep waar ook zijn ploeggenoten Bernard en Elissonde inzaten. Het was Alaphilippe die als eerste boven kwam voor Perez. Rolland zat op 40 tellen, het peloton op vijf minuten.

De koplopers namen niet al te grote risico's in de afdaling. In het peloton was het Ineos dat de dans leidde. Aan de voet van de tweede beklimming van de Mont Ventoux moest Perez gelijk al lossen. Bernard, die veel aan kop reed, moest ook al gauw lossen. Diens ploegmaat Elissonde viel daarentegen aan, terwijl de groep erachter met stoorzender Mollema niet reageert. Van Aert versnelde toch en kreeg Alaphilippe en Mollema mee. Die laatste twee moesten even later toch lossen. De Belg sloot aan bij Elissonde. Mollema probeerde daarachter Alaphilippe van zich af te schudden, maar de wereldkampioen keerde terug. Het peloton dunde snel uit. Mollema probeerde een tweede maal Alaphilippe van zich af te schudden en nu lukte het hem wel. Elf kilometer onder de top reed Van Aert weg bij Elissonde.

O'Connor, die afgelopen zondag won en tweede stond in het algemeen klassement, moest 10 kilometer onder de top lossen uit de groep favorieten waarin Kelderman prima stand wist te houden. Acht kilometer voor de top had de Belg ruim een halve minuut op Elissonde en ruim een minuut op Mollema. Alaphilippe was inmiddels weer ingelopen door de groep favorieten die niet veel tijd goedmaakten op Van Aert. Achter Van Aert sloot Mollema bij ploegmaat Elissonde aan. Vingegaard, de ploeggenoot van Van Aert, plaatste een demarrage uit de groep met favorieten en alleen Pogacar kon hem aanvankelijk volgen, maar moest hem later toch laten gaan. Van Aert kwam ondertussen alleen over de top. Elissonde en Mollema volgden op ruim een minuut, Vingegaard zat daar zo'n twaalf seconden achter. Pogacar volgde op veertig tellen van Vingegaard. In de afdaling slaagde Vingegaard er niet in om bij het duo van Trek-Segafredo te komen die overigens ook niet dichter bij Van Aert kwamen. Op 4 kilometer van de streep werd de Deen weer bijgehaald door het groepje Pogacar.

Helemaal vooraan was het Van Aert die Jumbo-Visma weer reden tot juichen gaf en solo over de meet kwam. Elissonde en Mollema werden op ruim een minuut tweede en derde.

UWV krijgt 450.000 euro boete voor lekken gegevens 15.000 werkzoekenden

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft een boete gekregen van 450.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor het verzenden van niet juist beveiligde groepsberichten via 'Mijn Werkmap'. Door de slechte beveiliging belandden er gegevens van ruim van 15.000 werkzoekenden bij andere werkzoekenden. Dit gebeurde tussen augustus 2016 en eind 2018, er waren in totaal negen datalekken. Het UWV gaat niet in bezwaar tegen de boete. Lees verder bij de Gelderlander.

18:30 uur: Roll-out eerste MQ-9 Reaper Koninklijke Luchtmacht

Vandaag rolt het eerste Nederlandse onbemande vliegtuig van het type MQ-9 Reaper uit de fabriek van General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI). Het toestel met het registratienummer M-001 heeft de Nederlandse roundel en Nederlandse registratietekens. In totaal krijgt de Koninklijke Luchtmacht 4 toestellen.

De roll-out van de MQ-9 Reaper vindt plaats op de fabriek van GA-ASI in Poway in de Verenigde Staten. Bij de roll-out is een vertegenwoordiging van Defensie aanwezig, waaronder de directeur van de Defensie Materieel Organisatie viceadmiraal Arie Jan de Waard en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt. Linden Blue, de CEO van GA-ASI zal ook bij de ceremonie aanwezig zijn.

Over de MQ-9 Reaper
De MQ-9 is een volledig nieuw wapensysteem voor de Krijgsmacht en markeert voor Defensie een nieuw tijdperk. De missies zullen worden gevlogen door crews bestaande uit een vlieger en een sensor operator die zelf niet aanwezig hoeven te zijn in het inzetgebied. Het systeem wordt ook aangeduid met de term RPAS, Remotely Piloted Aircraft System

Met de MQ-9 Reaper voorziet de Defensie in een tekort op het gebied van tactische en operationele lucht-grond waarnemingscapaciteiten. Omdat zij in staat is om informatie snel te verzamelen, te verwerken, te analyseren en te delen, is de Koninklijke Luchtmacht met de MQ-9 Reaper in staat om eigen personeel, maar ook (coalitie)partners, te voorzien van een goede beeldopbouw en inlichtingen. Daarnaast sluit de invoering van de MQ-9 Reaper goed aan bij het toekomstbeeld van Defensie, waarbij in het moderne informatiegestuurd militair optreden, grondwaarneming vanuit de lucht en/of ruimte essentieel is.

