FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 november 2020

Man doodgeschoten bij schietpartij op camping De Horrebieter in Hoogersmilde

Bij een schietpartij op recreatiepark De Horrebieter in Hoogersmilde is maandagavond een man doodgeschoten. Hij zou volgens bronnen vier keer zijn beschoten in zijn zwarte Mercedes of BMW, waarna hij aan zijn verwondingen overleed. Zo meldt het Dagblad van het Noorden.

De politie bevestigt dat de man aan zijn verwondingen is overleden. De dader is spoorloos, de politie is een uitgebreid onderzoek gestart.

Verbijstering om homo-uitspraken Arie Slob: ' Hij is echt helemaal de weg kwijt’

Binnen de homogemeenschap en daarbuiten is vol ongeloof gereageerd op de uitspraken die minister Arie Slob (Onderwijs) vandaag in de Tweede Kamer heeft gedaan. Volgens hem mogen reformatorische scholen homoseksualiteit afkeuren, mits ze zorgdragen voor een veilig leerklimaat voor alle leerlingen. Niet te begrijpen, vindt het COC. ‘Het is onacceptabel als scholen afwijzing propageren van mensen om hun seksuele oriëntatie’.
Meer over deze kwestie valt te lezen in het AD.

Zie ook: Mogen reformatorische scholen eisen dat ouders homoseksualiteit afwijzen?

Jongen zwaargewond bij vechtpartij school in Wapenveld, acht aanhoudingen

Een leerling is zwaargewond geraakt bij een vechtpartij op het Sprengen College in Wapenveld. Het gaat om een minderjarige jongen. Hij is met spoed en onder begeleiding van een trauma-arts naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft in totaal acht verdachten aangehouden. Zo meldt De Gelderlander vandaag.

Het Sprengen College is een middelbare school voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. De aanleiding van de vechtpartij is nog onduidelijk, de politie doet daar onderzoek naar.

Update 22.45 uur: Tegen de avond liet Politie Gelderland weten  de verwondingen van de jonghet het om een steekincident ging. Onder de acht aangehouden minderjarigen bevinden zich zowel meisjes als jongens. aangehouden. Vanwege de leeftijd van alle betrokkenen is de politie terughoudend met het delen van verdere details.
De directeur van het Sprengen College, de heer Eppie Klein, zegt bij Omroep Gelderland geschrokken te zijn van dit voorval maar dat de bij de vechtpartij gewond geraakte jongen het naar omstandigheden goed maakt.

Trump 'terminates' minister van defensie Mark Esper

Zoals sommigen hadden voorspeld, heeft president Donald Trump maandag in een tweet minister van Defensie Mark Esper op staande voet ontslagen. Naar verluidt had Trump geen zin om de betreffende staatsmongool van defensie te bellen, en “you’re fired!” te schreeuwen, omdat hij een beetje last van zijn keel had.

"Ik ben verheugd aan te kondigen dat Christopher Miller, de zeer gerespecteerde directeur van het National Counterterrorism Center (unaniem bevestigd door de Senaat), met onmiddellijke ingang waarnemend minister van Defensie zal zijn ... Chris zal GEWELDIG werk leveren! Mark Esper is terminated! Desondanks wil ik hem bedanken voor zijn service '', twitterde Trump. 

Te mooi om te wachten tot na 5 december!

Bijkans heiligschennis om, niet alleen nog voor de Goedheiligman en zijn Zwarte Pieten in ons land zijn geweest, zoiets te plaatsen, maar zelfs nog voor de Sint Maarten-tochten zijn gelopen! Toch wilde ik niet langer wachten met het posten van dit filmpje. Verder geen woorden van politicering eraan vuilmaken. Gewoon een prachtig in beeld gebracht verhaal van een oma en haar kleindochter. Kerstgevoel!

Random Pics van de Dag #150

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Winnaar Watch Dogs Legion goodiepakket

Vorige week heeft Ubisoft voor ons een goodie-pakket samengesteld om weg te geven om te vieren dat Watch Dogs Legion uit is. Wat moest je hiervoor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: hoe heet het ingehuurde militaire beveiligingsbedrijf dat Londen in zijn greep houdt in Watch Dogs Legion? Dat bedrijf heet Albion. Uit de vele antwoorden had onder andere Beboja het goed. Gefeliciteerd!

Watch Dogs: Legion - Goodie pakket (Foto: Ubisoft)
Watch Dogs: Legion - Goodie pakket (Foto: Ubisoft)

Operation Neon Dawn voor Rainbow Six Siege onthuld

Het vierde seizoen van het vijfde jaar van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is onthuld: Operation Neon Dawn. Operation Neon Dawn brengt een nieuwe verdediger, Aruni uit Thailand, naar de game. Ook introduceert dit seizoen een opnieuw ontworpen versie van de map Skyscraper, nieuwe features en het nieuwe Sixth Guardian-programma.

In Operation Neon Dawn ontdekken spelers een nieuwe Operator. Aruni, de nieuwe verdediger uit Thailand, is uitgerust met de Surya Gate gadget waarmee zij laserpoorten plaatst op muren, luiken, deuren en ramen. Deze poorten brengen schade toe aan aanvallers en hun gadgets, maar schakelen uit wanneer verdedigers passeren. De poort dient als obstakel en vernietigt alle drones, projectielen en beschadigt Operators. Aruni is tevens uitgerust met een P10 RONI of een MK 14 EBR als primair wapen en een PRB 92 als secundair wapen.

Met de nieuwe Operator gaan spelers aan de slag op de opnieuw ontworpen map Skyscraper. Zo zijn de balkons verlaagd en verplaatst zodat aanvallers moeilijker naar binnen schieten van buitenaf. Verder is er een geheel nieuwe rotatie toegevoegd tussen de twee zijden van het gebouw op de tweede verdieping en zijn de bomsites verbeterd om deze competitiever te maken.

Ook introduceert dit seizoen nieuwe features om de toegankelijkheid te verbeteren, waaronder de spraak-naar-tekst en tekst-naar-spraak-opties voor het in-game chatkanaal, alsook chat-assistentie zoals gesproken tekst en hints. Bovendien passen spelers vanaf nu de audio en visuele signalen aan voor de chat en de grootte van het lettertype.

Tot slot lanceert Operation Neon Dawn het Sixt Guardian-programma. Dit programma introduceert voor bepaalde seizoenen een tijdelijke bundel waarbij de opbrengsten rechtstreeks naar het goede doel gaan. Meer informatie over de Doc Sixt Guardian-bundel volgt snel.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Handbalsters zonder Groot naar EK

Bondscoach Emmanuel Mayonnade van het Nederlands vrouwenhandbalteam heeft drie weken voor aanvang van het Europees kampioenschap zijn definitieve selectie bekendgemaakt. In de selectie van achttien ontbreekt de naam van Nycke Groot.

Nycke Groot ontbreekt in de 18-koppige selectie van Mayonnade. De 32-jarige topspeelster van het Deense Odense bedankte bijna twee jaar geleden voor Oranje omdat Groot het was rustiger aan wou doen. Even leek het erop dat de spelverdeelster haar rentree zou maken bij het Nederlands team, nadat ze was opgenomen in de voorselectie, maar uiteindelijk zit Groot toch niet bij de definitieve selectie van achttien.

