Voorbespreking G7 top in Londen, eerste 'live' ontmoeting sinds start COVID-19 pandemie

De driedaagse besprekingen in voorbereiding tot de G7 top in juni is vandaag begonnen in Londen.

Het is de eerste face-to-face ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken sinds het begin van de coronapandemie.

Tot de G7-landen behoren naast Groot-Brittannië, Duitsland en de VS ook Frankrijk, Canada, Italië en Japan. De ministers van deze landen worden ontvangen door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Ook leden van de Europese Unie zijn aanwezig, en vertegenwoordigers van Australië, India, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en de voorzitter van de Vereniging van Zuidoost-Aziatische landen zijn uitgenodigd als gasten. Het Verrenigd Koninkrijk is half juni gastheer van de G7-top van dit jaar.

Onderwerpen zijn onder meer de relatie met China en Rusland, maar ook de conflicten in Syrië, Oekraïne, Myanmar, de terugtrekking van de troepen in Afghanistan, het post-brexit-handelsakkoord, het Iraanse nucleaire programma en China.  De Britse minister van Buitenlandse Zaken Raab kondigde het ondernemen van actie tegen desinformatiecampagnes uit Rusland als prioriteit aan. Hij wil advies uitbrengen over de introductie van een snel 'factcheck' systeem om leugens snel te ontmaskeren, zei Raab.

Federaal minister van Buitenlandse Zaken Maas verwacht dat de conferentie in het teken staat van mensenrechten en democratie. Over de hele wereld wordt het overtreden van regels de norm, zei hij. Het is belangrijk om dit unaniem tegen te gaan. Verder zullen de ministers het ook hebben over het stimuleren van onderwijs voor meisjes en de werkgelegenheid van vrouwen in de nasleep van de coronapandemie.