De Nederlandse Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron op vliegbasis Leeuwarden. Het squadron zal de eerste periode na levering met name gebruiken om te testen en te evalueren. Het 306 squadron is de afgelopen jaren stapsgewijs opgebouwd en zal medio 2023 volledig in staat zijn om met de MQ-9 te opereren.

Dit programma is een intensieve samenwerking van de Defensie Materieel Organisatie en het Commando Luchtstrijdkrachten, de United States Air Force en General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

De Roll-out zal rond 18:30 uur (Nederlandse tijd) plaatsvinden en is te volgen via Vimeo.

Een MQ-9 Reaper (Foto: Ministerie van Defensie)
Een MQ-9 Reaper (Foto: Ministerie van Defensie)

Tony Martin, Benoot, Campenaerts afgestapt in Tour

Tony Martin is in de elfde etappe van de Tour de France afgestapt. De Duitser van Team Jumbo-Visma kwam voor de derde maal deze Tour ten val. Martin kwam vandaag in een greppel terecht en moest verzorgd worden door de dokter. Uiteindelijk bleek dat de Duitser, die onder het bloed zat, niet verder kon.

Na Robert Gesink en Primoz Roglic is Martin de derde renner van Jumbo-Visma die deze Tour afstapt.

Update 13.23 uur

Clément Russo is ook afgestapt. Russo reed rond met gebroken ribben en kwam vandaag al vroeg in de etappe op achterstand. Na nog geen vijftig kilometer te hebben gefietst, kneep hij in de remmen.

Update 14:13 uur

Tosh Van der Sande is ook afgestapt in de elfde etappe. De Belg van Lotto-Soudal was gisteren nog actief in de aanval.

Update 14:25 uur

En nog een opgave in de elfde etappe: Ook Miles Scotson is afgestapt. Het is de vierde renner van Groupama die uitvalt na Démare, Konovalovas en Guarnieri.

Update 15:10 uur

Tiesj Benoot is afgestapt in de Tour. Ook Daniel McLay, ploegmaat van de eerder vandaag afgestapte Russo, is in de ploegleiderswagen gestapt.

Update 16:31 uur

Victor Campenaerts gooit ook de handdoek in de ring. Hij reed al op meer dan een half uur achterstand en zag dat het onmogelijk was om op tijd binnen te komen.

Boerenprotesten door Farmers Defence Force en Agractie in 5 steden

Trekkers over de snelweg, kilometers file, drukte rond provinciehuizen: de boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de dreigende uitkoop van boeren rondom natuurgebieden. Zo meldt de Stentor.

Het protest ontstond door het plan om alle boeren in de Gelderse Vallei en in het Groene Hart te laten verdwijnen om op deze wijze stikstofreductie te creëren.
• Agractie houdt een demonstratie in Den Haag
• Farmers Defence Force voert actie bij vier provinciehuizen, waaronder die van Gelderland in Arnhem en Overijssel in Zwolle

Inmiddels  zijn de boerenprotesten afgelopen en keren de boeren huiswaarts. Er was aandacht voor de protesten vanuit een aantal politieke partijen, alleen Caroline van der Plas van BBB kon op een warm welkom van de boeren rekenen.

Aan de betogingen in Arnhem, Den Haag, Zwolle, Assen en Den Bosch deden alles bij elkaar enkele duizenden boeren mee. Velen van hen waren op hun tractor gekomen. Voor zover bekend zijn de protesten zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

De Jonge wil spoedadvies over sterke stijging coronabesmettingen

De voorbije dag zijn bij het RIVM bijna 3700 positieve coronatests gemeld. Dat is veel meer dan de afgelopen dagen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd. Hij wil weten hoe deze cijfers geduid kunnen worden.

Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren, zo zei De Jonge voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer. Het is daarom niet aannemelijk dat ze zullen leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames. Hij hoopt dat het advies van het OMT donderdag aan het eind van de dag klaar is. Zo meldt Skipr.