Harma van Kreij en Nikita van der Vliet kunnen zich opmaken voor hun debuut op een eindronde. Zij nemen in de selectie de plekken in van Estavana Polman en Delaila Amega, die allebei vanwege een lange blessure afwezig zijn.

Oranje, de wereldkampioen van 2019, is op het EK ingedeeld in een poule met Hongarije, Servië en Kroatië. Op 4 december komt Nederland in het Noorse Trondheim tegen Servië voor het eerst in actie.

Ook Ruud de Wild heeft nu corona

Ruud de Wild heeft nu ook corona. Hij zat al in quarantaine omdat zijn vriendin Olcay Gulsen positief was getest op corona. Omdat ze samenwonen kwam zijn middagprogramma al vanuit zijn huis in Amsterdam. 

Aanvankelijk had De Wild nog niet de ziekte. Maar nu alsnog. Ruud, die 50plusser is, zit in de risicodoelgroep. Vorige maand zaten Olcay en Ruud al eerder in quarantaine omdat ze naar een oranje vakantiegebied waren geweest. Toen hadden ze beiden geen corona. Ruud heeft koorts, hoofdpijn en last van zijn stem. Olcay is alweer gezond en mag naar buiten.

Rotterdam: 92 processenverbaal voor niet naleven noodverordening COVID-19

Agenten hielden afgelopen weekend, samen met handhaving van de gemeente Rotterdam toezicht op het naleven van de noodverordening COVID-19. In totaal zijn 92 personen bekeurd.

Op de Westblaak, Schouwburgplein en Binnnenwegplein in Rotterdam was het druk en zijn de meeste bekeuringen uitgedeeld. Een horecagelegenheid aan de Nieuwemarkt was open en serveerde sterke drank, hiervoor is een bestuurlijke rapportage opgemaakt.

De bekeuringen in Rotterdam zijn uitgeschreven op de (hotspot)locaties waar al enkele weken verhoogd toezicht is waar al vaker gewaarschuwd is. 
Naast de bekeuringen zijn er toch ook veel waarschuwingsgesprekken gevoerd, met zowel burgers als ondernemers.

Geert Wilders doet aangifte nadat zijn foto wordt beschoten door man

Geert Wilders gaat aangifte doen vanwege een filmpje op Dumpert, waarop is te zien dat met een pistool meerdere malen wordt geschoten op een foto van hem. Op het filmpje zegt Sait C. in de camera: 'dit is vrijheid van meningsuiting', en lost dan enkele schoten op een foto van Wilders. Meer valt te lezen in het AD.

Sait C. is eerder veroordeeld wegens haatzaaien en opruiing in 2014, hij postte toen een filmpje op Facebook waarin hij kijkers opriep tot het doden van zionisten. 

Update 9 november 15.30 uur: Zojuist heeft Wilders een reactie over deze kwestie als persbericht op YouTube gepost.

Update 9 november 14.30 uur: Het OM heeft op Twitter laten weten het schieten op het portret van Wilders als een strafbare bedreiging te zien. En alles in het werk te stellen om de "schutter" te vervolgen.

Sint Maarten vieren in COVID-19 tijd

De COVID-19 pandemie verstoort een groot aantal sociale gebeurtenissen. Zo ook Sint Maarten, een regionale traditie waarbij kinderen met lampionnetjes in de vroege avond van 11 november met lampionnetjes langs de huizen gaan om lekkernijen te verdienen door het zingen van Sint Maarten-liedjes.

In verschillende Veiligheidsregio's wordt het afgeraden om Sint Maarten te vieren of geeft men aanvullende adviezen. Zoals bijvoorbeeld het nadrukkelijk zich blijven houden aan de anderhalvemeterregel, een afstand van anderhalve meter rond de voordeur "aftekenen", geen groepsvorming met volwassenen (maximaal 2) en bij klachten binnenblijven. Daarnaast moeten de traktaties op afstand aangeboden worden, bijvoorbeeld op een tafel of dienblad bij de voordeur, en mag er alleen langs de deur gegaan worden met het eigen gezin of een klein, vast groepje.

Natuurlijk kun je ook de (zelfgemaakte) lampion showen via Facetime/ Facebook live / Zoom aan alle nieuwsgierige grootouders , ooms, tantes, vriendjes, kennissen en natuurlijk de buren die altijd veel werk maken van de Sint Maarten-traktaties. Er valt nog genoeg leuks te verzinnen.

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland roept dit jaar de Amsterdammers op om Sint Maarten niet op straat te vieren. De gemeente Amsterdam heeft er zelfs een hele pagina aangewijd op hun website. Er staan best leuke tips tussen die natuurlijk ook buiten Amsterdam goed te gebruiken zijn. Maar er staan ook een paar opmerkelijke tips tussen, bijvoorbeeld de tip om je eigen kind spruitjes te geven voor hun zangkunsten! 

Laat uw kind liedjes aan uw eigen voordeur zingen. Gewoon, voor ú. Beloon dat met een snoepje, of ‘iets gezonds’ natuurlijk! Spruitjes bijvoorbeeld. Net wat u het beste vindt. Want dit jaar heeft u dat helemaal zelf in de hand.

Ook is het enigzins opmerkelijk te noemen dat de gemeente voorstelt de legende over Sint Maarten aan de kinderen te vertellen. Op zich niet verkeerd, maar in deze tijden van "drillrap" zou men het gebruik van een zwaard niet als "warme boodschap" moeten willen gebruiken. En een mantel in tweeën hakken?

Sint Maarten ging oorspronkelijk eigenlijk niet om snoep. Hoe zat het dan? Volgens de legende was Maarten een jongen in het leger in Frankrijk. Op een avond ontmoette hij een schaars geklede bedelaar. Maarten vond dat zielig, trok zijn mantel uit en hakte die met zijn zwaard in 2 stukken. De ene helft hield hij, de andere gaf hij aan de bedelaar. Dat is nog eens naastenliefde. U kunt uw kinderen dit jaar dit verhaal eens een keer uitgebreid vertellen, met nadruk op de warme boodschap.

Hieronder de hele tekst met adviezen over Sint Maarten op www.amsterdam.nl 

11 november is de dag…

… dahat mijn lihichtje brahanduh mag. Jazeker, lichtjes mogen branden tijdens Sint Maarten. Maar zingend langs de huizen met een lampion om snoep te scoren? Nee, dit jaar even niet. Wel leest u hieronder tips voor het vieren van Sint Maarten Anders!

Lieve Amsterdammertjes, woensdag 11 november is het dus eh… 11 november. En op 11 november is het Sint Maarten. Soms liep je mee in een grote optocht, zoals in het Vondelpark. Soms ging je ook langs de huizen, zong je een liedje, en kreeg je een snoepje. Zo ging dat altijd. Maar dit jaar dus even niet. Hopelijk wel weer volgend jaar.

Vier Sint Maarten niet op straat
Het aantal coronabesmettingen in de regio Amsterdam-Amstelland neemt nog steeds toe. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland roept op om Sint-Maarten niet op straat te vieren. We hopen dat alles volgend jaar weer is zoals het was. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, krijgen we het virus sneller onder controle.

