Skeletonner Gassner pakt eerste zege na thriller op historische baan

De World Cup skeleton is deze week neergestreken in St Moritz, het mekka van de glijsporten - in het Zwitserse oord begon het ooit en het is nog altijd de enige baan op aarde die elke winter opnieuw wordt gebouwd. Kimberley Bos was er vrijdag niet bij: de Nederlandse nummer twee in de World Cup besloot deze week mee te doen aan twee wedstrijden in Altenberg, waar komende maand het WK gehouden wordt.

Mannen
Een klassieke baan kent vaak een klassieke naam bovenaan de lijst: Martins Dukurs noteerde in run één de snelste tijd. De Let was 0,20 seconden sneller dan de Duitser Alexander Gassner en 0,23 seconden sneller dan broer Tomass Dukurs. Met Christopher Grotheer op 0,37 seconden stond er ook een Duitser op plek vier, voor de eindelijk weer in actie komende olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea en de Rus Evgeniy Rukosuev (beiden +0,39). De Duitser Felix Keisinger was op 0,47 seconden en plek zeven de laatste die nog binnen een halve seconde van Dukurs bleef.

Keisinger verdedigde in run twee zijn positie, Yun dook er een halve seconde onderdoor en ging daarmee ook 0,20 seconden voorbij Rukosuev. Grotheer kwam 0,25 seconden tekort en viel twee plekken terug, met nog drie man te gaan. Tomass Dukurs haalde de tijd van Yun ook niet en kwam 0,22 seconden achter de Zuid-Koreaan terecht, maar Gassner liet zien hoe het moest: de Duitser dook met een prachtige run 0,47 seconden onder Yun's tijd door. Martins Dukurs viel die tijd aan, maar het geweldige einde van Gassner's run bleek te snel: Dukurs werd tweede op één honderdste van een seconde en Gassner pakte zijn allereerste World Cup-zege.

Vrouwen
Janine Flock domineert het hele seizoen al en dat werd in de eerste run in St Moritz niet anders: de Oostenrijkse was 0,21 seconden sneller dan Tina Hermann uit Duitsland, met de Canadese Elisabeth Maier daar weer één honderdste achter. Jacqueline Lölling volgde namens Duitsland op 0,33 seconden, met op plek vijf de uiterst verrassende Amerikaanse veterane Katie Uhlaender (+0,39), die in 2008 de wedstrijd op het Zwitserse ijs won.

Uhlaender leverde in run twee een plekje in bij de Duitse Hannah Neise, die landgenote Lölling wel 0,26 seconden sneller zag gaan. Maier gaf haar voorsprong weg en verloor zelfs drie posities, Hermann verpletterde de snelste tijd met 0,86 seconden. Dat bleek genoeg voor de winst, want Flock had onderin niet genoeg snelheid en werd op 0,32 seconden tweede.