COVID-19: 3.688 positief getesten en 2 doden, totaal 1.696.480 en 17.760

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3.688 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.696.480 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 8 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 102 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn er geen patiënten opgenomen, er liggen nu 103 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.760 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: kassa dankzij honden

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er is veel te doen over hondenbelasting, er zijn veel gemeentes die het hebben afgeschaft maar wist je dat er toch nog vele tientallen miljoenen euro worden opgehaald via hondenbelasting. In 2019 brachten de trouwe viervoeters 52 miljoen euro belasting in het laatje van de gemeentes, zo meldt het CBS.

Het nutteloze feitje van de dag: kassa dankzij honden (WikiCommons/Ximeg)
Het nutteloze feitje van de dag: kassa dankzij honden (WikiCommons/Ximeg)

Aandeel arbeid in de economie laatste jaren op lager niveau

Geld dat in de marktsector verdiend wordt, komt de laatste jaren meer bij bedrijven dan bij werkenden terecht. Van elke euro die in de periode 2015–2020 in de marktsector werd verdiend, ging 76 cent naar werknemers en zelfstandigen als arbeidsinkomen. De overige 24 cent vormen de operationele winst (exploitatieoverschot) van bedrijven. In de periode 2009–2014 was het aandeel van het arbeidsinkomen nog 78 procent, het winstaandeel was 22 procent. Deze zogeheten arbeidsinkomensquote (AIQ) lag daarmee de laatste jaren op een lager niveau. Dat blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van het CBS.

Het arbeidsinkomen is gelijk aan de totale beloning van werknemers plus het gemengd inkomen van zelfstandigen. De arbeidsinkomensquote is een belangrijke indicator voor de vraag bij wie de verdiensten van een economie terechtkomen.

De AIQ wordt bepaald voor de marktsector. Een aantal bedrijfstakken waarin de overheid direct of indirect een dominante rol speelt is buiten beschouwing gelaten. Onder de marktsector wordt hier verstaan de totale economie minus de overheid, het onderwijs, de gezondheids- en welzijnszorg, de bedrijfstak verhuur van en handel in onroerend goed, de delfstoffenwinning en de financiële dienstverlening.

Arbeidsinkomenquote marktsector ( Bron: CBS)
Arbeidsinkomenquote marktsector ( Bron: CBS)

Verschillen tussen enkele bedrijfstakken
In arbeidsintensieve bedrijfstakken is de AIQ in de regel hoog, zoals in de horeca en de bouw. Bij kapitaalintensieve bedrijfstakken zoals de industrie is de AIQ relatief laag. Opvallend is de gestage afname van de AIQ in de handel en de industrie. Dit wordt in beide gevallen voornamelijk veroorzaakt doordat de operationele winst van bedrijven gedurende deze perioden harder steeg dan de beloning van werknemers.

Bij de horeca en bij de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie nam de AIQ in 2020 sterk toe. Dit is een effect van de coronacrisis. De lonen zijn in deze bedrijfstakken dankzij de steunpakketten redelijk op peil gebleven, maar de operationele winst daalde. Bij de laatstgenoemde bedrijfstak was er bij bedrijven in 2020 zelfs verlies, waardoor de AIQ in dat jaar boven de 1 uitkomt.

Arbeidsinkomenquote naar bedrijfstak ( Bron: CBS)
Arbeidsinkomenquote naar bedrijfstak ( Bron: CBS)

De cijfers over 2019 en 2020 kunnen nog worden bijgesteld. Vanwege de coronacrisis zijn de cijfers over 2020 omgeven met een grotere onzekerheid dan gebruikelijk is.

Pfizervaccinatie na eerste vaccinatie met AstraZeneca mogelijk vanaf 16 juli

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt mensen de gelegenheid om na een eerste keer AstraZeneca daarna een vaccin BioNTech/Pfizer te krijgen. De Gezondheidsraad gaf maandag groen licht om deze vaccins te kunnen combineren, het zogenoemde heteroloog vaccineren. Het gaat dan vooralsnog om mensen die eerder AstraZeneca kregen en als tweede prik een BioNTech/Pfizer-vaccin willen. Uit recent Brits onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.