Sint Maarten Anders
En nu het betere nieuws: u kunt dit jaar samen met uw eigen Amsterdammertje ook op een ándere manier Sint Maarten vieren. Sint Maarten Anders dus. Wat dacht u van de volgende suggesties:

  • Laat uw kind liedjes aan uw eigen voordeur zingen. Gewoon, voor ú. Beloon dat met een snoepje, of ‘iets gezonds’ natuurlijk! Spruitjes bijvoorbeeld. Net wat u het beste vindt. Want dit jaar heeft u dat helemaal zelf in de hand.
  • Sint Maarten ging oorspronkelijk eigenlijk niet om snoep. Hoe zat het dan? Volgens de legende was Maarten een jongen in het leger in Frankrijk. Op een avond ontmoette hij een schaars geklede bedelaar. Maarten vond dat zielig, trok zijn mantel uit en hakte die met zijn zwaard in 2 stukken. De ene helft hield hij, de andere gaf hij aan de bedelaar. Dat is nog eens naastenliefde. U kunt uw kinderen dit jaar dit verhaal eens een keer uitgebreid vertellen, met nadruk op de warme boodschap.
  • Bij Sint Maarten horen lampionnen. Vroeger werden er wel lampionnen gemaakt door suikerbieten uit te hollen. Of je bouwde een lampion van papier-maché, oftewel papierpulp. Hoe? Dit moet u zelf even opzoeken, want de technieken verschillen. Hier komt het ongeveer op neer: papiersnippers mengen met lijm, en lekker kneden. Het is een fijn kliederklusje dus. Smeer dit plakgoedje uit over een opgeblazen ballon en laat het drogen. Dit kan wel een dag duren, dus begin maar vast op 10 november. Droog? Maak gaten en beplak die aan de binnenkant met doorzichtig gekleurd papier. Versieren maar! En als laatste: lichtje in de lampion, lichten in de kamer uit.
  • Speel ‘een snoepjesspel’. Bijvoorbeeld snoepjesmemory. De regels: koop verschillende soorten snoepjes en plastic bekertjes. Leg verschillende snoepjes onder een aantal bekertjes. Om de beurt mag iemand 2 bekers omdraaien. Vind je 2 gelijke snoepsoorten, dan mag je die opeten. Dit spel kunt u ook spelen met bijvoorbeeld tomaten, worteltjes, radijsjes, of spruitjes. We zeiden al: dit jaar heeft u dat allemaal zelf in de hand.
  • Zingen binnen is niet verboden. Dus waarom niet de hele avond binnen Sint Maarten liedjes zingen? Of beter: maak er een familie-karaoke van. Google daar maar eens op.
  • Wat met Pasen kan, kan ook met Sint Maarten. Het is donker deze tijd van het jaar, dus versier uw balkon of tuin uitbundig met lampjes. Sint Maarten gaat immers ook over licht. Verstop die snoepjes… en zoeken maar!
Inmiddels heeft de Gemeente Amsterdam de volgende opmerking eronder geplaatst: De vieringen rondom het Sint Maartenfeest vergen dit jaar een beetje meer creativiteit dan we gewend zijn. De spruitjes waren inderdaad een advies met knipoog. Dat werd helaas niet door iedereen zo begrepen.

Voor degenen die niet weten wat Sint Maarten is het volgende filmpje:

COVID-19: 4709 nieuwe besmettingen en 40 doden, totaal 414.745 en 8043

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4709 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 414.745 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 177 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1717 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 40 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 600 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 40 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8043 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Twaalfde datum-warmterecord van 2020 in De Bilt

In De Bilt steeg de temperatuur om 13:00 uur naar 16,7 graden. Daarmee is het officieel de warmste 9 november ooit gemeten. Het vorige record stond op 16,5 graden en werd gemeten in 1983. Vorige week maandag was ook al sprake van warmterecords en daarmee is november voorlopig duidelijk op de warme toer.

Het record van vandaag is alweer het twaalfde datum-warmterecord in De Bilt dit jaar. Daar staat geen enkel kouderecord voor de maximumtemperatuur tegenover. 2020 kende tot dusver een warmterecord in De Bilt op 31 januari, 16 februari, 5, 6 en 8 april, 8, 9 en 11 augustus, 15 september, 21 oktober, 2 november en dus vandaag, 9 november.

Een normaal jaar telt gemiddeld acht datum-warmterecords op het hoofdstation en één datum-kouderecord. Dat veel meer warmterecords dan kouderecords worden gebroken heeft te maken met de opwarming van het klimaat. Zonder klimaatopwarming zou de verhouding één staat tot één zijn.

Vorige week maandag warmste novemberdag ooit gemeten
Precies een week geleden werd in De Bilt een bijzonder warmterecord gebroken. In geen enkele novembermaand was het in De Bilt namelijk zo warm als 2 november 2020. Op het hoofdstation werd een temperatuur van 19,3 graden gemeten en in het zuidoosten was het regionaal zelfs ruim 20 graden. Lenteachtig was het daarbij niet. Het was namelijk onstuimig en er viel geregeld regen.

Vandaag is het weer heel anders dan een week geleden. Er zijn namelijk zonnige perioden en er staat weinig wind. Dat betekent dat het heel aangenaam weer is om buiten te zijn. De hoogste temperatuur van alle officiële weerstations van het KNMI bedraagt op dit moment 17,6 graden in Eindhoven. Het kwik kan komende uren nog iets oplopen.

Elektronische fraude bij presidentsverkiezingen Verenigde Staten?

Op YouTube kwam ik dit filmpje tegen waarin L Todd Wood zegt bewijs te hebben gevonden
dat frauderen met de bij de presidentsverkiezingen gebruikte stemmachines mogelijk is.

Het filmpje is vrij technisch, maar vanaf 30 minuten is het iets eenvoudiger te volgen.

Kijk en oordeel zelf..

FIFA 21

FIFA is al jaren de voetbalgame onder gamers. Daarnaast is het ook de nummer-1-game in e-sports. De eredivisieclubs doen er allemaal aan mee. Ook de KNVB besloot vorige week dit serieus te nemen en Koen Weijland aan te stellen als E-Bondscoach. Koen Weijland is een voormalig e-sporter van Ajax, gespecialiseerd in het spel FIFA. In september 2016 tekende hij een contract met Ajax waarmee hij de eerste professionele e-sporter werd in Nederland. Daarnaast is deze FIFA anders dan anders, omdat hij ook voor de volgende generatie gemaakt is. Helaas zijn we nog niet in de mogelijkheid om die te spelen, dus doen we het met de release van de huidige generatie consoles.

Trajectcontrole op N325 en N260 van start

Maandag 16 november gaat de trajectcontrole op de N325 (Pleijroute Arnhem) handhaven. Vanaf dan worden overtredingen van de maximumsnelheid automatisch doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau en volgt een boete. Het is het dertiende van twintig nieuwe trajectcontrolesystemen op N-wegen dat actief wordt.

Op de N325 geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden. In combinatie met de hoge verkeersintensiteit geeft dat een hoger risico op ongevallen op dit traject. De trajectcontrole moet de N325 veiliger maken. De trajectcontrole geldt tussen Huissen en Westervoortsedijk, in beide richtingen.

