Franse biatleten houden Noren van het lijf, Duitser gooit het weg

De Franse biatleten hebben in Oberhof in Duitsland de estafette bij de mannen gewonnen. Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet, Fabien Claude en Emilien Jacquelin waren net wat beter dan het Noorse kwartet.

Vetle Sjåstad Christiansen hield Noorwegen in de kopgroep, net als Desthieux voor Frankrijk deed. Vervolgens ging het bij Johannes Dale echter mis in de liggende schietbeurt, waardoor hij een strafronde af moest leggen. Hij herstelde zich in staande positie wel, maar Noorwegen lag halverwege op de vierde plek al wel op 1:13 minuten achterstand.

Erik Lesser had Duitsland als startloper aan de leiding geholpen, op de voet gevolgd door de Italiaan Thomas Bormolini. Benedikt Doll en Lukas Hofer namen het over en Hofer hielp Italië aan de leiding met tien treffers, een zeldzaamheid voor hem. Doll volgde samen met Fillon Maillt, Dale lag er dus ruim achter namens de Noren.

De piepjonge Italiaan Tommaso Giacomel nam als leider het stokje over en schoot vooral in staande positie indrukwekkend, hoewel Claude en Arnd Peiffer (Duitsland) hem wel passeerden. Met name in de slotronde was Giacomel redelijk gebroken alvorens hij het stokje overgaf aan veteraan Dominik Windisch. Jacquelin en de Duitse slotloper Philipp Horn konden zo om de winst strijden, zo leek het.

Bij de liggende schietbeurt ging het voor Horn echter volledig fout: de eerste vijf schoten gingen allemaal mis en slechts met zijn extra patronen wist hij de schade te 'beperken' tot drie strafrondes. De Duitsers waren gezien en ondertussen kwam Noorwegen weer opzetten, nadat Johannes Thingnes Bø het stokje over had genomen van broer Tarjei.

Net als Tarjei schoot Johannes alle tien schijven moeiteloos omver en in de slotronde wist hij zowaar leider Jacquelin nog te bedreigen. Het was net niet meer genoeg voor de Noren: Frankrijk pakte de winst, vier seconden voor Noorwegen en een dikke minuut voor Italië. Duitsland eindigde als vijfde, nadat Eduard Latypov namens Rusland nog voorbij Horn ging.