Voor iedereen van 60 tot en met 64 jaar die al een tweede AstraZeneca gepland heeft staan en toch wil wisselen, kan dat doen door zich vanaf vrijdag 16 juli te melden bij de GGD. Hierover volgt later meer informatie. Voor wie de komende dagen een tweede prik AstraZeneca gepland heeft, blijft het advies die te nemen omdat je dan het snelst optimaal beschermd bent. Bovendien concludeert de Gezondheidsraad op basis van de wetenschappelijke Britse studie dat de combinatie AstraZeneca en BioNTech/Pfizer even goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee vaccinaties met AstraZeneca. Maar als je toch als tweede vaccin BioNTech/Pfizer zou willen, mag dat. Het verzoek is de huisarts per mail (en dus niet per telefoon) te laten weten dat je afziet van de tweede prik met AstraZeneca.

In een aantal EU-landen zoals Duitsland, Spanje en Frankrijk, komt het combineren van twee vaccins in het vaccinatieschema (eerst één soort, dan een ander) al voor, andere landen wachten nog nader onderzoek af.

Groot Brits Onderzoek
Vorige week maandag kwamen de resultaten van een groot Brits onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat een combinatie van BioNTech/Pfizer na AstraZeneca even goed werkt als twee doses AstraZeneca en twee doses BioNTech/Pfizer. Net als bij twee prikken met hetzelfde vaccin, worden bij een combinatie hoge antistofniveaus bereikt. Daarmee wordt een goede bescherming tegen infecties en ziekte verwacht. Uit onderzoek blijkt wel dat een prik met AstraZeneca ná BioNTech/Pfizer juist wat minder effectief is. Op basis van deze studies kwam de Gezondheidsraad daarop ook tot het oordeel dat twee keer AstraZeneca maar ook een combinatie van eerst AstraZeneca en dan BioNTech/Pfizer veilig en effectief is. Het combineren van vaccins geeft overigens een iets hogere kans op kortdurende, wat heftiger bijwerkingen als pijn op de plek van het prikken, koorts, spierpijn en misselijkheid maar deze gaan snel weer over.

Minister De Jonge: “Het is mooi dat we nu ‘mix en match’ kunnen aanbieden. Alhoewel je met twee vaccins AstraZeneca net zo goed beschermd bent tegen ernstige ziekte, zagen we ook twijfelaars. Ik ben blij die groep nu over de streep te kunnen trekken om zich volledig te laten vaccineren. Een zo hoog en homogeen mogelijke vaccinatiegraad is cruciaal in het tegengaan van een opleving van het coronavirus in het najaar.”

Over het combineren van andere vaccins wordt nog nader wetenschappelijk onderzoek gedaan en kan nu nog geen uitspraak worden gedaan.

Mensen die na een eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin de zeer zeldzame maar ernstige bijwerking van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (TTS) hebben gehad, wordt afgeraden een tweede vaccinatie te halen.

OLVG onderzoekt gerucht over lekken gegevens van Peter R. de Vries

Het Amsterdamse OLVG (voorheen Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) onderzoekt een gerucht op sociale media dat een medewerker van het ziekenhuis informatie over misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft gelekt. “Er circuleren geruchten op sociale media dat een medewerker van het OLVG informatie over de heer De Vries zou hebben gedeeld. Het is niet duidelijk of deze berichtgeving echt is”, meldt het ziekenhuis.

“De naam die bij het bericht stond herkennen wij helemaal niet. Het lijkt erop dat het allemaal nep is en dat er een trol aan de gang is geweest”, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. Op sociale media ging een gerucht dat De Vries was overleden. Dat werd verspreid door iemand die beweerde dat hij bij het OLVG werkt. Lees verder bij Skipr.

Boete van 348.000 euro voor Nederlands bedrijf vanwege omkoping cardiologen

Het bedrijf Orbus International B.V. (hierna Orbus) uit Hoevelaken heeft een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie in de vorm van een geldboete en ontneming van 348.000 euro geaccepteerd en betaald. Het OM verwijt Orbus in de periode 2011-2015 Belgische cardiologen giften te hebben gegeven in ruil voor het mogen leveren van medisch materiaal aan de ziekenhuizen waar de cardiologen werkzaam waren.

Strafrechtelijk onderzoek
Het onderzoek door de FIOD startte nadat bij de Financial Investigation Unit melding was gemaakt van een ongebruikelijke transactie. Uit e-mailberichten en Excel-bestanden met prijsafspraken bleek dat oud-medewerkers van Orbus tussen 2011 en 2015 afspraken maakten met Belgische cardiologen voor de levering van medisch materiaal waarbij een gedeelte van de verkoopprijs werd gecrediteerd ten behoeve van de cardiologen. Dit bedrag werd aangewend voor onder meer het bijwonen dan wel organiseren van congressen, teambuilding activiteiten en etentjes. Door deze regeling heeft Orbus een gunstigere positie verkregen voor de levering van de medische producten. Uit het strafrechtelijk onderzoek volgt dat de ziekenhuizen hier niet van op de hoogte waren. Door de giften is Orbus bevoordeeld. Ook heeft Orbus ten behoeve van het financieel verwerken van de giften valse facturen opgesteld.