Maandag 16 november gaat de trajectcontrole op de N260 bij Tilburg handhaven. Vanaf dan worden overtredingen van de maximumsnelheid automatisch doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau en volgt een boete. Het is het veertiende van twintig nieuwe trajectcontrolesystemen op N-wegen dat actief wordt.

Op de N260 geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden. De afgelopen jaren zijn er veel ongevallen gebeurd waarbij een te hoge snelheid een rol speelde. Ook zijn er in 2017 en 2018 maar liefst 105 rijbewijzen ingevorderd, omdat de snelheidslimiet fors werd overschreden. De trajectcontrole moet de N260 veiliger maken. De trajectcontrole geldt op de Burg. Letschertweg bij Tilburg, tussen hectometer 31,9 en 33,1 in beide richtingen.

Trajectcontrole
Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Trajectcontrole heeft daarmee een groot effectgebied. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximumsnelheid.

Twintig N-wegen
Afgelopen jaar zijn op een aantal N-wegen trajectcontrolesystemen aangelegd. Het gaat om N-wegen in het hele land, waar relatief veel ongevallen gebeuren of vaak te hard wordt gereden. Inmiddels zijn twaalf systemen actief: op de N414, N787, N639, N351, N706, N333, N256, N270, N277, N201, N253 en de N11. Maandag komen daar de N325 en de N260 bij. De overige zes systemen worden nog getest en gaan later dit jaar handhaven.

F-35-squadron traint tijdelijk vanaf Vliegbasis Volkel

Vliegers en grondpersoneel van het Leeuwarder F-35-squadron trainen vanaf vandaag vanaf Vliegbasis Volkel. Het gaat om een zogeheten verplaatsingsoefening, die tot en met vrijdag 20 november duurt.

Oefening Frisian Lightning II is onderdeel van een groter plan. Daarin kijkt de luchtmacht of het squadron in korte tijd voldoende mensen en middelen op de mat kan leggen. Het moet een eenheid van 4 F-35’s inclusief personeel en materieel waar ook ter wereld kunnen inzetten. Dat is de zogeheten Initial Operational Capability die eind 2021 klaar moet zijn.

Bij oefening Frisian Lightning I werd eerder al getest met het inpakken en verzendgereed maken van gronduitrusting en reserveonderdelen. De ervaringen uit die test worden toegepast in de verplaatsing naar Volkel.

Rekening met COVID-19
Tijdens de oefening wordt rekening gehouden met COVID-19. De eenheid traint op vaste locaties op Volkel. Bovendien werkt het team zoveel mogelijk gescheiden van het personeel in Volkel. Contact met derden wordt beperkt en de militairen dragen waar nodig gezichtsmaskers.

In dezelfde periode vliegen jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht in de avonduren in het militaire vlieggebied boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. Zij doen van 2 november tot en met 11 december tests met onder meer nachtzichtapparatuur.

Spijkerbroeken
Op Luke Air Force Base in het Amerikaanse Phoenix worden momenteel de 1e 2 Nederlandse onervaren luchtmachtvliegers opgeleid voor de F-35. Het is nieuw dat deze zogeheten ‘spijkerbroeken’ de training doen. Voorheen ‘stapten’ alleen F-16-vliegers over naar de F-35. Lees meer hierover in de Defensiekrant.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

'ADO gaat voor Brood'

Ruud Brood is volgens De Telegraaf topkandidaat om de nieuwe trainer van ADO Den Haag te worden. De clubloze 58-jarige trainer staat volgens de krant bovenaan het wensenlijstje van de Haagse clubleiding. Brood zit zonder club nadat hij op 31 december 2019 werd ontslagen bij NAC Breda. Afgelopen zaterdag nam ADO afscheid van Aleksandar Rankovic.

Brood was eerder werkzaam als trainer bij Heracles Almelo, RKC Waalwijk, NEC, Roda JC Kerkrade en NAC Breda. Daarnaast was hij geruime tijd assistent-trainer van Phillip Cocu bij PSV. Brood was ook afgelopen zomer al in beeld bij ADO Den Haag, maar destijds kozen algemeen directeur Mohammed Hamdi en het hoofd technisch hart Martin Jol voor Rankovic.

ADO wil zo snel mogelijk een nieuwe trainer aanstellen, zodat hij de komende twee weken gedurende de interlandperiode met de spelersgroep kan werken.

Rankovic lag al langere tijd onder vuur bij de nummer zestien van de Eredivisie. Na de 2-4 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen FC Twente kreeg hij zijn ontslag.

Het was de eerste klus van de voormalige assistent van Sparta-trainer Henk Fraser als hoofdtrainer. In acht wedstrijden verzamelde hij met ADO slechts vier punten.

Crosser moet lopend naar huis

Een crossende quadrijder heeft zondagmiddag en zijn quad en zijn rijbewijs in moeten leveren omdat hij croste door de drukke bossen en een stopteken negeerde.

Er zijn de afgelopen en komende tijd meerdere acties gericht tegen het illegaal crossen in de buitengebieden tegen de Belgische grens aan. Er komen regelmatig meldingen binnen van crossende motoren en quads. Politie, Gemeentes en bijzondere Opsporingsdiensten werken samen om dit fenomeen te doen stoppen. De crossers vernielen de bossen en landerijen van boeren en laten veel afval achter waaronder afgewerkte olie en etensresten. Maar bovenal is het levensgevaarlijk voor de rijders zelf maar zeker ook voor het wandelend publiek dat in de bossen loopt.

Op zondag 8 november 2020 om 16.00 uur surveilleerde een Buitengewoon Opsporingsambtenaar met enkele collega’s in de bossen tussen Hilvarenbeek en Goirle. Ondanks de coronamaatregelen was het druk in de bossen. De laatste tijd waren er klachten binnengekomen van quads die hier zouden crossen in het weekend. De Boa zag op dat moment twee quads rijden waarvan er een geen kenteken had. Hij besloot die bestuurder te controleren en ging naast hem rijden. Hij gebaarde dat de bestuurder moest stoppen maar die gaf gas bij en reed weg.

De Boa besloot de man te achtervolgen. Met snelheden van boven de 80 km/u reed de verdachte over de openbare weg en daarna weer het bosgebied in. Op het Nieuwkerksebaantje scheurde de verdachte tussen het wandelend publiek door wat levensgevaarlijk was. Uiteindelijk stopte de verdachte. De Boa riep de hulp in van de politie. Het rijbewijs van de 19-jarige Belg werd ingevorderd. Zijn quad werd in beslag genomen. De zaak zal door een Officier van Justitie beoordeeld worden.

47-jarige man opgepakt voor betrokkenheid bij poging tot moord op advocaat

Vanmorgen is een 47-jarige man in zijn woning in Hengelo aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de poging tot moord op de Enschedese advocaat in Gronau op 6 november 2019.

Het Team Grootschalige Opsporing is al een jaar lang volop bezig om dit misdrijf te onderzoeken. Inmiddels is vastgesteld dat de poging moord in Gronau te linken is aan een schietincident op een sportschool in Losser die enkele weken ervoor plaatsvond. Vorige week dinsdag is in het Opsporingsprogramma Opsporing Verzocht wederom aandacht besteed aan deze beide incidenten. Met de aanhouding van de 47-jarige man meent het rechercheteam de identiteit van de schutter, die op bewakingsbeelden staat bij de sportschool in Losser, te hebben achterhaald.

