Kampong slaat eerste slag tegen HC Rotterdam

De terugkeer van Rotterdam in de play-offs na vier jaar afwezigheid is geëindigd in een bittere teleurstelling. De ploeg verloor in eigen huis de eerste wedstrijd in de halve finales van Kampong met duidelijke cijfers: 0-3. Op de overwinning van de Utrechters was weinig aan te merken. De geroutineerde ploeg van coach Roelant Oltmans was heer een meester aan de Hazelaarweg.

Dat er iets op het spel stond, werd in de eerste minuut meteen duidelijk. Er ontstond een opstootje bij de achterlijn van Kampong tussen de internationals Thijs van Dam en Sander de Wijn. De Wijn gaf Van Dam een duw in de rug nadat de bal al over de achterlijn was gerold. De Rotterdammer was daar niet blij mee en haalde verhaal bij de verdediger van Kampong. Beide spelers konden naar de kant. Van Dam met groen en De Wijn met geel.

Blessure Phijffer
Het was een spetterend begin van het duel waarin de gemoederen snel weer waren bedaard, maar Kampong een tegenslag kreeg te verwerken. Boet Phijffer, afgelopen weekend nog goed voor drie doelpunten tegen Amsterdam, viel geblesseerd uit na een botsing met Jesse van Minde.

Het bracht de Utrechtse ploeg niet uit het evenwicht. Kampong pakte het initiatief en drong Rotterdam terug op eigen helft. De Rotterdammers loerden op de omschakeling met de snelheid van Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers. Echter, beide spelers konden niet in stelling worden gebracht, omdat Kampong geconcentreerd de bal van stick naar stick speelde.

Weinig kansen Rotterdam
Slechts een kans kreeg Rotterdam in de eerste helft. Jeroen Hertzberger legde aan vanaf kopcirkel – Tristan Algera ontbrak – en zag zijn inzet via doelman David Harte over het Kampong-doel verdwijnen. Het ontbrak in de eerste twee kwarten wellicht aan durf aan Rotterdamse kant, bevreesd voor de omschakeling bij Kampong.

De vrees werd waarheid toen Robbert Kemperman vlak voor het einde van het eerste kwart de bal vlak voor de middenlijn oppikte. De internationale soleerde door de Rotterdamse defensie en bleef koel oog-in-oog met Rotterdam-doelman Derk Meijer.

Kampong verdubbelt voorsprong
Het was een terechte voorsprong voor de landskampioen van 2017 en 2018. Kampong verslapte niet en bleef Rotterdam onder druk zetten. Het leidde in de 25ste minuut tot een derde corner. Martijn Havenga, die de geblesseerde Jip Janssen op kopcirkel verving, pushte de bal hard tegen de plank: 0-2. Even later ontsnapte Rotterdam aan een grotere achterstand. De voorzet vanaf rechts werd door Ties Ceulemans naast getikt.

De logische conclusie was dat het na rust anders moest bij Rotterdam. Dat was geen eenvoudige opgave voor de nog jonge ploeg van Albert Kees Manenschijn. De Utrechtse verdediging incasseerde met 31 doelpunten de minste tegentreffers tijdens het reguliere seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren. En in de twee onderlinge wedstrijden wist Rotterdam ook niet te winnen van Kampong.

Gruter scoort 0-3
De kansen voor Rotterdam, die af en toe onnauwkeurig waren in de passing, bleven klein en schaars. Olivier Hortensius tipte de bal uit een lastige hoek tegen Harte aan en even later kreeg Van Dam nog zijn stick tegen de bal die Harte tot lange corner verwerkte. Nadat drie strafcorners op rij ook niets overleverde, gooide Kampong het duel op slot. Balverlies aan Rotterdamse kant leidde de 0-3 van Mats Gruter die de voorzet van Bjorn Kellerman het laatste tikje gaf.

Zaterdag kan Kampong in eigen huis een finaleplaats afdwingen door opnieuw van Rotterdam te winnen. Zegeviert Rotterdam dan volgt een derde wedstrijd op zondag, eveneens op de Klapperboom.