Passende afdoening
Naast de geldboete van 174.000 euro betaalt Orbus een bedrag van 174.000 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel. Dit betreft de geschatte winst die Orbus heeft gemaakt op de opdrachten voor de ziekenhuizen.

Bij de hoogte van de geldboete is rekening gehouden met de meewerkende houding van Orbus en het feit dat intern onderzoek is gedaan dat ook tot een verscherpt compliance-beleid heeft geleid. Het OM ziet de transactie als een passende afdoening.

Actieve niet-ambtelijke corruptie
Bij actieve niet-ambtelijke corruptie wordt door een (rechts)persoon aan iemand, die anders dan als ambtenaar werkzaam is, een gift aangeboden, belofte gedaan of dienst verleend in ruil voor een bepaalde tegenprestatie. Het OM treedt hier tegenop om de zuiverheid van de dienstbetrekking, het vertrouwen tussen werkgever en werknemer en de publieke moraal te beschermen.

Motoragent doodgereden door vrachtwagen, verdachte (45) aangehouden

Vanmorgen is een motoragent om het leven gekomen bij een aanrijding met een vrachtwagen op de kruising van de Eemlandweg en de Waalhavenweg in Rotterdam. De vrachtwagenchauffeur is na het fatale ongeluk doorgereden, maar de politie heeft inmiddels een 45-jarige verdachte aangehouden. De aanrijding gebeurde rond 9.15 uur, hulpdiensten konden niets meer doen voor het slachtoffer. Lees verder bij de Stentor.

Koolhof/Schuurs en Rus onderuit op Wimbledon

Voor tennissers Wesley Koolhof en Demi Schuurs is Wimbledon voorbij. Het duo was als derde geplaatst in het gemengd dubbelspel, maar in de tweede ronde ging het fout. Tegen de Britten Joe Salisbury en Harriet Dart leken Koolhof en Schuurs zich te herstellen, maar ze gaven het ook weer weg: 2-6, 6-1, 4-6.
Samen met de Slowaakse Viktoria Kuzmova was Arantxa Rus in het vrouwendubbelspel als vijftiende geplaatst en de eerste twee partijen werden keurig gewonnen. In de achtste finales ging het echter fout: het Tsjechische duo Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova, als eerste geplaatst, was met 6-7 (3), 3-6 te sterk.

The Crew 2 Season 3 Episode 1: US Speed Tour East is gratis beschikbaar

The Crew 2 Season 3 Episode 1: US Speed Tour East is gratis beschikbaar voor alle spelers. Verder is de game gratis te spelen van 8 tot en met 12 juli op PlayStation 5, PlayStation 4, Stadia, Steam en pc via de Epic Games Store en de Ubisoft Store.

Season 3 Episode 1: US Speed Tour East verwelkomt spelers tot de grootste tour ooit langs de gehele oostkust van de Verenigde Staten. Elke week is er een nieuwe race naar een andere stad waarin ook speciale events onderweg plaatsvinden. In totaal zijn er 16 events beschikbaar door de episode heen.

Season 3 Episode 1 brengt ook nieuwe verbeteringen naar The Crew 2. De LIVE Summit is verbeterd met een nieuwe user interface, een competitiesysteem met meer beloningen en de toelating van Star level-spelers. Het nieuwe seizoen bevat ook updates om de quality-of-life te verbeteren, zoals een verandering in het scoresysteem in Stunt Mode, een optie om Performance Parts van voertuig naar voertuig te brengen en verbeteringen aan de plaatsing van checkpoints. Deze episode bevat ook een nieuwe Motorpass met exclusieve voertuigen, zoals de Porsche 911 Carrera Turbo Pulse Performance Ed. (Touring Car), de Pontiac GTO The Judge Sparrow Competition Ed. (Rally Raid) en de KTM XBOW-R Spear Racing Ed. (Alpha Grand Prix).

In het gratis weekend van The Crew 2 hebben spelers toegang tot de volledige game, waaronder Season 3 Episode 1: US Speed Tour East en honderden andere uitdagingen. Kijkers op Twitch hebben ook de mogelijkheid om Drops te verdienen voor de game gedurende deze periode.