Bij de zoekingen vorige week in twee woningen in de gemeente Hengelo zijn diverse goederen in beslaggenomen ten behoeve van het onderzoek. De twee auto’s, een zilvergrijze VW Polo en een zwarte BMW zijn niet in beslaggenomen. Het onderzoek gaat in volle gang door en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Demo-opstelling toont schapenhouders hoe ze wolf buitenhouden

Een wolvenroedel doodde meerdere schapen in de regio Epe-Heerde. Toch kan je met een goed geplaatste afrastering de wolf buitenhouden. Nog maar weinig schapenhouders zetten die stap, ondanks de subsidie die de provincie Gelderland sinds augustus geeft. Een proefopstelling met vijf soorten afrasteringen bij de schaapskooi Epe-Heerde moet schapenhouders over de streep trekken.

Hoe eerder hoe beter
Hoe eerder schapenhouders maatregelen nemen om de wolf buiten te houden, hoe beter. Want een wolf die het makkelijk wordt gemaakt, grijpt zijn kans. Het omgekeerde geldt ook: krijgt hij een oplawaai van een stroomdraad, dan neemt hij de benen en zal hij het niet zo snel nog een keer proberen. Afrasteringen die met steun van de provincie kunnen worden aangeschaft, dragen bij aan het verkleinen van wolfschade bij schapen en geiten. Goede voorlichting door bijvoorbeeld deze proefopstelling over wolfwerende rasters, zorgt dat veehouders tot een betere afweging kunnen komen en hopelijk besluiten om effectieve en preventieve maatregelen te nemen tegen de wolf.

Onverstandig om af te wachten
Daarom doen Provincie Gelderland en de wolvencommissie de oproep aan alle schapen- en geitenhouders in het leefgebied van de wolf om zo snel mogelijk hun kudde te beschermen met een wolfwerende afrastering. Gedeputeerde Peter Drenth: “Het is fijn om te zien dat midden in het leefgebied al allerlei maatregelen zijn genomen. Het is begrijpelijk dat iedereen die er verder van af zit zich afvraagt of maatregelen wel nodig zijn. Maar afwachten vinden we niet verstandig. Ik roep ook deze dierhouders op om maatregelen te treffen en het voorbeeld te volgen van dierhouders die dit al wel hebben gedaan. We hebben hiervoor dit jaar een half miljoen vrijgemaakt. Ik zou het jammer vinden als dat niet wordt benut.”

Demonstratieopstelling
De demonstratieopstelling bij de schaapskudde Epe-Heerde toont de 5 soorten wolfwerende rasters die in aanmerking komen voor subsidie. Ze zijn vrij te bezichtigen en voorzien van een korte toelichting op een informatiebord. Er zijn twee soorten vaste en drie soorten verplaatsbare afrasteringen, met of zonder gaas, volgens dezelfde basisprincipes: een hoogte van 120 cm, voorzien van stroomdraden, met hoogstens 20 cm tussen de onderste draden en een spanning van minstens 4.500 Volt.

Wolvencommissie
De wolvencommissie is in 2019 ingesteld door de Provincie Gelderland en bestaat uit vertegenwoordigers van de schapen- en geitenhouderij, terreineigenaren en gemeenten. De commissie heeft de taak om dierhouders te informeren over en te betrekken bij de schadepreventiemaatregelen. Met de proefopstelling wil de wolvencommissie laten zien hoe wolfwerende rasters goed opgezet moeten worden. De commissie hoopt hiermee meer dierhouders te overtuigen om gebruik te maken van de subsidieregeling.

Welke afrastering en hoeveel subsidie?
Hoe weet je nu als schapenhouder welke afrastering het beste is voor jouw dieren en hoeveel subsidie je krijgt? Op de website van provincie Gelderland staat alle informatie handig bij elkaar: subsidievoorwaarden, eisen aan de afrastering, enkele rekenvoorbeelden van de vergoedingen en de link naar het subsidieportaal. De subsidies variëren sterk naargelang de grootte van de schapen- of geitenhouderij, maar zijn bedoeld om grotendeels kostendekkend te zijn voor wat betreft materiaalaanschaf, of je nu een weidebedrijf met honderden schapen of een hobbyhouder met enkele schapen bent.

Hulplijn
Soms is een situatie niet meteen duidelijk. Hoe bereken je bijvoorbeeld de omtrek van een weide die niet rechthoekig is? Wat doe je met sloten, greppels en dijken? Met al dat soort vragen kan je terecht bij de hulplijn van de wolvencommissie. Je mailt je naam, organisatie (indien van toepassing), telefoonnummer en je vragen naar wolvencommissie@gelderland.nl en krijgt dan een voorstel voor een tijdstip voor een belafspraak of een link om in te loggen voor een videovergadering.

Buurtbewoners zijn overigens ook van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de schaapskooi Epe-Heerde. De wolvencommissie was van plan om meerdere informatiemiddagen te organiseren, maar door de coronamaatregelen laten deze nog even op zich wachten.

Subsidieregeling
De wolf is een beschermde diersoort. Provincie Gelderland heeft de taak om de wolf te beschermen, net als andere beschermde diersoorten. De provincie vergoedt schade door wolven aan vee. Daarnaast vergoedt de provincie binnen het leefgebied ook gedeeltelijk preventieve maatregelen die landbouwhuisdieren beschermen tegen de wolf. Daarvoor heeft de provincie op advies van de wolvencommissie een subsidieregeling.

Escaperoom over duurzame energie voor basisschoolkinderen te downloaden

Windturbines en zonnepanelen worden een belangrijk onderdeel van onze duurzame energievoorziening. Maar wat doen ze precies? En hoe werkt het? Als antwoord op deze, en nog veel meer vragen, is een escape room ontwikkeld voor kinderen in de bovenbouw. Daarin worden ze spelenderwijs meegenomen in wat duurzame schone energie is en hoe het werkt. In enkele weken is de escape room al door bijna 350 klassen door heel Nederland gedownload.

Nederland stapt over op energie uit duurzame bronnen; zoals de zon en de wind. Windmolens verschijnen in ons land en op zee. En dat moet ook, want Nederland verbruikt nog steeds heel veel stroom. Er zijn bovendien veel nieuwe mensen nodig om te werken aan de ontwikkeling, bouw en onderhoud van windturbines.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil kinderen daarom vertellen wat duurzame schone energie is en hoe het werkt. Kinderen moeten de oplossing vinden van vele puzzels met als doel om de stilstaande windturbine weer te laten draaien.

De escaperoom
Kinderen leren het beste door te doen. Daarom kunnen ze een spannende escaperoom spelen waar een code van 9 cijfers gekraakt moet worden. Het spel begint met een briefje in een fles dat door de docent op het strand is gevonden. Op het briefje staan instructies en uitleg. Hoofdrolspelers Windson en Ciara zijn vast komen zitten in een windturbine en hebben deze per ongeluk stilgezet. Alleen met behulp van een code kunnen ze deze weer laten draaien.

Win een LEGO windmolen
Klassen die de puzzels hebben opgelost en de code goed hebben ingevuld via de website, kunnen een bouwpakket van een grote LEGO windmolen winnen. Eind november worden de drie winnende scholen van de eerste ronde bekendgemaakt.

