Houten asperge zorgt voor ophef in Duits stadje

Geweldig kunstwerk, geweldig effect. Op het marktplein van Torgau in Saksen staat sinds vrijdag een twee meter hoge sculptuur van dennenhout. De kunstenaar zegt zelf: het moet een asperge voorstellen. Veel critici denken: dit is een fallussymbool. De stad zelf blijft standvastig - het beeld blijft tot en met donderdag op het marktplein.

Een houtkunstenaar uit Torgau maakte de kostbare groenten met een kettingzaag en plaatste ze. De asperge-uitspraak: "Laat de moed niet zakken, blijf fier rechtop staan, we kunnen het", zegt kunstenaar Marcus Scholz. Dit is geen flauwe grap. "Ik wilde een duidelijke boodschap meegeven in dit Coronatijdperk en de mensen van Torgau aanmoedigen om vol te houden", zegt hij. Er is echter een kleine maar: het is immers, zoals bij elk kunstwerk, aan de toeschouwer om te beslissen hoe hij de vorm interpreteert.

Er zijn natuurlijk al eerste reacties op het kunstwerk. In het weekend plaatste een vreemdeling bijvoorbeeld een doos met verse eieren naast het kunstwerk, plus een briefje met de inscriptie: "Dit kunstwerk heeft eieren nodig".