Het gratis weekend verandert ook de verschillende The Crew 2-edities. De Special Edition vervangt de huidige Deluxe Edition. Deze speciale editie bevat het Digital Special Pack, de Dodge Challenger SRT Demon Interception Unit en de Porsche 911 Speedster. Daarnaast wordt het Digital Special Pack toegevoegd aan de Gold Edition. Mocht je overtuigd zijn na het gratis weekend: The Crew 2 is dan te koop met 80% korting op de game en Season Pass via de Ubisoft Store.

The Crew 2 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Stadia en pc.

Sabalenka en Barty overtuigend naar halve finales Wimbledon

Tennisster Ashleigh Barty staat in de halve finales van Wimbledon. De Australische nummer één van de wereld was in de kwartfinales een behoorlijke maat te groot voor landgenote Ajla Tomljanovic, die het voor het eerst zo ver geschopt had op een Grand Slam-toernooi: 6-1, 6-3.

Barty speelt in de halve eindstrijd tegen de als 25e geplaatste Duitse Angelique Kerber, de winnares van 2018. Kerber had het in de kwartfinales ook bepaald niet te moeilijk met de Tsjechische Karolina Muchova (19), die net als in 2019 sneuvelde bij de laatste acht: 6-2, 6-3.

Naast Barty staat ook de nummer twee van de plaatsingslijst bij de laatste vier. De Wit-Russische Aryna Sabalenka maakte zonder noemenswaardige problemen een einde aan het Tunesische sprookje van Ons Jabeur (21): 6-4, 6-3.

Sabaleka speelt om een plek in de finale tegen Karolina Pliskova. De als achtste geplaatste Tsjechische won ook in twee overtuigende sets, de Zwitserse Viktorija Golubic moest er met twee keer 6-2 aan geloven - het waren helaas weinig enerverende kwartfinales op het heilige gras in Londen.

Tour: Etappe 11 - Dubbele Mont Ventoux

De tiende etappe van de Tour de France was niet echt fantastisch. Een sprintritje, een nieuwe zege voor de teruggekeerde Mark Cavendish en daarmee konden we door naar vandaag, want vandaag staat er wél flink wat op het programma.

De heren zetten koers vanuit Sorgues en rijden naar Malaucène, een etappe over bijna tweehonderd kilometer. Daarin wordt twee keer een van de beroemdste bergen in Frankrijk beklommen: de Mont Ventoux, één keer vanaf de ene en één keer vanaf de andere kant.

Rellende_Rotscholier heeft elke meter hier uiteraard weer uitgebreid voorbeschouwd; de etappe begint kort na het middaguur en de finish staat een goede vijf uur later gepland, misschien wel zes uur.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

Medvedev uitgeschakeld op Wimbledon

Tennisser Daniil Medvedev is ietwat verrassend uitgeschakeld op Wimbledon. De als tweede geplaatste Rus sneuvelde in de achtste finales tegen de Pool Hubert Hurkacz, de nummer veertien van de plaatsingslijst.

Medvedev had het bijna het hele toernooi al lastig, terwijl Hurkacz in topvorm verkeert. Toch trok de Rus twee van de eerste drie sets vrij overtuigend naar zich toe, maar daarna was het klaar: Hurkacz draaide het om en won met 2-6, 7-6 (2), 3-6, 6-3, 6-3.

Medvedev had de eerste plek op de wereldranglijst in theorie over kunnen nemen van Novak Djokovic, maar de Serviër is nu verzekerd van die positie. Voor Hurkacz is het zijn eerste kwartfinale op een Grand Slam-toernooi.

Nieuwe dreun voor Ziggo; Premier League vanaf 2022/2023 bij Viaplay

De Noordse vrienden van de NENT Group hebben ook de rechten van de Premier League op te kop weten te tikken. Vanaf 2022/23 is de competitie in Nederland alleen nog te zien via streamingdienst Viaplay. Een nieuwe dreun voor Ziggo Sport, die ook al de NBA en de F1 kwijt raakten. Ze hebben nog één seizoen de rechten van het Engelse voetbal. 

Woensdagochtend maakte de Nordic Entertainment Group bekend dat het de PL-rechten per 2022 in handen heeft gekregen, tot 2028. Viaplay heeft ook de PL-rechten voor Polen, Estland, Letland en Litouwen gekocht. Viaplay zendt al de Premier League uit in heel Scandinavië. 