Tweede ronde voor inschrijvingen
Vanaf 27 oktober tot 20 november loopt de tweede ronde om de escape room aan te vragen. Een deel van het pakket wordt via de post ontvangen. Via de website www.vanwindnaarwatt.nl kunnen docenten de handleidingen voor de lessen en de materialen die ze nodig hebben downloaden.

Astro's Playroom toont PS5-gameplay

Astro's Playroom is een gratis demo-game die bij elke PS5 al geinstalleerd is (je kunt het eraf halen). De game is voornamelijk bedoeld om uitgebreid de nieuwe features van de DualSense-controller te tonen. Journalisten met een PS5 zijn tot nu toe heel enthousiast over de haptic feedback en de adaptive triggers die in de controller zitten.

Je kunt helaas via de nieuwe onderstaande gameplay-trailer niets van DualSenste features voelen, maar wel van de platforming-gameplay genieten. Astro's Playroom is samen met de PS5 vanaf 19 november beschikbaar.

Control Ultimate Edition next-gen patch uitgesteld naar 2021

De next-gen patch voor Control Ultimate Edition is uitgesteld naar begin 2021. Dat hebben uitgever 505 Games en ontwikkelaar Remedy Entertainment aangekondigd. De patch, die gratis is voor eigenaren van deze versie van Control, zou eigenlijk tijdens de launch van de nieuwe consoles uitkomen. Volgens Remedy hebben ze simpelweg iets meer tijd nodig.

De patch is overigens enkel beschikbaar voor eigenaren van de Ultimate Edition. Als je de originele versie van Control hebt kun je op geen manier toegang krijgen tot de update. De patch komt met verbeterde texturen en features zoals ray tracing. Control kwam in de zomer van 2019 uit voor PS4, Xbox One en pc.

P.T. na update niet meer speelbaar op PS5

P.T., Kojima's beruchte 'playable teaser', is niet speelbaar op de PS5. De game is al sinds 2015 niet meer beschikbaar op de PlayStation Store, maar fans die het daarvoor hadden gedownload konden het nog steeds spelen.

Journalisten met een vroege PS5 konden eind oktober bij de data overdracht van PS4 naar PS5 P.T. selecteren en spelen. Sindsdien is er een update geweest die P.T. niet meer speelbaar maakt. Bij navraag geeft een vertegenwoordiger van Sony aan dat het "een beslissing van de uitgever" was. Dat betekent dat Konami daar waarschijnlijk voor verantwoordelijk is.

P.T. is een korte horror-game die een enorme culthit werd. Het was eigenlijk een gratis demo die als teaser fungeerde voor een Silent Hill-reboot. Uiteindelijk werd die reboot geannuleerd en Kojima werd ook door Konami ontslagen.

Innovatie: 'App to Order' verbetert logistiek op operatiekamers

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen werkt als eerste ziekenhuis in Nederland met de App to Order (A²O). De app vervangt de portofoon in de operatiekamer in het bestelproces van instrumenten en materialen. Het werken met de app verbetert de kwaliteit van de logistiek omdat er geen misverstanden in de communicatie kunnen onderstaan en biedt bovendien meer rust in de operatiekamer. Digitaal bureau Proud Nerds uit Nijmegen ontwikkelde in nauwe samenwerking met CWZ de A²O. De partijen stellen de app ook beschikbaar voor andere ziekenhuizen.

Uniek voor OK’s
Zowel het idee als het initiatief om de app te ontwikkelen, ontstonden in het CWZ. Een werkgroep bestaande uit OK & CSA-collega’s heeft alle ideeën omgezet naar een praktische en bruikbare app. Ellen König heeft als projectleider MIT van CWZ digitaal bureau Proud Nerds benaderd om de app samen technisch vorm te geven. Hoofd van de centrale sterilisatieafdeling (CSA) van CWZ Dick Braam: “Ook in deze uitdagende coronatijden tijden kun je blijven innoveren en dat geeft veel energie. Deze innovatie past bij de CWZ-strategie om doelmatig en efficiënt te werken.”

Michiel Geurts, business consultant bij Proud Nerds: “Op een OK zijn rust, veiligheid en efficiency letterlijk van levensbelang. De uitdaging voor ons was om de techniek 100% betrouwbaar en de A²O zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de zorg. We zijn trots op het eindresultaat en het enthousiasme waarmee de app is ontvangen.” Eind 2019 startte het CWZ een pilot op twee operatiekamers. In november heeft het ziekenhuis besloten de A²O blijvend in gebruik genomen op alle OK’s.

Zo werkt A²O
De A²O vervangt het gebruik van de portofoon. De meeste medische hulpmiddelen staan voor een operatie klaar maar soms zijn tijdens een operatie extra of nieuwe medische hulpmiddelen nodig. OK-assistenten bellen hun bestelling nu niet meer door, maar voeren deze snel en eenvoudig in via de computer. De software van Proud Nerds bestaat uit een webapplicatie voor de OK en een app voor de mobiele apparaten die de CSA-medewerkers bij zich dragen. De operatieassistent logt op de computer in op de webapplicatie. Daar verschijnt een catalogus met categorieën zoals katheters en implantaten. In de zoekbalk typt de operatieassistent het product dat nodig is, waarna de app suggesties van producten doet. De medewerker voegt het gewenste product toe aan het winkelmandje en klikt op verzenden. De CSA-medewerkers krijgen via een mobiele telefoon direct een melding van de bestelling. De CSA-medewerker verzamelt de bestelling en levert het af bij de OK, waarna de operatieassistent bericht krijgt dat het klaarligt. Dit zorgt voor meer rust en duidelijkheid.

Ook voor andere ziekenhuizen
Andere ziekenhuizen zouden de App to Order binnen een maand kunnen gebruiken. Ellen König: “Vanuit diverse ziekenhuizen is er al veel belangstelling voor het ontwerp, de werking en het gebruik van de app. Dat is een mooi compliment aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.” CWZ deelt haar kennis en ervaring met het ontwikkelen en gebruiken van de A²O graag. Belangstellenden vinden meer informatie over de nieuwe app op www.app2order.nl.

Meer dan de helft jongeren heeft moeite hulp te vragen bij mentale klachten

Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren heeft moeite om hulp te vragen aan een professional bij mentale klachten in deze coronatijd. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Een grote groep jongeren vindt deze coronatijd zwaar, onder andere door het gebrek aan sociale contacten. Het Rode Kruis biedt tips voor deze groep, om zo goed mogelijk de lockdown door te komen. Ook biedt het Rode Kruis samen met coaching bureau Blijfovereind telefonische coaching aan voor jongeren die juist nu een luisterend oor of extra steun kunnen gebruiken.

Bijna 70 procent van de 16 tot 30 jarigen ziet op tegen de donkere wintermaanden in deze coronatijd. Dertig procent geeft aan zich zorgen te maken over de toekomst en twintig procent van de jongeren voelt zich eenzaam. “Juist jongeren zijn meer dan wie dan ook aangewezen op sociale contacten en hebben door de fase in hun leven maximaal behoefte aan sport, spel, actie, spanning en gezelligheid. Allemaal dingen die nu beperkt zijn”, zegt Huib Wurfbain, coach bij Blijfovereind.

Het Rode Kruis komt met tips om deze lastige tijden beter door te komen. Via de website en social mediakanalen van het Rode Kruis worden deze verspreid. Zo kan het helpen om een goede structuur in de dag te brengen, gezond te blijven eten, te blijven bewegen en manieren te vinden om ondanks de lockdown goed contact te houden met anderen. Verder heeft het Rode Kruis de handen ineengeslagen met Loesje. Via de social mediakanalen van Loesje wordt er ook aandacht gevraagd voor de mentale gezondheid in deze coronatijd.

Praten over gevoel
Een van de belangrijkste tips, is om te blijven praten over jouw gevoel. Ruim de helft van de jongeren zegt dat zij bij iemand in hun omgeving terecht kunnen om mee te praten wanneer zij zich somber, eenzaam of angstig voelen. Bijna 40 procent geeft echter aan dat zij vaker met diegene in hun omgeving zou moeten praten wanneer het minder goed gaat.

Hulp vragen
Hulp vragen wanneer je je mentaal niet goed voelt blijkt niet voor iedereen makkelijk: ruim een kwart van de jongeren geeft aan dat ze het moeilijk vinden om hulp te vragen aan iemand die ze goed kennen. De drempel om hulp te vragen aan een professional ligt nog hoger, 52 procent geeft aan hier moeite mee te hebben.

Coach
Via het Rode Kruis biedt Blijfovereind gratis telefonische gesprekken aan met coaches voor jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, even willen sparren of een gesprekspartner missen. Het gesprek duurt een half uur, degene die belt bepaalt zelf waar het gesprek over gaat. Aanmelden kan via de website van Blijfovereind. Ook is de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888) te bereiken voor mensen met vragen rond het coronavirus of voor wie een luisterend oor nodig heeft.

FOK! Wat een weer: opklaringen, wolkenvelden en mistbanken

Het is wisselend bewolkt en eerst komt er zeer lokaal een mistbank voor. In de noordoostelijke helft valt plaatselijk wat regen. In de ochtend lossen de mistbanken op en komen er perioden met zon. De middagtemperatuur ligt tussen 14°C in het noorden en 18°C in het zuidoosten en daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen. Op veel plaatsen ontstaat mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. De wind is oost tot zuidoost en zwak, in het noordelijk kustgebied matig.

Dinsdag begint de dag op veel plaatsen met mist. Deze trekt in de loop van de ochtend langzaam op, maar op veel plaatsen blijft het nevelig en bewolkt. In de ochtend bereikt een gebied met af en toe regen het zuidwesten. Dit gebied trekt in de loop van de dag noordoostwaarts. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noordoosten tot 16°C in het zuidoosten. De wind is zuidoost en zwak tot matig. In de middag draait de wind vanuit het zuidwesten naar zuidwest. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Charged maakte een trainingsronde in de buurt van Cuijk.
Charged maakte een trainingsronde in de buurt van Cuijk. .

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie waarschuwt: 'Laat geen hulpverlenende bankmedewerkers in uw woning!'

De politie waarschuwt voor een vorm van bankhelpdeskfraude, ook wel spoofing genoemd, waarbij een nepbankmedewerker naar de woning van het slachtoffer gaat. Er zijn inmiddels al een aantal gevallen bekend waarbij slachtoffers duizenden euro’s zijn kwijtgeraakt. Een “medewerker van hun bank” kwam naar het huis van de slachtoffers óf om geld over te maken op een zogenaamde veilige rekening, dit heet een “kluisrekening”, óf om de pinpas van het slachtoffer op te halen. Een 81-jarige en een 86-jarige Delftenaar werden hiervan onder andere het slachtoffer. De politie waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit waar vooral ouderen het slachtoffer worden.

Oplichting 81-jarige
De oplichter belde medio oktober het 81-jarige slachtoffer met een vals telefoonnummer. Door een truc leek het in het scherm van de telefoon alsof de ING bank belde. Vervolgens vertelde de oplichter, de nepbankmedewerker, dat de bankrekening van de 81-jarige gehackt was, omdat er verdachte transacties te zien waren op zijn rekening. De bankmedewerker zei: “Iemand heeft geprobeerd € 30.000 over te schrijven van uw bankrekening naar Zuid-Afrika”. Dit was niet waar, maar zo probeerde de oplichter het slachtoffer ervan te overtuigen om snel maatregelen te nemen. De oplichter drong er op aan om geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’ en zei: “Ik stuur wel iemand bij u langs om u te helpen om het geld over te maken naar die veilige rekening”. Zulke rekeningen bestaan niet, want in werkelijkheid is het een rekening van de oplichter zelf.

Een “bankmedewerker” kwam de woning in en nam direct plaats achter de laptop van het slachtoffer. Het slachtoffer had op dat moment nog zijn handlanger aan de telefoon. Het slachtoffer gaf de oplichter de inloggegevens van ING internetbankieren, zo boekte hij een paar duizend euro van zijn spaar- naar betaalrekening. Tot slot knipte de aanwezige “bankmedewerker” de pinpas van het slachtoffer door, maar waarschijnlijk op zo’n manier dat de pas nog gewoon gebruikt kon worden. Blijkbaar bleef de magneetstrip in tact. Daarna nam de “bankmedewerker” de doorgeknipte bankpas en de scanner, om te kunnen internetbankieren, mee en verliet de woning. Diezelfde dag pinde een onbekende in de Phoenixstraat een paar duizend euro met de bankpas van het slachtoffer.

Oplichting 86-jarige
De 86- jarige man werd ook zogenaamd gebeld door een man die zich voordeed als beveiliger van de ING. De "bankmedewerker" zei tegen hem: “Er is een bedrag van € 2200 overgemaakt naar Zuid-Afrika en zal ik uw bankpas voor de veiligheid blokkeren. Daarom heb ik uw pincode nodig”. Er zou snel iemand van de bank langskomen om te helpen. Terwijl het slachtoffer nog met de "ING-beveiliger" aan de telefoon hing, ging de deurbel en stond een “bankmedewerker” voor de deur. Het slachtoffer liet hem binnen en gaf de man zijn bankpas. De “bankmedewerker” knipte de pas voor de ogen van het slachtoffer door. Diezelfde dag pinde onbekenden voor duizenden euro’s met de gestolen bankpas.

De politie Delft onderzoekt de aangiftes en kijkt of er een verband is.

Amsterdamse politiechef reageert op uitingen sociale media jongerentak BIJ1

De Amsterdamse politie heeft kennis genomen van de uitingen van de jongerenafdeling van BIJ1 via Instagram en voelt zich genoodzaakt te reageren.

Hoofdcommissaris Paauw: “De onterechte en kwetsende manier waarop politiemensen worden weggezet is een grove belediging en volledig misplaatst. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar het is spijtig te moeten constateren dat op basis van vooroordelen en generalisaties politiek bedreven wordt. Juist van politieke partijen mag je in deze moeilijke tijden verwachten dat ze nadenken over hoe te verbinden in plaats van te polariseren. Ik vertrouw er volledig op dat mijn mensen ondanks de beledigende teksten professioneel blijven en het werk er niet door laten beïnvloeden.”