Viaplay zal in Q1 van 2022 haar intrede doen in Nederland. We weten nu dat daar in ieder geval F1, Bundesliga, darts en nu ook de Premier League erop te zien zullen zijn. Wellicht volgen er nog meer sporten. "We kijken naar alle sportrechten die er maar zijn. Onze ambitie is uitgroeien tot de grootste aanbieder van sportwedstrijden in Nederland", zei directeur Anders Jensen van de NENT Group eerder.

Test Drive Unlimited Solar Crown verschijnt op 22 september

Uitgever Nacon en ontwikkelaar KT Racing hebben de releasedatum van Test Drive Unlimited Solar Crown bekendgemaakt tijdens Nacon Connect. De racegame wordt op 22 september 2022 uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via Steam en Epic Games Store.

Via een trailer van Test Drive Unlimited Solar Crown werd het eiland Hong Kong onthuld als de locatie die spelers volgend jaar kunnen verkennen in dit nieuwe deel van de franchise. Ook dit gebied is op een schaal van 1:1 gebouwd.

Met tot nu toe bevestigde merken zoals Ferrari, Lamborghini, Porsche, Koenigsegg, Apollo, Dodge en Bugatti, moet je je wel bewijzen om het voorrecht te hebben om ze te bezitten en te besturen. Niet alleen de auto's zijn aan te passen, ook je avatar kun je veranderen, met meer mogelijkheden dan in de vorige spellen.

Vechten met waaiers in Steelrising

Nacon heeft een gameplay-trailer van Steelrising getoond tijdens Nacon Connect. Hierin zien we Aegis, een robot, vechten om Parijs te bevrijden.

1789 is het jaar van de Bestorming van de Bastille en het begin van de ondergang van de monarchie. Steelrising laat ons een alternatieve versie van die geschiedenis zien: wat als koning Lodewijk XVI, die dol was op het maken van klokken, een leger van robots had gebouwd die in staat waren de opstand te onderdrukken? Dit sterke en wrede leger spaart niemand en gebruikt grof geweld tegen de rebellen. Parijs brandt en bloedt. Mannen, vrouwen en kinderen worden systematisch afgeslacht.

In deze chaos ben jij Aegis, een buitengewone robot en lijfwacht van Marie-Antoinette. Op bevel van de koningin moet Aegis zich een weg banen door een alternatief Parijs, waarin het wemelt van de vijandelijke machines. Daar heb je dan ook allerlei middelen voor, zoals je waaiers die je kunt gebruiken als wapen en als schild.

Steelrising verschijnt in juni 2022 op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc via Steam.

Keer terug naar Middle-earth met The Lord of the Rings: Gollum

Daedalic Entertainment presenteerde een nieuw video over The Lord of the Rings: Gollum, waarin producer Harald Riegler de personages en omgevingen introduceert die Gollum op zijn reis zal tegenkomen.

In dit stealth-action adventure gaat spelers met Gollum op reis om zijn dierbare ring terug te vinden. Gollum heeft twee persoonlijkheden, de speler bepaalt of de donkerder kant van Gollum het overneemt, of dat er nog een restje rede van de oude Sméagol resteert.

The Lord of the Rings: Gollum komt in de herfst uit op Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation5, PlayStation, Switch en pc.

Speelbare personage onthuld van Vampire: The Masquerade – Swansong

Tijdens Nacon Connect is er een nieuwe trailer van Vampire: The Masquerade – Swansong opgedoken waarin we kennismaken met Galeb, een van de nieuwe speelbare personages.

Galeb, een van de drie speelbare personages in Vampire: The Masquerade – Swansong, is een 300 jaar oude vampier. De rechtvaardige en onverstoorbare Galeb zal een hoofdrol spelen in de gebeurtenissen die een grote impact hebben op de Camarilla, het geheime genootschap waar vampiers deel van uitmaken.

Vampire: The Masquerade – Swansong komt ooit uit op pc en consoles.

Nacon kondig nieuwe Robocop-game aan

Uitgever Nacon en Metro Goldwyn Mayer (MGM) kondigen aan dat ze een overeenkomst hebben getekend voor de release van een nieuwe RoboCop-videogame gebaseerd op de eerste drie films in het originele RoboCop-universum.

De game zal een nieuw RoboCop-verhaal bevatten en wordt ontwikkeld door de studio Teyon, die Terminator: Resistance gemaakt hebben. De game staat gepland voor een release in 2023 voor console- en pc-platforms.