Open natuurgebieden groeien steeds verder dicht

Landschappen die van oudsher grotendeels open zijn zoals heide, halfnatuurlijk grasland en open duin, zijn de afgelopen 20 jaar steeds meer met bomen en struiken bedekt. Dit blijkt uit nieuwe analyses van gegevens uit het Landelijk Meetnet Flora, uitgevoerd door het CBS. De resultaten zijn gepubliceerd op het Compendium voor de Leefomgeving.

Heide, halfnatuurlijk grasland en open duin zijn begroeiingstypen die grotendeels in natuurgebieden liggen. Van nature gaan deze over in bos doordat er bomen en struiken verschijnen. Terreinbeheerders gaan dat tegen om de verscheidenheid aan landschappen en soorten in stand te houden. Dat kan door regelmatig te maaien, grazers (vee) in te zetten, of de jonge bomen en struiken te verwijderen. In Natura 2000-gebieden, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, is dat extra belangrijk omdat die aan Europese eisen moeten voldoen.

Sinds 1999 is de verbossing en verstruiking van open begroeiingstypen in Natura 2000-gebieden toegenomen. In de jaren 1999-2003 was 7 procent van de heide, halfnatuurlijk grasland en open duin in Natura 2000-gebieden bedekt met boom- en struiksoorten. In de jaren 2016-2019 is dit opgelopen tot bijna 12 procent.

Vooral toename bomen en struiken in halfnatuurlijke graslanden
De bedekking met bomen en struiken in Natura 2000-gebieden nam het sterkst toe in halfnatuurlijk grasland. In de periode 1999-2003 was de bedekking nog 2,6 procent, in 2016-2019 was deze met 7,2 procent bijna drie keer zo hoog. Open duinen kennen met 15 procent de hoogste mate van verbossing en verstruiking. Dit was 20 jaar eerder nog 10 procent. Voor heide is de oppervlakte bomen en struiken in deze periode toegenomen van ongeveer 7 procent tot 10 procent.

Toenemende soorten bomen en struiken
Op de heide nemen in de periode 1999–2019 vooral de grove den, zachte berk, ruwe berk en Amerikaanse vogelkers toe. De overheersende soorten bomen en struiken in halfnatuurlijk grasland zijn onder meer de gewone braam, zomereik, eenstijlige meidoorn, ruwe berk en Amerikaanse vogelkers. Deze soorten breiden zich allemaal uit.
In open duin is de bedekking door houtige vegetatie het hoogst van de duindoorn, gewone braam, wilde liguster, Amerikaanse vogelkers, zachte berk en zomereik. Al deze soorten zijn de laatste 20 jaar in opmars.

Successie, beheer en stikstof
Bomen en struiken winnen in open natuurgebieden terrein vanwege natuurlijke processen van vegetatieverandering (successie), veranderingen in het beheer en de neerslag van stikstof. Het dichtgroeien van open natuurgebieden is dus een natuurlijk proces, maar een hoog stikstofniveau versnelt dit proces [1] [2]. Terreinbeheer moet dan extra intensief plaatsvinden om het dichtgroeien tegen te gaan.
De stikstofdepositie daalt sinds 2005 niet meer (na eerdere afname in 1994-2005) en ligt nog steeds boven de zogenaamde kritische depositiewaarde, ook in Natura 2000-gebieden. Alle genomen beheersmaatregelen zijn tot nu toe onvoldoende om het verder dichtgroeien van open natuurgebieden te voorkomen. Op veel plaatsen heeft begrazing met paarden en runderen de plaats ingenomen van maaien. Deze grote grazers zijn vaak niet in staat om de vegetatie op het hele terrein kort te houden, waardoor een deel in bos en struiken kan veranderen.

NASCAR Cup Series beslist in Phoenix

Op de Phoenix International Raceway is het seizoen in de NASCAR Cup Series afgesloten. Nadat Sheldon Creed de titel in de Truck Series won en Austin Cindric de beste was in de finale van de Xfinity Series was het zondag de beurt aan de koningsklasse van de Amerikaanse stockcarracerij, met ook daar - zoals het systeem in NASCAR werkt - nog vier titelkandidaten.

De laatste race van het jaar ging van start met een bijzonder overzichtelijk gegeven: de vier coureurs in de Championship Four streden om de titel, die zou gaan naar degene die van die vier het hoogst finisht. Het ging daarbij om Chase Elliott, Denny Hamlin en oud-kampioenen Brad Keselowski (2012) en Joey Logano (2018). Legende en zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson reed - net als veteraan Clint Bowyer - zijn laatste race en kreeg nog even een momentje op kop.

Met Logano, Keselowski en Hamlin voorop werd het groen gezwaaid, Elliott moest wegens een motorprobleem achteraan starten. Logano nam de leiding in handen en hield die probleemloos vast tot de competition caution, waarna hij tijdens de pitstops en herstart de leiding behield. Elliott was erg lekker op dreef en ruim voor het einde van de eerste stage reed hij al op plek drie, achter Logano en Hamlin en voor Keselowski.

Zonder verdere noemenswaardige strijd reed Logano naar stagewinst, voor Hamlin, Elliott en Keselowski: de Championship Four vormde de top-4. Halverwege stage twee begon steeds wat meer geknokt te worden, vooral tussen Logano, Elliott en Hamlin; Keselowski kon niet echt volgen. Na een ronde pitstops nam Elliott de leiding in handen, voor Hamlin en Keselowski en met Logano op plek vier, nadat hij wat last had gekregen van vibraties vanuit de banden, die met de pitstop opgelost werden.

Een caution door een foutje van een achterblijver zorgde voor nog een rondje pitstops, Kurt Busch (+11) en Austin Dillon (+13) pakten daar twee in plaats van vier banden en reden zo naar de frontlinie, tussen de titelkandidaten - Dillon kon wel gelijk achteraan aansluiten, hij reed te hard in de pitstraat. Keselowski reed zich vervolgens naar de leiding en was weer helemaal terug in de strijd: hij won de tweede stage, voor Elliott, Logano en Hamlin - wederom reed de Championship Four in de top-4.

Keselowski viel tijdens de pitstops wat terug, Elliott nam de leiding over, voor Logano en Hamlin - de titelkandidaten maakten de dienst uit. Met ruim vijftig ronden te gaan werden de in principe laatste reguliere stops gemaakt, Logano en Hamlin - beiden leken niet helemaal lekker te gaan - openden het bal en Elliott volgde een ronde later. Zo pakte Logano wel de leiding, terwijl Hamlin en Keselowski enkele seconden achter Elliott reden en er niet echt lekker meer bij leken te zitten.

Dik veertig ronden voor het einde pakte Elliott de koppositie weer over en veel meer kunnen we er vanaf dat moment ook niet van maken: de 24-jarige Chase Elliott pakte als op twee na jongste coureur ooit de titel in de NASCAR Cup Series, waarmee hij zijn vader opvolgt - Awesome Bill from Dawsonville pakte in 1988 de titel en in Dawsonville, Georgia werd de sirene van de lokale poolroom volle bak gehoord.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1289
special
Random Pics van de Dag #1288
special
Random Pics van de Dag #1287
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1286
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
©FOK.nl e.a.