Watch Dogs Legion-uitbreiding Bloodline uitgebracht

Ubisoft laat weten dat Bloodline, de nieuwe uitbreiding voor Watch Dogs Legion, nu speelbaar is op alle beschikbare platformen.

Watch Dogs Legion: Bloodline is een standalone verhalende uitbreiding waarin spelers de controle krijgen over Aiden uit de originele Watch Dogs-game en Wrench uit Watch Dogs 2 in een nieuwe verhaallijn.

In Bloodline, dat zich voor de gebeurtenissen uit de hoofdcampagne afspeelt, volgen spelers Aiden terwijl hij een routineklus in Londen accepteert om weer in contact te komen met zijn neef Jackson na de gebeurtenissen in Watch Dogs. Aiden moet infiltreren in een hightech laboratorium van Broca Tech om een mysterieus en waardevol stuk technologie te stelen, maar zijn missie komt in gevaar wanneer Wrench ontsnapt met het apparaat. Aiden heeft geen andere keus dan samen te werken met zijn vervreemde neef Jackson en te vertrouwen op zijn eigen doortastendheid en ervaring. Met Wrench's onvoorspelbare gedrag, gaat het er echter chaotisch aan toe. Naast de Bloodline-uitbreiding, krijgen Season Pass-bezitters ook de mogelijkheid om zowel Aiden als Wrench toe te voegen aan hun DedSec-team in zowel de campagne als de online modus van Watch Dogs Legion.

Beide heren beschikken over nieuwe wapens, gadgets en vaardigheden.

Aiden Pearce:

  • Focus: een slow motion bij het mikken nadat een vijand is neergehaald
  • System Crash: schakel alle elektronische apparaten in de buurt uit
  • Gunslinger: verricht extra schade met schieten wanneer het herladen goed getimed was

Wrench:

  • Summon Sergei: roep een Custom Drone op
  • Ninja Balls: mini flashbangs
  • Lady Smash: een grote Custom hamer
  • Unieke skins voor de MPX SMG en LTL Grenade Launcher

Watch Dogs Legion is reeds verkrijgbaar voor Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Stadia, Amazon Luna en pc.

Transvrouwen op de Olympische Spelen: heel eerlijk

Transvrouwen zijn vrouwen die geboren zijn als man, maar zich vrouw voelen. Daar is helemaal niets mis mee, en iedereen verdient het om te zijn wie hij of zij is. De vraag is alleen wel of het eerlijk is als een transvrouw die geboren is als man en al 35 jaar lang testosteron heeft geproduceerd wel mee zou moeten mogen doen in een vrouwensport.

Bij de komende Olympische Spelen doet een transvrouw mee bij het gewichtheffen voor dames en het ligt voor de hand dat zij in elke categorie daarvan met grote overmacht het goud zal binnen slepen, omdat ze de fysiologie heeft van een man. Is dat eerlijk?

AwakenWithJP legt uit dat dat héél eerlijk is.

Gelieve in de comments gewoon respectvol te blijven. Het gaat hier over wel of niet meedoen in vrouwensporten door transvrouwen. Houd het daarbij.

FOK! Wat een weer: veel wind en een enkele bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Overdag zijn er perioden met zon en ontstaan er in de loop van de ochtend stapelwolken. Deze kunnen in de middag plaatselijk uitgroeien tot een bui. In de oostelijke helft van het land is er daarbij kans op onweer. In de avond doven de buien weer uit, maar in het zuiden houdt de buienkans de hele avond aan. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C aan zee tot lokaal 24°C in het oosten en zuidoosten. De zuidwestenwind is matig boven land, (vrij) krachtig langs de kust, en neemt gedurende de dag in kracht af.

In de nacht naar donderdag zijn er opklaringen en komt er nog een enkele bui voor. Landinwaarts ontstaan plaatselijk mistbanken, vooral in het noordoosten van het land. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is zuidelijk en zwak, aan de kust matig.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en ontwikkelen zich buien, vooral in de oostelijke helft van het land soms met onweer. In het westelijk kustgebied blijft het droog en zijn er flinke zonnige perioden. De middagtemperatuur ligt opnieuw tussen 20°C aan de kust en 24°C in het oosten. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richtingen. In de loop van de dag draait de wind naar richtingen tussen west en noord. (Bron: KNMI)

Ook aan de Nederrijn tussen Elst en Oosterbeek waaide het flink (Foto: DJMO)
Ook aan de Nederrijn tussen Elst en Oosterbeek waaide het flink (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Dead Space
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
©FOK.nl e.a.